UEFA a dat răspunsul așteptat de câțiva ani sau e Fake News? Ce susțin suporterii că a răspuns forul continental: „FCSB este considerată aceeași entitate sportivă fotbalistică cu Steaua București!”
FCSB și CSA Steaua se judecă pentru palmaresul și istoria Stelei București de mai bine de șapte ani.
În urmă cu puțin timp Asociația Steaua 1947 ar fi trimis o scrisoare către UEFA cu privire la identitatea clubului roș-albastru.
Asociația care susține echipa din Liga 1 ar fi primit răspunsurile de la forul continental, iar decizia luată de către UEFA ar fi fost una pozitivă pentru echipa lui Gigi Becali.
UEFA: „FCSB este considerată aceeași entitate sportivă fotbalistică cu Steaua București!”
Cei de la Asociația Steaua 1947, având sediul în Anglia, ar fi trimis opt întrebări pentru UEFA, iar acum celebrul for internațional le-ar fi trimis acestora răspunsul pe care îl așteptau.
Potrivit UEFA, FCSB ar fi continuatoarea Stelei București, echipa care are în palmares Cupa Campionilor Europeni, câștigată în 1986, dar și Supercupa Europei.
„Dragă președinte al Asociației Steaua 1947, ne cerem scuze pentru răspunsul întârziat.
- UEFA respectă și aplică regulamentul FIFA în special atunci când este vorba de spețe sportive, bine definite în regulamentul anterior specificat. FCSB este considerată ca fiind aceeași entitate sportivă fotbalistică, cu Steaua București, datorită respectării articolului 15, paragraful 4, din regulamentul FIFA. Având în vedere faptul că, atât în 1998 cât și în 2003, toate elementele de identificare conform regulamentului FIFA au fost respectate, UEFA concluzionează faptul că ulterior respectării regulamentului, acțiunile sunt retroactive și nu afectează sub nicio formă identificarea aceluiași club.
- La începutul anilor 1990, UEFA a trimis recomandări către asociațiile și federațiile afiliate la UEFA. Recomandările constau în respectarea fair play-ului financiar și moral din partea cluburilor deținute de stat în totalitate, față de cluburile private. În recomandările trimise către asociațiile și federațiile naționale afiliate la UEFA, se specifică faptul că orice club susținut în totalitate de un minister al statului, ar trebui să își privatizeze activitatea sportiv fotbalistică și aceasta să continue sub conducerea unui privat.
- UEFA nu poate obliga asociațiile și federațiile naționale afiliate la aceasta să respecte recomandările trimise având în vedere că nu sunt susținute de un articol de lege, însă toate recomandările au fost aplicate și respectate de toate asociațiile și federațiile afiliate la UEFA.
- Dreptul asupra unui palmares sportiv fotbalistic este stabilit de către comisia de disciplină FIFA (FDC), la fel și recunoașterea succesiunii sportive.
- Conform efectului de lucru judecat în speța palmaresului de către comisia de disciplină FIFA, acesta aparține activității sportive în formă continuă care îl realizează neîntrerupt și nu aparține unor forme juridice.
- Conform asociațiilor și federațiilor naționale afiliate la UEFA, astăzi nu mai există niciun club de fotbal care să fie în totalitate sub conducerea unui minister de stat, toate fiind reorganizate ca și entități juridice private.
- Preluarea și transmiterea unui coeficient care aparține unui club se face prin recunoașterea și respectarea articolului 15, paragraful 4, din regulamentul FIFA, comisia de disciplină (FDC) urmând să verifice dacă sunt respectate cerințele aferente și în caz contrar să atenționeze asociațiile și federațiile naționale care, la rândul lor, sunt obligate să modifice și să actualizeze datele privind coeficientul.
- Un palmares sportiv fotbalistic aparține de activitatea sportivă în formă continuă. Astfel încât dacă o altă activitate sportivă nou înființată ar revendica un palmares sportiv de la o altă activitate sportivă neîntreruptă, atunci cererea ar urma să fie nulă și lipsită de sens”, ar fi fost răspunsul celor de la UEFA.
Întrebările adresate de către Asociația Steaua 1947 celor de la UEFA
Alături de răspunsurile pozitive, cei de la Asociația Steaua 1947 au postat și cele opt întrebări la care forul internațional a răspuns.
- „De ce consideră UEFA faptul că FCSB (fosta FC Steaua București) este societatea care continuă activitatea de fotbal prin preluarea echipei de fotbal de la Asociația Fotbal Club Steaua București?
- Vă solicitam un răspuns cu privire la comunicatul și respectiv recomandările făcute către UEFA înspre Federația Română de Fotbal, și Colegiul Divizionar A din România din anii 90’ cu privire la privatizarea echipelor de fotbal care se aflau sub tutela ministerelor și implicit motivul principal al acestei recomandări?
- Care sunt consecințele care ar fi urmat să apară în urma refuzării, privatizării echipelor indiferent de țara respectivă?
- Opinia dumneavoastră cu privire la palmaresul sportiv. Este o speță care ar trebui să se judece la un tribunal sportiv sau este o speță care se poate judeca la un tribunal civil fără a se regăsi articole de lege și termenul de palmares cuprinși în codul civil de procedură din țara respectivă?
- Dacă un palmares sportiv este legat de continuitate sportivă și urmează echipa care l-a realizat sau palmaresul rămâne la vechea formă de organizare și implicit echipa obține un nou palmares și o nouă istorie chiar dacă și-a continuat activitatea sportivă însă sub conducerea unei alte forme de organizare?
- Câte echipe de fotbal mai există astăzi în Europa care să aparțină de un minister fără ca acestea să treacă la privat și care sunt acestea?
- Care sunt modalitățile prin care o formă de organizare preia coeficientul european de la o altă formă de organizare?
- Cum definește UEFA un palmares sportiv și dacă o echipă nou înființată poate să preia un palmares de la o altă echipă care nu și-a întrerupt niciodată activitatea sportivă și continuă să existe și astăzi?”, sunt întrebările postate pe pagina de Facebook.
AS47 acuză: „E fake!”
De partea cealaltă, AS47, asociația care susține Clubul Sportiv al Armatei, prezintă mai multe motive pentru care mailul prezentat de asociația care e de partea FCSB ar fi fake.
„În orice email, în partea de sus apar nickname-ul și adresa de email. Cu alte cuvionte, lângă „UEFA Media Relations”, nu ar fi trebuit să apară în niciun caz Asociația XXX.
Scrisoara aia e fake!
Sperăm că cei din clubul Steaua București vor acționa în această cauză”, a fost reacția AS47.