Țepele și dezamăgirile deceniului la Dinamo: din 15 fundași cu evoluții de uitat cine prinde primul 11 al coșmarurilor pentru alb-roșii?
După ce ieri am descoperit nominalizările portarilor dinamoviști de coșmar din ultimul deceniu și ai putut alege „titularul”, continuăm azi campania „Țepele și dezamăgirile deceniului pentru Dinamo și FCSB” cu fundașii din Ștefan cel Mare.
Avem 15 nominalizări, iar la finalul articolului sondajul te așteaptă să decizi cine prinde primul 11 al coșmarurilor alb-roșii din ultimii zece ani!
Vlad Olteanu. Dezamăgirea unei mari promisiuni. Dinamo a plătit 180.000 euro, fotbalistul nu a confirmat în niciun moment
Unul dintre puținii jucători pentru care Dinamo a plătit sumă de transfer în ultimii 10 ani, Olteanu a fost adus de la FC Brașov, la solicitarea lui Mircea Rednic, pentru 180.000 euro. Internațional de tineret, jucătorul de bandă, fundaș și mijlocaș stânga, acesta nu a reușit să își câștige postul și, în cele 41 de meciuri strânse (zero goluri, zero pase decisive!) în tricoul alb-roșu a rămas la stadiul de… dezamăgire.
A ieșit în evidență printr-un scandal la echipa națională de tineret, atunci când a fost acuzat, alături de alți trei colegi de la Dinamo, Patrick Petre, Nedelcearu și Alin Dudea, că ar fi consumat băuturi alcoolice în avion la o acțiune a „tricolorilor”. La acel moment, Olteanu era împrumutat la Sepsi, startul unui carusel al transferurilor temporare în care fundașul cu selecții la naționala Under 21 și-a frânt o carieră care, la un moment dat, părea promițătoare.
Mirza Hasanovici. Transferul – fantomă. Adus, la pachet, de la Severin, de Constantin Anghelache, bosniacul nu a apucat să joace pentru Dinamo
Hasanovici a făcut parte din „pachetul Severin”, prin care Constantin Anghelache, primul președinte al lui Dinamo din „era Negoiță”, a adus alți trei jucători în „Ștefan cel Mare”: Durimel, Asanovici și Joel Thomas. Dintre toți, bosniacul nu a apucat să bifeze vreun minut în tricoul formației pregătită pe atunci de regretatul Gigi Mulțescu, bosniacul fiind doar de două ori în lotul „câinilor”. Hasanovici a jucat doar pentru Dinamo 2 și, după câteva luni de chin în „Groapă”, a părăsit echipa.
Ricardo Machado, căpitan la FC Brașov, eșec în „Ștefan cel Mare”
Adus de la FC Brașov la vârsta de 26 de ani, căpitanul formației de sub Tâmpa și fotbalist cu aproape 100 de meciuri în tricoul „stegarilor”, portughezul a reprezentat o mare deziluzie la Dinamo.
După șase apariții în tricoul roș-albilor, în care Machado s-a „evidențiat” printr-un cartonaș roșu încasat într-o partidă cu Targu Mureș, stoperul s-a accidentat grav și, la sfârșitul sezonului, după doar câteva luni în „Ștefan cel Mare”, și-a reziliat contractul care ar fi trebuit să se întindă pe două sezoane și jumătate.
Serginho… un alt transfer ratat de la FC Brașov
Un alt jucător adus de Dinamo de la Brașov și povestea pare trasă la xerox cu cea a lui Ricardo Machado. Serginho devenise o certitudine la clubul ardelean și unul dintre cei ai buni fundași stânga din Liga 1, titular indiscutabil sub Tâmpa în cele aproape 50 de jocuri bifate în tricoul galben-negru, un veritabil furnizor de pase decisive (10 assisturi și două goluri). În „Ștefan cel Mare”, portughezul s-a transformat, rapid, într-un fotbalist de bancă, cinci apariții și o despărțire fulgerătoare după doar câteva luni scurse de contract.
Patrice Feussi. 11 meciuri pentru Dinamo. Și atât!
Jucător cu echipe precum Genoa, Salernitana, Perugia sau Pisa în CV și cu experiențe destul de consistente la UTA și Târgu Mureș, Patrice Feussi nu a reușit să convingă la Dinamo. Înainte de ajunge în „Ștefan cel Mare”, presa sportivă a relatat că africanul a fost dorit și de rivala Steaua.
Țeapa și-au luat-o „câinii”, iar după 11 meciuri, 10 în campionat și unul în Cupa României – fără vreun efect în statistică- Feussi a părăsit „Groapa” și s-a transferat tot în România, la Concordia Chiajna.
Anthonio Ghomsi. Jucătorul „de echilibru” adus de Rednic. S-a lăsat de fotbal după ce a jucat cinci meciuri la Dinamo
Junior la Genoa, peste 150 de meciuri în Belgia, la Mechelen, contracte cu Perugia, Salernitana sau Juve Stabia, fundașul stânga ajungea la Dinamo după o experiență în Grecia, la Skoda Xanthi, sub comanda lui Răzvan Lucescu. Avea să se dovedească, destul de repede, o alegere neinspirată pentru „câini”. Cinci apariții firave, patru în campionat și una în cupă, un stil de alergat dezordonat prin care a rămas în memoria dinamoviștilor de tribună și o reziliere care apărut cea mai bună decizie pentru ambele părți, rezilierea.
De altfel, după Dinamo, cariera lui Ghomsi s-a frânt, acesta având CV-ul înghețat după trecerea prin „Ștefan cel Mare”. A rămas, în urma sa, declarația celui care l-a adus, Mircea Rednic: „Am ales un jucător de echilibru, l-am văzut în perioada în care am fost în Belgia și fiți siguri că e un transfer bun”. N-a fost!
Kino Delorge. Trei meciuri în campionat și un penalty ratat în umilința de la Miercurea Ciuc
Trei meciuri în campionat și 120 de minute, în Cupa României, în catastrofa de la Miercurea Ciuc, partida în care „câinii” au fost eliminați de formația locală care, în acel moment, se afla în eșalonul terț. De altfel, belgianul a fost unul dintre jucătorii care au ratat o lovitură de departajare în acel meci de tristă amintire pentru „câini”. Și, din nou, apelăm la verbul lui Mircea Rednic, antrenor care, întrebat de situația lui Delorge, fotbalist adus în mandatul lui Florin Bratu, a rîspuns cu o ironie marcă personală: „E încă la Săftica, bate penalty-uri”.
Jordan Mustoe. Trei meciuri pentru Dinamo, poces la TAS și acuze incredibile de fals în acte pentru oficialii din „Ștefan cel Mare”
Un jucător englez apărut parcă de nicăieri în vâltoarea legitimărilor de la Dinamo din sezonul 2018-2019. Din nou vorbim de recomandarea lui Mircea Rednic. A bifat trei apariții în tricoul „câinilor”, apoi a plecat direct la TAS, acolo unde i-a acuzat pe oficialii lui Dinamo de fals în acte, după ce aceștia i-ar fi falsificat semnătura pentru a-i rezilia contractul de comun acord.
Teddy Mezaque. Copy-paste poveștii cu Mustoe. Patru meciuri = 130.000 euro… dar la masa credală!
Mezague a venit la Dinamo, a făcut câteva dușuri, a și jucat în patru meciuri, apoi s-a dus la TAS și a dat în judecată clubul. A câștigat, însă, între timp, Dinamo a intrat în insolvență, iar fotbalistul s-a înscris la masa credală cu suma revendicată și câștigată la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, 130.000 euro.
Fundaș central cu patru apariții în campionat, creditor chirografar în procesul de reorganizare judiciară și… zero euro încasați, categoria la care a fost repartizat fiind cea care a pierdut toți banii în insolvența roș-albilor. Mezaque a solicitat la TAS și daune morale de 50.000 euro, însă judecătorii au respins cererea sa. Ținând cont de evoluțiile sale în tricoul lui Dinamo, chiar și suporterii ar fi putut solicita daune morale.
Igor Jovanovic. „Prostul ăsta de antrenor nu vrea să joc”. S-a evidențiat după ce l-a jignit pe Flavius Stoican
Igor Jovanovic a fost unul dintre cei peste 50 de jucători rulați de Dinamo în sezonul de tristă amintire în care echipa a retrogradat pentru prima oară în istorie, 2021-2022. Poate o definiție a haosului în care s-a scăldat echipa în acel an. A jucat în 7 meciuri pentru roș-albi, însă a ieșit în evidență printr-un episod în care l-a demantelat pe antrenorul său, Flavius Stoican, în mediul virtual. „E un antrenor îngrozitor, prostul ăsta de Stoican nu vrea să joc, e o glumă de antrenor”, a scris croatul, pe Instagram, într-o discuție cu un fan dinamovist. În România, Jovanovic a mai evoluat, înainte de ajunge la Dinamo, pentru Sepsi și Astra, iar după ce s-a despărțit de „câini” a mers la FC Brașov, după care s-a lăsat de fotbal.
Baptiste Aloe. Experiența care putea face diferența. Nu a făcut-o, Dinamo a retrogradat cu francezul pe teren
Dinamoviștii și-au pus mari speranțe în stoperul francez care venea să o salveze pe Dinamo de la retrogradare și avea în CV meciuri în Ligue 1, la Marseille, dar și o selecție la „tineretul” „Cocoșului galic”. 10 partide a bifat Aloe pentru „câini”, a înscris un gol, dar deznodământul a fost crunt, echipa a retrogradat, iar fotbalistul și-a făcut bagajele și s-a întors în Franța.
Aloe, deși prezentat drept un jucător care ar fi putut rezolva problemele din defenisva năucită a „câinilor”, nu a reușit să ofere echilibrul în defensivă, iar în brajul cu Universitatea Cluj, în manșa tur, a părăsit terenul accidentat fiind înlocuit de Răzvan Patriche, în timp ce la retur a fost integralist.
Andre Pinto. Pretenții mari, realizări puține și o reziliere după nouă meciuri
Trei luni a durat experiența lui Andre Pinto la Dinamo. Fost căpitan la Sporting Braga, cu meciuri la Sporting Lisabona și o selecție în naționala Portugaliei, fundașul a reprezentat o lovitură dată de Iuliu Mureșan, administratorul special al „câinilor”. După doar 9 meciuri, integralist în toate, nemulțumit de condițiile de la Dinamo, Pinto a cerut reziliarea contractului său, unul dintre cele mai mari la acel moment din lot.
Cum evoluțiile sale au fost oscilante, conducerea a acceptat, astfel că fotbalistul, de la care exista pretenția cârpirii unei defensive în derivă, a plecat și, imediat, a și renunțat la fotbal.
Lucas Alves. Salvatorul care a primit banderola și a „fugit” în Vietnam
Brazilianul adus cu multe compromisuri făcute de conducători la Dinamo a creat emulație, dar și discuții, după ce Ovidiu Burcă i-a oferit, încă de la primul meci, banderola de căpitan. Antrenorul „câinilor” a spus, atunci, că sud-americanul are veritabile calități de lider. După 16 partide, în care nu a rupt gura târgului și nu a putut să organizeze o defensiva roș-albilor, mai mereu cu o viteză în minus, Alves s-a despărțit de „câini” în baza unei clauze din contract pentru a semna în Vietnam.
Edgar Ie. El sau fratele. Cel mai mare salariu din lot, cea mai mare „țeapă” recentă luată de Dinamo
Barcelona, Lille, Nantes, Feyenoord, Trabzonspor. Echipe pe la care Edgar Ie a trecut și în care chiar a transpirat tricoul. O lovitură prezentată de Dinamo care, s-a transformat, rapid, într-o veritabilă țeapă care i-a determinat pe șefii lui Dinamo să intre la bănuieli și să creadă că fotbalistul și-a trimis fratele geamăn, care la rândul său este fotbalist, în locul său, la București.
Cu peste 20.000 euro salariu și genunchii praf, Ie a jucat în doar cinci meciuri pentru „câini”, apoi și-a reziliat contractul și, până la ora redactării acestui articol, a rămas, în continuare liber.
Orlin Starokin. Fotbalistul adus la Dinamo pentru 45 de minute bifate într-un meci cu Poli Iași
Atât a durat aventura bulgarului în „Ștefan cel Mare”. O repriză, într-un meci de campionat cu Politehnica Iași. „A stat 20 de zile la Dinamo şi i se reproşa că nu cunoaşte istoria clubului!”, a spus impresarul fotbalistului cu aproape 100 de meciuri în tricoul lui Levski. După ce s-a lăsat de fotbal, Starokin s-a angajat ca ofițer în poliția bulgară. Îndepărtat de la Dinamo, fundașul stânga a mai evoluat pentru Botev Povdiv, Pirin, Cherno More, Vitosha, Alki Oroklini, EN Paralimniou și Levski Sofia.
Descoperă și votează mâine pe ProSport mijlocașii de coșmar ai lui Dinamo!
Perioada de transferuri din această iarnă concentrează atenția tuturor cluburilor din Superliga, iar pentru cele mai iubite dintre ele, Dinamo și FCSB, trecutul recent trebuie să reprezinte o oglindă utilă.
ProSport a demarat campania „Țepele și dezamăgirile deceniului pentru Dinamo și FCSB” în care alegi, dintre nominalizările noastre, primul 11 al amărăciunii la fiecare dintre cele două echipe. Apoi, le vom pune față în față!
Dacă anul trecut am alcătuit împreună formațiile de vis pentru Dinamo (descoperă aici) și pentru FCSB (descoperă aici), acum e momentul să ne amintim și ce-a fost mai greu, sperând că poate conducătorii cluburilor vor evita astfel de experiențe!
„Țepele” și dezamăgirile deceniului pentru Dinamo și FCSB
Intervalul de referință e reprezentat de ultimii 10 ani pentru Dinamo și FCSB. În dreptul fiecărei echipe am nominalizat 5 portari, 15 fundași, 15 mijlocași și 15 atacanți. Îi vei descoperi pe rând în următoarele zile, cu prezentarea fiecărei nominalizări.
Am nominalizat ca fiind „țepe” și dezamăgiri fie fotbaliști pe care s-au plătit sume considerabile și care nu au confirmat, fie jucători cu background care a creat așteptări uriașe dar care au eșuat lamentabil. Atât nume care au jucat mult și fără performanțe, cât și fotbaliști care n-au prins decât două-trei partide, cu toate că tribunele, conducătorii și antrenorii se așteptau să aibă un impact important.
Vei vota timp de 24 de ore, doar pe ProSport, în sondajele de la finalul fiecărui material, care e cea mai mare „țeapă” sau dezamăgire pe fiecare post.
Portarul cu cel mai mare număr de voturi va deveni titular în primul 11 de coșmar. Pentru celelalte zece posturi din echipă vom contabiliza jucătorii care au strâns cele mai multe voturi din partea publicului, având însă maximum 5 fundași și maximum 3 atacanți, astfel încât primul 11 să fie unul plauzibil ca sistem de joc.
Iată calendarul campaniei:
- Vineri 10 ianuarie – Vot fundași Dinamo
- Sâmbătă 11 ianuarie – Vot mijlocași Dinamo
- Duminică 12 ianuarie – Vot atacanți Dinamo
- Luni 13 ianuarie – Vot portari FCSB
- Marți 14 ianuarie – Vot fundași FCSB
- Miercuri 15 ianuarie – Vot mijlocași FCSB
- Joi 16 ianuarie – Vot atacanți FCSB
- Vineri 17 ianuarie – Vot primul 11 Dinamo vs FCSB