Antrenorul de juniori de la România Under 15, Florin Răducioiu a explicat într-un interviu pentru ProSport de ce fotbalul românesc duce lipsă de jucători tineri și cine sunt principalii vinovați pentru rarele succese din cupele europene.
Situația financiară în care se află cluburile din Liga 1 poate reprezenta o poartă deschisă tinerilor jucători, chiar dacă nu sunt plătiți la timp? Viitorul unei echipe și al unei țări în general sunt tinerii. Trebuie să accelerăm acest proces, să investim mai mult în tineri, să le dăm posibilitatea să joace la echipa mare începând chiar de la vârsta de 16-17 ani și să le dea încredere. Unde să mai investești când nu ai bani? Iei din grădina ta. Dar sunt și echipe care țin la asta, sunt de luat în calcul Ceahlăul, Viitorul lui Hagi, în Ardeal o să merg special, am înțeles că se mișcă lucrurile acolo.
Care ar fi cauzele pentru care echipele românești nu pun accent pe construirea de academii? Președinții de club trebuie să răspundă la această întrebare, ei nu înțeleg și sunt vinovați. Este foarte greu să crești, sunt mulți factori care trebuie să intervină pentru ca formarea tinerilor să fie un succes. Vă dau un exemplu concret: în Franța acum mai bine de 20 de ani, guvernul și autoritățile din teritoriu, din provincie au construit 5-6 centre sportive numite și CFA-uri (Centre de Formation Amateur) unde se strâng toți jucătorii din zona respectivă și se face o selecție riguroasă. Îmi pare rău, dar singurul care face ceva în acest sens în România este doar Hagi. La ce să te aștepți dacă sportul nu este prioritatea guvernului? Iar noi ne întrebăm de ce nu putem ajunge la turneele finale? Mulți copii pleacă în Italia unde cluburile le oferă tot ce vor pentru a face performanță. Tot timpul ne vom chinui în acest ritm…
Dumneavoastră ați debutat la vârsta de 19 ani la echipa națională, astăzi media de vârstă a debutanților este mult mai mare. Cum explicați trecerea aceasta în decursul anilor? Este îngrijorător. Greșit total. Priviți Spania care scoate campioni mondiali la 20 de ani. Antrenorii români nu au curajul de a le da mai multă încredere. De asta au nevoie ei, îi simt și la selecțiile naționale. Dați-le curaj! Cinci minute, zece minute pe meci, treptat o să ofere înapoi tot ce li se dă.
Sunt jucătorii români mult prea sensibili atunci când li se stabilește suma de transfer în public? Un fotbalist trebuie să fie profesionist indiferent de situație. Ți se pune sau nu un preț, tu trebuie să joci cum au făcut-o steliștii aseară. E ca la piață în fotbal, dar se vorbește mult prea pe față la noi și nu e vina presei. E vorba de psihicul nu tocmai puternic al fotbaliștilor români.
Este și cazul lui Chiricheș? Mulți oameni din fotbalul românesc l-au acuzat că se află cu capul în nori de când patronul echipei vorbește de milioanele de euro pe care le-ar încasa pe el. Imediat după meci, fundașul echipei a declarat că ar vrea să fie mai respectat pe viitor? Jucătorii români au nevoie tot timpul de respect. Dacă nu e respectat, concentrarea lui scade foarte tare. Și asta e o problemă. Chiricheș a reacționat pozitiv, a dat un răspuns bun. A jucat excelent și a spus ce l-a supărat. Așa e normal.
Vedeți în puștii pe care îi antrenați foștii colegi din Generația de Aur? Sunt foarte mulțumit de ei. Au calitate, îi simt, tehnică foarte bună, cred în ei. Am un nucleu al echipei, voi merge în aprilie în țară pentru a îmbunătăți lotul de bază. Au un viitor, mai depinde și de ei, eu doar încerc să îmbunătățesc talentul lor, de-asta sunt aici, să le transmit ceva. Ați activat în toate cele cinci mari campionate ale lumii.Care este țara în care ați jucat și ați simțit că promovarea tinerilor se face la cel mai înalt nivel? Spania. Punct. Ei au început să contruiască încă de când jucam acolo, începuse acest proces prin care au creat ceea ce vedem azi: tehnică, inteligență tactică, simplitate și eficiență. Sunt un exemplu.
Florin Răducioiu și Christian Poulsen de la Ajax sunt singurii jucători din istorie care au jucat în cele mai tari 5 campionate ale Europei (Ligue1, Serie A, La Liga și Premier League)
21 de goluri a marcat „Marele Blond”în cele 40 de meciuri jucate în tricoul naționalei participând la CM din 1990 și 1994 și CE din 1996
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER