În Bănie a fost reînviată, după aproape trei decenii, tradiţia prezenţei în calificările cupelor europene, după ce Universitatea Craiova a reuşit să fie în urnele tragerilor la sorţi ale acestor competiţii în ultimii cinci ani. De altfel, în mesajul cu care-şi cheamă fanii la stadion, clubul aminteşte această serie:
„Vineri seara, de la ora 20:30, avem șansa de a ne califica pentru a 6-a oară consecutiv în preliminariile unei competiții europene, performanță ce nu a mai fost atinsă în Cetatea Băniei de 26 de ani, din perioada 1991-1996. Aceasta este șansa Științei de a păstra legătura cu Europa și de a visa la mai mult. Împreună învingem Botoșani și mergem în UEFA Conference League!”.
Dacă oltenii nu vor trece de Botoşani în barajul de azi, vom asista la o situaţie cel puţin ciudată, fiindcă vor juca în cupele europene ocupantele locurilor 7, Sepsi, şi 8, Botoşani, dar nu şi ultima echipă de pe podium, Universitatea Craiova.
Revenirea Craiovei în cupele europene a fost una antologică, în 2017, fiindcă Universitatea a fost, în preliminariile Europa League, adversara celebrei AC Milan, a doua cea mai galonată echipă din lume şi formaţia care a câştigat recent un nou scudetto, după 11 ani.
Din dubla disputată la Severin şi pe San Siro, adjudecată cu 1-0 şi 2-0 de „diavolii” antrenaţi atunci de Vincenzo Montella, a mai rămas şi s-a încoronat campion ai Italiei numai Franck Kessie, care va pleca şi el în vara aceasta, semnând deja cu FC Barcelona.
În vara respectivă, Milan cheltuise în jur de 200 de milioane de euro pe achiziţii şi visa frumos, dar mai avea să aştepte încă patru sezoane până să dea lovitura în Serie A.
Echipa cu care AC Milan învingea Craiova pe San Siro, în faţa a peste 65.000 de spectatori: Donnarumma – Conti, Zapata, Musacchio, R. Rodriguez – Kessie, Bonaventura (Borini 82), Locatelli – Suso (Calhanoglu 65), Cutrone (Andre Silva 71), Niang.
Leipzig îi avea pe în lot pe Werner, Konate, Forsberg, Cunha sau Sabitzer
Şi în anul următor, în 2018, tot cu Devis Mangia pe bancă, Universitatea Craiova a avut parte de un adversar imposibil în preliminariile Europa League, RB Leipzig, dar eliminarea n-a fost chiar una dureroasă, după 1-3 în Germania şi 1-1 în Bănie, contra unei echipe care avea să devină o obişnuită a grupelor Champions League.
Martic şi Baicu marcau atunci golurile „de onoare” ale Ştiinţei. Formaţia din fosta Germanie de Est era antrenată atunci de Ralf Rangnick, cel care în sezonul recent încheiat a fost managerul lui Manchester United, iar în 2018 aceasta se baza la Leipzig pe jucători precum: Timo Werner (acum la Chelsea), Ibrahima Konate (acum la Liverpool), Diego Demme (acum la Napoli), Matheus Cunha (acum la Atletico Madrid), Marcel Sabitzer (acum la Bayern Munchen).
Dintre aceştia, Werner a jucat anul trecut finala Champions League, iar Konate o va disputa anul acesta. În rest, internaţionali precum Forsberg, Poulsen, Klosterman, Halstenberg, Orban, Gulacsi, Mukiele şi Kampl au jucat şi contra Craiovei şi sunt şi acum în lotul grupării din „Lipsca”.
Unicul parcurs mai consistent al Universităţii Craiova în cupele europene a fost în 2019, când, cu Cornel Papură pe banca tehnică, oltenii au trecut de azerii de la Sabail (3-2 şi 3-2) şi de ungurii de la Honved Budapesta (0-0 şi 3-1, la lovituri de departajare), dar s-au oprit în faţa lui AEK Atena (0-2 în Bănie şi 1-1 la Atena).
În anii marcaţi de pandemie, Universitatea Craiova a trăit două umilinţe europene, fiind eliminată de gruzinii de la Lokomotiv Tbilisi şi de albanezii de la KF Laci, ambele formaţii cu bugete net inferioare faţă de cel al Craiovei. Ruşinile suferite au adus aminte în Bănie de Pobeda Prilep sau Dinamo Minsk, din ultimul deceniu al mileniului trecut. În cele trei meciuri cu Tbilisi (s-a jucat o singură manşă) şi Laci, Universitatea Craiova a avut trei antrenori diferiţi: Cristiano Bergodi, Marinos Ouzounidis şi Laurenţiu Reghecampf.
Dacă vor rata prezenţa în Europa, frustrarea fanilor olteni ar fi şi mai mare, pentru că anul acesta ar putea să asiste la meciurile favoriţilor. Atât datorită faptului că nu mai sunt restricţii de acces pe stadioane, dar şi pentru că a fost ispăşită pedeapsa din partea UEFA, respectiv interdicţia pentru două meciuri de a evolua cu fani în tribune, dictată în urma incidentelor de la partida cu Honved Budapesta, din 2019. Astfel, Universitatea Craiova a avut numai copii în tribună la meciul cu AEK Atena, de acum 3 ani, şi a jucat cu porţile închise meciul cu Laci, de anul trecut. Între cele două partide, oltenii au evoluat cu Lokomotiv Tbilisi, dar într-o singură manşă, disputată în Georgia.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER