Un club din Superliga, care a învins pe FCSB, se află într-o situație critică din cauza datoriilor și riscă să fie depunctat.
Mai multe cluburi din fotbalul românesc se confruntă cu problema stabilității finaniciare.
Conducerea celor de la Politehnica Iași a solicitat la Tribunalul Iași deschiderea procedurii de „concordat preventiv”. Concordatul preventiv este o procedură care permite unei companii aflate în dificultate financiară să evite falimentul printr-un acord amiabil cu creditorii.
Datoriile la CAS de șase milioane de lei, adică 1,2 milioane de euro, s-au acumulat, deoarece nu au fost plătite taxele de 11% pentru contractele de activitate sportivă ale jucătorilor și antrenorilor. Taxele pentru contractele de muncă sunt 76%.
„Vorbim despre o procedură care ne va permite să reeșalonăm la stat datoriile pe care le avem. Marea noastră problemă a fost tot timpul datoriile pe care le-am preluat din 2017 încoace, o eșalonare făcută în 2019, care nu mai putea fi prelungită în 2024.
Noi avem la ora actuală 6 milioane de lei datorie la bugetul statului, la CAS, și 2,5 milioane de lei la TVA. În total înseamnă 8,5 milioane lei datorii la bugetul statului, bani pe care nu-i mai puteam eșalona, pentru că au trecut cinci ani de la vechea eșalonare făcută”, a precizat președintele lui Poli Iași, Florin Briaur, potrivit Fanatik.
Președintele clubului de pe stadionul „Emil Alexandrescu” a subliniat că formația a obținut licența pentru Superliga cu greutate, din cauza problemelor financiare. Echipa se află sub monitorizarea FRF, iar echipa este pasibilă să fie depunctată, pe viitor, din cauza datoriilor.
În prezent, Politehnica Iași nu își permite să își achite datoriile de 8.5 milioane de lei, iar banii oferiți de Consiliul Local nu pot fi atribuiți scăderii datoriilor.
„Am făcut acest demers ca să putem obține licența pentru Liga 1 în continuare. Pentru asta avem nevoie să obținem certificat de la Finanțe. Nemaiputând să face reeșalonare era evident că trebuie să facem o procedură de concordat preventivă. Cea mai simplă procedură. Nu e insolvență, nu e faliment. Trebuie să ne punem de acord cu cei de la Finanțe, creditorul majoritar.
Timp de patru ani vom achita datoria fără alte penalități. Noi ar fi trebuit să plătim luna aceasta 8,5 milioane de lei la stat, dar suntem în imposibilitate de plată. Dacă nu plăteam luna asta la monitorizarea FRF din noiembrie aveam probleme și începeau depunctările echipei din cauza datoriilor. Într-o lună, două se aprobă această procedură, astfel că până în noiembrie va trebui să avem planul de reorganizare aprobat. Acest plan presupune ca statul să-și asume că va luat banii de la noi în termen de patru ani.
Poli Iași nu are în acest moment cum să achite datoriile de 8,5 milioane de lei pentru că nu aveam acești bani, iar banii pe care îi primit de la Consiliul Local nu sunt eligibili pentru a plăti datorii vechi, am accesat această variantă. În această procedură de concordat preventiv se poate rambursa datoria în orice moment, dacă vom găsi un sponsor care bage un milion de euro la Poli Iași”, a continuat Florin Briaur.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER