Puzzle cu juniori
Selecția rămâne una dintre marile probleme ale fotbalului românesc
ProSport prezintă patru episoade de la juniori care explică lipsa rezultatelor bune din ultimii ani
Loturile de juniori iau bătaie pe bandă rulantă. Se vorbește despre lipsa unor academii, care să concentreze valorile, despre lipsa banilor și a infrastructurii, despre indiferență și blazare. Dincolo de toate aspectele de mai sus, puse pe tapet justificat de mulți antrenori de club, există și neajunsuri provocate de oamenii puși să gestioneze situația loturilor. ProSport a selectat câteva întâmplări reale, culese de la loturile de juniori. Fiecare în parte și toate împreună sunt relevante pentru situația în care a ajuns fotbalul juvenil de la noi.
Mijlocașul de la Colegiul Catolic
După bătaia cruntă de la Dublin (1-10 cu Germania, 0-5 cu Belgia), naționala de fotbal U16 a încercat să-și repare moralul în meciurile amicale disputate cu Austria, pe teren propriu, la Buftea, pe 21 și 23 mai. Pentru a evoluție mai bună a fost adus „sânge proaspăt”, între cei chemați aflându-se și Shane Cojocărel, un „stranier” cules de prin Anglia.
După două-trei pase, jucătorii și-au dat seama că puștiul n-are nicio treabă cu fotbalul, pe lângă faptul că nu era în stare să comunice, în limba română, cu ceilalți coechipieri din linia de mijloc. Surpriza cea mare a venit în clipa în care băieții au aflat de la „englez” că el joacă la echipa unui colegiu catolic, mai amator decât amatorii. „Nu eu l-am chemat pe Cojocărel, ci Iovan. M-am trezit cu un jucător de un metru și ceva, pe care trebuia să-l testez cu Austria. Atunci l-am văzut prima oară… Iovan trebuie întrebat, nu eu”, a parat Adrian Bumbescu, selecționerul demis de la U16.
La club nu, la națională da
Al doilea exemplu, legat tot de capitolul selecție. „Jucătorii nu sunt fraieri, simt imediat cine are proptele. La națională trebuie să primeze valoarea și forma de moment”, spune tatăl unui junior convocat la ultimele acțiuni ale „tricolorilor” mici. La U17, căpitan de echipă și nelipsit pe lista de selecții este Ionuț Șerban, de la Sportul Studențesc. Se spune că puștiul are valoare, dar de cinci luni nu a jucat nici măcar un singur meci. Șerban și-a depus memoriu în iarnă, iar de atunci nu doar că nu a mai jucat, dar nici nu s-a mai antrenat cu Sportul, pe motiv că, fiind nepregătit, se poate accidenta. Selecționerul Ionel Augustin are însă încredere în el. „Șerban este într-un moment de cumpănă al carierei, de aceea s-a decis să fie convocat la fiecare acțiune. El se antrenează la Ploiești după un program făcut de mine și pot să spun că are o pregătire serioasă”, explică Augustin.
„Până dă o indicație, trece faza”
La 16-17 ani, jucătorii au deja personalitate. Unii și-o manifestă constructiv, alții și-o irosesc în „fumuri și fițe”. „Sunt băieți mai atenți la imaginea lor decât la ceea ce fac pe teren. Se epilează pe piept și brațe”, spunea directorul tehnic Mihail Marian în urmă cu câteva zile. Cu astfel de jucători, orice fisură, de comportament sau de pregătire, îi este fatală antrenorului, care ajunge obiect de bășcălie. Povestește unul dintre fotbaliștii aflați pe bancă la meciurile cu Austria (U16). „Fază la mijlocul terenului, cu mingea la ei. Nea Bumbi, către unul dintre mijlocașii noștri… «Bbbăă, vvvezi… în spate… strângeeee». Ce să mai strângă, că faza trecuse de mult. Dacă nu era scorul ăla, ne-ar fi bufnit râsul. Ce să mai zic de cum vorbește cu noi, sau ce indicații ne dă”.
Hai cu tortul în cantonament
Întâmplare reală, tot de la lotul U16. Între celev două meciuri cu Austria, în care tricolorii au încasat opt goluri (4-2 și 4-0), unul dintre jucătorii convocați, dinamovistul Andrei Cosmin Târcoveanu, a împlinit 16 ani. Tatăl lui a încercat să facă o mică petrecere în cantonament, cu tort și sucuri, pentru a marca evenimentul, însă contextul era atât de delicat, încât refuzul a fost total. „Am aflat și noi, la federație, că tatăl jucătorului a făcut tărăboi, fiind nemulțumit de refuz. Cică i-ar fi amenințat pe antrenori cu relațiile lui”, spune unul dintre federali. Întâmplarea pare una minoră, dar este una dintre piesele acestui puzzle cu tente cenușii.
Au aruncat toți vina pe mine. Să‑și asume și Iovan răspundeÂrea. Cu Austria, a venit cu un plan de pregătire și a spus că dacă facem antrenaÂmenÂtele lui batem sută la sută
Adrian Bumbescu, fost selecționer U16
Trebuie schimbat sistemul la juniori. Nu degeaba, în ultimii ani, nu am avut rezultate bune la nivelul ăsta. Cred că va mai trece ceva timp
Emeric Ienei, fost selecționer România