Ți-l mai amintești pe Daniel Rednic? Fostul mijlocaș de la Dinamo și Poli Iași trăiește visul american. Cum arată acum „transferul verii” din 1997
În urmă cu șase ani, după ce și-a încheiat cariera de fotbalist, fostul mijlocaș al lui Dinamo și al Politehnicii Iași, Daniel Rednic, a decis să plece în Statele Unite împreună cu familia. S-a stabilit în orașul californian Concord, în apropiere de San Francisco, iar după numai doi ani de ședere peste Ocean a revenit în fenomen. A îmbrățișat cariera de antrenor, preluând mai multe grupe de copii la un club privat. Daniel lucrează de patru ani cu cei mici și între timp a început și cursurile Școlii de Antrenori din cadrul FRF pentru obținerea licenței UEFA A. S-a adaptat rapid în noua lume și nu regretă pasul făcut în urmă cu șase ani. Se simte bine și se bucură că a rămas în fenomen, după 16 ani în care a activat ca jucător la mai multe formații, între care Dinamo și Poli Iași.
„În 2010 mi-am încheiat cariera de fotbalist la Baia Mare și am decis să plec în Statele Unite. Am plecat pur și simplu, am simțit că e nevoie de o schimbare. După un an și jumătate am început să antrenez la un club privat. Acum am trei grupe de copii, de 9, 13 și 16 ani. Am participat recent la un puternic turneu și am reușit să câștigăm trofeul”, spune Daniel Rednic.
Fotbal de plăcere, nu se pune accentul pe rezultate
Tânărul tehnician român spune că în Statele Unite fotbalul la nivel de copii și juniori se joacă de plăcere și nu este vizat în primul rând rezultatul.
„Este o diferență foarte mare între România și Statele Unite la nivel de copii și juniori. Am văzut multe meciuri de copii la noi în țară. Părinții efectiv urlă pe margine, uneori se manifestă foarte urât, antrenorii vizează doar rezultatele. Aici nu se pune accentul pe rezultate. Copiii sunt aduși la fotbal pentru a face mișcare. La finalul unui sezon, părinții sunt mulțumiți dacă observă un mic progres la copil față de începutul anului”, a adăugat fostul fotbalist, care nu știe dacă va reveni în România să antreneze: „Nu știu dacă voi reveni în România ca antrenor. Deocamdată nu mă gândesc la asta. Mă concentrez pe ceea ce am de făcut aici. E bine, îmi place ceea ce fac. Degeaba spun acum ceva și peste câțiva ani mă voi răzgândi…„.
Mai multe certuri decât fotbal
Fostul mijlocaș al Iașiului și al lui Dinamo crede că Liga I oferă în momentul de față mai puțin fotbal și mai multe scandaluri.
„Sincer, mă cam dezgustă ce se întâmplă acum în fotbalul românesc. Sunt mai multe certuri și mai puțin fotbal. Cel puțin asta văd eu de aici. Poate greșesc eu, dar înainte parcă era mai frumos fotbalul. Acum vin foarte mulți străini și nu știu dacă e bine. Dintr-o sută, poate sunt 10-15 peste media jucătorilor români, dar mulți sunt sub nivelul fotbaliștilor noștri. De aceea cred că s-a și băgat această regulă cu jucătorul Under 21. Regula este bună pentru jucătorii tineri români, dar mi se pare absurdă. Impui unei echipe să folosească un jucător sub 21 de ani în permanență pe teren, antrenorul își face o strategie, iar când ieși în cupele europene nu mai ești obligat. Ar trebui să tindem și noi spre nivelul european”, spune Daniel Rednic.
Ține legătura cu foștii colegi din Copou
Dintre foștii colegi de la Poli Iași, Rednic ține legătura mai des cu Marius Onofraș, actualul director sportiv al clubului ieșean, și cu fostul căpitan Bogdan Onuț. „Cu Ono „n.r. Marius Onofraș) vorbesc mai des, dar și cu Onuț. Bogdan (n.r. Onuț) este și el în America, la un club de fotbal din Texas. Când a ajuns în Statele Unite, la mine a venit prima dată și mă bucur că ne-am revăzut. Cu nea” Popică (n.r. Ionuț Popa) nu am mai vorbit, dar mi-ar plăcea să îl revăd. Poate dacă voi ajunge pe la Arad. A fost un antrenor tare carismatic. Am auzit că va avea meci împotriva Iașiului. Nu știu cine va câștiga, important este să fie un meci frumos, iar publicul să se bucure de spectacol. Doar prin spectacol putem atrage suporterii la stadion”.
Nadia și Hagi, pe buzele tuturor americanilor
Rednic spune că s-a acomodat destul de repede peste Ocean, fiind ajutat de către localnici să se integreze în noua lume. „Sincer, nu mi-a fost greu să mă adaptez aici. Până prinzi rădăcini e mai greu. Americanii sunt OK, se comportă bine cu românii de aici. Când aud că ești român, prima dată îți spun de Hagi și Nadia Comăneci”, a mai spus Rednic.
Acesta are și un mesaj pentru suporterii Iașiului, oraș pentru care a ajucat timp de doi ani: „Suporterilor ieșeni le doresc să-și vadă echipa favorită acolo unde vor ei. Mă bucur că echipa a crescut. Înainte își doreau echipă în Liga I, iar după ce echipa a promovat pretențiile au crescut. Cred că un oraș ca Iașiul merită o echipă în primele 6, în play-off și, de ce nu, să se bată chiar la titlu în viitor”.
Dinamo, cea mai importantă echipă din fotbalul românesc la care a activat
Născut pe 2 februarie 1978, Daniel Rednic a jucat la mai multe echipe în Liga I, strângând 174 de prezențe în prima ligă, unde a marcat 30 de goluri. Cea mai importantă echipă din prima ligă la care a jucat este Dinamo, pentru care a marcat 7 goluri în 37 de partide între anii 1997 și 1999. La Poli Iași, Rednic a strâns 36 de meciuri, marcând 6 goluri. În carieră, Rednic a mai evoluat la echipele FC Baia Mare, Oțelul Galați, FC Argeș, Rocar București și Universitatea Craiova. În străinătate, mijlocașul a jucat la MTK Budapesta, între anii 2000 și 2004.
Pe prima pagină a primei ediții ProSport
În vara lui 1997, Daniel Rednic făcea obiectul celui mai spectaculos transfer al perioadei de mercato, fiind achiziționat de Dinamo, la „pachet” cu fundașul stânga Daniel Florea, de la Oțelul Galați. „Dinamo ia tot!” titra ProSport în prima ediție prezentând transferul celor doi.
Daniel Florea (stânga) și Daniel Rednic (dreapta), în ziua în care au devenit jucătorii lui Dinamo. Foto: ProSport