Povestea gafei comise de Erik Lincar la primul meci de la Europeanul de tineret din 1998! „Eram foarte tînăr. A fost unul din coșmarurile mele de fotbalist” | INTERVIU VIDEO EXCLUSIV

  • Publicat:
  • Actualizat:

Erik Lincar, ajuns acum la 45 de ani, a participat ca fotbalist la Turneul Final al Campionatului European de Tineret disputat la București, în 1998.

Povestea gafei comise de Erik Lincar la primul meci de la Europeanul de tineret din 1998! „Eram foarte tînăr. A fost unul din coșmarurile mele de fotbalist” | INTERVIU VIDEO EXCLUSIV

Amintirile din primul meci nu sunt prea bune, pentru că actualul tehnician al Concordiei Chiajna a greșit flagrant la scorul de 1-0 pentru noi. Ulterior am pierdut 1-2 cu Olanda.

Ulterior, pe 28 mai 1999, Lincar debuta în echipa națională de fotbal a României, contra Belgiei. Lincar era debutat de Victor Pițurcă, la 21 de ani, în minutul 66, înlocuindu-l pe Gâlcă.

ProSport și Superbet au demarat un serial despre Euro 2023, unde România e în grupă cu Spania, Ucraina și Croația. Vom cere părerea unor oameni importanți despre acest turneu final și vom oferi multe informații din trecut.

„Am jucat fundaș central, deși eu eram mijlocaș”

„Din câte îmi aduc aminte, atunci chiar ne-am calificat la acest turneu, deși am fost organizatori. E adevărat, n-am participat la acele calificări.

Eram un jucător mult mai tânăr decât cerea vârsta și pot spune că am prins echipa de tineret mai pe final. Atunci când au fost două, trei jocuri amicale. Eram foarte tânăr, jucam la Steaua, eram titular meci de meci, iar domnul Pițurcă a considerat că aș putea face față și la echipa de tineret.

Strict de turneu, eu n-am amintiri prea plăcute. Primul joc, cel cu echipa Olandei…Nu pot spune că a fost singurul, dar a fost unul dintre coșmarurile mele ca și jucător. Nu din cauza poziției pe care am avut-o în teren.

Am jucat fundaș central, deși eu eram mijlocaș, dar în amicale chiar m-am descurcat în această poziție.

Fiind un mijlocaș destul de tehnic și care tot timpul a încercat să joace mingea sau să încerce să bage mingea în joc și să nu o bubuie, eu țin minte că am făcut o preluare pe piept la o minge lungă

Am vrut să joc elegant, frumos, dar aveau ei un jucător foarte rapid de la Ajax (n.r. se referă la Jan Wouters). A profitat de neglijența mea, a recuperat mingea, s-a dus spre poartă și îmi aduc aminte că eram pe diagonala șutului.

Am văzut perfect și chiar au fost nopți în care n-am dormit din cauza asta. Am văzut traseul mingii, i-a sărit un pic și am fost foarte supărat că mingea a poposit direct în vinclu. Lobonț nu mai avea ce face.

M-a afectat, dar pot spune că m-a ajutat mai târziu”, povestește acum, oarecum amuzat, fostul jucător stelist.

Erik Lincar: „Am întâlnit jucători foarte foarte buni, jucători care au ajuns la un nivel mare”

„În același timp, domnul Victor Pițurcă a avut multă încrede în mine. După aceea, tot el m-a debutat și la echipa mare. Am jucat tot meciul în ultimul joc, cel cu Germania. Cu siguranță, eram afectat pentru că nu era același sistem cum este acum.

Era un sistem foarte complicat. Dacă nu câștigai primul joc, nici nu mai aveai șanse să joci pentru primele patru locuri. E adevărat, noi am pierdut și cu Germania, dar tot la limită, scor 0-1, în prelungiri. Am întâlnit jucători foarte foarte buni, jucători care au ajuns la un nivel mare.

Au ajuns la echipe ca Real Madrid, Barcelona. Consider că și noi am avut o echipă bună și poate cu mai multă atenție am fi obținut mai multe de la acel turneu final.

E vorba de încredere, poate puțină presiune, stadionul plin, jucând acasă, primul joc. Chiar a fost o situație pe care am regretat-o și de care îmi aduc aminte din când în când. La echipa de club se mai întâmplă. Sunt multe meciuri…

Tot timpul am considerat asta. În fotbal trebuie să fii și inteligent. Am făcut un penalty și mă întrebam de ce am pus piciorul când era clar că adversarul va căuta penalty-ul. A fost o fază din aceea clasică”, admite Linkar, acum antrenor la Concordia Chiajna.

Erik Lincar: „De multe ori, eu eram mai supărat decât antrenorul meu”

„Pe parcursul carierei, eu am avut trei, patru momente în care chiar pot spune că au fost erori mari. (n.r. cum s-a comportat Victor Pițurcă cu tine) Foarte bine, m-a încurajat. După acel joc, știind că nu mai avem șanse la primele locuri, eu chiar am fost foarte supărat, dărâmat.

Vă dați seama, pentru toată lumea era important turneul final, dar eram și genul de jucător care știa să își facă singur autoanaliza. Nu era nevoie să mă critice cineva și să-mi spună unde am greșit. Așa am fost tot timpul ca și jucător.

De multe ori, eu eram mai supărat decât antrenorul meu și decât orice altcineva din vestiar. Următorul joc m-a introdus titular și am jucat totul meciul. Îți dai seama, avea mare încredere în mine și mi-a și demonstrat-o. La 18, 19 ani, eu am și debutat la echipa națională mare, era tot dânsul antrenor

Deschisesem scorul, era 1-0. După greșeala mea, scorul s-a făcut 1-1. Pe mine m-a schimbat la pauză și a intrat Reghecampf în locul meu. (n.r. despre schimbarea sa) Știi cum e, după acea eroare, poate nici evoluția mea nu a mai fost la cel mai înalt nivel.

Până la urmă, un antrenor trebuie să ia decizii și eu le-am zis de multe jucătorilor mei pe care-i antrenez. Nu contează neapărat cantitatea, ci contează calitatea. Pot să te schimb și în minutul 30, dar să știi că nu sunt supărat pe tine.

În beneficiul echipei, eu cred că trebuie să facem schimbări. E normal, jucătorii prind și zile mai proaste. (n.r. dacă a mai jucat ca fundaș central în meciuri oficiale) Poate la Steaua au fost câteva.

Am avut un joc la Fălticeni și am câștigat foarte greu, scor 2-1. Am jucat cu Adi Matei ca fundaș central. Am mai avut și la Steaua experiența asta, dar e o poziție pentru care eram cruduț la momentul respectiv. Și ca vârstă, dar și ca profil de jucător”, își amintește Linkar.

Erik Lincar: „Reușisem să mă impun și la Steaua și nu puteai să gândești decât pozitiv”

Amintirea acelui meci cu Olanda nu-i dă pace nici acum lui Erik Lincar.

„Orice fundaș ar fi jucat simplu, ar fi dat cu capul în minge, ar fi dat-o afară și nu s-ar fi întâmplat nimic. (n,r, cum își motivează jucătorii) De multe ori, îmi place să le prezint imagini cu alți fotbaliști din campionate puternice.

În momentul în care nu tratează simplu anumite faze, ei greșesc și pun echipa într-o situație delicată. (n.r. cum a primit vestea că o să fie în lot) Bucuria a fost enormă. Să particip la o asemenea competiție…așteptările erau foarte mari.

Aveam multă încredere. Reușisem să mă impun și la Steaua și nu puteai să gândești decât pozitiv. Am mai fost la un meci decisiv, unul cu Portugalia. Am reușit să scoatem un egal în deplasare, am bătut Ungaria și rămăsese acest joc cu Portugalia să fie decisiv.

Se califica doar o singură echipă și țin minte că ne-au bătut la un gol diferență și s-au calificat ei”, a declarat Erik Lincar, fost jucător la Steaua București, în exclusivitate pentru ProSport.

Lotul României, condus de Victor Pițurcă la Euro 1998

Steaua: Iulian Miu, Laurențiu Reghecampf, Erik Lincar, Cătălin Munteanu, Ionel Dănciulescu, Cristian Ciocoiu;
Universitatea Craiova: Tiberiu Lung, Cornel Frăsineanu, Robert Vancea, Marius Iordache, Eugen Trică, Ionuț Luțu;
Dinamo: Cosmin Contra, Mihai Tararache, Florentin Petre, Cătălin Hâldan, Adrian Mihalcea;
Rapid: Bogdan Lobonț, Adrian Iencsi;
FC National: Cătălin Liță

  • Romania – Olanda 1-2 (1-1)
    23 mai 1998
    Au marcat: Contra 7 / Wooter 16, De Jong 79

Stadion „Steaua”

  • Lobonț – Contra, Iencsi, Miu, Frăsineanu (62 Liță) – Petre, Hâldan, Lincar (46 Reghecampf), Munteanu – Dănciulescu, Luțu (80 Mihalcea).
Daniel Nazare / Autor
Peste 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA care avea, la acea vreme, un supliment de 4 pagini dedicat sportului. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (reporter special ... citește mai mult
Răzvan Lunga / Autor
Se descrie ca fiind un băiat vesel, pasionat de fotbal și este cel mai tânăr membru din echipa ProSport. Răzvan studiază la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și a absolvit Liceul Teoretic Victoria din București. A terminat un curs de dicție, unde a făcut comentariu sportiv ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Reacţia unui turist grec, venit la schi în
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis.
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×