Olimpicii lui Romică Gabor, exemplu pentru generația condusă de Emil Săndoi? Ioan Andone: „Nu poți face trecerea în bloc la echipa mare niciodată! Treptat, da” | VIDEO EXCLUSIV
This browser does not support the video element.
O performanță extraordinară pentru tinerii fotbaliști români a avut loc acum mai bine de 4 decenii. În 1981, în Australia. Lumea l-a uitat însă repede pe Romică Gabor
Olimpicii lui Romică Gabor, exemplu pentru generația condusă de Emil Săndoi? Ioan Andone: „Nu poți face trecerea în bloc la echipa mare niciodată! Treptat, da” | VIDEO EXCLUSIV
Începe Campionatul European de tineret Under 21, în România și Georgia, dar e bine să facem o incursiune și în trecut.
ProSport și Superbet demarează începând de azi un serial despre Euro 2023, unde România e în grupă cu Spania, Ucraina și Croația. Vom cere părerea unor oameni importanți despre acest turneu final și vom oferi multe informații din trecut.
România a reușit întâia mare performanță la nivel juvenil în 1981 la Mondialul de tineret.
Campionatul Mondial de Fotbal sub 20 1981 a fost a treia ediție a Campionatului Mondial de Fotbal sub 20. Câștigătoarea a fost Germania de Vest, vice campioana Qatar și pe locul trei s-a clasat România. Jucătorul competiției a fost desemnat atunci românul Romulus Gabor.
Marea dezamăgire din Australia, eșecul cu RFG
Acolo, tricolorii au făcut un turneu final la care nu se aștepta nimeni. Trimisă în grupa B, reprezentativa României a remizat 1-1 cu Brazilia şi a trecut la limită cu 1-0 atât Coreea de Sud, cât şi Italia, calificându-se în sferturile de finală.
Pe banca tehnică a tinerilor se afla experimentatul Constantin Cernăianu, cel care fusese selecționer al echipei naționale timp de doi ani la finalul anilor 70. Cele mai mari performanțe le-a avut cu Petrolul Ploiești si U Craiova, cu ambele echipe câștigând titlul de campioană.
Conform regulamentului, fotbaliștii trebuiau să fie născuți după 1 august 1961, dar FRF a apelat la o manevră şi a falsificat vârsta lui Ioan Andone, astfel că “Fălcosul” a intrat în lot deși era născut pe 15 martie 1960.
În sferturile de finală, România a trecut de marea favorită a competiției, naţionala Uruguayului, în care jucau Francescoli, Aguillera şi Da Silva, scor 2-1. Apoi, în semifinale, “tricolorii” în pierdut în fața RFG, un meci pe care l-au avut în mână, primind gol în prelungiri. Multe dintre informații se pot găsi pe Blogul Banca de Rezervă.
Ce spune Ioan Andone? „Vedem dacă e unul mai bun, le dau șansa tuturor”
La ultimul meci, România şi-a adjudecat medaliile de bronz, învingând Anglia. Ioan Andone, unul dintre jucătorii de atunci, povestește:
„Doar 4-5 fotbaliști au ajuns la echipa mare: eu, Rednic, Gabor, Balint… Gabor a jucat 4-5 ani. După ce s-a accidentat și și-a rupt tendonul lui Ahile, de atunci cariera lui a luat-o în jos. Nu poți face trecerea în bloc niciodată! Treptat, poți. Au apărut alți jucători.
În funcție de ce necesități ai nevoie. Vedem dacă e unul mai bun, le dai șansa tuturor.
Din echipa aia din 2019, cea care a fost în primele 4 din lume, azi trebuiau să fie 7-8 jucători titulari la echipa mare
Au fost probleme, n-au ajuns unde trebuie, nu s-au adaptat. Dacă nu confirmă nu mai ajung la echipa națională”.
Programul meciurilor pentru tricolorii mici
Miercuri, 21 iunie
19:00 Ucraina – Croaţia (Stadionul Giuleşti, Bucureşti)
21:45 România – Spania (Stadionul Ghencea, Bucureşti)
Sâmbătă, 24 iunie
19:00 România – Ucraina (Stadionul Ghencea, Bucureşti)
21:45 Spania – Croaţia (Stadionul Giuleşti, Bucureşti)
Marţi, 27 iunie
21:45 Croaţia – România (Stadionul Ghencea, Bucureşti)
21:45 Spania – Ucraina (Stadionul Giuleşti, Bucureşti)
Cum vor fi cele patru grupe?
- GRUPA A: Georgia, Portugalia, Belgia, Ţările de Jos
- GRUPA B: ROMÂNIA, Spania, Ucraina, Croaţia
- GRUPA C: Cehia, Anglia, Germania, Israel
- GRUPA D: Norvegia, Elveţia, Franţa, Italia