Votează cei mai buni fundași laterali FCSB! Tu faci echipa ideală a roș-albaștrilor pentru istorie, după 22 de ani cu Gigi Becali!
În cea mai tare provocare ProSport pentru suporterii celei mai iubite echipe din România, am aflat deja AICI portarii din echipa ideală a roș-albaștrilor! După 22 de ani în care Gigi Becali a tot făcut primul 11, acum tu faci echipa all-time! Iar de astăzi votezi cei mai buni fundași laterali FCSB!
Timp de aproximativ două zile vei putea alege din cele 7 propuneri pe care ți le facem pentru fiecare post.
- Pentru fundașii laterali, de la publicarea acestui material și până miercuri, 6 martie, ora 05:00 dimineața, votezi opțiunile tale în sondajele din acest articol!
Poți alege un singur fotbalist per post, iar jucătorul cu cele mai multe voturi la final intră în echipa de vis. Locul doi în viziunea publicului ca număr de voturi devine rezervă în lotul suprem! Detaliile complete ale campaniei pot fi descoperite AICI.
Firește, în demersul nostru sunt jucători a căror încadrare pe post e relativă. Spre exemplu, Pablo Brandan, fundaș stânga, dar și mijlocaș central la roș-albaștri. De fiecare dată, în ancheta noastră, a primat postul pe care fotbalistul s-a consacrat în memoria publicului.
Cum arată primul 11 și rezervele celor mai buni roș-albaștri până acum
REZERVE: Vasili Hamutovski.
Votează cei mai buni fundași laterali FCSB all-time! Lista din banda dreaptă începe cu Micul Beckham
Florentin Dumitru a jucat 138 de meciuri doar în campionat în tricoul roș-albastru, începând din 2000, și a cucerit trei titluri de campion, însă numai cele din 2005 și 2006 merg pe intervalul nostru de timp, în dreptul FCSB. A fost titularul de drept în edițiile 2003/04 și 2004/05, părăsind echipa în ianuarie 2006.
Renumit pentru centrările sale și poreclit „Micul Beckham”, Dumitru a contribuit inclusiv în cupele europene, la eliminarea lui Southampton și remiza 1-1 cu Liverpool din 2003 sau la 2-0 cu Standard Liege în grupele Cupei UEFA (2004).
George Ogăraru, UEFAntasticul celor 129 de meciuri la FCSB
George Ogăraru a jucat pentru FCSB, adică începând din 2003 potrivit instanțelor, nu mai puțin de 129 de meciuri în toate competițiile, atât până la plecarea la Ajax Amsterdam cât și în sezonul 2008/09, când a fost împrumutat înapoi la roș-albaștri. Campion național cu FCSB în 2005 și 2006, actualul oficial CSA Steaua a fost titularul echipei UEFAntastice din sezonul 2005/2006, când au fost eliminate Heerenveen, Betis Sevilla și Rapid până în semifinalele competiției.
Per total, 37 de meciuri europene pentru Ogăraru la FCSB, între care 4 apariții în grupele Champions League, inclusiv la un 0-0 cu Fiorentina în deplasare, în fața lui Adi Mutu și Gilardino.
Pawel Golanski, polonezul devotat
Din vara lui 2007 până în septembrie 2010, polonezul Pawel Golanski, astăzi director sportiv în țara natală la Korona Kielce, formația de unde Gigi Becali îl cumpăra cu 1,3 milioane euro, a cucerit tribunele fixându-se ca un exemplu de tenacitate și dăruire deși perioada în care a jucat nu a adus trofee pentru echipă.
A strâns 73 de meciuri în roș-albastru în toate competițiile, dintre care 14 în cupele europene, inclusiv în grupele Ligii Campionilor, contra lui Bayern Munchen, Fiorentina, Galatasaray sau Fenerbahce.
Dublu campion în roș-albastru, Daniel Georgievski
Nord-macedoneanul Daniel Georgievski a petrecut două sezoane la echipă, în anii 2012-2014. Perioadă care i-a adus în vitrină două titluri de campion al României și o Supercupă. Iute și cu aport ofensiv, a reușit 5 pase de gol și 2 goluri în cele 47 de apariții în roș-albastru.
A fost pe teren la calificarea în grupele Ligii Campionilor prin eliminarea Legiei Varșovia în 2013, dar și în 5 din cele 6 meciuri ulterioare din grupe, inclusiv la 1-1 cu FC Basel tur-retur. În al doilea sezon la echipă a cam pierdut postul de titular.
Cornel Râpă, unul din eroii cu Ajax și antidot la Eden Hazard, șapte trofee roș-albastre!
Din ianuarie 2013 până în august 2016 la echipă, Cornel Râpă a fost în numai două perioade titularul din dreapta defensivei, dar totuși a acumulat 80 de meciuri în toate competițiile, cu două goluri marcate și 7 pase de gol. În plus, nu mai puțin de 7 trofee, în toate competițiile interne posibile de la acea vreme! Trei titluri de campion național, o Cupă și o Supercupă a României, plus două trofee Cupa Ligii!
Râpă a fost titular și integralist în dubla de poveste cu Ajax Amsterdam din Europa League 2013, inclusiv în cele 120 de minute din retur, dar și la 1-0 ulterior cu Chelsea la București, când l-a blocat eficient pe Eden Hazard, adversar direct!
Un piston în flanc, Gabriel Enache
Jucătorul FCSB în perioada februarie 2016 – februarie 2018, Gabriel Enache a cucerit Cupa Ligii, competiție dispărută azi. Per total, 81 de meciuri roș-albastre, în care a evoluat fundaș dreapta, mijlocaș dreapta sau chiar extremă! Cu 5 goluri și 6 pase de gol în dreptul său.
A fost pe teren și integralist în eliminarea din preliminariile Champions League a celor de la Sparta Praga (2016, 1-1 și 2-0 acasă) și Viktoria Plzen (2017, 2-2 și 4-1 în deplasare), dar și la 0-0 cu Sporting Lisabona pe terenul lusitanilor, în campania europeană continuată după Plzen.
Romario Benzar, talisman european recent
Romario Benzar a strâns 59 de meciuri în tricoul FCSB în două sezoane în care a fost mai mereu titular, 2017/2018 și 2018/2019. Are 9 pase de gol și un gol înscris. Deși echipa nu a cucerit niciun trofeu în acea perioadă, Romario a jucat în 10 meciuri din preliminariile și grupele cupelor europene, iar în 8 dintre acestea FCSB nu a pierdut, cu el în formație!
Doar în 2017, spre exemplu, cu Benzar titular și integralist, a fost 3-0 cu Viktoria Plzen, 2-1 cu Lugano și 2-1 cu Hapoel Beesheva în grupele Europa League, plus 1-0 cu Lazio în primăvara europeană, meci când i-a blocat pe Milinkovic-Savic, Nani, Caicedo sau Immobile.
Mențiuni la fundașii dreapta
Pe lângă cele 7 opțiuni ProSport propuse pentru vot, la fiecare post de azi vom evidenția azi două „mențiuni”. Criteriile sunt subiective și tocmai subiectivismul demersului nostru și al votului suporterilor fundamentează echipa ideală din ultimii 22 de ani! Pentru fundaș dreapta:
Eder Bonfim. A strâns doar 26 de meciuri pentru roș-albaștri, dar a cucerit Cupa României și a reușit pasă de gol în 3-3 cu Napoli plus golul din 1-1 cu Liverpool la București (grupele EL, 2010)
Valentin Crețu. Din 2019 la FCSB și are în palmares doar o Cupă a României, dar se apropie de 150 de meciuri în tricoul roș-albastru! Model de seriozitate și jucător de echipă, Crețu are 9 pase de gol până la jumătatea lui februarie 2024 în dreptul său și 16 partide în cupele europene.
Ceilalți fundași dreapta în roș-albastru din 2003 până azi
Sony Alcenat, Nana Antwi, Valentin Bădoi, Daniel Bălan, Claudiu Belu-Iordache, Radu Boboc, Ovidiu Dănănae, Andrei Dumitraș, Răzvan Grădinaru, Cristian Manea, Gabriel Matei, Bogdan Mustață, Alexandru Pantea, Florentin Pham-Huy, Marian Pleașcă, Klemi Saban, Deian Sorescu, Stelian Stancu
Votul s-a închis, rămâi pe ProSport pentru a afla câștigătorii!
Cei mai buni fundași laterali FCSB all-time! Pompiliu Stoica deschide banda stângă
Doar doi ani din cei 4 ani și jumătate petrecuți de Pompiliu Stoica în roș-albastru se suprapun perioadei FCSB, dar tot rămân în dreptul său un titlu de campion (2005) pentru ancheta noastră și contribuțiile importante pe care le-a avut în meciuri de poveste, precum 1-1 și 1-0 cu Southampton sau 1-1 cu Liverpool (Cupa UEFA, 2003).
Exemplu de condiție fizică și implicare totală, cu dese urcări ofensive eficiente, Pompiliu Stoica rămâne un reper anilor 2000 pentru istoria roș-albastră.
Definiția luptătorului veritabil, Mihai Neșu
Mihai Neșu a fost de două ori campion național (2005 și 2006), cucerind și Supercupa României (2006) cu roș-albaștrii. A purtat aceste culori încă din 2001, dar ne interesează palmaresul său începând din 2003, până la transferul la Utrecht, în 2008. Pe acest interval, 110 meciuri în toate competițiile!
Neșu a fost titular și integralist într-un 4-1 cu Dinamo Kiev în deplasare, meci de basm din grupele Ligii Campionilor, dar și la eliminările celor de la Galatasaray și Standard Liege din preliminariile aceleiași competiții. Component al generației UEFAntastice din 2006, dar cu apariții sporadice în acea primăvară europeană.
Petre Marin, un simbol al performanței roș-albastre
Două titluri de campion al României și o Supercupă se află în dreptul lui Petre Marin, fundașul stânga roș-albastru din perioada 2004-2010 în care a adunat nu mai puțin de 187 de meciuri pentru echipă în toate competițiile! Cum era de așteptat pentru un interval de timp atât de amplu, de numele lui se leagă majoritatea performanțelor europene din acei ani. Și banderola de căpitan uneori!
Sunt 14 meciuri doar în grupele Champions League, în trei sezoane diferite. Eliminarea uluitoare a Valenciei la penalty-uri din Cupa UEFA în 2003, campania UEFAntastică oprită în semifinale în 2006. O singură înfrângere pentru FCSB în 11 partide de preliminarii ale Ligii Campionilor cu Petre Marin pe teren! Și spațiul pare prea mic pentru toate…
Omul-trofeu cu șuturi de senzație, Iasmin Latovlevici
Iasmin Latovlevici are 7 trofee cu roș-albaștrii, în toate competițiile interne. Trei titluri de campion, două Cupe și o Supercupă a României, plus două trofee Cupa Ligii, cucerite în intervalul 2010-2015. Cu urcări ofensive finalizate prin șuturi de senzație ce încântau tribunele, Latovlevici a strâns 117 meciuri cu 12 goluri și 11 pase de gol!
În plus, un palmares fabulos de 52 de meciuri în competițiile europene, incluzând grupe de Champions League și Europa League. Iasmin a marcat în remontada fabuloasă cu Ajax Amsterdam din primăvara europeană 2013, finalizată cu calificare la penalty-uri, jucând apoi și în 1-0 cu Chelsea la București. Cu el pe teren, FCSB a scos Legia Varșovia din preliminariile Ligii și a remizat 1-1 cu Liverpool în grupele EL (2010).
Doar un an calendaristic, dar ultimul titlu și o Cupă a României pentru Guilherme Sitya
Brazilianul Guilherme Sitya a petrecut doar un an calendaristic la echipă (2015-2016), dar cu el titular în flancul stâng al defensivei, echipa a cucerit ultimul titlu de campioană națională și Cupa României, eventul din 2015, completat de trofeul Cupei Ligii. Guilherme a fost pe teren în 46 de partide din acest interval de timp, oferind și 3 pase de gol, inclusiv titular și integralist în finala Cupei României 3-0 cu U Cluj.
Când Marko Momcilovic marca, echipa câștiga!
Sârbul Marko Momcilovic a reprezentat roș-albaștrii în 96 de partide, reușind 9 goluri și 9 pase de gol, din perioada 2016-2020 în care a cucerit o Cupă a Ligii. Utilizat preponderent fundaș stânga, dar și în zonă centrală, fotbalistul sosit de la Pandurii s-a remarcat inclusiv în câteva partide europene de referință ale FCSB.
Cu el titular și integralist, echipa a eliminat Sparta Praga și Viktoria Plzen din drumul Ligii Campionilor (2016 și 2017), a remizat 0-0 cu Sporting Lisabona în deplasare (prel. CHL 2017). Ca un detaliu inedit, de fiecare dată când Momcilovic a marcat, FCSB a câștigat!
Risto Radunovic, soluția de top a campionatului în ultimii ani
Sosit în 2021 de la Astra Giurgiu, muntenegreanul Risto Radunovic nu a cucerit încă un trofeu cu FCSB dar s-a consacrat în cele 4 sezoane petrecute până acum în roș-albastru drept unul din fotbaliștii determinanți ai echipei și unul din cei mai valoroși ai Superligii.
Cu peste 120 de meciuri pentru FCSB, în care a reușit 12 pase de gol și 5 goluri, Radunovic a avut un aport considerabil și pe istoricul european recent al clubului. Golul de 4-2 cu Saburtalo după 0-1 în deplasare, assist pentru 1-0 în deplasare cu DAC Streda, golul final în 3-1 din deplasare cu Viking după 1-2 acasă (toate în preliminariile Conference League 2022).
Mențiuni fundași stânga
Paul Pîrvulescu. Trei titluri de campion și o Supercupă (2012-2015), 63 de meciuri în toate competițiile, dar rareori titular pe perioade considerabile.
Junior Morais. 66 de meciuri cu 2 goluri și 4 pase de gol (2017-2019), fără trofeu câștigat dar titular la 3-0 și 4-1 cu Plzen, 2-1 cu Hajduk Split sau 1-0 cu Lazio în cupele europene.
Ceilalți fundași stânga în roș-albastru din 2003 până azi
Marian Botezatu, Marius Briceag, Ifeanyi Emeghara, Cristian Ganea, Valeriu Lupu, Mario Mihai, Ștefan Nanu, Ionuț Panțîru, Daniel Popescu, Aristidis Soiledis, Alexandru Stan, Sorin Șerban, Miguel Tininho, Laurențiu Vlăsceanu