Titularul din echipa de titlu a lui Dan Petrescu de la Unirea Urziceni face dezvăluiri uluitoare: „Au fost picanterii mari, erau multe animozități între jucători! Trebuia să-ți calci pe orgoliu”. Cum a fost forțat să plece la Steaua | EXCLUSIV
Iulian Apostol, mijlocașul care s-a bucurat de un statut de titular în sezonul în care Unirea Urziceni, cu Dan Petrescu la timonă, reușea minunea și cucerea primul și singurul titlu de campioană în Liga 1 din istoria clubului, a oferit un interviu în exclusivitate pentru ProSport, cu ocazia partidei demonstrative dintre Unirea Urziceni 2009 și Liga Legendelor, care va avea loc pe data de 15 mai, de la ora 17:30! Fostul fotbalist a rememorat mai multe evenimente din acea stagiune memorabilă, dar a discutat și despre un subiect sensibil, legat de transferul său „forțat” la Steaua.
Iulian Apostol, titularul de la Unirea Urziceni, își amintește de sezonul legendar al ialomițenilor
Campania istorică reușită de Unirea Urziceni nu a avut parte și de un debut fericit. În prima etapă a acelui sezon, ialomițenii au cedat în deplasare, scor 0-1, împotriva celor de la FC Brașov, antrenați de Răzvan Lucescu, după un gol marcat de Cristian Oros în minutele de prelungiri ale partidei.
Ca urmare a acelui rezultat, Apostol își amintește că au existat discuții aprinse în vestiar și chiar patronul Dumitru Bucșaru a intrat pentru prima dată pentru a calma spiritele. Lucrurile au luat apoi o turnură pozitivă, trupa pregătită de Dan Petrescu înregistrând șase succese pe linie în campionat, printre care și o victorie cu Rapid tocmai în Giulești, scor 2-1.
Fostul mijlocaș recunoaște că Dan Petrescu era un antrenor cu „trăiri speciale”, dar în pofida acestui aspect îi atribuie acestuia merite extraordinare pentru performanța realizată, alături de patronul Dumitru Bucșaru, care le-a oferit toate condițiile pentru a prospera.
„Lumea nu-și mai aduce aminte, dar noi am început cu o înfrângere la Brașov sezonul acela! A fost o discuție foarte aprinsă în vestiar atunci, a intrat și patronul pentru prima dată. Au fost picanterii foarte mari, s-au întâmplat lucruri, era nebunia foarte mare.
Și Dan Petrescu avea dorința de a reuși, de a confirma așteptările. Își punea mari speranțe pentru că grupul ăsta terminase pe locul 4, jucase în Cupa UEFA, nu făcusem o impresie urâtă.
Ne-am pus la momentul respectiv un obiectiv mai îndrăzneț. Era clar că ne doream mai mult, încercam să ne consolidăm. Îl știe toată lumea pe Dan Petrescu, un antrenor strateg foarte bun, știa să creeze conflicte artificiale ca să obțină mult mai mult de la jucători. Un antrenor nu neapărat coleric, dar cu trăiri speciale. Noi am fost privilegiați, am avut niște condiții extraordinar de bune, nu știu dacă astăzi sunt echipe care beneficiază de astfel de condiții.
Liniște financiară creată de patron, toate lucrurile erau spre a performa. Dar sunt sigur că marele merit este al lui Dan Petrescu. N-am mai vorbit cu el de 10 ani. A știut să impună din experiența lui de fost fotbalist”, a spus Iulian Apostol, pentru ProSport.
-
28 de meciuri, 2 goluri și 3 pase decisive a adunat Iulian Apostol în sezonul 2008-2009 al Ligii 1 pentru Unirea Urziceni
Relația dintre jucători și antrenorul Dan Petrescu: „Nu e ușor să accepți! Trebuia să-ți calci pe orgoliu”
Iulian Apostol își amintește că Dan Petrescu a sosit la Urziceni cu anumite principii vestice care au fost ceva mai dificil de asimilat de către fotbaliștii români, motiv pentru care mulți dintre aceștia au fost obligați să-și „calce pe orgoliu” în numeroase situații.
Fostul fotbalist admite că „Bursucul” este un tehnician care nu dezvoltă în mod cert o relație de prietenie cu jucătorii săi și preferă să se impună în fața acestora, abordând un stil în care primează rigurozitatea.
„Erau multe lucruri pe care nu e ușor să le accepți la Dan Petrescu! Trebuie să ai un pic de școală, să-ți dorești. Sunt convins că a rămas același om dintr-o bucată. Dacă-ți făceai treaba și jucai, n-aveai nicio problemă cu el.
Eu zic că era mult mai rău atunci! Sigur e mai relaxat, acum are un bagaj de reușite în spate. Atunci trebuia să demonstreze, să se ridice la un anumit nivel. Nu cred că este așa cum era la Urziceni, lucrurile se așază și la el, au trecut anii peste el, se vede.
Dan Petrescu a fost o persoană specială. Trebuia să-ți calci mult pe orgoliu cu el. Erau foarte multe lucruri care erau în detrimentul performanței! Puțini am conștientizat ce vrea să implementeze. Am apreciat enorm ce s-a întâmplat acolo. I se datorează meritul sportiv, dar evident că totul a fost creat de Bucșaru la momentul respectiv. I-a creat un climat financiar foarte bun. Principiile pe care le avea Dan Petrescu nu erau ușoare pentru România. El nu poate să meargă decât unde are o situație financiară bună.
Este o persoană căreia îi place să se impună. Nu există spațiu între tine și el, nu lasă loc ca să poți „să te miști tu” prea mult. Sigur există și acum rigurozitate”, continuă Apostol.
-
7 meciuri și 1 gol a contabilizat fostul mijlocaș pentru echipa națională a României
„El trebuie luat ca exemplu!”
În contextul în care foarte mulți patroni din fotbalul românesc obișnuiesc, asumat sau nu, să se implice în viața de zi cu zi a echipei și să decidă alcătuirea lotului sau chiar a primului „11” și a schimbărilor, Iulian Apostol susține că Dumitru Bucșaru era un conducător de-a dreptul exemplar din acest punct de vedere.
Fostul internațional român nu crede în posibilitatea ca Dan Petrescu să-i fi permis vreodată patronului ialomițenilor să-i impună folosirea anumitor jucători.
„Bucșaru ar trebui luat ca exemplu! Mi-e greu să cred că Bucșaru îl suna pe Dan Petrescu să-i spună să joace cu nu mai știu ce jucător. Era important să ai rezultate, atât timp cât vrei un jucător și eu, Bucșaru, ți-l aduc, e clar că și el avea așteptările lui. Nu era ușor nici pentru antrenor.
Este clar că și aspirațiile patronului erau mari. Unirea avea un buget mare, sărea de 200.000 de euro pe lună, la nivel de salarii. Bucșaru a fost un patron exemplu pentru mine, nu aveai tangențe foarte multe cu el, era un om retras. Asta sunt sigur că i-a ajutat pe MM și Dan Petrescu, erau doar ei în prim plan. Bucșaru le asigura spatele, îi ajuta să-și facă treaba din fișa postului”, își amintește fostul mijlocaș.
Nu toate lucrurile au fost roz la Urziceni
Apostol își amintește că lucrurile nu au decurs întotdeauna excelent la Unirea Urziceni în acel sezon, în ciuda faptului că grupul se îndrepta către o performanță nemaiîntâlnită.
În mod special din cauza faptului că erau aproape 30 de fotbaliști în lotul pe care se baza Dan Petrescu, au existat foarte multe discuții aprinse și probleme între jucători pe parcursul sezonului, unii dintre aceștia fiind nemulțumiți de faptul că nu li se acordă suficiente minute pe gazon.
Iulian Apostol susține că secretul succesului în pofida acestor dificultăți a stat în profesionalismul său și al coechipierilor, care au reușit întotdeauna să lase de-o parte orice nemulțumire pe durata celor 90 de minute în care se aflau pe teren.
„Disensiuni apar tot timpul, fiecare cu personalitatea și principiile lui. Apar disensiuni, discuții, dar în momentul unui joc nu am pus niciodată problemele personale în detrimentul echipei. Erau jucători care nu aveau o relație foarte bună, dar când se juca uitam de tot ce era extra fotbal și ne concentram pe rezultate. Liniștea financiară creată de patron au dus ca acel club să se ridice la alt nivel în România.
Au existat, bineînțeles! Nu au cum să nu existe într-o echipă. Sunt 25-26 de jucători, la un moment dat eram 29 la Urziceni, jucau 11 și făceai 3 schimbări, jumătate nu jucau! Unii mai aveau beneficii financiare în funcție de cât jucau, normal că erau animozități între jucători! Sunt normale, dar trebuie să știi să le gestionezi ca antrenor. Erau probleme, dar nu se regăseau în joc”, povestește Iulian Apostol.
„Am plecat la Steaua forțat!”
În vara anului 2010, la un singur an distanță de la titlul istoric câștigat de Unirea Urziceni, clubul s-a confruntat cu probleme financiare uriașe, iar în contul unei datorii a lui Dumitru Bucșaru către patronul de la FCSB (pe atunci Steaua), Gigi Becali, nu mai puțin de 7 fotbaliști, inclusiv Iulian Apostol, au plecat în masă către capitala României. Marius Bilașco, Pablo Brandan, Ricardo Gomes, Marius Onofraș, George Galamaz și Laurențiu Marinescu sunt ceilalți 6 care au ajuns la echipa roș-albastră.
Fostul mijlocaș dezvăluie acum, la 13 ani distanță, că a fost forțat de aceste circumstanțe să ajungă la clubul patronat de Gigi Becali, deși el nu și-a dorit acest lucru.
„Am plecat la Steaua forțat! N-a fost dorința mea să merg la Steaua. Au fost niște discuții, problemele lui Bucșaru, anumite datori vizavi de finanțatorul Stelei, am fost un pic forțați. Dar nu regret, chiar dacă n-a fost prima mea opțiune. Asta a fost să fie. Și exodul ăla la Steaua n-a fost de bun augur, schimbi un vestiar, găsești altul.
Nu e ușor să închegi o echipă. Am plecat 7-8 jucători atunci la Steaua, dar nu înseamnă că fiind bun la Urziceni te adaptezi și la Steaua atât de repede.
Lumea zice, mamă, dacă e bun la Rapid, păi e bun și la CFR! Nu merge așa. Nu există. Sunt calități care te propun acolo, dar ai nevoie de adaptare. Mai ales la noi care jucăm un fotbal modest. Lumea a rămas dezamăgită”, recunoaște Apostol.
-
9 meciuri și o pasă decisivă a adunat Iulian Apostol în toate competițiile pentru FCSB
Iulian Apostol face o radiografie dură a fotbalului românesc
Dacă la momentul în care Unirea Urziceni cucerea campionatul, România trimitea o echipă direct în grupele Ligii Campionilor, fotbalul din țară a cunoscut o traiectorie descendentă de la acel moment, iar acum câștigătoarea titlului începe încă din primul tur preliminar.
Apostol a făcut o radiografie dură a fotbalului actual din țară și consideră că nu mai putem conta absolut deloc la nivel european, cu excepția celor de la CFR Cluj.
„Avem un fotbal modest, foarte modest! Să nu ne ascundem, asta e realitatea! Nu se joacă nici măcar cu frâna de mână, se joacă pe genunchi!
Asta e realitatea fotbalului nostru. Ce, mai contăm în Europa? CFR a mai scos ochii sporadic, dar pe munca lor, nu reflectă valoarea fotbalului românesc. Ei aduc niște jucători de afară, mai ridică nivelul echipei. Noi trăim mult din ce vedem la alții”, a spus fostul fotbalist.
„La cerința lui Dan Petrescu, am mutat evenimentul”
Înaintea evenimentului demonstrativ de la Urziceni, care va avea loc pe stadionul Tineretului, Iulian Apostol a transmis că-și dorește să aibă loc o reuniune la care să participe inclusiv patronul Dumitru Bucșaru. Deși inițial jocul trebuia să aibă loc în luna aprilie, a fost mutat în mai la solicitarea specială a lui Dan Petrescu.
„M-aș bucura să revăd cât mai mulți dintre cei care au fost acolo, chiar și patronul, fără el era greu să se întâmple ce a fost la Urziceni! Am rămas prieteni, chiar dacă suntem împărțiți în colțuri, rămânem legați pe viață și ne bucură pe noi și comunitatea de acolo.
Sper să se bucure cât mai multă lume, să fim sănătoși cu toții. Sperăm! Așa sunt informațiile, se pare că inițial se dorea în aprilie și la cerința lui Dan Petrescu am mutat în mai, ca să poată fi prezent și dânsul. Nu poți să faci un asemenea eveniment să nu vină antrenorul”, a dezvăluit Iulian Apostol.
Meciul dintre Unirea Urziceni 2009 și Liga Legendelor de la Memorialul „Ion Poiană” va avea loc pe data de 15 mai 2023, de la ora 17:30, pe stadionul Tineretului, iar biletele se pot achiziționa de la următoarele locații din Urziceni:
- Autogara Moș Costache
- Prăvălia Tatianei
- Frizerie Cornel
- Martplast (lângă Șc.Gen.Nr.2)
- Măcelăria SERGENTU
„Campionii revin acasă pentru un meci unic. Memorialul „Ion Poiană” aduce echipa foștilor campioni Unirea Urziceni înapoi pe gazon împotriva echipei Liga Legendelor, pentru doua cauze nobile. Achiziționează un bilet virtual și intră în tragerea la sorți pentru premii uimitoare în timp ce sprijini o cauză nobilă!
Fiecare bilet cumpărat reprezintă o șansă de a câștiga un premiu din cele eligibile, așadar fiecare participant poate achiziționa un număr nelimitat de bilete. In filmuletul de mai jos poti vedea premiile puse in joc.* In acelasi timp sustii si doua cauze nobile care merita intregul nostru suport.
Floriana Petre este o mamă singură care își crește cei 4 copii în boxa unui bloc din cartierul Ferentari. Împreună le putem oferi celor mici o nouă casă și un nou început. Cea dea doua cauză îl implică pe Părintele Bogdan Stancu și cei 50 de copilași din grija dânsului, încercând să le oferim celor mici „rădăcinile și aripile” necesare pentru a izbândi în viață”, se arată pe site-ul Liga Legendelor.