Cazul Ianis Hagi: viitoare legendă ignorată de selecționeri sau muritor forțat de tatăl său? Dilema care împarte fotbalul românesc în două. Tatăl unui jucător din Premier League avertizează: „Hagi își va distruge fiul”
This browser does not support the video element.
Danny Barbir este un fundaș central american în vârstă de 17 ani și 9 luni care se antrenează în ultima vreme cu prima echipa a lui West Bromwich Albion, club din Premier League. Plăcut de managerul Tony Pulis, tânărul fotbalist este sprijinit cu toată puterea de tatăl său, Nick Barbir, un român emigrat în Statele Unite înainte de Revoluție: „În ochii mei, Danny e unul dintre cei mai buni jucători din lume la vârsta lui. O să auziți de el în Chile, la Campionatul Mondial Under 17, o să întoarcă niște capete”. În ultimii patru ani, Danny a mers la Wolverhampton, apoi la Manchester City, a fost căutat de Chelsea, a trecut pe la Malaga și a semnat primul contract de profesionist la WBA. Tatăl său i-a luat cetățenia română și urmărește în continuare tot ce mișcă în fotbalul din țara sa natală. Privește ce se întâmplă în România cu detașarea părintelui care nu are nimic de câștigat sau de pierdut și care a văzut cum lucrează și cum selectează marile cluburi europene tinerii jucători. În martie 2015, Nick Barbir a fost în tribune la Burton-on-Trent pentru meciul Anglia – România, ultimul de la turneul final Under 17. La București, televiziunile fierbeau, agitate de Gică Hagi care-l acuza pe selecționerul Bogdan Vintilă că nu-l folosise pe fiul său, Ianis, în primele două jocuri. Cu Hagi junior titular, România a pierdut cu 2-1 și ultima partidă. „Sunt foarte slăbuți. America le dă 8-0 cu Hagi căpitan de echipă. Ianis a fost mediocru în Anglia, dar așa a fost toată echipa. Nu a avut nicio sclipire, nimic. El are mult fotbal de jucat, iar tatăl său îl va distruge. E păcat de copil, nu are cum să ajungă ca tatăl său. El nu trebuie presat să ajungă mai bun ca Gică, el trebuie să devină cel mai bun Ianis”, a fost concluzia seacă a lui Nick Barbir.
De atunci au trecut 5 luni, iar Ianis Hagi a început să joace regulat pentru Viitorul, echipa din Liga 1 patronată și antrenată de tatăl său. În șapte meciuri, mijlocașul central ofensiv cumpărat de Fiorentina și lăsat să joace în România a înscris un gol – în total, are 14 apariții în prima ligă și două goluri – , cifre importante pentru un fotbalist care va împlini 17 ani peste o lună și jumătate. La vârsta lui Ianis, Gică Hagi mai avea 3 luni până să debuteze în prima divizie pentru Farul Constanța.
Căpitanul Ianis Hagi, atacat de Chipciu, în Steaua – Viitorul 1-0
Odată cu titularizările constante, Ianis a devenit și căpitan la Viitorul, în urma accidentării lui Florin Cernat, deși în lot se mai afla un jucător experimentat precum Bănel Nicoliță. Sprijinul tatălui său celebru nu se oprește, însă, aici. El crede că locul lui Ianis este acum mult mai sus. Recent, într-un interviu pentru DigiSport, Hagi a declarat: „Eu zic că Ianis o să fie pregătit pentru Euro 2016. Și din punct de vedere fizic, și tehnic. Mai sunt opt luni și în această perioadă are timp să se dezvolte bine”.
Gică nu îl lasă pe Ianis să curețe papuci la seniori, nu îl lasă să care gențile antrenorilor. Danny, până să semneze contractul de profesionist la West Bromwich, îi făcea zilnic ghetele lui Dawson
Nick Barbir, tatăl lui Danny Barbir, fotbalist profesionist la WBA
În ciuda viziunii optimiste a lui Gică Hagi, fiul său n-a fost convocat de Cristi Dulca la naționala Under 21 pentru meciurile cu Bulgaria și Armenia. Imediat, creatorul Viitorului a reacționat: „Dulca a spus că Ianis e prea mic pentru naționala de tineret. Îl anunț că Lucescu m-a luat la naționala mare cînd aveam doar 18 ani. Dulca se uită la Liga I? Ianis e căpitanul Viitorului, echipa de pe locul 3 în România”.
Răspunsul lui Dulca? „Nu vreau să fac un caz din asta. Mă bucur că Hagi își apără puii, cum s-ar spune. Și eu am un băiat care acum a semnat cu Swansea și nu a fost selecționat. Cu siguranță va veni și momentul în care îl vom vedea pe Ianis Hagi la națională”. Fiul lui Dulca, Marco, joacă tot mijlocaș central și n-a fost convocat nici măcar la naționala Under 16.
