Zeljko Kopic și-a scanat mandatul de la Dinamo. Antrenorul croat a făcut bilanțul și a fost tranșant la o zi după ce Andrei Nicolescu a transmis concluziile acționarilor. „Este misiunea mea să analizez echipa, lotul, jucătorii de care avem nevoie pe viitor. Oficialii să accepte ideile mele sau nu!”. VIDEO

  • Publicat:
  • Actualizat:

La Săftica, joi dimineața, înainte de a pleca în scurta vacanță dintre sezoane, Zeljko Kopic, antrenorul confirmat cu o zi înainte de Andrei Nicolescu, administratorul special SC Dinamo 1948 SA, și-a făcut bilanțul mandatului său la Dinamo. 20 de minute în care tehnicianul a survolat experiența sa la echipă, pas cu pas, de la 1 decembrie și până astăzi. Jumătate de an. Cât despre viitor, „Kopa” a fost când evaziv, când tranșant.

Kopic, șase luni la Dinamo și un bilanț de 20 de minute. Detaliile trecutului și necunoscutele viitorului la o zi după ce Andrei Nicolescu l-a confirmat în funcție

La o zi după ce Andrei Nicolescu a transmis că Dinamo o să continue cu Zeljko Kopic pe bancă și în sezonul următor, tehnicianul croat a convocat, la Săftica, o conferință de presă cu valoare de retrospectivă.

A ajuns în jurul orei 11, ora de începere, la volanul unei mașini Toyota, un automobil de oraș cu număr de Brașov și, cu bilanțul trecut pe mai multe pagini A4 a avut un monolog care a durat mai mult de 10 minute.

În total, conferința lui Kopic a durat 20 de minute, timp în care antrenorul a transmis, cu o cadență de înregistrare, toate detaliile mandatului său la echipă. Plus ce ar trebui să urmeze.

Trecutul. Primele probleme întâmpinate. Regulamentul FRF și refuzul unor jucători de a semna cu Dinamo. Țara, orașul și insolvența  

Pentru început, după o scurtă linie de clasament pe care a transmis-o cu precizie matematică, la virgulă și la meci, croatul a vorbit despre problemele întâmpinate încă de la începutul experienței sale la Dinamo.

Pregătit la amănunt cu tot ce a aut de relatat, Kopic a vorbit fără să deranjeze vreo grimasă, cu un discurs așezat, prin care a lăsat impresia că vrea să facă ordine în anumite subiecte care au fost măcinate de presă ți suporteri din realitatea cotidiană a ultimelor șase luni.

Prima decizie dificilă a fost să reziliem contractele cu unii jucători care munceau din greu. Am făcut asta pentru a deschide locul pentru a veni alții. Am discutat cu anumiți jucători români, dar cei mai mulți dintre ei nu doreau să accepte acest risc, poziția din clasament era grea și aveau pretenții financiare În ceea ce privește perioada din primăvara, am avut doar 17 zile de pregătire și multi din jucători care au venit ori nu au jucat la cluburile de la care au venit, ori erau liberi de mult timp. Din cauza acestui dezechilibru am inceput greu, apoi ne-am mai stabilizat, am avut jocuri mai bune, apoi au apărut problemele cu accidentările, presiunea si ceea ce ne a costat cel mai mult au fost golurile de pe final, dar așa e în fotbal” – Zeljko Kopic – antrenor Dinamo

Cine a adus jucătorii la Dinamo? Kopic a făcut lumină

Cât despre cei care au venit? Kopic a scanat toate achizițiile, le-a găsit scuze celor care au eșuat lamentabil în tricoul alb-roșu și a precizat, punct cu punct și jucător cu jucător, cine pe cine a cerut și, mai ales, cine pe cine a adus:

  • Străinii semnați au calitate și unii au demonstrat. Velkovski, Pavicic, Milanov și Eddy Gnahore au îmbunătățit nivelul. Edgar și Astrit au avut probleme de adaptare, au venit târziu și au suferit accidentări. Petru Neagu și Răilean nu au jucat prea mult. În perioada de transferuri am adus jucători din partea sistemului de scouting și de la agenții pe care-i știu. Au fost și alte negocieri, dar unii fotbaliști nu au vrut să vină, nu credeau că Dinamo se poate salva. În al doilea rând, procesul de insolvență, mulți erau nesiguri de plata salariilor și alții nu știau multe despre București, Superliga. Au fost principalele motive pentru care nu am reușit să transferăm și alți jucători”.

  • În perioada de transferuri am avut de la sistemul de scouting și de la agenți, pe care îi cunoscut, am avut și alte negocieri, nu au vrut să vină, nu credeau că Dinamo se poate salva. În al doilea rând, procesul de insolvență, mulți erau nesiguri de plata salariilor și alții nu știau multe despre București, țară, campionat. Au fost principalele motive pentru care nu am reușit să transferăm și alți jucători. Am avut opțiuni, dar acești jucători nu au acceptat să vină la Dinamo”.

  • Darko Velkovski a venit prin contactul meu cu agentul, îl știam din Croația. Pavicic a fost adus prin sugestia mea, îl știam din prima ligă. Milanov a venit prin conexiunea mea cu Georgi. Eddy a venit prin sistemul de scouting al clubului și relația lui Andrei cu agentul. Astrid a fost ținta noastră pentru postul de atacant, era el pe lista și alții pe care-i urmăream. Când nu mai puteam aștepta, l-am semnat pe Astrid. Este un transfer bun, a avut meciuri bune, când a jucat pe final, a început să joace bine”.

  • Ne uităm și în linia defensivă, din cauza profilului nostru de a avea 3 fundași centrali, căutam și alți fundași. Am avut opțiuni, dar acești jucători nu au acceptat să vină la Dinamo. Edgar este jucătorul cu multă experiență, dar cu accidentări, nu mai aveam timp și decizia a fost să îl luăm pe Edgar. Petru Neagu este adus de scouting, am avut cum juca în Moldova, am văzut că are potențial și nu este chiar foarte tânăr, dar este un jucător care nu a primit șanse, nu a fost în presezon”.

Viitorul. „Este misiunea mea să analizez echipa, lotul, jucătorii de care avem nevoie pe viitor, apoi oficialii, Nicolescu… să accepte ideile mele sau nu”

Kopic a trecut, apoi, spre viitor. Însă când a discutat despre ce urmează, croatul a părut evaziv, iar detaliile au părut rupte dintr-o altă realitate decât ce a prezentat, atât de sigur cu o zi înainte, Andrei Nicolescu. Cât despre „președinte”, relația dintre el și antrenor este, conform ultimului… „una corectă”.

Vreau să spun despre comunicarea cu Andrei Nicolescu, văd că este în media, este sub presiune tot timpul, din decembrie de când am venit, am avut o comunicare corectă. A trebuit să ia decizii grele, până în ultima zi a fost greu pentru toată lumea din club. Din punctul meu de vedere, suportul pentru mine și staff, echipă, a fost la un nivel înalt. Facem analiză acum, discutăm, au trecut 2-3 zile de la ultimul meci, în curând vom anunța, vrem să lucrăm”, a comentat Zeljko Kopic.

Antrenorul lui Dinamo a vorbit și despre subiectul legat de evntuala solicitarea pe care ar fi avut-o în fața conducerii, anume să-i fie adus un director sportiv croat, așa cum a dezvăluit Costel Orac, de curând, în emisiunea EXCLUSIV DINAMO de la ProSport.

Nu avem director sportiv, știți că nu comentez prea mult ce spune media, despre Dinamo discută mereu. Nu am spus niciodată că vreau director sportiv croat, nu am spus asta! Până să discutăm de numărul jucători pe care îi aducem, trebuie să vedem cine rămâne. Avem nevoie de îmbunătățiri, însă acum toată lumea trebuie să se odihnească. Este misiunea mea să analizez echipa, lotul, jucătorii de care avem nevoie pe viitor, apoi oficialii, Nicolescu, să accepte ideile mele sau nu”.

Dacă Andrei Nicolescu a transmis că echipa țintește, sezonul viitor, participarea în play-off, Kopic a părut mai temperat și, când a vorbit de obiective, a evitat pragurile și a preferat confortul clișeului.

Să facem Dinamo mai puternic. Știu că toți suporterii sunt sătui de acești ani, tot ce s-a întâmplat. În sfârșit vor să vadă ceva mai bun și nu e vorba doar de mine, îmi asum responsabilitatea și o să dau totul pentru Dinamo, pentru un viitor mai bun.

„Românizarea” lotului pare a fi și în discursul lui Kopic obiectivul pe termen scurt al lui Dinamo.

„Avem ținte să aducem jucători români, asta ar fi o strategie. Știu că parte a ADN-ului trebuie să fie format din români. Sper că vom găsi balanța corectă, să avem calitate, energie, mentalitate de învingători. Dacă vom găsi jucători cu aceste calități, va fi mai bine pentru toți”.

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mario, reacţie halucinantă după ce a ieşit din BAC: 'Am ieşit să beau'. Ce notă crede că ia la Română 😂
Mario, reacţie halucinantă după ce a ieşit din BAC: 'Am ieşit să beau'. Ce notă crede că ia la Română…
A venit explicația, după scandalul declanșat în Spania – Germania din ”sferturile” EURO 2024
A venit explicația, după scandalul declanșat în Spania – Germania din ”sferturile” EURO 2024
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar!…
Italienii au analizat doi români de la EURO 2024 și au dat verdictul: „Niciun moment marcant”
Italienii au analizat doi români de la EURO 2024 și au dat verdictul: „Niciun moment marcant”
Iubita lui Ciprian Marica a arătat TOT la plajă! A încins nisipul: cât de sexy este blondina, deși a adus pe lume doi copii
Iubita lui Ciprian Marica a arătat TOT la plajă! A încins nisipul: cât de sexy este blondina, deși a adus…
Tragedia momentului pe Podul Grant din Capitală. Un motociclist a murit după ce a fost proiectat pe şinele de tramvai!
Tragedia momentului pe Podul Grant din Capitală. Un motociclist a murit după ce a fost proiectat pe şinele de tramvai!
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la mare, în România.
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la mare, în România. "Oameni buni,…
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Câţi bani a putut primi văduva victimei lui Mario Iorgulescu: Nu sunt două milioane de euro. Mi-a omorât soţul!
Câţi bani a putut primi văduva victimei lui Mario Iorgulescu: Nu sunt două milioane de euro. Mi-a omorât soţul!
Meteorologii Accuweather anunță 11 zile de mega-caniculă și risc uriaș de radiații în România. Ce se întâmplă în București
Meteorologii Accuweather anunță 11 zile de mega-caniculă și risc uriaș de radiații în România. Ce se întâmplă în București
NU MAI POȚI avea permis dacă nu treci testul. Anunț de la Guvern astăzi, 6 IULIE: Se face ca în toată lumea
NU MAI POȚI avea permis dacă nu treci testul. Anunț de la Guvern astăzi, 6 IULIE: Se face ca în…
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Ubisoft a anunțat finalizarea unui joc așteptat. Studioul din București a participat la dezvoltare
Ubisoft a anunțat finalizarea unui joc așteptat. Studioul din București a participat la dezvoltare
Adrian Mititelu, evacuat cu poliția din Tribunal, la procesul cu FRF. Incredibil ce au făcut oamenii legii cu el afară
Adrian Mititelu, evacuat cu poliția din Tribunal, la procesul cu FRF. Incredibil ce au făcut oamenii legii cu el afară
Deschamps a spus motivul real pentru care Mbappe a ieşit de pe teren la pauza prelungirilor
Deschamps a spus motivul real pentru care Mbappe a ieşit de pe teren la pauza prelungirilor
Ce ai de făcut când primești SMS de la Poliție?
Ce ai de făcut când primești SMS de la Poliție?
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
×