Perioada de transferuri din această iarnă concentrează atenția tuturor cluburilor din Superliga, iar pentru cele mai iubite dintre ele, Dinamo și FCSB, trecutul recent trebuie să reprezinte o oglindă utilă.
ProSport demarează campania „Țepele și dezamăgirile deceniului pentru Dinamo și FCSB” în care vei alege, dintre nominalizările noastre, primul 11 al amărăciunii la fiecare dintre cele două echipe. Apoi, le vom pune față în față!
Dacă anul trecut am alcătuit împreună formațiile de vis pentru Dinamo (descoperă aici) și pentru FCSB (descoperă aici), acum e momentul să ne amintim și ce-a fost mai greu, sperând că poate conducătorii cluburilor vor evita astfel de experiențe!
Intervalul de referință e reprezentat de ultimii 10 ani pentru Dinamo și FCSB. În dreptul fiecărei echipe am nominalizat 5 portari, 15 fundași, 15 mijlocași și 15 atacanți. Îi vei descoperi pe rând în următoarele zile, cu prezentarea fiecărei nominalizări.
Am nominalizat ca fiind „țepe” și dezamăgiri fie fotbaliști pe care s-au plătit sume considerabile și care nu au confirmat, fie jucători cu background care a creat așteptări uriașe dar care au eșuat lamentabil. Atât nume care au jucat mult și fără performanțe, cât și fotbaliști care n-au prins decât două-trei partide, cu toate că tribunele, conducătorii și antrenorii se așteptau să aibă un impact important.
Vei vota timp de 24 de ore, doar pe ProSport, în sondajele de la finalul fiecărui material, care e cea mai mare „țeapă” sau dezamăgire pe fiecare post.
Portarul cu cel mai mare număr de voturi va deveni titular în primul 11 de coșmar. Pentru celelalte zece posturi din echipă vom contabiliza jucătorii care au strâns cele mai multe voturi din partea publicului, având însă maximum 5 fundași și maximum 3 atacanți, astfel încât primul 11 să fie unul plauzibil ca sistem de joc.
Iată calendarul campaniei:
Începem cu portarii care le-au „mâncat viața câinilor” în ultimul deceniu, top 5 „țepe” și dezamăgiri din categoria portarilor dinamoviști. În sondajul de la finalul acestui articol poți vota până mâine, 10 ianuarie, care e titularul!
Francezul care a evoluat pentru naționala Beninului a jucat, înainte să ajungă în „Ștefan cel Mare”, în liga secundă franceză și i-a impresionat pe „câini” în cantonamentul din Spania. După ce s-a evidențiat în perioada de pregătire, portarul de 1.96 m a revenit cu lotul la București și a semnat un contract pe doi ani și jumătate. A apărat un singur meci! În Cupa Ligii, în manșa tur a semifinalei cu Pandurii Târgu Jiu, partidă pierdută de „câini”, în deplasare, cu 2-1.
Pe Farnolle, poreclit de vulgul tribunei dinamoviste ”Fasole”, l-a „omorât” concurența cu Traian Marc și Naumovski. Un transfer greu de înțeles al unui portar în vârstă de 30 de ani, goalkeeper de antrenament care a rezistat 3 luni în tricoul lui Dinamo, fotografia de prezentare fiind cel mai important suvenir al experienței sale în „Ștefan cel Mare”.
Dinamo l-a împrumutat pe Laurențiu Brănescu, pentru doi ani, de la Juventus Torino, iar mișcarea a fost considerată, la acel moment, o mutare inspirată. În primul sezon, portarul de 1.94 metri și-a câștigat postul de titular și, în ciuda unor evoluții oscilante, cu ezitări în anumite meciuri, a apărat în 19 partide, 17 în campionat, un joc în Cupa României, o apariție în Cupa Ligii.
A urmat, însă, decăderea, după ce a pierdut lupta pentru titularizare cu veteranul Jaime Penedo (35 de ani). A urmat o accidentare care l-a scos din circuit și, astfel, experiența sa în „Ștefan cel Mare” s-a transformat într-un coșmar. În sezonul 2017-2018, Brănescu a bifat doar trei meciuri în Liga 1, plus două apariții în Cupa Ligii.
Fratele mult mai experimentatului Steve Mandanda, fostul portar de la Marseille și naționala Franței, Parfait a fost adus de Mircea Rednic, în sezonul 2018-2019, sub formă de împrumut, de la Charleroi și prezentat de „Puriu” drept… „un portar cu experiență”.
Ezitant în unele momente pe parcursul celor 12 meciuri bifate în alb și roșu, goalkeeper-ul a încasat 7 goluri, iar după patru luni în „Ștefan cel Mare” a ales să se despartă de Dinamo și să meargă, tot sub forma unui transfer temporar, în campionatul nord-american.
Cu greu poate fi explicată o astfel de mișcare, dar face parte din halucinantul episod „Pablo Cortacero la Dinamo”. La 37 de ani, Rene Roman Hinojo, portar cu echipe din liga secundă sau eșalonul terț din Spania în CV, semna cu roș-albii din postura de jucător liber de contract și primea un salariu de 25.000 euro lunar!
A apărat în trei meciuri, două în campionat și unul în Cupa României, apoi și-a continuat „experiența” în România în instanță, după ce a refuzat orice fel de negociere cu reprezentanții DDB pentru a încheia contractul amiabil și a acționat clubul în judecată, mișcare prin care a solicitat plata contractului până la scadență. În cele din urmă a pierdut procesul la Curtea de Apel și s-a lăsat de fotbal.
După două sezoane pline la Sibiu, cu evoluții apreciate și un transfer eșuat la CFR Cluj, Cristiano Figueiredo venea la Dinamo având pretenția portarului cu experiență care poate ajuta un club aflat în deriva clasamentului, în cel mai negru sezon din istorie. Cristiano apărase în Portugalia, pentru Braga și, cu o experiență și pe la echipa secundă a Valenciei, portughezul s-a dovedit un simplu bufon între buturile din „Ștefan cel Mare”.
Doar șase jocuri în campionat și unul în Cupa României pentru goalkeeper-ul care a părut mai mult un moft al lui Iuliu Mureșan. Rămâne în amintirea amară a fanilor „câinilor” golul încasat de Figueiredo cu Rapid, la Mioveni, atunci când Adrian Bălan l-a învins, cu un șut din lovitură liberă de la peste 25 de metri, după o eroare de plasament colosală. La sfârșitul acelui sezon, Dinamo a retrogradat.
Care portar este dezamăgirea deceniului la Dinamo?
Vezi rezultate
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER