Un fost portar la Dinamo, cuvinte mari despre Mircea Lucescu: „Era revoluționarul fotbalului românesc!”

Editorial use only. No merchandising. Football Association and Premier League restrictions apply inc. no internet/mobile usage without FAPL license. It is the picture user's responsibility to adhere to all restrictions - for details contact Football Dataco Shakhtar Donetsk manager Mircea Lucescu UEFA Champions League 2013/14, Group A, Manchester United v Shakhtar Donetsk, Old Trafford (Manchester, GB) - 10 Dec 2013, Image: 232143975, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial use only. No merchandising. Football Association and Premier League restrictions apply inc. no internet/mobile usage without FAPL license. It is the picture user's responsibility to adhere to all restrictions - for details contact Football Dataco, Model Release: no, Credit line: Matt West/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

În ziua în care a împlinit vârsta de 57 de ani, fostul mare portar ieșean Benone Dohot a rememorat perioada petrecută la Dinamo. Se întâmpla în anii 1986-1987, când a ajuns în Ștefan cel Mare la doar trei ani după debutul pe prima scenă la Poli Iași.

Actualul tehnician cu portarii al Politehnicii Iași l-a avut antrenor în ”Groapă” pe renumitul Mircea Lucescu și spune despre acesta că a revoluționat fotbalul românesc încă dinainte de Revoluție prin metodele sale de antrenament.

„Modul de a antrena al lui Mircea Lucescu era total diferit față de ce se întâmpla în țară. Era un antrenor care a încercat să inoveze ceva în fotbal. A venit cu chestii noi, vizionare video, antrenamente pe care la alți antrenori nu le vedeai. Era revoluționarul fotbalului românesc, lucra în stil occidental încă dinainte de Revoluție”, a declarat Benone Dohot pentru site-ul clubului Poli Iași.

Acesta a enumerat și câțiva jucători legendari ai lui Dinamo cu care a avut onoarea să împartă vestiarul în anii 1986-1987, subliniind că perioada petrecută în Ștefan cel Mare l-a învățat ”ce înseamnă performanța”.

„Perioada petrecută la Dinamo a fost una foarte frumoasă, acolo am văzut ce înseamnă performanța. În anii 86-87 era foarte greu în România. La Dinamo l-am avut antrenor pe Mircea Lucescu și am fost coleg cu jucători uriași precum Mircea Rednic, Moraru, Orac, Balaci, Cămătaru, Lupu, Mateuț, Răducioiu, Lupescu. Cei mai mari fotbaliști din țară, sunt mândru că am fost coleg cu ei. Și am văzut ce înseamnă o echipă profesionistă, atunci Dinamo era o echipă profesionistă”, a mai spus Beno Dohot.

Debut ca fundaș dreapta

Beno își amintește că a început fotbalul ca fundaș dreapta, iar cel care l-a băgat în poartă a fost Dumitru Romila.

„Pe la 9 ani și jumătate am început fotbalul. Am început ca fundaș dreapta, dar Dumitru Romila mi-a descoperit calitățile de portar. Am jucat fundaș un an și ceva, după care, cum se întâmplă de obicei, când a lipsit unul din poartă m-a băgat pe mine. M-a văzut mai înalt și mi-a spus ”Ia treci tu băi în poartă, că ești mai năltuț”. Și am simțit că parcă aici e locul meu, în poartă”, a rememorat Dohot, care a debutat la Poli Iași în Liga I în 1983, într-un meci disputat în deplasare cu Farul Constanța: ”Pe 17 mai 1983 a fost debutul, la Constanța. A fost un debut surprinzător pentru că eu eram la tineret, cu Mișu Bârsan și urma să venim a doua zi la Constanța, cu trenul. M-a sunat prof. Marica și mi-a spus să vin urgent la Constanța, pentru că mă bagă să joc. Nu am dormit toată noaptea, am rămas surprins. Jucam cu Simionaș, Ciocârlan, Ursu, monștri sacri ai Iașiului. Mi-a fost greu, pentru că era greu să fii acceptat din prima în rândurile lor. Am câștigat cu 2-0 acel meci și am scăpat de la retrogradare. Am făcut un meci bun și ușor-ușor am început să joc. A fost important că am debutat cu o victorie”.

Afaceri ratate: „Vindeam mia cu 500”

Benone Dohot a mai spus pentru site-ul clubului că regretă faptul că nu s-a dedicat antrenoratului imediat după ce și-a încheiat cariera de fotbalist, preferând să-și încerce norocul în afaceri.

„Mi-a părut foarte rău că nu m-am dedicat acestei meserii imediat după ce m-am lăsat de fotbal. Aș fi fost mult mai departe. Am pierdut câțiva ani cu niște afaceri. Am vândut mia cu 500. Am pierdut timpul cu niște tâmpenii, cu magazine, cu chioșcuri, cu un bar… Când m-am lăsat de fotbal, în 1998, m-am apucat de afaceri împreună cu Ciprian Paraschiv (n.r. actualul președinte al Politehnicii Iași). Vindeam mia cu 500. Ne-am îmbogățit de ne-am rupt! Nu toată lumea e făcută pentru afaceri. Ne-am trezit și noi atunci să facem afaceri… Dar a fost o perioadă frumoasă cu Cip, momente frumoase, aventuri. Asta e viața! Apoi fiecare a luat-o pe drumul său și uite că drumurile noastre s-au intersectat acum din nou, la Poli Iași”.

Are încredere în președintele Paraschiv: ”Va scoate corabia la liman!”

Acesta este convins că actualul președinte va redresa echipa: ”Dacă nu era nebunia asta cu coronavirusul, Cip Paraschiv putea pune echipa pe picioare, cred că redresa frumos corabia din ce discuții am avut cu el. Dacă ne vom reîntoarce la fotbal cu siguranță va ști unde să acționeze și echipa nu va mai sta în mediocritate. Acum important este să luăm licența. Ar fi mai mare rușinea ca un oraș de talia Iașiului să se împiedice de 80.000 de euro și să nu luăm licența”.

E convins că Mircea Rednic va continua la Iași

Dohot este convins că Mircea Rednic, cu care a fost coleg la Dinamo în trecut, va continua la Poli Iași și din sezonul viitor. „Sunt ferm convins că va contina la Poli, pentru că se simte bine la Iași. Din discuțiile pe care le-am avut, vrea să facă o treabă bună aici și sper să nu mai lincezim în mediocritate. El vrea să facă performanță la Poli Iași. Nu e vorba de bani. Rednic are bani să trăiască zece vieți, nu a venit aici pentru bani. Care spune că se uită la bani, spune prostii. Nu are nevoie de nici 5 bani de la nimeni, îl cunosc foarte bine. Omul a venit aici și ne-a dat bani, nu a luat. A făcut niște gesturi care m-au impresionat”, a conchis Benone Dohot, antrenorul cu portarii al Politehnicii Iași.

 

Publicat: 24 04. 2020, 13:12