Votează cei mai buni fundași laterali dinamoviști din ultimul sfert de de secol! Tu decizi pentru „Best of Dinamo 25 de ani”
În campania specială ProSport dedicată celor mai buni jucători de la Dinamo București în ultimul sfert de secol am aflat deja, AICI, portarul din echipa ideală! Împreună alegem mai departe formația de vis a „câinilor roșii” din ultimele decenii într-un proiect în premieră, Best of Dinamo 25 de ani! Continuăm cu cei mai buni fundași laterali dinamoviști din această perioadă.
Timp de aproximativ două zile vei putea alege din cele 7 propuneri pe care ți le-am pregătit pentru fiecare post – fundaș dreapta, fundaș stânga.
- Pentru fundașii laterali, de la publicarea acestui material și până duminică, 21 aprilie, ora 06:00 dimineața, votezi opțiunea ta în cele două sondaje din articol!
Poți vota un singur jucător o dată, iar fotbalistul cu cele mai multe voturi la final intră în echipa de vis, pe când locul doi devine rezervă în lotul suprem! Detaliile complete ale campaniei pot fi descoperite AICI. Ești pregătit să scrii istorie alături de eroii tăi din teren?
Cum arată până acum primul 11 și rezervele celor mai buni dinamoviști din ultimii 25 de ani
REZERVE: Bogdan Lobonț.
Cei mai buni fundași laterali dinamoviști. Deschidem nominalizările pe flancul drept cu Mugur Bolohan!
Mugur Bolohan este fotbalistul care, după ce a câștigat titlul cu Rapid, a reușit să o facă și cu Dinamo. Adus la dorința lui Cristi Borcea, Bolohan a fost folosit atât ca fundaș, cât și ca mijlocaș dreapta. Un apărător complet, excelent din punct de vedere defensiv, dar prezent și în jumătatea adversă.
Pentru „câini” a înscris de 7 ori și a reușit să câștige Cupa României în 2000-2001 (sezon cu 26 de apariții în campionat), apoi titlul, în 2001-2002 (tot 26 de apariții), din nou Cupa în 2002-2003 (6 jocuri în campionat) și are în palmares, chiar dacă a prins un singur meci în acea stagiune, și Cupa României din sezonul 2003-2004, după o revenire în „Groapă” de la FCM Bacău.
Flavius Stoican. Un event, o Cupă și un transfer „la pauză” spre Șahtior Donețk
Flavius Stoican a fost unul dintre cei mai valoroși fundași dreapta pe care i-a avut Dinamo după Revoluție. Venit în „Ștefan cel Mare” cu „lotul 1 Nețoiu”, în 2002, de la Universitatea Craiova, jucătorul de bandă a câștigat două un titu și două Cupe în „Groapă”. Cupa României la capătul primului său sezon în tricoul „câinilor”, 2002-2003, apoi eventul în 2003-2004.
Stoican a fost unul dintre cei mai buni dinamoviști în povestea în care roș-albii au eliminat, din Cupa UEFA, pe Șahtior Donețk, printr-o dublă victorie (2-0 și 3-2). După partida retur, olteanul a rămas în Ucraina, a făcut vizita medicală și a semnat cu noua sa echipă.. Șahtior Donețk!. S-a mai întors la Dinamo, pentru 7 meciuri, în sezonul 2007-2008, însă fără strălucirea primei experiențe.
George Blay. Invenția lui Mircea Rednic în drumul către titlu
Africanul a fost una dintre „invențiile” lui Mircea Rednic din sezonul de referință 2006-2007, ultimul titlul al lui Dinamo. „Georgică fără frică”, așa cum era alintat de tribuna dinamovistă, a fost stăpânul postului în acel an competițional, a jucat de fiecare dată exact, a strâns 32 de partide în campionat, 4 în preliminariile Cupei UEFA, alte două în dubla cu Skoda Xhanti, apoi a bifat victoriile de gală din grupele Cupei UEFA cu Besiktas și Leverkusen. A fost pe teren și în dubla cu Benfica din primăvara competiției (2007), confruntare pierdută de Dinamo, 0-1 pe „Da Luz”, 1-2 acasă, după ce „câinii” au condus la București.
Francisco Molinero. Jucătorul de Primera Division, pe teren la Liberec
Spaniolul care avea în CV Atletico Madrid și minute jucate în tricoul colchonerilor a reprezentat un transfer surpriză la Dinamo. A jucat un singur sezon în „Groapă” , 2009-2010, în care a strâns 21 de partide. Meciul de referință a rămas cel de la Liberec, „ingredientul” principal pentru care își și câștigă nominalizarea în „Best of Dinamo 25 de ani”.
În Cehia, Molinero (foto sus, dinamovistul din prim plan) a fost pe teren 120 de minute, a transformat cu siguranță o lovitură de departajare, apoi a mai jucat în grupele Europa League în victoria cu Sturm Graz de pe teren propriu (2-1) și contra lui Panathinaikos, la Atena, (3-0 pentru greci). După ce a plecat de la Dinamo, Molinero s-a întors în Spania, evoluând pentru formații precum Murcia (Segunda Division), dar și Betis sau Getafe în La Liga.
Collins Fai. „Piticul” descoperit la trial care a ajuns la Mondial și a câștigat Cupa Africii
Camerunezul de 1.67 m are o poveste de film. A semnat cu Dinamo în urma unui trial organizat în „Ștefan cel Mare” de Gigi Mulțescu, primul antrenor din „era Negoiță”. A fost adus de un prieten care l-a văzut cum juca fotbal pe terenul unei facultăți din Cluj-Napoca. Înainte, Fai își încercase norocul la Pandurii, dar nu a fost păstrat.
Africanul cu 56 de selecții pentru Camerun, cu care a câștigat Cupa Africii și a participat la Campionatul Mondial din Qatar, a evoluat în „Ștefan cel Mare” între 2013 și 2016, perioadă în care a strâns peste 60 de meciuri în toate competițiile. Iubit de dinamoviști pentru caracterul său jovial și ruperile de ritm, a fost cedat la Standard Liege și a reprezentat una dintre afacerile perioadei Negoiță.
Jose Romera. Spaniolul metronom care i-a catapultat pe „câini” în ultima luptă pentru titlu
Cu două sezoane la Dinamo, 2016-2017 și 2017-2018, Jose Romera a fost un fundaș exact. A strâns 57 de jocuri în prima ligă, 4 în Cupa României, 5 în Cupa Ligii și două în preliminariile Europa League. Romera a fost parte din ultima echipă a lui Dinamo care s-a bătut pentru titlu, în acea cursă nebună a „câinilor” din sezonul 2016-2017 în care, dacă bulgarul Zlatinski nu ar fi egalat pe final la Severin, în jocul cu Universitatea Craiova, formația lui Cosmin Contra ar fi jucat cu prima șansă la titlu pe teren propriu cu Astra Giurgiu, în ultima rundă în care Viitorul (campioana) și FCSB s-au aflat în vertijul trofeului.
Spaniolul este cel care a obținut penalty-ul din prelungirile meciului cu FCSB, care a fost transformat de Hanca și i-a catapultat pe roș-albi în lupta pentru campionat. Eficient atât în apărare cât și în atac, Romera a stăpânit postul de fundaș dreapta, dar s-a mulțumit cu un singur trofeu, Cupa Ligii 2017, ultimul din vitrina clubului.
Gabriel Moura. Cu Dinamo peste tot. În liga secundă și în inimă
Ajuns la 36 de ani, Gabriel de Moura este, deja, parte din amintirile dinamoviștilor și, pentru dăruirea și atașamentul față de culori, unul dintre cei mai iubiți jucători din lotul actual. Brazilianul are două mandate în „Ștefan cel Mare” și a trecut, alături de suporteri, prin cele mai grele momente ale clubului. Pentru început, adus de la Sepsi, sud-americanul a evoluat în sezonul 2019-2020, însă nu a reușit să se impună, 12 partide și transfer la Gaz Metan Mediaș.
A revenit în 2022, iar de atunci nu a mai plecat, chiar dacă Dinamo a retrogradat și a fost la un pas de faliment. A promovat cu echipa în Superliga, este unul dintre căpitanii din lot, statut câștigat după cele peste 60 de meciuri disputate în tricoul roș-alb.
Votează aici cei mai buni fundași laterali dinamoviști! Alege cel mai bun fundaș dreapta:
[poll id=”36″]
Ceilalți fundași dreapta ai lui Dinamo din sezonul 1999/2000 până azi
Ionuț Bălan, Ștefan Bărboianu, Alin Buleică, Cornel Buta, Luca Ceccarelli, Laurențiu Corbu, Cristian Costin, Eugen Crăciun, Kino Delorge, Cornel Dobre, Damien Dussaut, Patrice Feussi, Petar Gluhakovic, Alexander Gonzalez, Răzvan Grădinaru, Sergiu Homei, Cristian Irimia, David Irimia, Kristian Kostrna, Szabolcs Kilyen, Dorin Mihuț, Constantin Nica, Szabolcs Perenyi, Tinel Petre, Oscar Rubio, Helder da Silva, Blagoja Todorovski, Ion Voicu.
Cei mai buni fundași laterali dinamoviști. Pentru flancul stâng, prima propunere: Daniel Florea!
În 1997, când cotidianul ProSport a publicat primul număr, coperta le-a aparținut lui Daniel Florea și colegului său Daniel Rednic, jucători aduși în „Ștefan cel Mare” de la Oțelul Galați. „Dinamo ia tot” a fost titlul rămas în memoria dinamoviștilor.
La fel și fundașul stânga care s-a impus în tabăra „câinilor”, a devenit om de bază și, la finalul sezonului 1999-2000, bariera temporală a campaniei noastre „Best of Dinamo 25 de ani”, fotbalistul născut la Vaslui avea deja primele două trofee câștigate cu Dinamo. Eventul!
Un an mai târziu adăuga o nouă Cupă. Sunt două sezoane contabilizate în care Florea a avut peste 40 de apariții în tricoul alb-roșu. Jucător exact, disciplinat tactic și care a depășit borna celor 100 de jocuri în 4 sezoane rulate în „Ștefan cel Mare”.
Ovidiu Iosif Tîlvan. Anul și trofeul în campania „Best of Dinamo 25 de ani”
„Inimioară”, așa cum era alintat sibianul, a fost un jucător cu un lung șirag de sezoane în tricoul alb roșu. Ajuns în „Ștefan cel Mare” în 1996, Tîlvan a prins și perioada mediocrității clubului din miezul anilor ’90, însă s-a impus și în anii în care bucuriile au revenit în „Groapă”, începutul anilor 2000, atunci când a cucerit două Cupe și un titlu.
Șapte sezoane are ardeleanul în postura de „câine roșu”, dar doar trei dintre ele acoperite de campania „Best of Dinamo 25 de ani” a ProSport. Mai exact 2000- 2001 (cu 12 meciuri în campionat), 2001- 2002 (cu 26 de apariții în prima ligă), 2002-2003 (cu 10 meciuri în „Divizia A”).
Dorin Semeghin. Fotbalistul evidențiat de Ferguson, campion cu renume de consumator
Dorin Semeghin a fost personajul unor întâmplări din afara gazonului, accidentul în care a intrat cu mașina în hotelul Erbașu consemnând momentul de rating al jucătorului pe care marele Alex Ferguson l-a evidențiat după dubla dintre Dinamo și Manchester United din preliminariile Champions League 2004.
În lotul lui Dinamo din sezonul 2002-2003, când a prins un singur joc, fundașul și-a trecut în cont Cupa în acea stagiune. A urmat un sezon cu event și 28 de partide bifate de fostul jucător de la Oțelul, cu Semeghin în teren și 2004-2005, când fundașul a fost folosit în 16 jocuri. În total, fundașul stânga a contabilizat două Cupe și un titlu în „Ștefan cel Mare”.
Cristian Pulhac. 10 sezoane la Dinamo, două titluri, două Cupe, meciuri mari în Europa
Cristi Pulhac a ajuns la Dinamo de copil, a locuit în căminul clubului, a jucat la „satelit”, apoi a debutat, în 2002, la echipa mare, într-un meci cu UMT Timișoara. Acel joc avea să-i treacă în palmares și primul trofeu, titlul! Pentru fundaș s-au strâns 10 sezoane în alb și roșu, peste 200 de jocuri în toate competițiile, perioadă în care a luat două campionate și două Cupe. Pulhac a fost titular atât în campania 2005 condusă de Ioan Andone în Cupa UEFA, când Dinamo a reușit marea victorie cu Everton (5-1) și a eliminat formația care terminase pe 4 în Premier League.
A urmat un alt rezultat mare în grupele competiției, succesul din fața deținătoarei trofeului, ȚSKA Moscova (1-0). Cu Mircea Rednic la timonă și Pulhac titular, Dinamo a prins primăvara europeană 2006-2007 în Cupa UEFA. Jucătorul născut la Iași a fost titular în perioada în care Dinamo a învins Leverkusen sau Besiktas la București. Rămâne în deviza „câinilor” și centrarea de mare efect pentru golul lui Dănciulescu de pe Olimpico, în acel Lazio-Dinamo 1-1.
Silviu Izvoranu. Fundașul stânga la nevoie se cunoaște
Două sezoane a bifat gălățeanul în „Ștefan cel Mare”, 2007-2008 și 2008-2009, după ce a sosit de la Politehnica Timișoara. A fost folosit atât în banda stângă, cât și ca fundaș central și a strâns, în primul an competițional, 23 de jocuri în toate competițiile. Izvoranu a fost folosit în partida tur cu Lazio, pe Olimpico, în egalul obținut de formația lui Mircea Rednic, 1-1, în preliminariile Champions League.
În sezonul ce urmat, Izvoranu a strâns alte 19 partide, într-o perioadă în care, din păcate pentru el și „câini”, echipa nu a câștigat vreun trofeu. Ulterior, Izvoranu a mai evoluat pentru Universitatea Cluj, Volyn Luțk (Ucraina) și Universitatea Craiova.
Nicolae Mușat. Un titlu, o Cupă și o Supercupă pentru colegul de generație al lui Ștefan Radu
Produs al Centrului de Copii și Juniori Dinamo, Nicolae Mușat (în dreapta imaginii de jos, la amicalul cu Barcelona) a fost coleg de generație cu Radu Ștefan. Campion al României cu echipa în anul competițional 2006-2007, sezon în care a bifat două meciuri. Mușat a intrat în Ghencea pentru ultimele 4 minute ale derby-ului de referință pentru „câini”, victoria cu 4-2 din seara de Înviere. Etapa viitoare, cu FC Argeș, fundașul era folosit în alte 9 minute, suficient cât să primească medalia de campion.
Și nu este singurul lui trofeu la Dinamo! În 2011-2012, jucătorul de bandă a fost în lotul formației care a câștigat Cupa după o finală cu Rapid (1-0), meci în care a fost rezervă neutilizată și a ridicat și Supercupa Românie, după disputa hotărâtă în urma loviturilor de departajare în fața celor de la CFR Cluj.
Steliano Filip. Respectat de unii, contestat de alții, fotbalistul a bifat opt sezoane la Dinamo
Steliano Filip a venit la Dinamo în 2012 și, de atunci, a strâns opt sezoane în alb și roșu cu peste 200 de meciuri pentru „câini”. Apreciat de tribună în multe perioade, Filip a fost, în dese rânduri, și contestat de suporterii din „Ștefan cel Mare”. Jucătorul născut la Buzău a câștigat Supercupa României 2012 și Cupa Ligii 2017, în prima experiență la Dinamo (2012-2018).
Însă și-a pus în CV și prima retrogradare din istoria lui Dinamo, în sezonul revenirii la club, 2021-2022. A fost și momentul în care între Steliano și o bună parte a suporterilor dinamoviști a intervenit o ruptură. Steliano Filip a prins, în urma evoluțiilor de la Dinamo, Euro 2016 cu naționala României.
Votează aici cei mai buni fundași laterali dinamoviști! Alege cel mai bun fundaș stânga:
[poll id=”37″]
Ceilalți fundași stânga ai lui Dinamo din sezonul 1999/2000 până azi
Naser Aliji, Costin Amzăr, Silviu Bălace, Elias Bazzi, Valeriu Bordeanu, Ionuț Burnea, Zie Diabate, Alexandru Dragomir, Cornel Frăsineanu, Antonio Ghomsi, Constantin Grecu, Alin Ilin, Nikolaos Kenourgios, Isma Lopez, Jordan Mustoe, Maximiliano Oliva, Vlad Olteanu, Cosmin Pașcovici, Sergiu Popovici, Andrei Radu, Serginho Rodrigues, Alin Șerban, Andrei Sin, Bruno Simao, Lukas Skovajsa, Orlin Starokin, Marius Tomozei.