Surpriză! Fondată de generalul de Securitate Vasile Mălureanu acum aproape cinci luni, Academia Rapid susține, pe site-ul său, că s-a înființat în 1923 și că a câștigat titlul în 1967, 1999 și 2003. Echipa sprijinită de Primăria Sectorului 1 revendică inclusiv sigla CS Rapid!
Clubul Academia Rapid, fondat în vara acestui an, și-a lansat site-ul oficial, unde apar câteva informații absolut surprinzătoare. Gruparea condusă executiv de fostul fotbalist Ovidiu Burcă și susținută din umbră de primarul Sectorului 1, Dan Tudorache și-a însușit în totalitate identitatea și trecutul aproape centenar al Rapidului adevărat, inclusiv siglele, data la care a fost fondat (25 iunie 1923) și palmaresul. Adresa poate fi accesată aici.
Este o turnură absolut neașteptată a evenimentelor în cazul Rapidului, pentru că până acum nimeni n-a reușit să demonstreze, cu documente, că este moștenitorul de drept al grupării giuleștene desființate de facto anul trecut, în luna iunie. Procesul de faliment trenează, actualul lichidator judiciar n-a reușit să vândă încă marca și chiar a specificat, pentru ProSport, că nu va scoate la licitație și palmaresul.
Palmaresul Rapidului e revendicat de trei tabere. Printre ele nu se numără Academia Rapid
În acest moment, trecutul Rapidului este revendicat de mai multe tabere, fără ca vreuna să și vină cu documente care să clarifice lucrurile.
> Vali Caciureac, președinte la Clubul Sportiv Rapid (care ține de Ministerul Transporturilor) a afirmat de mai multe ori, pentru ProSport, că palmaresul din intervalul 1923-1994 este la CS Rapid, invocând argumentul forte că performanțele sunt ale celui care le face și nu pot fi vândute sau înstrăinate, cu atât mai mult cu cât nu există un document care să ateste că, atunci când s-a desprins de clubul-mamă, secția de fotbal a preluat și palmaresul.
> Mihai Florea, lichidatorul SC FC Rapid SA, societatea pe care a funcționat echipa de fotbal între 2006 și 2016, spune că tot palmaresul ar trebui să fie la FC Rapid, ca moștenitoare și continuatoare, fără întreruperi în activitate, a vechii echipe (pe linia CS Rapid – UFC Rapid – AFC Rapid – SC FC Rapid). El a menționat însă, pentru ProSport, că nu are documente din care să rezulte explicit așa ceva.
> AFC Rapid, reactivată anul trecut, după falimentul SC FC Rapid, este gruparea pe care a funcționat echipa până în 2006, când Copos a mutat toate activele pe SC FC Rapid. Horia Manoliu, cel care a preluat AFC Rapid de la Copos cu doar câteva luni înainte ca FC Rapid să fie declarată falimentară, susține, de asemenea, că potrivit unor paragrafe din actul constitutiv, palmaresul SC FC Rapid se întoarce la AFC dacă societatea dă faliment (ceea ce s-a întâmplat).
Din acest peisaj polemic, așa cum puteți observa, lipsește Academia Rapid. Clubul nici nu ar fi avut cum să intre în dispută, pentru că n-are argumente. Academia a fost fondată pe 8 august (acum mai puțin de cinci luni!) de trei persoane:
– Vasile Mălureanu, general de Securitate care se ocupa de dosarele intelectualilor opozanți ai lui Ceaușescu înainte de 1989 (Mălureanu a semnat în calitate de împuternicit al Asociației Rapid Redivivus 2017, la rugămintea doctorului Mihai Pârvu, președintele asociației, care în acel moment era în convalescență după un tratament medical);
– Ovidiu Burcă,
– Adrian Olariu.
Au trecut mai puțin de 5 luni de la înființarea Academiei Rapid, dar asociația susține acum că e continuatoarea legală a Rapidului fondat în 1923
Printr-o procedură foarte întortocheată (Primăria a obținut acordul SC FC Rapid să închirieze marca, apoi a semnat cu generalul Mălureanu un parteneriat cu Redivivus, asociație care la rândul său reprezenta Academia), Academia Rapid a închiriat, cu luna, marca falimentarei SC FC Rapid SA. Aceasta, împreună cu cooptarea unor foste glorii – Pancu, Daniel Niculae, Constantin Schumacher), este legătura Academiei cu vechiul Rapid.
Sigla CS Rapid a ajuns pe site-ul Academiei
Și mai neașteptată decât această însușire a trecutului și a palmaresului (rămase, oarecum, ale nimănui, între atâtea tabere care le revendică) este însă apariția, pe site-ul Academiei Rapid, a siglei CS Rapid! ProSport a dezvăluit, în urmă cu o lună, întâlnirea care a avut loc la Ministerul Transporturilor între reprezentanți ai ministrului, conducerea CS Rapid, conducerea Academiei, conducerea AFC Rapid și reprezentanți ai suporterilor care au înființat Frumoșii Nebuni ai Giuleștiului. Tema discuției era posibila cesionare, pe termen lung, a siglei CS Rapid pentru o echipă de fotbal. La acel moment, nu s-a luat nicio decizie, părțile convenind să mai aibă niște consultări. Cert este că Ovidiu Burcă, reprezentantul Academiei, și-a manifestat cât se poate de clar interesul pentru marca CS Rapid. Informațiile ProSport sunt că discuțiile n-au mai avansat după acel moment.
Cu toate acestea, acum sigla CS Rapid apare între cele șase mărci pe care Academia Rapid le afișează pe site-ul său, la secțiunea „prezentarea clubului”.