În 2018, la următorul Campionat Mondial, se vor aduna 20 de ani de la ultimul turneu final la care s-a calificat România, cel din Franța 1998. În 2013, am fost în baraj, în 2017 vrem să trăim din nou bucuria unei calificări mondiale. Dar ce speranțe avem? Pe cine ne-am putea baza în următoarea campanie pentru CM, în afară de fotbaliștii deja consacrați, gen Maxim, Pantilimon, Tătărușanu sau Chiricheș?
ProSport și-a propus să prezinte în câteva episoade cei mai promițători tineri jucători români care ar putea participa la turneul final al Campionatului Mondial din Rusia din 2018.
Începem cu surpriza anului 2014, fundașul Cristian Manea, de la Viitorul Constanța, care a debutat în acest an și în Liga I, și la națională! Cristi este născut pe 9 august 1997, ceea ce înseamnă că în iunie 1998, la ultima participare a României la un turneu final de CM nu împlinise nici măcar un an!
Apariția lui Cristian Manea în Liga I s-a produs într-un meci al Viitorului cu Steaua, 0-3, debut la 16 ani și opt luni. A intratîn ultimele 27 de minute și și-a convins antrenorul de atunci, Bogdan Argeș Vintilă. În etapa următoare a fost titularizat în partida din deplasare, cu Corona, în care echipa sa a învins cu 4-0! Jocul său sigur din apărare i-a adus și laudele lui Gică Hagi, care vede în el un viitor mare fotbalist.”Își controlează foarte bine emoțiile, e foarte disciplinat. A făcut un salt enorm. Mai are de învățat, nu uitați că vorbim despre un copil de 16 ani. Are foarte multă încredere în el. Cred că România a câștigat un jucător extraordinar”, spunea Hagi după debutul lui Cristi la națională, petrecut pe 31 mai 2014, în amicalul cu Albania (1-0 pentru România), în care a fost integralist! Avea 16 ani, 9 luni și 22 de zile și devenea cel mai tânăr debutant din istoria naționalei.
Top cei mai tineri debutanți la naționala României
Gheorghe Hagi a debutat în națională la 18 ani, 6 luni și 5 zile, în 1983, în timp ce Nicolae Dobrin a jucat primul meci sub tricolor la 18 ani, 9 luni și 5 zile, în 1966.
Statistică: Răzvan TOMA
„Speram să fiu introdus pe teren la un moment dat, nu mi-am imaginat nicio secundă că o să mă aflu pe teren când se va cânta imnul. Sunt fericit și mândru de ceea ce am realizat. După meci, nu am mai putut să adorm. Închideam ochii și revedeam stadionul și anumite faze din meci. Mi-aș fi dorit ca ziua de ieri să nu se termine niciodată”, spunea Cristi a doua zi după meciul cu Albania, într-un interviu ProSport pe care îl puteți citi AICI.
Cristi Manea are 1,82 m și 69 kg, este un jucător de picior drept și a adunat până în acest moment 29 de selecții la naționalele U16 și U17, unde este și căpitan. A început fotbalul la Metalul Constanța, la 6 ani, primul său antrenor fiind Cosmin Constantin.
Info: Cristian Manea a lucrat la Academia Hagi cu Ionel Melenco, Mugurel Cornățeanu și Vasile Mănăilă. S-a pregătit cu echipa mare când antrenor era Cătălin Anghel, iar cu Bogdan Vintilă a debutat în Liga I
Îl are drept model pe Chivu
Lui Cristi îi place mult de Varane de la Real Madrid, îl simpatizează pe Chiricheș (Tottenham), dar modelul său a fost Cristi Chivu: „Îl urmăream pe Chivu când eram mic și îmi doream să ajung ca el. A fost un model pentru mine, pentru că a fost un jucător serios, liniștit, așa cum consider că sunt și eu. Nu îmi plac cluburile, nu am mers niciodată într-unul. Timpul liber mi-l petrec jucând FIFA pe Playstation cu colegii. Mereu îl aleg pe Varane, jucătorul meu favorit, chiar dacă echipa preferată este Barcelona. În rest, joc tenis de masă cu tatăl meu”, își face autocaracterizarea tânărul internațional al Viitorului.
Povestește unul dintre colegii mai mari de liceu ai lui Cristi: „Țin minte în Agigea, când venea să joace fotbal în curtea școlii, iar noi nu voiam să ne jucăm cu el, că era prea mic și ne era teamă să nu-l lovim , el se ducea singur și dădea cu mingea în perete. Acum a ajuns fotbalist, iar noi niște vagabonți!”
Joacă și cu dreptul, și cu stângul!
Cristi poate juca pe toate posturile din apărare și o face la fel de bine și cu dreptul, și cu stângul. Prima dată, la Metalul, era mijlocaș. Dădeau însă trei goluri și luau șapte, astfel că antrenorul l-a retras fundaș, pentru a avea o mai mare siguranță în echipă. La loturile de juniori a fost folosit fundaș central, dar la Viitorul și, acum, la echipa națională mare, a jucat fundaș dreapta.
Caracterizat ca un jucător cu o tehnică bună în regim de viteză, cu forță de pătrundere, puternic în duelurile unu la unu, simț dezvoltat în fața porții, cu o bună lovitură de cap și care se adaptează ușor la diverse sisteme de joc, a devenit rapid unul dintre liderii generației sale.
Info: Cristi provine dintr-o familie cu patru frați, ceilați trei fiind implicați și ei în fotbal, dar la nivel de județ.
De când a debutat la echipa mare a României, tatăl lui Cristi, Viorel Manea, simte că se află în al nouălea cer. Plutește de fericire. Băiatul său cel mare a ajuns la echipa națională, la nici 17 ani. Un vis pe care tatăl îl are de când l-a dus pe puști la fotbal, la șase ani: „Eram toată ziua cu el pe teren. Vedeam că-i place fotbalul, astfel că l-am dus la Metalul Constanța, unde primul său antrenor a fost Cosmin Constantin. Băiatul a progresat și au început să se intereseze de el și alții. A fost și pe la Farul vreo două săptămâni. A evoluat în joc și era peste toți. Când s-a înființat Academia «Hagi», am văzut un anunț de selecție și am sunat și eu, fără să-i spun lui Cristian. Prietenii mă sfătuiau să renunț. «Nu vă duceți, că sunt 500 de copii. N-are nicio șansă să fie admis», îmi spuneau. Nu i-am ascultat însă și ne-am prezentat. Selecția se derula în două etape, dar el a rămas din prima. Nu a mai fost nevoie de a doua probă”.
Info: Cristian Manea este dublu campion național de juniori, internațional Under 16 și Under 17 (unde a purtat și banderola de căpitan), convocat la Under 19 și colecționar de premii individuale la turneele finale. În 2013, la Naționalele juniorilor B, a fost desemnat cel mai bun jucător al finalei (în care a marcat și un gol), el fiind cu un an mai mic (născut pe 9 august 1997).
Serios, calm, familist
Prietenii și rudele lui Cristi spun că este un copil incredibil de serios, atât la fotbal, cât și în viața personală. Tatăl său a investit tot ce a avut pentru el. Atât la antrenamente, cât și cu băieții, spun cunoscuții lui, e un băiat de nota 10.
Cristi este foarte calm, un tip cu coloană vertebralăși știe să se distreze și fără alcool sau alte lucruri de acest gen. Un coleg de-al său vorbește despre el: „Îți zic sincer, așa om n-am întâlnit în viața mea: înainte și după antrenament își sună părinții, au o legatură foarte-foarte strânsă”.
Dacă nu v-am convins de calitățile extraordinare, fotbalistice și umane, ale lui Cristian Manea, urmăriți-l în campionatul ce vine. Noi îl vedem în curând titular la națională și component al lotului tricolor la turneul final al Campionatului Mondial din Rusia 2018!
„Îmi place golul. Mereu doream să urc mult în atac, dar fostul antrenor Cosmin Constantin mi-a spus că locul meu este în centrul apărării. Nu s-a înșelat. Este o responsabilitate mai mare, dar îmi plac provocările și satisfacția este și mai mare când poți rezolva o fază grea”
Cristian Manea
„Nu am avut emoții când am debutat contra Stelei, chiar dacă am fost folosit ca fundaș dreapta. Cu Academia Hagi am jucat multe meciuri internaționale împotriva unor cluburi puternice, la fel și cu echipa națională de juniori, astfel că nu mi-a fost teamă de adversari”
„Stați liniștit, dom” profesor, că nu mi-e frică!”
Bogdan Argeș Vintilă e antrenorul cu care Cristi Manea a debutat în Liga I, la meciul cu Steaua (0-3). Înlocuit între timp de Bogdan Stelea la Viitorul Constanța, Vintilă povestește momentul de debut al tânărului fundaș.
Bogdan, cum l-ai caracteriza pe Cristian Manea? Serios, devotat meseriei, face totul sută la sută, și la antrenamente, și pe teren. E foarte concentrat, de o disponibilitate incredibilă, compensează vârsta scăzută cu o determinare fantastică. Zici că are 20 de ani, nu 16 și ceva!
I-au tremurat picioarele la debut? Nici vorbă! Eu îi spuneam „Intri și tu, începi cu pase simple, aproape, până îți găsești ritmul”, iar el mi-a zis: „Stați liniștit, dom” profesor, că nu mi-e frică!”. Eu îl mai probasem la un amical cu Astra, când noi am învins cu 1-0, și îmi plăcuse foarte mult.
Îl vezi la CampionatulMondial din 2018? Da, clar! El e și fundaș central, și fundaș dreapta, poate juca bine pe ambele posturi. Dacă mai trec două-trei cantonamente peste el, va avea și forță și va deveni superfotbalist.
5 meciuri a jucat Cristian Manea în Liga I, în 4 a fost titular și totodată integralist, cu un total de 387 de minute
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER