Wilson Raj Perumal (50 de ani) este un singaporez, aflat acum în închisoare în Ungaria, care a devenit faimos după ce a fost condamnat pentru trucare de meciuri. Perumal a recunoscut că a aranjat rezultatele a peste 450 de meciuri din întreaga lume la comanda unui anume Dan Tan, liderul unei rețele importante din Asia. În cartea sa biografică, „Kelong King”, el a povestit unul dintre modurile în care mafia pariurilor reușește să convingă diverse asociații și cluburi să trucheze meciuri. Principiul e simplu și este acum cunoscut foarte bine de FIFA și UEFA:
„Aranjorul contactează firme de marketing sportiv care apoi se adresează federațiilor naționale în privința drepturile de a organiza meciuri amicale. Companiile garantează cazarea și cheltuielile de transport pentru jucători și se ocupă de drepturile TV și de marketing. Ei, de asemenea, asigură arbitri și adversari care pot fi cu ușurință manipulați”
42.000 de euro pentru trucarea meciurilor Stelei
Tot din Singapore vine și Rajendar Prasad Rai (42 de ani) care luni, 5 octombrie, a apărut în fața tribunalului sub acuzația de trucare de meciuri. Procurorul Stacey Anne Fernandez susține în rechizitoriu că Rejandar l-a instigat pe un anume Shree Manish Kalra Jeetender Kumar Kalra (22 de ani) să ofere 62.000 de euro unui arbitru asistent, Marjan Stojanchevski, și altor doi cetățeni macedoneni necunoscuți pentru a truca rezultatele meciurilor Charleroi – Venlo 0-1 (11 ianuarie 2013), Steaua – Sturm Graz 3-3 (1 februarie 2013) și Steaua – Dinamo Moscova 1-2 (3 februarie 2013). Potrivit presei macedonene, ceilalți doi corupți sunt centralul Igor Cvetkovski și asistentul Alexander Angelov. Partidele Stelei ar fi fost trucate pentru un total de 42.000 de euro: 15.000 la meciul cu Dinamo, 27.000 la cel cu Sturm Graz.
Subiectul meciurilor Stelei trucate în Singapore a fost dezvăluit de ProSport în exclusivitate, luni seară. Jurnaliștii ProSport au pus mâna pe documente oficiale ale procuraturii din Singapore (detalii aici) Singaporezul Rajendar Prasad Rai a fost eliberat după ce a plătit o cauțiune de 300.000 de dolari
Cei trei arbitri macedoneni au mai arbitrat în februarie 2013 alte două meciuri ale Stelei antrenate de Reghecampf: cu Mlada (0-1) și cu Jablonec (1-1). Ultimele două partide nu figurează în rechizitoriul procurorilor. Identitatea arbitrilor a fost ținută în secret de organizatori la ora de disputare a partidelor. Comentatorii DigiSport nu au știut cine sunt cei trei arbitri
Fotbal Club Steaua București regretă faptul că numele clubului a fost implicat, fără voie, într-un rechizitoriu legat de trucarea unor meciuri din 2013 și neagă orice implicare în astfel de practici Comunicat FCSB
Cazul investigat în Asia și în care Steaua este, potrivit propriului comunicat, „o victimă colaterală” amintește de un altul, foarte cunoscut, petrecut în 2012. Atunci, partida amicală AZ Alkmaar – Werder Bremen, disputată tot în Antalya, a fost arbitrată de o brigadă din Bulgaria care a prelungit meciul cu 9 minute, timp în care a acordat un penalty și o lovitură liberă controversate. Câteva zile mai târziu, aceiași arbitri au oficial la amicalul AZ Alkmaar – Wehen Wiesbaden (3-1), în care au acordat două penaltyuri dubioase. După meciuri, media de la Sofia a aflat că arbitrii folosiseră nume false: centralul Raiko Raichev era de fapt Luchezar Ionov, iar asistenții Petar Tarulov și Emil Mitev se dăduseră și ei drept altcineva. Toți trei arbitri erau de fapt suspendați pe viață de Federația bulgară după implicarea într-un scandal cu meciuri trucate din America de Sud și, implicit, nu ar fi putut arbitra în Antalya.
Cine i-a adus pe acești arbitri corupți la meciurile lui Alkmaar?
Ce fac macedonenii? Unul în Canada, altul în Germania, al treilea mai profesează
Jurnaliști germani și olandezi plecați atunci pe urmele cazului au descoperit că partidele fuseseră organizate de agentul de meciuri Atalay Mutlu. Firele nu se opresc aici. „Arbitrii bulgari au fost aduși de un alt coleg de-al meu”, a spus Mutlu. Colegul se numește Ilengiz Gurel și este, de asemenea, agent de meciuri. Turco-olandez, Gurel lucrează ca reprezentant al agenției olandeze de turism Corendon. Contactat de ziariștii germani, agentul de meciuri a declarat, supărat: „Am vrut să-i fac un favor unui coleg care nu avea arbitri pentru câteva meciuri. A vrut niște arbitri, a primit arbitri. Nu e treaba mea să verific dacă sunt impostori”. Gurel a dat câteva telefoane la Comisia de arbitri din Bulgaria și i-a adus pe cei trei corupți.
UEFA le recomandă arbitrilor să nu meargă în stagii de pregătire în Antalya. Corupția este foarte mare acolo Istvan Kovacs în iunie 2012
Din zecile de discuții pe tema cantonamentelor din Antalya avute cu oameni de fotbal din România, de aducerea arbitrilor se ocupă organizatorii amicalelor. Cine i-a adus, atunci, pe arbitrii macedoneni la cele 4 meciuri ale Stelei și la partida Charleroi – Venlo, de asemenea indicată ca fiind trucată?
Gazeta Sporturilor a scris în 2013 că partidele Stelei au fost organizate de Cristi Voicu, finul lui Laurențiu Reghecampf și omul care duce în Antalya zeci de echipe din România. Reacția lui Voicu o puteți citi mai jos, într-un interviu extins. Potrivit jurnaliștilor de la Bureau Sport Onderzoek, un show TV din Olanda, meciul Charleroi – Venlo a fost organizat de același agent de partide turco-olandez, Ilengiz Gurel, care îi adusese, în 2012, în Antalya și pe bulgarii cu altă identitate. Ilengiz Gurel și Ruud Gullit, imagine de pe contul de Facebook al lui Cristi Voicu
Presa din Macedonia scrie că arbitrii Igor Cvetkovski, Alexander Angelov și Marjan Stojanchevski au plecat în Turcia fără a înștiința Federația de la Skopje. În urma meciurilor arbitrate, ei au fost suspendați timp de două luni. Între timp, Cvetkovski a emigrat în Canada, unde este șeful arbitrilor unei ligi regionale, Angelov este în Germania, iar Stojanchevski continuă să arbitreze în Macedonia. Ultimul meci arbitrat: Sileks – Vardar 0-3, jucat duminică 4 octombrie.
De unde aduce Gurel acești arbitri și ce legături are turco-olandezul cu fotbalul românesc? Citiți interviul lui Cristi Voicu. Finul lui Laurențiu Reghecampf și, totodată, prietenul de familie al lui Teia Sponte (omul care apare mereu lângă George Becali) este patronul companiei MC Sports Travel SRL, lucrează de „cinci-șase ani” cu Gurel, însă nu-și aduce aminte dacă agentul de meciuri care aduce arbitri corupți a organizat și meciurile Stelei cu Sturm Graz și Dinamo Moscova. „Poate”, spune Voicu.
Finul lui Reghe: M-a surprins cazul în sensul în care s-au făcut niște descoperiri”
Cristi, îți mai aduci aminte cine a organizat cantonamentul Stelei din 2013? Ă‚ăăă. Nu mai țin minte exact. Știu că au fost două. Pe unul, l-am organizat eu, pe celălalt Antonis. Au fost două cantonamente. Nu mai știu exact.
În Gazetă, ai spus în 2013 că tu ai organizat turneul, dar arbitrii au fost aduși de partenerii tăi… Eu nu am treabă cu meciurile. Nu eu le organizez. Am văzut că ați scris voi asta. Eu mă ocup doar de hoteluri. Meciurile sunt perfectate de agenți de meci. Eu nu sunt agent de meci.
Cum sunt perfectate? Cu semnătură, ambele echipe semnează un contract, agentul se semnează și el. Eu nu am nicio treabă cu asta.
Mai știi cine a fost agent de meciuri la partidele cu Sturm Graz și Dinamo Moscova? Păi, nu știu, pentru că de obicei există un agent de meci care răspunde de Steaua, de exemplu, și există unul care răspunde de Sturm Graz. Contractul poate fi făcut de oricare dintre părți. Uite, pe scurt: Steaua ajunge în cantonament, se știe perioada, sunt vreo 4-5 agenți care organizează meciuri și știu că în perioada asta Steaua are nevoie de date. Iau datele de la antrenori și le duc mai departe…Eu mă ocup de organizarea la hotel, transport, terenul de antrenament și trimit datele de meci către agenții de meci. Ei aleg. N-am treabă cu meciurile, n-am treabă cu arbitrii. Nu cunosc arbitri.
Ilengiz Gurel este unul dintre agenții de meciuri? Da, este unul dintre agenții de meciuri. Da.
Este unul dintre cei cu care lucrezi? Da.
Îl cunoști de multă vreme? De vreo 5-6 ani.
El a organizat vreunul dintre meciurile Stelei? Nu mai știu exact. Oricum, poate să fie și el implicat, dar nu știu cine a semnat contractul. Dar nu asta e important. Să știți, pe arbitri nu-i cunoaștem personal nici eu, nici el. Dacă sunt ăștia cu mafia pariurilor, cu nu știu ce, ăștia (n.red. – arbitrii) sunt contactați direct. Ă‚știa pot ajunge la oricare din sutele de meciuri care se organizează în Antalya. Vin pe acolo…Nu zic că nu sunt corupți, fiecare răspunde, dar ideea este…Îți dau un exemplu: dacă ar fi un arbitru corupt în România, ar fi de vină Burleanu? Nu. N-are nicio treabă.
Singura nedumerire e de ce organizatorul i-a adus și la următoarele 3 meciuri ale Stelei. Pe primul l-a făcut praf. Eu nu mai știu cum a fost. Nici n-am fost la meci. Știu doar că la ăla cu Sturm Graz am fost sunat că a avut Szukala o problemă, nu era salvare acolo și a trebuit să alerg la spital să aduc salvarea. Eu nu am văzut meciul ăla și nu pot să spun dacă au fost probleme.
Au fost trei decizii. Da. Îți dai seama că…
„Arbitrii sunt trimiși de Taner. Sau Taher”
Da, dar au venit la alte trei meciuri. Cineva îi știa și i-a mai chemat. Nu, ideea este că… Există un fel de organizație care trimite arbitri. Deci stabilește cu echipele și îl sună pe Taner sau Taher. Știu că ăla trimite brigăzile de arbitri. Ă‚la face delegările. Acum, că s-a făcut intenționat sau nu, nu e treaba mea.
Cum l-ai cunoscut pe Gurel? Jurnaliștii olandezi spun că este un personaj interesant. Din punctul meu de vedere, a avut o ascensiune foarte mare. Așa am și decis să lucrez cu el. Este reprezentantul unei agenții foarte mari de turism olandeze. Au vreo 11 avioane ale lor. Correndo se numește. Aduc turiști europeni în Antalya. După părerea mea, o să ajungă cea mai mare agenție. Aduce anual 200 de echipe în Antalya.
E și un meci cu o echipă din Olanda indicat ca fiind trucat. Charleroi – Venlo. Nu, eu nu cred…
Au fost aceiași arbitri ca la Steaua. În Antalya?
Da, înainte de meciurile Stelei. Aceiași arbitri, aceiași corupători din Singapore, din nou Gurel. Mmmda.
Laurențiu Reghecampf pe banca Stelei la meciul cu Dinamo Moscova Mihai Stoica, Bogdan Mara, Laurențiu Reghecampf, Adi Popa și Paul Pârvulescu, pe banca Stelei la amicalul cu Dinamo Kiev Fază din amicalul Steaua – Dinamo Moscova
După meciul cu arbitrii bulgari, Gurel a anunțat jandarmeria. A vrut să nu mai vină reporterii caselor de pariuri cu laptopuri în tribună. Nu știa care e treaba cu pariurile. Atunci a aflat. Ă‚ia transmit pentru casele de pariuri, e o chestie legală. Noi am încercat să oprim asta, că dacă nu mai vin ăștia, nu mai sunt meciurile la pariuri. Nu mai apar discuțiile astea Cristi Voicu
Ciudat. De ce se întâmplă lucrurile astea la meciurile lui Gurel? Da, bine…(încurcat). Corupția e la arbitri, nu la cel care organizează.
Te-a surprins știrea că două meciuri au fost trucate? Mmmm…Oarecum. M-a surprins în sensul că, na, s-au făcut niște descoperiri. Acum, nu sunt judecător să spun dacă a fost ceva sau nu. Nu e treaba mea. Probabil că subiecte de asta vor tot apărea pentru că nu știu dacă ăștia o să se potolească cu pariurile.
I-ai mai văzut pe arbitri macedoneni de la meciurile Stelei și la alte partide, în alți ani? Dacă nici nu mai țin minte cum arătau…La Dinamo Moscova, am văzut o singură repriză. Am 7-8 echipe. Mă duc o repriză într-un loc, pe mine mă interesează să fie echipele mulțumite pe partea de organizare.
„Nu e treaba mea că în Antalya e corupție”
Te simți în regulă că lucrezi în Antalya, o zonă cunoscută ca raiul aranjorilor de meciuri la pariuri? UEFA și FIFA au avertizat cluburile în privința Antalyei. Ok, ce legătură am eu?
Lucrezi într-o zonă foarte expusă corupției. Ok, dar Antalya este cea mai căutată zonă de multe echipe de la noi. E avantajos raportul calitate-preț. În Spania, mă costă de două ori mai mult. Acum, că acolo e corupție, nu e treaba mea. Sunt organe abilitate.
Când ai fost prima oară în Antalya? În 2008. 2009. Am avut o echipă de fotbal în Pantelimon și am dus-o în pregătire în Antalya.
Erau meciurile din liga a treia la pariuri atunci? (Râde) Nu. Nu erau pe vremea aia. Habar n-am. Am mers în Antalya și am cunoscut câțiva agenți de acolo. Apoi, am desființat echipa care era susținută de primărie. Tata a pierdut alegerile și am desființat-o. M-au căutat oameni de fotbal și mi-au zis: „Hai să facem o afacere! La câți oameni de fotbal cunoști, ducem echipe în cantonament”. Așa am început.
Cunoșteai mulți oameni din fotbalul românesc? Dacă aveam echipă în liga a treia, îți dai seama. Mergeam cam peste tot, la Târlungeni… Încet, încet, am cunoscut oameni. Mi-am făcut relații.
Crezi că echipele din România ar trebui să se protejeze mai mult? În ultimii doi ani, cel puțin echipele care joacă în cupele europene au anunțat la federație meciurile pe care le aveau. Se lua legătura cu federația turcă, iar delegările de arbitri erau și cu acordul lor. În ultimii ani, au sesizat că există probleme și au luat măsuri. În Austria, nu ai cum să faci așa ceva. Știu că au fost discuții și în 2012, că a bătut Chiajna pe Steaua. M-a sunat cineva și mi-a spus: „Bă, la 4-1 era cotă 280 în Asia!”. I-am zis: „Bă, frate, o fi, nu mă pricep la asta. Nu sunt cu pariurile, n-am pariat”. Dar gândește-te logic. Ce ar însemna să aranjezi un meci între două echipe? Ar trebui să știe și conducerea, și jucătorii. Cristi Voicu și Teia Sponte. Omul care stă mereu lângă George Becali este prieten de familie și cu soții Reghecampf Stângaciu și Dan Petrescu, pe marginea terenului la amicalul cu Steaua, indicat de procurorii singaporezi ca fiind trucat la pariuri Dan Petrescu, pe marginea terenului și la amicalul Steaua – Sturm Graz, considerat trucat de procurori
Câțiva. La un moment dat, lucrurile astea se vor afla. Te cerți cu un jucător sau cu un antrenor, îl dai afară și după aia spune.
Nu poate spune asta pentru că nu l-ar mai lua nimeni, nicăieri. Uite cazul Postolache. A vorbit despre un meci din Antalya și nu mai joacă fotbal de 3 ani. Da. Nu știu. Sunt de acord că în Antalya e un teritoriu ciudat, dar…
„Steaua a plătit 500 de euro arbitrilor”
Ți-a propus sau ți-a sugerat vreodată cineva în Antalya să intermediezi un meci trucat? Nu. Nu pe mine trebuie să mă contacteze. Nu eu deleg arbitri. Dacă vrei, îți arăt cum fac contractul cu Steaua.
Poți? Da. Dar acum toate contractele mele sunt la ANAF, am avut un control. Mai durează vreo săptămână până le iau. Au vrut să vadă ceva. Eu apar în contracte cu Clujul, cu Petrolul, cu toți care au avut probleme.
Steaua și-a plătit cantonamentele din Antalya? Ă‚ăăăăăă. Da. La unul n-au plătit că am luat banii de la Digi. 60.000 de euro. Nu mai știu exact care.
Contractul a fost făcut în trei? Da, eu am făcut contract cu Digi pentru drepturile TV. Au jucat șase meciuri și mi-au dat 10.000 pe meci, iar cu Steaua a fost contract gratis pentru hotel și cantonament.
Ă‚sta e singurul caz în care n-a plătit? Ă‚ăăă…Au mai fost, dar…în ultimii ani, nu mai plătesc televiziunile sumele astea.
Gurel a fost implicat într-un scandal cu un arbitru bulgar. Nu a fost implicat el. E exact ca acum. El este jumătate olandez, jumătate turc, a fost un meci al unei echipe olandeze…
Arbitrul avea pașaport fals și era suspendat pe viață în Bulgaria. Mda. Îți garantez că nu avea de unde să știe.
Citește continuarea mai jos.
Arbitrii bulgari conduc pe teren jucătorii de la AZ Alkmaar și Werder Bremen. Cei trei nu erau cine pretindeau
Două dintre acuzele aduse de procurori în cazul de corupție din Singapore
Oamenii ăștia nu se asigură că în spatele arbitrilor se pot ascunde niște infractori? Hai să-ți spun o poveste să vezi cum funcționează arbitrii în Antalya. În 2012, am avut un cantonament cu Steaua lui Ilie Stan. Juca ultimul meci cu Debrecen. Totul a fost ok până atunci, până la jocul cu Debrecen, organizat tot de Gurel împreună cu un agent de meciuri din Ungaria. Perfectaseră tot, îl sunaseră pe Taher sau Taner, acolo e problema, și au ajuns niște arbitri amatori de la liga a treia sau a patra care au venit cu 10 secunde înainte de start. S-a întârziat meciul. A trebuit să vorbim cu Digi să mai bage reclame, ceva, că veneau de la alt meci. Au venit plini de noroi că arbitraseră pe nu știu unde. Nu cunoștea arbitrii. Gurel stătea pe afară și suna să afle unde sunt, că începea meciul. Nu ai cum să știi identitatea că sunt zeci, sute de meciuri zilnic.
Crezi că Steaua ar trebui să aibă mai multă grijă de imaginea ei și să nu accepte orice arbitri? Numele Stelei apare acum în procesul din Singapore. Da, dar nu cred că depinde de ei. Și un arbitru FIFA poate fi corupt. Poate controla Steaua asta?
Nu, dar dacă iei arbitri amatori, riscul e mai mare. În cazul Stelei, ai dreptate. Își poate permite să plătească 1.000-1.500 de euro la un meci. Dar cluburile mici se tocmesc și pentru câțiva euro. Eu am făcut o ofertă la Voința Sibiu, în 2012, și ei au negociat pentru câțiva euro. Pentru ei, era important ca arbitrajul să coste doar 100 de euro. De obicei, eu pun 500 de euro de echipă. Adică, 1.000 de euro pentru toți arbitri. Dar vin unii și pentru 150 de euro.
Ai pariat vreodată? Nu, n-am pasiunea asta. Sau viciu.
Te-ar suprinde dacă ai afla că Steaua e implicată? Da, m-ar surprinde. Am stat să mă gândesc cum poți să aranjezi să fie scor corect? Trebuie să știe toată lumea. Asta mi se pare inconștiență.
În România, jucătorii sunt neplătiți într-un procent uriaș. Da, dar ar trebui să vorbească jucătorii între ei. Hotelurile sunt cu securitate, nu ai cum să intri. Distanțele sunt mari. Trebuie să anunți la manager.
Cunoști conducători din fotbalul românesc care pariază? (O secundă de pauză) Nu. Nu, pentru că nu știu…Nu am pasiunea asta. Nu stau pe la case de pariuri și nu…chiar nu știu.
Dar jucătorii crezi că pariază? Asta cu siguranță. (Râde) Dar acum nu știu dacă pariază și fac și ceva. Poate pariază pe alte meciuri.
Interviul lui Cristi Voicu oferă o nouă dimensiunea cazului instrumentat de procurorii din Singapore. Practic, e foarte probabil ca toate cele 3 meciuri indicate ca fiind trucate să fi fost organizate de Ilengiz Gurel. Agentul de meciuri și în același timp agentul de turism are o putere mare în Antalya, unde aduce 200 de echipe pe sezon. Coincidență sau nu, Gurel este responsabil pentru procurarea celor două brigăzi dubioase, prin intermediul unui misterios domn „Taner sau Taher”. Bulgarii din 2012 erau suspendați pe viață pentru trucare de meciuri, macedonenii de la partidele Stelei și de la Charleroi – Venlo au primit, susțin procurorii singaporezi, 62.000 de euro pentru a se asigura că în jocuri se dau peste 2,5 goluri.
Citește mai jos continuarea articolului.
Clubul Steaua neagă implicarea în trucarea jocurilor, dar Marius Postolache are o precizare interesantă: „Ești pe mână cu arbitrii dacă ți-au greșit la un meci și îi accepți și la partidele următoare”. Macedonenii aduși de Gurel să arbitreze meciul lui Reghecampf, nașul partenerului său de afaceri, au făcut praf partida Stelei cu Sturm Graz, dar cu toate astea au mai arbitrat și alte 3 meciuri de-ale campioanei României.
Postolache cunoaște bine Antalya. E locul în care, practic, s-a lăsat de fotbal. În februarie 2012, imediat după pauza meciului amical Voința Sibiu – Cracovia Krakow, a ieșit de pe teren sub formă de protest pentru că fusese informat de colegii săi că partida trebuie să se termine cu scorul de 3-0 pentru polonezi. Când el a ieșit din teren, scorul era încă 0-0. S-a terminat 3-0. Postolache a vorbit pentru ProSport despre meciul trucat și de atunci nu a mai prins un contract nici măcar la liga a treia.
Cazul meciurilor Stelei trucate în Asia este departe de a fi încheiat. Autoritățile din România sunt datoare să-i întrebe pe procurorii din Singapore dacă există dovezi în privința implicării cuiva din clubul Steaua.
Marți seară, în timp ce documentau acest articol, jurnaliștii ProSport au găsit o poză de-a lui Ilengiz Gurel pe site-ul echipei germane Eintracht Trier. Ilengiz Gurel este, potrivit informațiilor oferite de nemți, coordonatorul de cantonamente al clubului turc Trabzonspor. Coincidența face ca, în 2014, Alexandru Bourceanu să se transfere de la Steaua la Trabzonspor. Ca și Voicu, partenerul lui Gurel, Bourceanu este fin de-ai lui Laurențiu Reghecampf, antrenorul cu soție impresar de jucători. Ilengiz Gurel, primul din stânga, apare în această fotografie de pe site-ul clubului german Eintracht Trier
Subiectul meciurilor Stelei trucate în Singapore a fost dezvăluit de ProSport în exclusivitate, luni seară. Jurnaliștii ProSport au pus mâna pe documente oficiale ale procuraturii din Singapore (detalii aici)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER