Un jucător al Campioanei Unei Mari Iubiri a încetat din viaţă! Primise recent titlul de cetăţean de onoare al Craiovei
Veste tristă pentru familia Universităţii Craiova. Astăzi a încetat din viaţă Dragu Bădin, campion cu Știința în sezonul ’73 – ’74, primul an în care titlul a ajuns în vitrina echipei din Bănie. Dragu Bădin s-a născut pe data de 7 august 1947, la Brăila, orașul în care și-a început cariera de fotbalist, iar peste câteva zile ar fi împlinit 76 de ani. Ca o coincidenţă funestă, colegul său de generaţie, Nicolae Ivan, a murit tot cu câteva zile înainte de a împlini 76 de ani, în august 2018.
Un jucător al Campioanei Unei Mari Iubiri a încetat din viaţă! Primise recent titlul de cetăţean de onoare al Craiovei
Dragu Bădin a ajuns în Bănie în anul 1972. A evoluat trei sezoane la Universitatea Craiova, făcând parte din prima echipă ce aducea un titlu Științei. În cele trei sezoane petrecute în tricoul alb-albastru, Bădin a bifat 70 de prezențe, reușind să marcheze trei goluri.
Ion Oblemenco, Ilie Balaci, Petre Deselnicu, Lucian Strâmbeanu, Paul Manta, Iulică Bălan, Costică Ştefănescu, Nicolae Ivan sunt ceilalţi componenţi de bază ai Campioanei Unei Mari Iubiri care nu se mai află printre noi.
Am doi ani, când Ştiinţa a sărbătorit 73 de ani de la înfiinţare cu reeditarea primului său meci din istorie, la Filiaşi, într-un meci de old-boys contra unei echipe locale, Dragu Bădin a fost prezent la eveniment, alături de colegi din generaţia Campioanei Unei Mari Iubiri, precum Teo Ţarălungă şi Titi Bâtlan.
Anul acesta, de Zilele Craiovei, Dragu Bădin a primit titlul de „cetăţean de onoare” al Băniei, alături de alţi colegi din generaţia care a adus primul titlu de campioană din istoria Universităţii Craiova, în 1974, într-o ceremonie la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Florin Oprea, Victor Niculescu, Ion Velea, Alexandru Boc, Ion Niţă și Marius Purcaru au mai primit cu acea ocazie distincţia respectivă.
Dragu Bădin, component al Campioanei Unei Mari Iubiri
Generaţia care l-a avut ca lider incontestabil pe Ion Oblemenco, supranumit „Tunarul Băniei”, a pierdut dramatic titlul de campioană în 1973, dar cu acea ocazie şi-a căpătat un nume de alint care a dăinuit prin decenii, Campioana Unei Mari Iubiri”. În anul următor, 1974, acea echipă, din care făcea parte şi „Minunea Blondă”, Ilie Balaci, precum şi Mircea Chivu, tatăl lui Cristi Chivu, a adus pentru prima dată titlul în Bănie. Ştiinţa s-a încoronat în ultima rundă, în urma unei remize, 0-0, în deplasare, cu Petrolul Ploieşti, pe 19 iunie, făcând de acea dată inutile tertipurile lui Dinamo, care reuşise să-i „subtilizeze” Ştiinţei campionatul precedent.
Componența lotului Universității Craiova în anul competițional 1973/1974:
Portari: Florin Oprea (23), Paul Manta (12 meciuri); jucători de câmp: Petre Deselnicu (33 de meciuri, 2 goluri), Lucian Strâmbeanu (33), Alexandru Boc (32, 1), Iulian Bălan (32, 19 – golgheterul echipei), Teo Ţarălungă (31, 11), Ion Oblemenco (29, 14 – căpitanul echipei), Ion Niţă (29, 2), Victor Niculescu (28), Ilie Balaci (27, 3), Dragu Bădin (25), Dumitru Marcu (25, 7), Cornel Berneanu (23), Costică Ştefănescu (20), Ion Velea (14, 1), Nicolae Ivan (9, 2), Ion Stăncescu (3), Ioan Kiss (2), Mircea Chivu (1), Ion Constantinescu (1), Nicolae Negrilă (1), Constantin Pană (1). Antrenori: Constantin Cernăianu, Constantin Oțet.