Erik Lincar trage un semnal de alarmă înainte de startul Euro 2023 la tineret! „Jucătorii români se maturizează foarte greu” | INTERVIU VIDEO EXCLUSIV
This browser does not support the video element.
Erik Lincar (45 de ani), acum antrenor la Concordia Chiajna, are un mesaj pentru tinerii tricolori înainte de startul competiției din România și Georgia.
Erik Lincar trage un semnal de alarmă înainte de startul Euro 2023 la tineret! „Jucătorii români se maturizează foarte greu” | INTERVIU VIDEO EXCLUSIV
ProSport și Superbet au demarat un serial despre Euro 2023, unde România e în grupă cu Spania, Ucraina și Croația. Vom cere părerea unor oameni importanți despre acest turneu final și vom oferi multe informații din trecut.
Tricolorii fac parte din Grupa B, alături de Spania, Ucraina și Croația.
Erik Lincar și-a amintit ieri cum a greșit flagrant la scorul de 1-0 pentru noi în meciul cu Olanda din 1998. Ulterior am pierdut 1-2 acel meci care i-a provocat nenumărate coșmaruri.
„La cum au evoluat lucrurile în fotbal…Împlinești 18 ani, iar după trebuie să te consideri deja jucător matur. Vedem atâtea exemple în străinătate.
Ei reușesc la vârste foarte fragede și atunci nu trebuie să ne alintăm cu asta «Suntem încă jucători tineri, avem timp».
Nu e o scuză, perioada e foarte scurtă. E adevărat, jucătorii români se maturizează foarte greu. Eu am ajuns la o anumită maturitate undeva pe la 25, 26 de ani. Îmi ziceau «Tinere, copile» sau erau jucătorii mai în vârstă și credeam că eu chiar sunt tânăr, dar nu este așa
Majoritatea sunt titulari la echipele la care evoluează și zic eu că nu cred că-i poate afecta această competiție. Asta doar poate să-i motiveze. E un turneu final! România are deja un statut, o experiență, iar ei sunt obligați să obțină rezultate foarte bune”, a declarat Lincar pentru ProSport.
„Este foarte motivant să îți măsori forțele cu cele mai bune echipe din Europa”
„N-avem de ce să ne fie frică. Din păcate, după cum putem observa, România a regresat și la nivelul echipelor de club, dar și la nivelul echipei naționale. Sunt rareori ocaziile când echipele de club reușesc să ajungă în primăvara europeană.
Echipa națională nu s-a mai calificat de mult la un turneu final. În ultimii ani, ne-am mândrit cu rezultatele echipei de tineret. E bine că suntem la acest turneu final, dar este foarte motivant să îți măsori forțele cu cele mai bune echipe din Europa
(n.r. despre meciul amical cu Portugalia) Am văzut jocul și chiar a arătat o echipă extraordinară. Eu cred că nu avem nimic de pierdut din această experiență. (n.r. despre regula U21)
Echipele de Liga 1 sunt obligate să folosească măcar un jucător Under, dar am văzut că sunt atâția jucători care sunt Under și care evoluează de la vârste fragede. Până la urmă, dacă ai calitate, eu cred că poți să joci și la 17 ani, 16 ani și la 19 ani.
(n.r. dacă îl deranjează regula U21) Nu. Cred că este o regulă chiar simplă, chiar ușoară. Mi s-ar părea anormal să nu reușim (n.r. se referea la toate echipe din prima ligă) să avem doi, trei jucători Under 21, fotbaliști pe care să-i putem folosi la Liga 1. Mi se pare un lucru destul de simplu. La liga a doua și a treia lucrurile se complică, dar mi se pare un lucru normal pentru Liga 1.
Erik Lincar: „Jucătorii tineri sunt puțini cei care reușesc să mențină pasul”
Am promovat mulți tineri. Vezi la un jucător calități, dar și el trebuie să răspundă încrederii pe care i-o oferi. Mulți au o explozie prin care reușesc să aibă evoluții foarte bune, să fie remarcați. Mă refer de la Albert Hofman. Cu o lună înainte nu-l știam, dar l-am remarcat la echipele Under ale clubului.
L-am promovat la echipa mare și pot spune că în șase luni a reușit să marcheze șase goluri. Din păcate, eu cred că returul nu a mai fost la fel de reușit. În Liga 1, el nu a mai putut să strângă așa multe minute.
În momentul când debutează, jucătorii tineri sunt puțini cei care reușesc să mențină pasul și să aibă evoluții bune. (n.r. dacă venirea jucătorilor străini stopează cariera fotbaliștilor români) S-ar putea să fie și acest aspect.
În general, echipele care aduc jucători străini, în principal i-ar aduce că au o calitate mai bună decât cei români. Totuși, nu tot timpul s-a întâmplat așa. Eu zic că ar trebui să oferim mai multă încredere jucătorilor români”, admite Lincar.
Tot timpul am mizat pe români, recunoaște Lincar
„Să aduci jucători care chiar sunt foarte buni, i-ai analizat foarte bine și crezi că s-ar putea adapta. Au fost mulți care nu s-au adaptat în campionatul nostru. Tot timpul, eu am mizat pe jucătorii români și am preferat să analizez un jucător străin, să văd că diferența nu este prea mare și să transfer jucătorul român.
Așa consider eu că este normal. (despre grupa cu Germania, Spania Ucraina). Dacă îmi spui direct numele de Spania și Germania, ai putea spune că nu există nicio șansă. Cu Ucraina, nu? Credem că poate vom obține cele trei puncte (n.r. râde).
În fotbalul din ziua de astăzi, multă lume crede că echipa victorioasă e stabilită dinainte, dar e un mare echilibru. Printr-o tactică bine adaptată echipei adverse, ai putea face surprize”, a spus Erik Lincar, fost antrenor la Universitatea Cluj, în exclusivitate pentru ProSport.
Programul meciurilor pentru tricolorii mici
Miercuri, 21 iunie
19:00 Ucraina – Croaţia (Stadionul Giuleşti, Bucureşti)
21:45 România – Spania (Stadionul Ghencea, Bucureşti)
Sâmbătă, 24 iunie
19:00 România – Ucraina (Stadionul Ghencea, Bucureşti)
21:45 Spania – Croaţia (Stadionul Giuleşti, Bucureşti)
Marţi, 27 iunie
21:45 Croaţia – România (Stadionul Ghencea, Bucureşti)
21:45 Spania – Ucraina (Stadionul Giuleşti, Bucureşti)