Vești bune pentru UTA Arad! Se pune noul gazon pe stadion, dar problemele cu statuia lui „Francisc Neuman” continuă. GALERIE FOTO
UTA va juca pe un gazon nou nouț care a început să se monteze de astăzi la pe arena „Francisc Neuman” din Arad. O parte dintre rulourile cu iarbă hibridă au ajuns deja din Italia, iar angajații Sport Fields au început să „planteze”, în ciuda vremii ploioase de la Arad.
Mircea Rednic a declarat în mai multe rânduri că speră ca firma angajată de Primărie să îi facă o surpriză lui și echipei, iar meciurile cu Farul și Universitatea Craiova, de pe 16, respectiv 20 decembrie la Arad, însă acest lucru nu este posibil.
Călin Bibarț: „N-aș fi vrut să sară vreo brazdă”
Explicația a fost oferită chiar de primarul orașului de pe Mureș într-o conferință de presă. „Noi ne propusesem și ne-am fi dorit, ca o surpriză și un cadou de Crăciun, să jucăm meciul cu Craiova acasă. De aceea, din punct de vedere organizatoric nu pot să-i reproșez nimic constructorului, sunt deja venite o parte din rulouri. Dar, după cum se poate vedea, fiind și tempo dependenți, vremea nu ne permite și nici nu îmi permit riscul să îl forțez. Suntem în perioadă de contract și după aceea, orice nu e bine va fi din cauza faptului că l-am grăbit noi și atunci mai pierdem și garanțiile și altele. Acesta este motivul pentru care nu putem să riscăm ca meciul din 20 decembrie, cu Craiova, să îl jucăm pe stadion, acasă. Rămânem la ceea ce ne-a comunicat inițial, la începutul lucrărilor, constructorul și anume că ele se vor desfășura până în ianuarie. Nu sunt vorbe sau povești, ci realitatea de la fața locului. Cum se oprește ploaia și când ia el decizia, începe să monteze. N-aș fi vrut să avem secvențe la meci în care pleacă așa câte o brazdă pentru că nu s-au prins încă rădăcinile sau mai știu eu ce este acolo. La capitolul acesta, suntem cât se poate de clari în ceea ce ne-am dorit și ce se poate. În ceea ce privește partea tehnică, după montarea gazonului, care durează trei-patru zile, mai urmează tăvălugire, stabilizare, aplicare de tratamente fitosanitare și vreo săptămână să se prindă bine rădăcinile”, a declarat Călin Bibarț, care a apoi a susținut că a pus o vorbă bună la autoritățile județene clujene, respectiv la Alin Tișe, președintel CJC, pentru a o primi pe UTA pe Cluj Arena pentru meciul cu oltenii lui Mihai Rotaru.
Așadar, UTA încheie anul tot în „exil”, urmând să o înfrunte pe Farul la Sibiu, sâmbătă, de la ora 14, iar pe Universitatea Craiova, la Cluj, peste exact o săptămână, de la ora 17:30, Live Video Online pe ProSport.
Baronul Neuman s-a mutat la tribuna I a arenei ce-i poartă numele
În altă ordine de idei, Călin Bibarț a fost de acord cu mutarea statuii de bronz a baronului Francisc Neuman de la tribuna a II-a a arenei arădene, la tribuna I, chiar deasupra tunelului ce duce la vestiare. Inițial, primarul orașului de pe râul Mureș a dorit ca părintele „Bătrânei Doamne” să ia loc printre suporterii de rând, într-o poziție în care să fie ușor surprins și de camerele TV, însă a găsit destui contestatari. Aceștia, printre care și nepotul lui Neuman, Charles de Vegvar, consideră că pentru vița sa nobilă, creatorul echipei UTA merită un loc mai bun, pe care îl și are din această săptămână.
„Au fost mai multe posibile locații încă de când am montat-o. Din câte știu și mi-a spus Reconsul, care gestionează stadionul, că a fost dorința moștenitorului și nu avem nimic împotrivă. Inclusiv nepotul baronului Neuman mi-a spus de ceva vreme că și-ar dori ca statuia să fie amplasată unde e acum, la tribuna I. Nu e mare lucru, e mobilier urban, mi-au spus și specialiștii, nu e ceva foarte complicat. Mai departe, ar fi culmea, din nou, să nu fie bine. Probabil că vor fi unii de o altă opinie, noi doar încercăm să mulțumim pe cât mai mulți. Nici nu aș vrea să cădem în derizoriu și să ne tot plimbăm cu statuia, chiar dacă e mobilier urban și se poate muta simplu”, a mai afirmat edilul Aradului în conferință de presă.
Una dintre cele mai mari personalități arădene de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, baronul Francisc Neuman a fost iubitor al sportului rege și al echipei Arsenal. După chipul și asemănarea formației londoneze a creat-o și pe UTA pe 18 aprilie 1945, iar stadionul din Calea Aurel Vlaicu după modelul Highbury. De altfel, familia baronului a donat arena municipalității arădene cu condiția ca acesteia să nu i se dea vreodată o altă destinație.