Un pas mic pentru om, unul uriaș pentru FRF: după dezvăluirile din ProSport, numărul pozelor cu Burleanu din noua revistă federală a scăzut de la 9 la 3. Federația a inaugurat și o rubrică specială, dedicată răfuielii cu ProSport și Gazeta sporturilor

După articolele în care ProSport semnala că FRF a transformat broșura „Împreună suntem fotbal” într-un album omagial dedicat lui Răzvan Burleanu, numărul pozelor cu acesta a scăzut, în ultimul număr al revistei tipărite de federație, de la 9 la 3. Mai mult decât atât, revista „FRF raport de joc” „dezvăluie” editura unde a fost tipărită (aceeași „Elit Advertising” despre care povestea Florin Prunea) și chiar colectivul redacțional.

Publicația „FRF raport de joc” are 52 de pagini editate în condiții grafice excepționale (ceea ce reclamă și costuri foarte mari de tipărire) și se remarcă printr-o rigoare mai mare în prezentarea datelor decât precedenta broșură – un fiasco total, plin de greșeli elementare de calcul și exagerări, cu grafice neasumate și texte nesemnate.

Un Burleanu mic, mic de tot

După festinul din „Împreună suntem fotbal”, descris pe larg de ProSport, imaginea șefului FRF suferă un nemeritat recul în revista „Raport de joc”.


MODESTIE Reputatul președinte al FRF a fost înghesuit într-un colțișor al paginii 2 din revista federației

Pe pagina 2, unde este prezentat canalul FRF TV de pe YouTube, vedem un Burleanu meschin de mic, aproape imposibil de recunoscut, alături de Cosmin Contra, imagine de la conferința de presă de prezentare a noului selecționer. Prin comparație cu ditamai șeful de federație, pare total inacceptabil ca Tibor Selymess, biet fost internațional, participant la Cupa Mondială și câștigător de titluri, să huzurească împărătește, chiar în mijlocul paginii.


Sic transit gloria mundi: Burleanu a fost eroul principal al albumului omagial „Împreună suntem fotbal”, difuzat de FRF acum o lună și în paginile căruia președintele a inclus 9 poze cu el însuși. Între timp, după articolele din ProSport și ironiile din lumea fotbalului, situația s-a mai normalizat: ultimul număr al revistei FRF mai conține „doar” 3 poze cu șeful

Revanșa vine pe pagina alăturată, unde un Răzvan Burleanu ca nou ne privește serios, din spatele biroului pe care flutură un steguleț tricolor. Poza însoțește editorialul unde sunt reliefate succesele editoriale (dar și cele sportive) ale FRF și înfierați dușmanii.

În sfârșit, pe pagina 43, cea de-a treia poză cu Burleanu îl arată pe acesta angajat în combaterea discriminării în fotbal. Colontitlul paginii este „Responsabilitate socială”.
Reamintim că, astă-primăvară, zeci de copii din zone defavorizate au fost ținuți la poarta bazei de la Buftea, apoi lăsați să se schimbe afară, la 6 grade Celsius și pe vânt, în câmp, la o competiție organizată de FRF și care avea ca scop tocmai combaterea discriminării. ProSport a relatat cazul pe larg. Martorii oculari au relatat atunci, pentru ProSport, că administratorul bazei i-ar fi întâmpinat pe micuți și pe antrenorii lor cu expresia „plecați cu țiganii ăștia de aici!”. Ulterior, situația s-a lămurit: directorul lui Burleanu, Florin Șari, uitase de competiția pe care ar fi trebuit s-o gestioneze, iar administratorul s-a speriat când a văzut mulțimea la poartă. Turneul, care ar fi trebuit să dureze până după-amiază, cu pauze și activități recreative pentru micuți, s-a jucat la foc automat, de-a valma, copiii ținându-și bagajele, claie peste grămadă, pe marginea terenului. 

„Dai în mine, dai în fabrici și uzine!” Șeful FRF luptă cu criticii în numele întregului fotbal. Și are timp pentru mici corecții în gramatica limbii române: substantivele comune încep, mai nou, cu majusculă


EROU. Subtil, cum îl știm, doctorul din fruntea FRF a strecurat și o inovație în gramatica limbii române printre dezvăluirile șocante despre mercenarii care, criticându-l, încearcă să submineze însăși mișcarea fotbalistică din țară

Deși dușmanii săi năimiți (dați în vileag cu curaj chiar de Burleanu) ar putea fi tentați să creadă că ratarea calificării la Mondialele din Rusia, milionul de euro aruncat pe fereastră cu Daum sau egalul făcut acasă de juniorii sub 17 ani cu Luxemburg l-ar putea deprima pe tânărul șef al FRF, ei bine, editorialul acestuia demonstrează contrariul. Textul lui Burleanu mustește de optimism: locatarul de la Casa Fotbalului este un tip luminos, care vede în orice dezastru, oricât de mare, germenii viitoarelor izbânzi: azi suntem mici, dar mâine vom fi mai mari, azi ne bate Azerbaidjan, dar mâine putem birui Moldova.

Editorialul „Performanța înseamnă proiecte” trece în revistă rezultatele excelente ale guvernării Burleanu din ultima perioadă: victoriile naționalei sub 21 de ani și ale naționalei de futsal, dar mai ales ne anunță „cu bucurie” că revista FRF devine o publicație lunară.

Merită remarcată dârzenia cu care Burleanu continuă lupta contra conspiratorilor. Dornic să pună umărul la propășirea fotbalului românesc, la ridicarea lui pe cele mai înalte culmi de civilizație și progres, președintele FRF nu se lasă învins de detractori, de trădătorii de neam și țară care, criticându-l, încearcă – evident – să lovească, de fapt, în acest sport și în cei care-l practică. Burleanu își vede de treabă „în ciuda tuturor cârcotașilor de serviciu cu interese exclusiv personale, cei care au aruncat cu piatra și care fac asta neîncetat când vine vorba de orice inițiativă FRF asumată împreună cu dumneavoastră, membrii Federației”.

Cu autoritatea sa de doctor cu patalama la SNSPA și eminent absolvent al Colegiului Național de Apărare, specializarea politici și strategii de securitate, Răzvan Burleanu continuă inovațiile și pe tărâm gramatical, după ce în broșura „Împreună suntem fotbal” a băgat în fibrilații matematicienii cu noile reguli din tabla împărțirii (ProSport a relatat pe larg despre excepționala contribuție a președintelui la istoria matematicii). Șeful FRF stabilește, astfel, că substantivul comun, despre care orice novice ar putea crede că în limba română trebuie scris cu literă mică („federație, federații” – substantiv feminin), impune, de fapt, majusculă la începutul cuvântului (versiunea doctorului Burleanu: „Federație”).

Colțul dezmințirilor: FRF anunță că populația României a crescut cu 2,5 milioane de locuitori în doi ani, apoi acuză ProSport

O altă premieră în revista FRF o constituie apariția unei rubrici speciale de dezmințiri. Pagina este dedicată articolelor din „ProSport” și „Gazeta sporturilor” (publicații în redacțiile cărora colcăie „cârcotașii de serviciu” mânați de „interese exclusiv personale”, conform bossului federal).

Pe pagina 45, cu colontitlul „Drept la replică”, tronează cu litere de-o șchioapă următorul text: „În ultima lună, Gazeta sporturilor și prosport.ro au publicat materiale care au conținut informații neadevărate despre activitatea FRF. Vă prezentăm drepturile la replică și clarificările trimise celor două instituții media”.


În pagina 45 a revistei FRF este reluat dreptul la replică irelevant trimis ProSport după ce publicația noastră a demonstrat, chiar cu materialul clientului, că Burleanu și oamenii săi au făcut erori de clasa a IV-a în broșura omagială „Împreună suntem fotbal”. Printre altele, din statisticile FRF rezulta că populația României a crescut de la 19,3 milioane, în 2015, la 21,8 milioane, în 2017. După cum se vede, federația a „uitat” să menționeze și de ce și-a însușit opera unui fotograf fără să-i ceară permisiunea autorului și fără să citeze sursa

În ceea ce privește ProSport, publicația noastră a publicat încă de la momentul respectiv replica FRF, primită după ce am semnalat mai întâi statisticile false și greșelile elementare de calcul cu care era înțesată broșura „Împreună suntem fotbal”, apoi opinia specialiștilor din fotbalul românesc care negau cu vehemență cifrele date publicității de FRF.

Într-un exercițiu de fake news de manual, FRF (din a cărei broșură analizată de ProSport reieșea că populația României a crescut cu 2,5 milioane de locuitori din 2015 până în 2017) acuză ProSport că „evoluția semnificativă a numărului de practicanți ai fotbalului (…) a fost analizată în mod eronat în materialele de presă publicate de prosport.ro, ignorându-se elemente de fapt care sunt incontestabile”. Cu alte cuvinte, cifrele eronate și fanteziste din broșură nu sunt rodul minciunilor federale, ci rezultatul „analizei eronate” a ProSport.

Reamintim că, printre altele, din socotelile angajaților federali rezulta un spor cu 271,6% în materie de jucători de fotbal între 2015 și 2017, în același timp numărul fotbaliștilor sub 10 ani crescând de peste 11 ori.

Dreptul la replică al FRF se încheie cu o tăioasă punere la punct a șefilor de AJF-uri, antrenori și șefi de cluburi care au explicat pentru ProSport că aceste miraculoase creșteri raportate de oamenii lui Burleanu sunt, de fapt, rodul unui artificiu de calcul. Specialiștii întrebați de ProSport au declarat publicației noastre, cât se poate de clar, că federația numără aceiași copii de mai multe ori. FRF pretinde însă contrariul.
În pagina dedicată punctelor pe „i” n-a încăput și răspunsul FRF la solicitarea ProSport de a afla dacă pozele publicate în broșura „Împreună suntem fotbal” aparțin federației sau dacă, în caz contrar, oamenii lui Burleanu le-au cerut voie proprietarilor să le folosească.
ProSport încă mai așteaptă un punct de vedere federal pe această temă, după ce un fotograf din Buzău, care a participat cu poza sa la concursuri de specialitate, a reclamat că FRF i-a furat-o și i-a folosit-o fără permisiune. Subiectul pe larg, aici.


Imaginea cu care jurnalistul Andrei Pițigoi a participat la un concurs de fotografie a fost furată de FRF, susține autorul ei, și inclusă fără voia și știrea lui în albumul omagial unde Burleanu apare de 9 ori

Publicat: 07 11. 2017, 22:12
Actualizat: 07 11. 2017, 22:13