Universitatea Craiova şi fanii din Peluza Nord l-au omagiat pe Nae Tilihoi. Trei ani de la dispariţia fundaşului Craiovei Maxima
Familia Universităţii Craiova nu-şi uită gloriile, iar astăzi o delegaţie din cadrul clubului, precum şi galeria din Peluza Nord au mers la cimitirul „Ungureni” pentru a-l omagia pe Nicolae Tilihoi, una dintre legendele Craiovei Maxima.
Nae Tilihoi a dispărut dintre noi acum trei ani, chiar de Buna Vestire, în postul Paştelui, la vârsta de 61 de ani, după ce se luptase cu o boală cruntă.
Lucian Tilihoi a condus delegaţia Universității Craiova
În delegaţia vicecampioanei care a mers să cinstească memoria fostului mare fotbalist al Ştiinţei s-a aflat însuşi Lucian Tilihoi, fiul lui Nae Tilihoi, care are funcţia de delegat la echipa a doua a clubului. Alături de Lucian Tilihoi au fost Dragoş Bon, unul dintre secunzii lui Marinos Ouzounidis, şi Marcel Popescu, managerul general al clubului.
„Ai fost o stâncă din granit / Fundaș de fier cu suflet îngeresc / Craiova Maxima te-a îndrăgit / Și-ntreg poporul românesc” stă scris pe piatra de mormânt a lui Nicolae Tilihoi. Cel alintat „Limbă” este şi subiectul unei picturi murale în centrul oraşului, realizată la iniţiativa suporterilor craioveni din Peluza Nord, care au ţinut să importalizeze şi figurile altor trei componenţi ai Craiovei Maxima: Ilie Balaci, Zoltan Crişan şi Sorin Cârţu.
„Nae Tilihoi, rămâi îngerul păzitor al Renaşterii Ştiinţei noastre!”
La câteva ore după ce delegaţia din clubu a depus o coroană de flori şi a aprins lumânări, la mormântul regretatului mare jucător al Ştiinţei a sosit şi un grup de fani din Peluza Nord. Aceştia au aprins torţe şi fumigene, au cântat unul dintre imnurile Ştiinţei, „O iubire alb-albastră” şi, evident, au scandat numele fundaşului „de fier” al Craiovei Maxima, timp în care au afişat mesajul: „3 ani fără tine, Fundaş de Fier al Maximei Aventuri Alb-Albastre…Nae Tilihoi, rămâi Îngerul Păzitor al Renaşterii Ştiinţei noastre!”.
Peste un deceniu în tricoul Ştiinţei, în perioada de glorie maximă
Originar din Brăila, Nae Tilihoi a fost descoperit de Corneliu Andrei Stroe la un trial în București și adus la Știința, pentru care a evoluat în perioada 1976-1987, făcând pereche cu Costică Ștefănescu în centrul liniei de apărare. Component de bază al Craiovei Maxima în parcursul magic din 1982-1983, care a culminat cu calificarea în semifinalele Cupei UEFA, Tilihoi a cucerit două trofee de campion și patru Cupe ale României cu Ştiinţa. În divizia „A” a evoluat în 294 de partide, marcând de 7 ori. Are 36 de apariții în cupele europene și 10 în tricoul naționalei, iar cu Ştiinţa a cucerit două titluri de campion şi patru Cupe ale României. Ca antrenor, a câştigat un titlu naţional la tineret-speranţe cu echipa Universităţii Craiova şi a promovat-o în liga secundă pe Jiul IEELIF Craiova.