Un nou termen în Dosarul Transferurilor. Borcea: „Interesul clubului era să vândă jucători… chiar și lui Bin Laden”
UPDATE 15:00 Judecătoarea a anunțat un nou termen în „Dosarul Transferurilor”. Aceasta a precizat că „dezbaterile finale vor avea loc pe 10 februarie”
UPDATE 14:50 S-a terminat și audierea lui Ioan Becali. Extrem de expansiv, agentul de jucători a fost avertizat de judecătoare că „distruge solemnitatea ședinței”, însă a parat cu o replică ce a stârnit hotote de râs în sală: „Doamnă, așa sunt eu… Am fost confundat în trecut cu Robert de Niro… Fugea lumea prin aeroport după mine„.
Becali a precizat că a descoperit abia după începerea anchetei care au fost sumele reale în cazul unor jucători și a oferit drept exemplu transferul lui Ionel Ganea la VfB Stuttgart:
„Am vrut să îl strâng de gât pe Johan Versluis (n.r. directorul firmei Phoenix BV) când am aflat care erau sumele reale de transfer. În România au ajuns mult mai puțini bani.
Transferul lui Ganea la Stuttgart dovedește că firma respectivă avea relații în acel club și a „întins tava”„, a declarat Ioan Becali, după care, rugat fiind să explice la ce se referă când spune „a întins tava”, a răspuns: „Adică au dat bani în stânga și în dreapta„.
UPDATE 13:30 A început și audierea lui Cristi Borcea. Fostul acționar dinamovist a ținut să precizeze că obiectivul clubului Dinamo în acea perioadă era să obțină sume importante din vânzarea de jucători. „I-am fi vândut și lui Osama Bin Laden„, a precizat Borcea, stârnind reacția ironică a impresarului Ioan Becali: „Ce e asta, doamna judecătoare!? Eu nu am avut relații cu Bin Laden!„
Deși, inițial, Cristi Borcea a încercat să se disocieze de problema transferurilor, precizând că nu a făcut parte din Consiliul de Administrație sau din Consiliul Director al clubului Dinamo, fostul conducător al clubului din Ștefan cel Mare a recunoscut ulterior că sumele de transfer erau stabilite de el, „împreună cu Nicolae Badea”. De asemenea, Borcea a întărit faptul că el a fost mandatat de Consiliul de Administrație să negocieze respectivele mutări. Conform apărării fostului director executiv, Nicolae Badea mergea cu propunerile de transfer la membrii Consiliului de Administrație, care luau decizia finală: fie de acceptare a transferurilor respective, fie de mărire sau de micșorare a sumelor aferente tranzacțiilor în cauză.
„Eu nu am fost membru al Consiliului de Administrație, nici al Comitetului Director. Tot ce ținea de semnături, organizare
Toate acțiunile mele au constat în aducerea la îndeplinire a mandatului dat de Consiliul de Administrație. Nu am avut nicio calitate oficială în cadrul CA, în afara celei de invitat.
Președintele CA (n.r. Nicolae Badea) avea competența legată de administrare, semnarea hârtiilor, organizarea și desfășurarea ședințelor.
Din cele șapte transferuri care mi se impută, eu am participat numai la trei și doar în calitate de invitat: Mara, Alexa și Mitea.
[…] Lista de transferuri era stabilită de antrenor. El făcea propunerile (n.r. în legătură cu jucătorii care puteau pleca și posibilele veniri), iar eu, împreună cu Nicolae Badea, stabileam sumele pe care urma să le cerem. „, a afirmat Borcea în fața instanței.
UPDATE 13:00 Intervenția lui Mihai Stoica a luat sfârșit cu un dialog între oficialul Stelei și judecătoare.
Suma totală a transferului a fost de 750.000 de euro
Mihai Stoica: „Nu știu ce caut în acest dosar. Să fie notorietatea un delict? Probabil am deranjat pentru că am o atitudine vocală…”
Judecătoare: „Pe cine credeți că ați deranjat? Credeți că ați deranjat DNA-ul?”
Mihai Stoica: „Probabil s-a vrut să fiu asociat cu alți oameni din dosar”
În scurt timp va fi audiat fostul acționar dinamovist Cristian Borcea.
UPDATE 12:30 Mihai Stoica, despre transferul lui Iulian Arhire de la Oțelul la Pohang Steelers: „Fac precizarea că valoarea unui jucător aflat la final de contract, cum era Arhire, se calcula conform unei grile, inclusiv în funcție de vârstă. Astfel, valoarea sa era de 20.000 USD.
Încercând să obținem o sumă mai mare am supralicitat și am cerut 150.000 de dolari. Am informat CA și conducerea executivă despre negocierile cu Sică Pușcoci, care m-a anunțat că suma ce se va obține peste acești 150.000 de dolari (n.r. suma totală a transferului a fost de 750.000 de dolari) îi va reveni impresarului corean Kim. Fac precizarea că Arhire era un jucător modest și din acest motiv am fost mirați de interesul clubului Pohang și de suma oferită. Suma primită a fost folosită în interesul întregului club.
Am cunoștință că patru membri ai clubului Pohang au fost destituiți în urma acestui transfer. Asta dovedește că că mutarea a fost făcută pe prietenie, mai ales că Arhire nu a jucat niciun meci pentru ei„, a declarat Mihai Stoica în fața instanței.
UPDATE 12:10 Este audiat Mihai Stoica, care pare extrem de relaxat și stârnește reacția judecătoarei: „De ce zâmbiți?! Uitați-vă la mine, nu la procuror”
UPDATE 11:55 Jean Pădureanu este audiat acum, sub rezerva problemelor medicale pe care le are (a depus acte prin care dovedește că are pierderi de memorie). Astfel, fostului conducător al Gloriei Bistrița i s-a permis să-și citească declarațiile.
UPDATE 11:53 Avocații lui Victor și Ioan Becali au cerut audierea a trei martori prin videoconferință. Unul dintre aceștia este Mark Timermars, avocatul lui Johan Versluis. Judecătoarea a respins cererea motivând că nu sunt aduse probe noi în dosar.
UPDATE 11:30 Avocatul fraților Becali a explicat că Victor Becali nu este prezent la proces deoarece lipsește din cauze medicale. Acesta se află la Milano sub supraveghere medicală pentru 48 de ore după ce a acuzat o colică abdominală.
UPDATE 11:15 Ședința programată să înceapă la ora 11:00 nu a început. Victor Becali nu a ajuns încă în sala de judecată.
Un nou termen în „Dosarul Transferurilor” a fost stabilit pentru astăzi, acolo unde sunt așteptați toți cei opt inculpați.
În cadrul ultimei ședințe au fost audiați prin videoconferință fostul președinte al clubului Deportivo Alaves, Gonzalo Anton San Juan, și olandezul Johan Versluis, directorul firmei Phoenix BV. Totodată, au fost audiați fostul acționar al FC Rapid, Gheorghe Copos, și fostul acționar al FC Dinamo, Gheorghe Nețoiu, prezenți în sală.
Completul de judecată a solicitat atunci avocaților să comunice inculpaților Mihai Stoica, absent din cauza faptului că se află cu Steaua în cantonamentul din Spania, și Jean Pădureanu, absent din motive medicale, să se prezinte la termenul din 29 ianuarie pentru a putea fi audiați.
Acesta e posibil să fie ultimul termen din acest proces, iar decizia judecătorilor să rămână în pronunțare. E posibil ca această decizie se fie dată până pe 1 februarie, atunci când va intra în vigoare noul „Cod Penal”.
La 20 mai 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis să trimită dosarul transferurilor de jucători, pentru rejudecare, la Curtea de Apel București, instanță care, în noiembrie 2012, a dispus pedepse între trei și opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecați pentru înșelăciune.
Instanța supremă a admis atunci recursurile făcute de procurorii Direcției Naționale Anticorupție și de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan și Victor Becali, Jean Pădureanu și Gheorghe Nețoiu și a desființat „în totalitate” decizia prin care aceștia au fost condamnați de Curtea de Apel București în 12 noiembrie 2012.
Potrivit motivării deciziei ICCJ de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel București a respins toate probele cerute în dosarul transferurilor de jucători, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzați și a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitați.
Tribunalul București i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toți cei opt inculpați din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan și Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Nețoiu și Gheorghe Popescu.
Decizia a fost contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Curtea de Apel București, care în 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse între și opt ani de închisoare cu suspendare sau cu executare.
Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali și Cristi Borcea au primit câte șapte ani de închisoare cu executare, George Copos – cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica – patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu și Gigi Nețoiu – câte trei ani de închisoare cu suspendare.
Sentința a fost atacată cu recurs la instanța supremă, care a decis definitiv să retrimită dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel București.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.
Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid București la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oțelul Galați la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrița la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo București (împrumutat la FC Argeș Dacia Pitești) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo București la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo București la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistrița la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid București la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo București la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 și Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo București, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.