Patrick Ekeng, fotbalistul camerunez mort vineri seară, după ce a suferit un stop cardiorespirator pe teren, în timpul partidei Dinamo-Viitorul, a ajuns la Spitalul de Urgență după opt minute de la momentul colapsului și nu prezenta urme de resuscitare, au dezvăluit, pentru ProSport, surse medicale din cadrul unității.
Tragedia de vineri seară, petrecută în direct, în minutul 69 al unui meci din ultima etapă a Ligii 1, continuă să răscolească întreaga societate românească. Medicul de la Dinamo și doctorița de pe ambulanța „Puls” care a asigurat intervenția la partida de vineri au fost audiați de procurori duminică, în dosarul penal in rem pentru omor din culpă și neglijență în serviciu, în timp ce noi informații cutremurătoare ies la iveală.
„Defibrilatorul n-a fost folosit în niciun caz pentru că n-avea urme de șocuri electrice. Dacă au făcut, s-au făcut că fac”
Sursele ProSport au dezvăluit că Ekeng a fost adus prea târziu pentru a se mai poate face ceva. „La UPU (n.r. – Unitatea de Primiri Urgențe), el a venit fără manevre de resuscitare făcute, asta e clar. Defibrilatorul n-a fost folosit în niciun caz pentru că n-avea urme de șocuri electrice și de… Dacă au făcut, s-au făcut că fac. Au făcut ceva rudimentar, empiric. Dar e inadmisibil să fie lângă spital și să ajungă în 8 minute! În mod normal, timpul optim de intervenție e până în 2 minute. Se poate prelungi până la 3 minute, dar așa, trase de păr. După 3 minute, gata, nu mai ai nicio șansă. Dacă e în stop cardiorespirator și au trecut 3 minute, nu mai contează dacă sunt 7, 8 sau… Creierul este primul care se degradează, intri în moarte cerebrală. Dacă se făceau niște manevre acolo, avea niște șanse să fie readus la viață”.
Cei de la Urgență sunt foarte reținuți în ceea ce privește afirmațiile făcute în ProSport de medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu. „Doctorul (n.r. – Bătineanu) spune că avea puls. Dar poate să demonstreze cineva? În schimb, este ăla de la Viitorul (n.r. – fotbalistul Florin Tănase) care spune că striga el la doctor disperat: «Fă-i ceva, nu vezi că nu respiră?». Toți au mizat pe faptul că ajunge la Floreasca și… Deși ei erau medici”. Florin Tănase, fotbalistul de la Viitorul invocat de sursa ProSport, a declarat pentru DigiSport că „am văzut că încă mai respira la început. Eu le ziceam să-i bage mâna-n gură să nu-și înghită limba, iar doctorul mi-a zis că respiră, ca și cum nu ar fi nevoie să-i țină limba.Ekeng respira din ce în ce mai puțin când era jos, iar când l-au ridicat pe targă să-l bage în ambulanță eu am văzut că nu mai respire”.
Medicul Liviu Bătineanu a afirmat că a început manevrele de resuscitare în ambulanță, cu puțin înainte de a ajunge la spital. „Eu am început masajul cardiac cu puțin timp înainte să ajungem, nu pot cuantifica în timp când”, a spus doctorul echipei Dinamo.
„Orice medic de pe salvare trece prin niște cursuri, ALS BLS se cheamă, adică manevre de resuscitare. Dar dacă le faci sau… mă rog, te faci că le faci…”
O nouă tragedie devastează România. Pe gazonul de pe Dinamo, mii de oameni au aprins lumânări în memoria lui Patrick Ekeng, fotbalistul mort fără să primească la timp primul ajutor. FOTO: Mediafax
Personalul de la UPU Floreasca l-a preluat pe Ekeng în secunda în care a ajuns salvarea în parcare. Era însă prea târziu: „În situații din astea, în momentul în care ajunge la spital, manevrele încep imediat. Din ușa spitalului. Ei sunt în stand-by. Ies imediat. Există o echipă care e în stand-by. Manevrele încep imediat, chiar din salvare. Dacă echipajul de pe salvare intră cu brancardul, că poate ăia (n.r. – cei din spital) nu știu – dar în acest caz îi așteptau urgența, fuseseră anunțați – chiar dacă nu sunt anunțați, cum se deschid ușile, echipa intervine”.
Din nou, apar semnele de întrebare. De ce nu s-a intervenit nici pe teren, nici în ambulanță? De ce doi doctori n-au știut ce trebuie să facă într-un caz de stop cardiorespirator? Sunt întrebări cumplite, cu răspunsuri de care ne temem și care pot duce la realități de neînchipuit, dar pe care trebuie să le aflăm. Sursa ProSport încheie într-un ton pe jumătate revoltat, pe jumătate îngrijorat: „Orice medic de pe salvare, indiferent cât de bâtă e și ce specialitate are, trece prin niște cursuri, n-are cum să fie, niște cursuri, ALS BLS se cheamă, adică manevre de resuscitare. Sunt obligatorii, nu poți profesa dacă nu le faci. Dar dacă le faci sau… mă rog, te faci că le faci… Chestia e că omul poate ar mai fi avut o șansă dacă se făceau toate corect, asta e…„.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER