UPDATE – Amânare pentru 4 martie. Nu toate faptele lui MM Stoica au fost prescrise. Verdictul în „Dosarul Transferurilor” se dă cu o zi înainte de alegerile de la FRF

UPDATE 11:40 – Amânarea din Dosarul Transferurilor complică lucrurile în ceea ce privește viitoarele alegeri pentru șefia FRF. Decizia va fi dată cu mai puțin de 24 de ore înaintea alegerilor, astfel că încă nu se știe dacă Gică Popescu va mai avea dreptul de a candida, în cazul în care va fi găsit vinovat. Cel mai probabil, se va organiza o Adunare Generală de urgență pentru stabilirea acestui lucru.

UPDATE 11:35 – Judecătorii au justificat amânarea prin lipsa de timp pentru parcurgerea tuturor dovezilor prezentate de părți. Surse judiciare susțin că managerul Stelei nu a scăpat de o eventuală pedeapsă, deoarece, potrivit noului cod penal, anumite fapte de care este acuzat nu pot fi prescrise.

UPDATE 11:30 – Verdictul în „Dosarul Transferurilor” va fi pronunțat pe 4 martie, la ora 14:00

UPDATE 10:03 – Surse de la Curtea de Apel București estimează că o decizie în Dosarul Transferurilor va fi dată în jurul orei 15:00. Niciunul dintre cei opt inculpați nu a apărut la proces și nici avocații acestora.

UPDATE 9:00 – La Curtea de Apel și-a făcut apariția și politicianul Corneliu Vadim Tudor, care are termen în procesul pe care l-a intentat actualilor conducători din Partidul România Mare, care l-au destituit din funcția de președinte al formațiunii. Acesta s-a arătat surprins de prezența atâtor jurnaliști, dar s-a liniștit când a aflat ce urmăreau de fapt aceștia: „Aaa, Dosarul Transferurilor… Nu știam că se judecă aici. Ia spuneți, când se joacă SteauaDinamo? Vineri? Bun. ȘI ce au făcut aseară steliștii, la Chiajna?”, a fost reacția lui Vadim Tudor în fața jurnaliștilor.

Curtea de Apel București este așteptată să pronunțe marți verdictul în „Dosarul Transferurilor”, un proces în care sunt implicați opt oameni din fotbalul autohton. Pe 10 februarie, la ultimul termen, procurorul a cerut pentru aceștia pedepse care depășesc cumulat 30 de ani de închisoare cu executare, iar cea mai mare îl vizează pe Ioan Becali. Procurorul a solicitat pentru fostul agent de jucători o pedeapsă de 8 ani de închisoare pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și evaziune fiscală. 

Rămâi pe www.prosport.ro pe tot parcursul zilei de marți pentru informații de la fața locului, în timp real.

CE PEDEPSE A CERUT PROCURORUL PENTRU CEI OPT INCULPAȚI

  • Ioan Becali – opt ani de închisoare cu executare
  • Victor Becali – șapte ani de închisoare cu executare
  • Cristi Borcea – șapte ani de închisoare cu executare
  • George Copos – între 1 și 5 ani de închisoare cu executare
  • Gigi Nețoiu – 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Jean Pădureanu – 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Gică Popescu – 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Mihai Stoica – în cazul său, conform noului Cod Penal, faptele s-au prescris

În „Dosarul Transferurilor” au fost anchetate 12 tranzacții de jucători realizate între 1999 și 2005, în care au fost implicați următorii fotbaliști români:

  • Cristi Dulca (1999) transferat de la Rapid la Pohang Steelers (Coreea de Sud)
  • Iulian Arhire (1999) transferat de la Oțelul la Pohang Steelers (Coreea de Sud)
  • Cosmin Contra (1999) transferat de la Dinamo la Deportivo Alaves (Spania)
  • Ionel Ganea (1999) transferat de la Gloria Bistrița la VfB Stuttgart (Germania)
  • Paul Codrea (2001) transferat de la Dinamo la Genoa (Italia)
  • Florin Cernat (2001) transferat de la Dinamo la Dinamo Kiev (Ucraina)
  • Bogdan Mara (2001) transferat de la Dinamo la Deportivo Alaves (Spania)
  • Nicolae Mitea (2003) transferat de la Dinamo la Ajax (Olanda)
  • Lucian Sânmărtean (2003) transferat de la Gloria Bistrița la Panathinaikos (Grecia)
  • Florin Bratu (2003) transferat de la Rapid la Galatasaray (Turcia)
  • Dan Alexa (2004) transferat de la Dinamo la Beijing Guoan (China)
  • Adrian Mihalcea (2005) transferat de la Dinamo la Chunnam Dragons (Coreea de Sud)

În urma acestor 12 transferuri, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au decis pe 2 octombrie 2008 ca toți cei opt oameni din fotbalul românesc implicați în aceste tranzacții să fie trimiși în judecată. Conform procurorilor, aceștia ar fi cauzat un prejudiciu de 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi din țară și un alt prejudiciu, estimat la 1,5 milioane de dolari, în dauna statului. De atunci, „Dosarul Transferurilor” a trecut prin mai multe etape controversate. Prima instanță, Tribunalul București, a decis după 38 de termene derulate pe parcursul a trei ani și jumătate să îi achite pe toți cei opt inculpați. Procurorii au atacat hotărârea și, după un alt an încărcat cu termene, Curtea de Apel București răsturna decizia primei instanțe: condamnări pe linie pentru Ioan și Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Gigi Nețoiu, Gică Popescu și Jean Pădureanu. Dintre aceștia, doar ultimii trei au primit pedepse cu suspendare. Și această decizie a fost contestată, de data aceasta de inculpați, iar procesul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, care pe 20 mai trimitea dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel București. Ajuns la 67 de termene și cu un nou Cod Penal intrat între timp în vigoare, „Dosarul Transferurilor” își va afla abia mâine verdictul. 

Procurorii: faptele s-au prescris pentru Stoica

Singurul dintre cei opt inculpați care își permite să aștepte decizia de marți fără prea mari emoții este Mihai Stoica, managerul de la Steaua. Acuzat de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare de bani, fostul conducător al Oțelului a fost anunțat de procurorul de caz că, în conformitate cu prevederile noului Cod Penal, faptele sale s-au prescris. La Curtea de Apel, managerul campioanei primise o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare.

În ce măsură afectează alegerile FRF?
Dincolo de notorietatea numelor implicate în „Dosarul Transferurilor”, procesul poate avea consecințe directe asupra fotbalului românesc. În funcție de hotărârea instanței de mâine, Gică Popescu află dacă poate sau nu să candideze la alegerile pentru președinția FRF, programate pe 5 martie. În culise însă, federalii au pregătit o strategie și pentru situația în care Popescu ar fi mâine condamnat la închisoare cu suspendare, așa cum a cerut procurorul. ProSport a dezvăluit la finalul săptămânii trecute că, deși statutul FRF i-ar interzice fostului internațional să candideze, actuala conducere a FRF va cere Adunării Generale să hotărască dacă Popescu este eligibil sau nu pentru alegeri. 

Ce prevede statutul Federației

  • Să aibă cetățenia română
  • Să aibă studii superioare absolivite cu diplomă de licență
  • Să nu fi suferit condamnări penale cu privare de libertate
  • Să nu fi fost declarat persona non grata de Adunarea Generală a FRF​
Publicat: 25 02. 2014, 12:10
Actualizat: 25 02. 2014, 14:27