Balaci: „Ianis are nevoie de antrenori care să riște cu el”
Presiunea pusă de Hagi pe selecționerii sau oficialii FRF care nu-l convoacă, nu-l folosesc sau nu-l apreciază pe Ianis a crescut. În ultimul an, Doru Isac, Bogdan Vintilă și Zoltan Kovacs au fost dur criticați, iar impactul cuvintelor lui Hagi crește datorită statutului de legendă a fotbalului românesc.
„La acel moment, nu înțelegeam de ce nu jucam, dar privind acum în urmă văd ce jucători evoluau în jurul meu și atunci recunosc că eram tratat corect”
Jordi Cruyff, fiul celebrului Johan, despre timpul petrecut pe banca de rezerve la Manchester United
Este Ianis o victimă a selecționerilor care-l compară cu tatăl său celebru sau este forțat mult prea tare de Gică Hagi? Este el pregătit cu adevărat pentru naționala mare? ProSport a stat de vorbă cu internaționalii români aflați la lot în 1983, în perioada în care Hagi senior debuta pentru România.
În anul apariției lui Hagi la națională, Rodion Cămătaru era contestat de o parte a presei care nu înțelegea încăpățânarea lui Mircea Lucescu de a convoca un „atacant masiv și lent”. „E greu să-l compari pe Ianis cu Gică. Sunt diferiți ca stil de joc. Gică a avut șansă cu Lucescu, i-a ochit imediat potențialul extraordinar. Și eu am debutat la națională la 16 ani și jumătate, cu susținerea enormă a lui Cernăianu. Nu văd niciun fel de problemă să joci la vârsta asta direct la echipa mare. Toată lumea ar vrea acum să-l vadă pe Ianis că intră și-i driblează pe toți. Îi trebuie și încredere. Cu cât joci mai mult, cu atât îți dai drumul la joc”. Ilie Balaci, a cărui carieră începea să intre în declin în momentul debutului lui Hagi, spune: „Îl cunosc pe Ianis de la 10 ani și i-am spus lui taică-său în nenumărate rânduri că va ajunge foarte, foarte bun. Are nevoie de oameni să riște cu el, așa cum a făcut Lucescu în 1983. Taică-su nu se pune, facem excepție, dar valoarea îl obligă să îl bage”. În meciul de debut al lui Hagi, cu Norvegia la Oslo, Ilie Bărbulescu intra pe teren în minutul 89. Campionul Europei din 1986 spune: „Gică era atunci în formare. A avut noroc cu Lucescu, punea bază pe tineri. Ieșind în evidență dintre tinerii de atunci, a avut un atu în plus”.
Bărbulescu: „Gică avea un joc complex”
Cămătaru vede multe asemănări între tată și fiu. „Gică a stat cu mine în cameră o vreme. Avea talent foarte mare, cu ruperi de ritm. Nici el nu a rupt norii de la început. Ianis are același caracter, e ambițios. Are tehnicitate, îi mai trebuie doar intensitate, dar se pune la punct”. Bărbulescu îi compară și el pe cei doi Hagi: „Ianis mi se pare puțin mai firav. Hagi era complet, apărea mai des în joc, avea dribling, pasa mai bine, dădea mai bine la poartă. Nu știai la ce să te aștepți de la el. Avea un joc complex și acea plecare de pe loc pe care le vedeam doar la Maradona. Lăsa adversarul la 3-4 metri în spate. Gică nu avea ambele picioare, dar pe parcurs și-a mai cizelat dreptul”. Romulus Gabor a fost și el titular la Oslo, pe 10 august 1983: „Eu cred că Gică merita să debuteze atunci. Se vedea că avea talent și viitor. Pe Ianis nu-l cunosc la fel de bine să spun dacă e la fel de talentat. Poate e”.
Două legende ale fotbalului mondial, Maradona și Hagi. Va ajunge Ianis la acest nivel?
Dincolo de comparația cu tatăl său, apare o întrebare: e acum momentul pentru Ianis Hagi să facă saltul de la reprezentativa Under 17 la cea Under 21? Cămătaru îi dă dreptate lui Hagi senior: „Dulca ar fi putut să-l convoace. Cred că Gică spune bine ce spune”. Balaci are o viziune mai amplă a momentului: „Ar trebui să-i convocăm pe toți puștii care joacă. În ultimii 10 ani, au venit foarte mulți din străinătate care nu jucau. Mergeți în țară, la Arad, la Craiova, la Cluj, și o să găsiți minimum 40 de jucători care merită să fie în prima ligă”. Bărbulescu e și el de acord: „Cred că Ianis putea să vină la Under 21. Aici merita. Numai așa poți să-l crești”.
Am 1,78 m parcă, ultima dată cînd m-am măsurat. L-am depășit pe tata. El mai glumește pe tema asta, că eram mic și acum se uită dintr-o dată în sus la mine
Ianis Hagi, august 2015, într-un interviu pentru DigiSport
De la Under 21 la Euro 2016 este un salt uriaș, dar Gică Hagi crede că fiul său e pregătit pentru orice. „Mai e un an până atunci. Știi ce înseamnă un an? Ianis poate să crească de la 100.000 de euro la 10 milioane de euro. Orice s-ar spune, Gică are ochi. Echipa lui joacă altceva, un fotbal plăcut”, spune Cămătaru. Întrebat despre turneul final de anul viitor, Ilie Balaci răspunde cu diplomație: „Dacă vrea să joace la Euro, Ianis are la dispoziție un an să demonstreze că este cel mai bun număr 10 din țară”. Gabor vorbește și el despre perspectivele juniorului: „S-ar putea să meargă la turneul final. Dacă va demonstra la club, sunt convins că selecționerul îi va da o șansă”. Bărbulescu e, însă, mai reținut: „Poate e prea devreme să joace la echipa mare. Credeți că nu l-ar chema Iordănescu dacă ar fi pregătit? Să lăsăm lucrurile să vină de la sine. Ce dacă e băiatul lui Hagi? Ce să facem acum, să-l ducem la Chelsea, la Manchester? Dacă are valoare mare, o să vină echipele astea după el. Îl înțeleg pe Gică, își laudă și el copilul. S-a integrat la Viitorul, joacă binișor, dar trebuie să lăsăm timpul să decidă dacă merită să vină la naționala mare”.
Cămătaru: „Duce o povară grea ăsta mic”
Declarațiile lui Gică Hagi din ultima vreme par a fi menite să pună presiune pe selecționeri. Riscă, însă, să-și expună fiul în încercarea de a-i accelera progresul? „Duce o povară foarte grea ăsta mic. E o presiune pe el, e orgoliul părintelui. Presiunea e mare, dar Ianis trebuie lăsat în pace”, e de părere Cămătaru. Gabor îl aprobă: „Cred că presa, televiziunea ar trebui să-l ia mai ușor pe Ianis, să nu-l încarce prea mult. Sunt convins că Gică îl va pregăti și psihic, nu doar fizic. Trebuie să joace relaxat”. Ilie Balaci are însă altă părere: „Gică nu pune nicio presiune pe Ianis. Mi se pare la fel de matur ca tatăl său. E detașat, face abstracție de faptul că taică-su este antrenor la club”.
Gică Hagi privește zâmbitor spre fiul său, aflat pe banca de rezerve. Statutul lui Ianis s-a schimbat însă radical în ultimele luni
ProSport l-a contactat și pe Mihai Georgescu, antrenorul care i-a crescut pe Vlad Chiricheș, Alexandru Maxim și Mihai Răduț. Înainte de apariția Academiei Hagi, fostul profesor de la școala Ardealul era considerat unul dintre puținii specialiști din fotbalul românesc în creșterea tinerilor jucători. „Îl apreciez pe Gică pentru tot ce face la Viitorul, iar Ianis este un copil talentat, inteligent, fin, care nu trăiește din calitatea fizică. E crud, dar crește frumos. Cred, însă, că selecționarea sa la naționala de tineret ar fi forțată. Cred că Gică procedează așa din prea multă dragoste pentru copil. Dacă evoluează, Ianis va ajunge un jucător de certă valoare, dar poate peste un an-doi. Dacă eram în locul lui Dulca, aș fi procedat la fel. La naționala mare, cu atât mai puțin se pune problema convocării sale. E foarte greu să faci pasul ăsta. Chiar dacă Ianis e pregătit fizic, el nu are suportul biologic. E vorba despre ADN dat de Dumnezeu, nu ai ce să faci în cauza asta. Ianis este, însă, sub presiune tot timpul, e sub numele tatălui său”.
Îl înțeleg și pe Gică, fiecare părinte își vede copilul cel mai frumos și cel mai deștept, dar nu știu dacă pentru copil e foarte bine să insiste atât de mult. E cam mult să vorbim despre un Campionat European la această vârstă
George Ogăraru
În martie 2014, Jordi Cruyff – fiul uriașului Johan, idolul copilăriei lui Gică Hagi – vorbea pentru FourFourTwo despre impactul tatălui asupra carierei sale. Fiul jucase și el la echipe mari precum Barcelona și Manchester United, însă spunea: „Sunt două tipuri de fotbaliști: legendele și muritorii. Tatăl meu este o legendă, iar eu sunt muritor. Fotbaliștii precum tatăl meu vin, joacă și rămân în istorie. Eu fac parte din marea majoritate a muritorilor – venim, jucăm și apoi murim”.
Întrebarea poate fi adaptată și pentru familia Hagi: ce este Ianis? Legendă – ca tatăl său – sau muritor?
Johan și Jordi Cruyff, tatăl legendar și fotbalistul muritor. Amândoi au jucat pentru Barcelona