Vestea momentului pentru Gică Hagi! Statul face stadion de 100 de milioane de euro celor de la Farul, în mai puțin de doi ani

Gheorghe Hagi si Andrei Viorel Artean saluta galeria dupa meciul de fotbal dintre Farul Constanta si FC Voluntari, contand pentru Superliga Superbet, desfasurat pe Stadionul central al Academiei Gheorghe Hagi din Ovidiu, luni 22 august 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 8 poze

Noul stadion Farul din Constanța va avea o capacitate de18.000 locuri și va costa aproape 100 de milioane de euro.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației alocă 481 de milioane lei (aproape 100 de milioane de euro) pentru finanțarea tuturor lucrărilor aferente construcției Stadionului „Gheorghe Hagi”, în Constanța, potrivit unei HG pus acum în dezbatere publică.

MDLPA va capitaliza cu această sumă Compania Națională de Investiții, firma desemnată de stat să se ocupe de proiectele prioritare de construcții din țară. CNI este, în prezent, implicată, de exemplu în construcția noului stadion „Dinamo”, din București.

Vestea momentului pentru Gică Hagi! Statul face stadion celor de la Farul

Pe noul stadion va evolua echipa de primă ligă Farul Constanța, patronată de Gheorghe Hagi după ”fuziunea” cu Viitorul Constanța, creația ”Regelui”. Până va fi gata arena de la malul mării, Farul va evolua în continuare la Ovidiu.

Aproape tot costul construcției stadionului Hagi este suportat de CNI – 474 milioane lei, beneficiarul investiției, adică Municipiul Constanța, urmând să contribuie cu doar 6 milioane lei, contravaloarea unor prestații asumate: accese, promenada, alei, drumuri și plaforme, rețele de utilități; împrejmuire, amenajări peisagere, etc.; desființării corpurilor existente – stadion și anexe, clădiri tehnice, drumuri și alei, și cheltuielile aferente organizării de șantier, scrie economedia.ro.

„Din punctul meu de vedere, cred că în 2024 se poate finaliza stadionul, dacă se dorește. Toată lumea își dorește stadionul. Trebuie să vină o aprobare de la București și se pare că lucrurile sunt în regulă. Cred că în 2024, în vară, putem să jucăm pe noul stadion.

Vrem să facem un stadion, dar suntem un club 100% privat. Stăm bine și la Academie, avem sponsorizări foarte multe, avem și cea mai mare firmă din România la noi pe piept, ne susține copiii”, a declarat Gică Hagi acum câteva săptămâni.

La finalul lui 2024 ar trebui  să fie gata stadionul de la malul mării

Lucrările pentru „Gheorghe Hagi” se întind pe 21 de luni, alocarea investiției fiind egală pentru fiecare an.

Dintre caracteristicile stadionului, trebuie menționat că acesta va avea 18.190 de locuri în tribune și 64.000 de metri pătrați, suprafață desfășurată, dar întregul proiect presupune și alte construcții, astfel:

Lot 1 – Construire Stadion “Gheorghe Hagi”, Strada Primăverii, Numărul 2-11, Municipiul Constanta;

Lot 2 – Construire arene tenis și dependințe, Strada Primăverii, Numărul 2-11, Municipiul Constanța;

Lot 3 – Construire Centru sportiv pentru recuperare, refacere și cantonamente, Strada Primăverii, Numărul 2-11, Municipiul Constanța;

Zona rezervată VIP-urilor şi invitaţilor cu cel puțin 1500 de locuri acoperite

Capacitatea stadionului de minim 18.000 de locuri se adresează următoarelor categorii de spectatori: public general, spectatori VIP, persoane cu dizabilități, reprezentanți presă (scrisă și radio-TV), și va fi structurat și dotat astfel: tribune, locuri şi facilităţi pentru spectatori; sector rezervat suporterilor echipei vizitatoare; spațiu pentru accesul şi ieşirea publicului; căile de acces pe stadion; sistemul de iluminat de urgenţă; sistemul de sonorizare şi comunicare cu publicul; instalaţiile sanitare pentru spectatori; puncte de prim ajutor pentru spectatori; facilităţile pentru spectatorii cu dizabilităţi; zona rezervată VIP-urilor şi invitaţilor cu cel puțin 1500 de locuri acoperite, dintre care 100 de locuri trebuie rezervate echipei vizitatoare; camera de control (punctul de comandă); sistemul de televiziune cu circuit închis; sistemul de acces a spectatorilor prin porţi de tip turnichete.

Principalele zone funcţionale și cerințe vor fi stabilite conform reglementărilor UEFA pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4 (nivel maxim), potrivit Notei de Fundamentare a HG.

Publicat: 14 10. 2022, 13:14
Actualizat: 14 10. 2022, 13:24