Ultima victorie? Rapid a scăpat de Massone. Italianul a pierdut procesul pentru preluarea echipei intrate în faliment. Suporterii se strâng duminică seară la stadion să discute despre dispariția clubului

Angelo Massone nu are niciun drept să pretindă că e patronul Rapidului, a decis Tribunalul București vineri, după un an și 10 luni de proces cu actualii acționari ai clubului din Giulești. Judecătorul de la Secția a VI-a Civilă, care discută litigiile cu profesioniști, a respins cererea italianului. Rapid rămâne astfel în proprietatea lui Valerii Moraru, dar aceasta s-ar putea să fie și ultima veste bună din existența aproape seculară a legendarei grupări „feroviare”.

Curtea de Apel București discută pe 20 iulie cererea depusă de avocații lui Moraru de a suspenda sentința de faliment dată luna trecută de Tribunalul București. În acest moment, situația e cumplită. Rapid a promovat în Liga 1 și începând cu 22 iulie ar fi trebuit să intre în competiție, însă din cauză că actualii patroni n-au mai plătit datoriile către stat și nici către alte părți (jucători, funcționari, antrenori, furnizori de servicii etc), Tribunalul a dispus, după patru ani de insolvență, intrarea în faliment. Clubul a acumulat datorii de peste 4,5 milioane de euro (2,2 milioane numai către Fisc), nu are niciun ban în contul unic de administrare și lichidatorul judiciar a început deja procedura de închidere a societății, văzând că patronii refuză, în continuare, să facă vreo plată către cineva.

Rapid nu are conducere executivă, conducere tehnică și nici jucători, curentul electric a fost întrerupt la Pro Rapid, angajații au primit preaviz. Singura persoană din club care nu are încă notificarea de încheiere a contractului de muncă, directorul economic Maria Dincă, va reprezenta, de altfel, Rapidul la Adunarea Generală a LPF de marți, când se va decide și destinul echipei.

În ultima clipă, suporterii încearcă să caute din nou o soluție. Pe contul de Facebook „Pariori Rapidiști” s-a pus la cale o întrunire a suporterilor duminică, orele 20.00-20.30, pentru a căuta o salvare. „Am tot așteptat… Și văzând că nimeni nu face nimic am creat acest eveniment din dorința de a încerca să facem ceva pentru Rapidul nostru în ultima clipă, deoarece «liderii» de la majoritatea brigăzilor pur și simplu așteaptă falimentul”, a explicat administratorul. „Ieșim pentru Rapid în al 12-lea ceas! Vino în fața stadionului Giulești duminică la ora 20.00, arată că nu ești indiferent! Toată forța Rapidului stă în mine, în tine… în Noi! Hai dacă te doare când spui: Rapid nu moare!”, este descris evenimentul.

Până duminică, la ora 11.30, anunțaseră că vor participa 442 de persoane, alte 505 arătându-se interesate.

Massone, bun de plată. Până la recurs s-ar putea ca Rapid să nu mai fie

Revenind la Massone, acesta are dreptul la recurs în 30 de zile de la comunicare. Soluția pe scurt dată de Tribunalul București vineri este următoarea: „Respinge acțiunea ca neîntemeiată. Obligă reclamantul să plătească pârâtului Udrea Iulian cheltuieli de judecată în sumă de 3.000 de lei. Ia act că pârâtul Matei Mihai Adrian nu solicită cheltuieli de judecată”.

Italianul ceruse în instanță, pe 3 septembrie 2014, să se anuleze vânzarea clubului de către fostul proprietar, Adrian Zamfir, către actualul patron, Valerii Moraru. În paralel, Massone a aterizat la Ceahlăul Piatra Neamț, club pe care l-a devalizat și băgat în faliment. Moldovenii s-au retras din competiție la finalul sezonului trecut, după ce retrogradaseră matematic în Liga 3.
După această ispravă, Massone și-a întors din nou ochii către Rapid, echipă unde a promis că va aduce investitori din țara sa, la fel cum făcuse și când a preluat Ceahlăul.

E însă probabil ca lupta pentru Rapid dintre Massone și Moraru să rămână, în cel mai scurt timp, fără obiect. Dacă nu va plăti urgent datoriile – problema e că Moraru nu a dovedit că poate plăti ceva -, clubul nu va putea intra în competiție. Asta înseamnă retrogradarea în Liga 5 și, în cel mai scurt timp, dispariția societății, pe care lichidatorul trebuie s-o radieze de la Registrul Comerțului, conform prevederilor Legii Insolvenței, după ce îi va fi valorificat toate activele care ar putea îndestula creditorii.

 

 

Publicat: 10 07. 2016, 11:34
Actualizat: 10 07. 2016, 11:35