De azi începe campania specială ProSport dedicată celor mai buni jucători de la Dinamo București în ultimul sfert de secol! Împreună alegem echipa de vis a „câinilor roșii” din ultimele decenii într-un proiect în premieră, Best of Dinamo 25 de ani! Iar startul ne oferă provocarea de a decide care e cel mai bun portar dinamovist din această perioadă, din sezonul 1999/2000 inclusiv până azi!
Timp de aproximativ două zile vei putea alege din cele 7 propuneri pe care ți le-am pregătit.
Poți vota un singur jucător o dată, iar fotbalistul cu cele mai multe voturi la final intră în echipa de vis, pe când locul doi devine rezervă în lotul suprem! Detaliile complete ale campaniei pot fi descoperite AICI. Ești pregătit să scrii istorie alături de eroii tăi din teren?
În fiecare an din intervalul ales de noi în acest demers jurnalistic, Best of Dinamo 25 de ani, Ștefan Preda a reușit să câștige cel puțin câte un trofeu cu Dinamo. Eventul în anul 2000, Cupa în 2001-2002, din nou Cupa în 2002-2003 și al doilea titlu în sezonul 2003-2004. O salbă impresionantă de trofee! Fane Preda (foto jos, stânga) a fost preferat de către Cornel Dinu în fața lui Florin Prunea și, în cele din urmă, a reușit să se impună între buturile roș-albilor în echipa care a readus pe Dinamo, după ani în mediocritatea clasamentului, pe afișul de gală al fotbalului românesc.
Unul dintre greii vestiarului în prima jumătate a anilor 2000, Cristian Munteanu (foto sus, dreapta) este portarul cu patru trofee în palmares în tricoul lui Dinamo. „Babicu” a câștigat de două ori Cupa României (2002- 2003, anul în care a fost prezent în 20 de partide între buturile formației din „Ștefan cel Mare” și 2003-2004) și a reușit să cucerească titlul în stagiunea 2003-2004, an al eventului pentru roș-albi. Excelent portar de reflex, Munteanu a purtat și banderola de căpitan și a strâns, de la borna anului 2000, 55 de meciuri în prima ligă între buturile dinamoviste, formație pentru care a debutat în 1997.
Un tip liniștit, de vestiar, parcă mereu în așteptarea șansei sale. Portarul care nu a dezamăgit când a fost folosit, a dat siguranță și, chiar dacă nu era cel mai spectaculos goalkeeper, și-a făcut excelent treaba, fie că s-a aflat în fața atacanților de la Ceahlăul sau Gloria Bistrița sau a avut în față vârfurile de la Manchester United, pe Vagner Love de la ȚSKA Moscova, Voronin de la Leverkusen sau fotbaliștii de zeci de milioane de euro de la Besiktas ori Everton.
În „Ștefan cel Mare”, „Vova” Gaev (portarul din imaginea de mai sus) a câștigat două titluri în ere diferite (cu Ioan Andone în 2003-2004 și cu Mircea Rednic în 2006- 2007), două Cupe (2003-2004 și 2004-2005), plus o Supercupă (2005) după o confruntare cu rivala istorică, Steaua București, potrivit denumirii de la acea vreme.
Bogdan Lobonț a jucat la Dinamo în două perioade. Prima, sezonul 2001-2002, apoi între 2006 și 2009. În ambele a cucerit titlul. Cu două campionate și puțin peste 100 de jocuri disputate în toate competițiile, cel poreclit „Pisica” s-a impus în inimile tuturor „câinilor roșii”. Lobonț a fost portarul din dubla de pomină cu Lazio Roma din preliminariile Champions League, iar în partida tur de pe Olimpico, încheiată la egalitate, 1-1, a parat un penalty.
Printre liderii vestiarului, „Lobby” a fost unul dintre fotbaliștii care intrat în conflict cu Mircea Rednic după antologicul meci contra celor de la CFR Cluj, când Gigi Becali a premiat-o pe Dinamo, iar banii latifundiarului au constituit sămânța discordiei care a dinamitat vestiarul roș-albilor.
Florin Matache a fost, mulți ani, varianta a doua sau a treia, portarul de antrenament pentru echipa mare și, încă din 2005, când a început să apere poarta satelitului Dinamo 2, și-a așteptat, răbdător, șansa. În sezonul 2005-2006 a apărat în ultima etapă, la Timișoara, primul său meci la echipa mare, apoi a bifat 7 apariții în sezonul în care Dinamo a luat ultimul titlu, 2006-2007. Plus două meciuri în Cupa UEFA, turul 2 preliminar, contra celor de la Beitar Ierusalim.
Totuși, Matache, portarul de umplut posterul la Dinamo în multe sezoane, s-a desăvârșit în memoria fanilor drept un erou. Eroul de la Liberec, după returul din Cehia în care Dinamo a întors acel 0-3 dictat la „masa verde” și a eliminat-o pe Slovan, cu un Matache inspirat la loviturile de departajare. Un titlu și o minune, acesta este palmaresul portarului care s-a transferat la Universitatea Cluj după cinci sezoane la echipa mare a „câinilor”.
Portarul nord-macedonean a strâns 35 de partide în poarta lui Dinamo în primul eșalon, trei în Cupa României și patru jocuri în confruntările internaționale. Goalkeeper-ul care a adus siguranță între buturi, dar și două trofee în tricoul lui Dinamo, Kristijan Naumovski (foto jos, bucurându-se alături de suporteri).
Ultima Cupă cucerită de roș-albi, după finala cu Rapid de pe Arena Națională (1-0), din sezonul competițional 2011-2012, meci în care a închis poarta în fața giuleștenilor. Dar și Supercupa din 2012, după un meci cu CFR decis în urma loviturilor de departajare în care, însă, a fost folosit Cristian Bălgrădean. În toate competițiile, nord- macedoneanul a strâns 43 de meciuri pentru „câini”.
Bălgrădean a reprezentat, în momentul transferului său, o apariție surpriză la Dinamo. Cumpărat de la UTA Arad pentru 50.000 euro, portarul a fost împrumutat, inițial, la Unirea Urziceni, însă a revenit după câteva luni în „Ștefan cel Mare” și a reușit să se impună între buturi.
În sezonul 2011- 2012 a câștigat Cupa României, a fost rezervă în finala cu Rapid, după un sezon în care a bifat 30 de meciuri în campionat pentru Dinamo, alte trei în cupă și patru în tururile preliminare Europa League. S-a revanșat la Supercupa cu CFR Cluj, din 2012, când roș-albii s-au impus, după loviturile de departajare, contra viitoarei echipe a lui Bălgrădean și au adus ultimul trofeu cu greutate în „Ștefan cel Mare”.
Care e cel mai bun portar dinamovist din ultimii 25 de ani?
Vezi rezultate
Din nominalizările campaniei noastre absentează trei portari importanți pentru fanii dinamoviști, însă suntem obligați să-i menționăm și să prezentăm motivele care au dus la această alegere.
Este vorba de Florin Prunea, un produs al CCJ din „Ștefan cel Mare”, nume important în istoria „câinilor”, legendă cu sute de jocuri pentru echipă, dar care a apărat foarte puțin după anul 2000, pragul incursiunii noastre, Best of Dinamo 25 de ani. Actualul analist a prins doar 16 meciuri în sezonul 2000- 2001, când Dinamo a luat Cupa, și numai 6 jocuri în sezonul 2001- 2002, în care „câinii” au ieșit campioni.
Precum Prunea, un alt goalkeeper cu un nume mare pentru roș-albi, dar cu reprezentare net superioară în alte perioade la Dinamo decât cea care face obiectul campaniei, este Bogdan Stelea. „Stelică” a apărat în sezonul 2004-2005, dar în doar 13 meciuri, când formația din „Ștefan cel Mare” a cucerit Cupa României.
Cu aproape 50 de meciuri în toate competițiile pe durata a trei sezoane (2008-2009, 2009-2010, 2010- 2011) Emilian Dolha a fost un alt portar important pentru Dinamo, însă fostul rapidist nu a reușit să câștige vreun trofeu cu echipa pe care a spus că o susține și la care s-a întors, peste ani, în postura de antrenor cu portarii.
Laurențiu Brănescu, Vytautas Cerniauskas, Thomas Chesneau, Alberto Cobrea, George Curcă, Gregory Delwarte, Filip Dujmovic, Mihai Eșanu, Fabien Farnolle, Cristian Figueiredo, Khalid Fouhami, Adnan Golubovici, Adnan Guso, Plamen Iliev, Alexandru Iliuciuc, Gudmund Kongshavn, Parfait Mandanda, Traian Marc, Scott McDermott, Tomas Mejias, Glen Moss, Vlad Muțiu, Răzvan Olteanu, Jaime Penedo, Ricardo Piscitelli, Denis Oncescu, Iustin Popescu, Victor Rîmniceanu, Rene Roman, Deniss Romanovs, Cătălin Samoilă, Cătălin Straton, Florin Tene, Daniel Tudor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER