În ianuarie, ProSport vă prezenta în exclusivitate transferul lui Martin Bogatinov la Steaua. Explicațiile pentru care fusese adus un străin pe acest post pe care îl acopereau oricum Florin Niță și Valentin Cojocaru, ultimul, e drept obligat să se opereze, erau acelea că Tătărușanu e la final de contract și nu va mai rămâne la echipa campioană. Ținând cont că nu are vârsta lui Cojocaru, nici măcar a lui Niță, s-a presupus că macedoneanul va deveni înlocuitorul titularului naționalei României, însă timpul scurs până acum a arătat că Bogatinov nu e altceva decât o prezență fantomatică în lotul Stelei. A apărat doar într-un singur amical, iar cel care în ianuarie spunea că vrea să facă istorie la Steaua nu prinde nici banca de rezerve. Și având în vedere că Steaua i-a propus, în sfârșit, prelungirea contractului lui Tătărușanu, e greu de presupus că macedoneanul va mai fi păstrat și din vară, când Cojocaru va fi și el apt.
Un semn că Laurențiu Reghecampf nu se bazează pe Bogatinov în sezonul următor este și o declarația dată de tehnicianul stelist în urmă cu puțin timp, într-o intervenție telefonică la sport.ro, în care nu-l menționează pe macedonean ca soluție pentru postul de portar: „Cojocaru este o soluție foarte bună pentru Steaua. Atât Niță cât și Cojocaru au șanse foarte bune să fie titulari la Steaua. Dacă Tătărușanu va pleca, atunci trebuie să ne gândim”.
De când Steaua a intrat în posesia lui Gigi Becali, transferurile la echipă s-au realizat fie de antrenori, fie de patron, fie de vreun nepot sau văr de-al finanțatorului. Uneori nu s-a menținut o strategie clară ș s-au adus câțiva jucători „fantomă”, care au evoluat foarte puțin sau deloc. Bogatinov nu e decât urmașul unora precum Tininho, Tall sau Bibișkov, dacă suporterii își mai amintesc de ei. Istoria nu i-a memorat aproape deloc, statistica, foarte puțin.
Transferurile ciudate ale Stelei
Martin Bogatinov – Peste trei săptămâni face exact un an de când nu a mai apărat într-un meci oficial. A fost adus la Steaua cu un salariu lunar de 10.000 de euro, după ce a fost refuzat de Oțelul. Nu a apucat să joace decât în meciul amical cu Lokomotiv Plovdiv, în rest nefiind inclus nici în lot pentru majoritatea meciurilor din campionat care au urmat.
„E un semn de întrebare că Bogatinov nu apare deloc în echipă. Începi să te întrebi de ce. Ori are probleme de ordin fizic, ori nu e într-o formă foarte bună, ori nu e bine pregătit”
Bogdan Stelea, la Dolcesport
27 de ani are Martin Bogatinov, portar care până să vină la Steaua a fost legitimat la formația ucraineană Karpati Lvov
Krum Bibișkov – E un atacant bulgar născut în 1982, care acum evoluează pentru Lokomotiv Sofia. A fost transferat de Steaua în vara lui 2009, liber de contract și a jucat un singur meci pentru roș-albaștrii, pe 23 august, la Galați cu Oțelul. Evoluat e mult spus, pentru că n-a bifat decât 4 minute în tricoul Stelei! După ce a plecat din Ghencea, Bibișkov a mers la Coimbra, unde n-a jucat, apoi la Hapoel Ramat Gan, OFK Pirin și Minior Pernik.
Bibișkov și Tininho
Miguel Angelo Karim S. Fazenda alias „Tininho” – E un fundaș stânga născut în Mozambic, dar cu cetățenie portugheză, are 33 de ani și a venit la Steaua pe 23 iulie 2009, liber de contract. A semnat pe un an cu drept de opțiune pe încă 2. N-a bifat niciun minut la echipa mare, a jucat în 4 partide la Steaua II. Ulterior a ajuns la Leixoes, Portimonense și Atletico Clube de Portugal, unde în sezonul trecut a fost integralist. Toate meciurile disputate de el au avut loc în ligile secunde. În 2007-2008 West Bromwich Albion l-a cumpărat cu suma de transfer de 230.000 de lire sterline, contract pe 2 ani, dar a jucat un singur meci acolo, după care a fost împrumutat la Barnsley. La Steaua, colegii nu-i nimereau nici măcar porecla. Îl strigau Titinio în loc de Tininho. Steliștii povesteau atunci că până să vină lusitanul în Ghencea, acesta ar fi fost managerul unei discoteci pe care Figo ar fi avut-o în Portugalia.
Gora Tall – E un fundaș central născut în 1985, în Senegal, cu o singură prezență în echipa națională și aceasta realizată chiar înainte de a fi împrumutat la Steaua. A venit în iarna lui 2010 de la FC APOP Kinyras Peyias. N-a jucat niciun meci la Steaua. Peste 6 luni s-a întors la echipa lui. Apoi a ajuns la FC Paphos și acum e la Ethnikos Achna, unde joacă, în sfârșit. A fost poate cel mai enigmatic transfer pentru că Stoichiță a insistat să-i fie adus după ce mult trâmbițatul transfer al lui Edwin Ouon eșuase. Cu greu adus în Ghencea, Tall n-a prins deloc echipa lui Stoichiță. Pe la colțuri, steliștii vorbeau că africanul fusese depistat la un control comandat de club cu unele substanțe „dubioase” și nu s-a riscat nimeni să-l introducă pe teren.
Iordan Todorov – Are 32 de ani și e un fotbalist de bandă dreapta cunoscuzt în Bulgaria, unde a câștigat 3 titluri cu ȚSKA Sofia. În iunie 2010 a semnat cu Steaua în calitate de jucător liber de contract, dar n-a evoluat niciun joc pentru roș-albaștri. A fost adus de Pițurcă și a dispărut imediat după ce antrenorul a demisionat. Ulterior a ajuns la Minior Pernik, apoi în vara lui 2011 a semnat cu Lokomotiv Plovdiv. După ce a evoluat un sezon (2012-2013) pentru Panserraikos, Todorov s-a reîntors la Lokomotiv Plovdiv.
Boris Keca – Cazul fotbalistului bosniac care a ajuns acum la vârsta de 36 de ani și s-a retras din activitate, e și el unul ciudat. În 2005, el a fost adus de Zenga la Steaua. A jucat un singur meci pentru roș-albaștri în Supercupa României cu Dinamo (scor 2-3). A intrat în minutul 64 în locul lui Neșu. La finalul partidei a fost anunțat că e dat afară!
Bogdan Panait – Fundașul care are acum 30 de ani a ajuns la Steaua în 2006 de la Vaslui, „la pachet” cu atacantul Vali Badea, suma plătită pentru ei fiind de 1,5 milioane de euro. Panait a jucat un singur meci pentru echipa lui Becali, în partida cu Farul (scor 3-0). Fotbalistul care acum e la Dunărea Galați a rezistat doar 2 luni la Steaua, deși avea semnat un angajament pe 5 ani cu formația din Ghencea.
Abel Gomez Moreno – Mijlocașul spaniol are acum 32 de ani, dar cum avea să mărturisească după ce s-a despărțit de Steaua, în România a trăit cea mai ciudată experiență a carierei lui de până atunci. Abel Moreno a venit în 2008 la Steaua, a evoluat în doar 2 jocuri , 72 de minute cu Farul (4-1) și (1-0) cu Pandurii. După ce i s-a reziliat contractul cu Steaua, a mers la Xerez pe care a ajutat-o și a promovat în Spania. A jucat apoi la Granada, după care s-a transferat la Cordoba unde joacă și azi, în Segunda Division
„Dacă nu este accidentat, pentru mine e clar că Bogatinov nu a venit la Steaua ca un portar titular. E un jucător care a fost adus pentru a fi văzut, iar mai târziu se va lua o decizie în privința lui”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER