Nimeni nu se gândea la asta!** Cariera acestor CAMPIONI a luat o turnură dramatică: mulți s-au lăsat de fotbal!

Din generația de juniori a Timișoarei care a câștigat titlul și la Under 17 (juniori B), în 2009 și la Under 19 (juniori A), în 2011 au făcut parte, în total, 32 de jucători
Aproape toți au împlinit 20 de ani, însă foarte puțini au confirmat la nivel de seniori

Dintre cei 32 de copii care au adus medaliile de aur la Timișoara, 17 au făcut parte din lot atât la juniori A, cât și la juniori B, devenind astfel campioni de două ori. Aceste performanțe nu sunt, însă, confirmate după terminarea junioratului. Desființarea clubului condus de Marian Iancu, precum și lipsa de încredere în tineri a antrenorilor români i-a determinat pe mulți dintre foștii campioni să se lase de fotbal. Ceilalți joacă în liga a treia sau a patra.
Excepțiile sunt Gelu Velici, de la Ceahlăul, Florin Ilie, de la Chiajna și Răzvan Iovan. Acesta din urmă este singurul care a rămas la echipa care joacă pe stadionul „Dan Păltinișanu”, formație care acum poartă denumirea ACS Poli. Iovan nu a jucat însă niciun minut în acest sezon pentru echipa timișoreană.

Mulți dintre acești fotbaliști sunt încă sub contract cu societatea condusă de Marian Iancu și împrumutați la diverse cluburi. Șapte au fost direcționați la echipa Flacăra Timișoara (Liga a III-a).

Fuchs, cea mai mare dezamăgire

Antrenorul Robert Frușa, cel care a cucerit ambele titluri cu această generație, este dezamăgit că jucătorilor tineri nu li se dau destule șanse la echipele de seniori, acesta fiind principalul motiv pentru care mulți se lasă de fotbal. „Cu această generație s-a procedat corect pe timpul junioratului, dar în momentul în care trebuia să li se acorde o atenție mai mare, s-a greșit. Vine o vârstă la care nevoile sunt altele, dacă nu li se acordă destulă atenție din partea cluburilor, ei se gândesc să facă o școală sau să se angajeze”, a declarat Robert Frușa. „Marele meu regret este Fuchs, care acum joacă doar în Liga a III-a, la Flacăra, deși a evoluat și în prima și în a doua ligă. La fel, regret că Velici nu a apucat să joace pentru prima echipă a Timișoarei, dar are loc la Ceahlăul”, a mai spus Frușa. Marian Fuchs a debutat în Liga I la scurt timp după ce a împlinit 18 ani. Mijlocașul a jucat 20 de minute în meciul Poli Timișoara – Unirea Alba Iulia, în 2010, când antrenorul alb-violeților era Ioan Ovidiu Sabău.

Dăruială se antrenează singur

Un alt membru al generației ’92 în care timișorenii și-au pus mari speranțe este fundașul de bandă dreaptă Andrei Dăruială. A jucat și el pentru prima echipă a lui Poli, la vârsta de 18 ani, când alb-violeții se luptau pentru câștigarea titlului. Dăruială a bifat un meci în Cupa României pentru echipa mare, partidă câștigată de bănățeni, 7-0 cu Sănătatea Cluj. Fundașul este în continuare sub contract cu societatea lui Marian Iancu, dar a refuzat să fie împrumutat la ACS Poli sau Flacăra Făget. Așteaptă acum să fie declarat liber de contract, după care e posibil să semneze cu Ceahlăul. Oricum, fotbalistul a ratat, aproape sigur, șansa de a juca într-un meci oficial în acest tur de campionat.

„Am câștigat, dar Poli a făcut recurs. Mă antrenez singur în Timișoara, nu am ce să fac. Aș vrea să semnez cu Ceahlăul după ce voi fi declarat liber. Cu ei am făcut cantonamentul de vară și sper să evoluez acolo”, a declarat Dăruială.

N-au avut norocul generației lui Pantilimon

Mulți dintre juniorii de aur ai Timișoarei au activat în ultimul sezon la satelitul lui Poli, din Liga a III-a, însă această echipă era tot mai neglijată, pe măsură ce problemele de la club s-au agravat. „Dacă această generație ar fi avut șansa celeilalte, a lui Luchin, Pantilimon, Latovlevici și așa mai departe, ar fi ajuns mai mulți să joace la nivel înalt. Cei pe care i-am amintit au evoluat la Poli II în Divizia B, atunci satelitul era important, nu era un apendice, de care te scapi dacă nu mai ai nevoie de el”, a spus Frușa.

În urmă cu cinci-șase ani, pentru Poli II jucau, în eșalonul secund, sub comanda lui Iosif Rotariu, fotbaliști precum Pantilimon, Scutaru, Luchin, Latovlevici, Torje, Popovici, Axente și Mera.

Iancu a împrumutat ACS-ului 23 de juniori

ACS Poli Timișoara are nouă grupe de juniori. Sunt 23 de jucători încă aflați sub contract cu Iancu, pe care acesta i-a împrumutat la ACS Poli. Restul, circa 100, au fost cedați definitiv. Oamenii din club spun însă că toți vor deveni în scurt timp jucătorii lui Poli, deoarece clubul lui Iancu va fi dezafiliat.


Sunt tot timpul copii talentați în Timișoara, dar mai mereu, când cresc, nu sunt buni pentru noi, ci pentru alte locuri
Robert Frușa, antrenorul campionilor de juniori


Au câștigat finala în prelungiri

Echipa lui Frușa a câștigat campionatul la juniori mari în vara anului trecut, învingând în finală Viitorul Constanța. Deși echipa lui Hagi a deschis scorul în minutul 75, timișorenii au reușit să întoarcă rezultatul prin două goluri înscrise de Gelu Velici, în minutele 90 și 90+2. Coincidență sau nu, Velici este jucătorul care a strâns până acum cele mai multe prezențe în Liga I dintre toți colegii lui de generație de la Poli.

Publicat: 15 10. 2012, 10:45
Actualizat: 15 10. 2012, 11:19