UPDATE | Ministerul de Interne anunță deschiderea unui anchete după dezvăluirile ProSport din cazul „Liga 1 la negru”. Dovada că la Chiajna se încalcă legile României: „E caz penal, cu fals în acte și antedatări”
UPDATE: Ministerul Afacerilor Interne anunță deschiderea unei anchete la clubul Concordia Chiajna după ce jurnaliștii ProSport au publicat cazul jucătorilor extracomunitari folosiți în meciuri oficiale fără drept de muncă și contracte. Comunicatul integral al MAI poate fi citit mai jos.
Informația pe scurt sună așa.
Între 28 februarie și 19 martie, Concordia Chiajna a folosit trei jucători extracomunitari (ucraineanul Artem Milevski, nigerianul Michael Chukwunwike Odibe și senegalezul Baye Ibrhima Niasse) fără ca aceștia să dețină permis de muncă în România și fără să aibă contracte de muncă!
Practic, fotbaliștii au muncit ilegal timp de aproape o lună, perioadă în care Chiajna a jucat cinci meciuri oficiale și în care a obținut trei victorii și un egal extrem de importante în Liga 1 și Cupa Ligii. Milevski a marcat trei goluri în cele cinci jocuri.
ProSport a publicat ieri avizele de muncă obținute de cei trei în aceeași zi, 22 martie, de la Inspectoratul pentru Imigrări Ilfov și contractele semnate de fotbaliști pe 22, respectiv, 30 martie. Numerele lor de înregistrare sunt consecutive: 544 – Odibe, 545 – Milevski, 546 – Niasse.
Marea surpriză vine acum.
Ștampila roșie de la Ligă, aplicată pe primul set, ilegal, de acte
La câteva ore după publicarea articolului, în încercarea de a dovedi că nu există nicio ilegalitate în acest caz, oficialii LPF au trimis ProSport un contract de-al lui Artem Milevski, înregistrat de Ligă în data de 25 februarie 2016!
Contractul înregistrat de LPF. Milevski nu avea voie să semneze niciun contract întrucât nu avea permis de muncă la acea dată
Contractul ștampilat cu tuș roșu și trecut în registru cu numărul 435, alături de semnătura lui Adrian Ionescu de la Departamentul Competiții, are alte date decât cele înscrise pe contractul valid de muncă al lui Artem Milevski, prezentat luni de ProSport.
Contractul de la Ligă conține numărul de înregistrare 111, primit cu pixul în data de 12 februarie 2016, și nu are trecută data încheierii pe linia punctată.
Contractul publicat de ProSport are numărul de înregistrare 545, primit în data de 30 martie 2016. Are data de 30 martie scrisă cu pixul pe linia punctată, la locul rezervat datei încheierii.
Citește mai jos continuarea articolului
CONTRACTELE LUI MILEVSKI
Primul contract, semnat și înregistrat pe 12 februarie, așa cum arată el în arhiva Concordiei
Al doilea contract, semnat și înregistrat pe 30 martie
La distanță de 47 de zile, Chiajna are înregistrate două contracte diferite pentru Milevski, numerele 111 și 545 din registrul intern, ambele semnate de conducere și de jucător! În dialogul cu ProSport avut luni, Cristian Tănase, președintele de la Concordia, a spus la un moment dat că omul pe care-l bănuiește că a dat presei documentele „a făcut o greșeală în acte, a luat alte acte”. A urmat o întrebare firească:
Reporter: Aveți contracte duble la Chiajna?
Tănase: Vă rog, nu insinuați lucruri. Nu există contracte duble la club. Totul e legal.
LPF certifică, însă, că Milevski avea contract „dublu”. ProSport are acum dovada că și Niasse și Odibe au semnat câte două înțelegeri cu Concordia. Primul contract al Niasse e înregistrat de Concordia tot în 12 februarie și are număr imediat anterior celui al lui Milevski: 110. Contractul inițial al lui Odibe nu are niciun număr de înregistrare!
O întrebare pentru organele abilitate ale statului: cum e posibil ca un club să folosească în trei cazuri câte două contracte diferite pentru același scop?
Codul Penal menționează la Capitolul III, „Falsuri în înscrisuri. Art. 291 Uzul de fals. Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani când înscrisul este oficial, și cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă când înscrisul este sub semnătură privată”.
Diferența dintre contracte este că doar cele încheiate în martie sunt legale și valide.
Potrivit articolului 36 din Codul Muncii, „Cetățenii străini și apatrizii pot fi angajați prin contract individual de muncă în baza autorizației de muncă sau a permisului de ședere în scop de muncă, eliberată/eliberat potrivit legii”.
În 12 februarie, data înregistrării primului contract în caietul de intrări al Concordiei, Milevski nu avea autorizație de muncă. Clubul a depus documentele pentru obținerea permisului de muncă abia după 13 zile, pe 25 februarie, primind de la Serviciul pentru Imigări al Județului Ilfov bonul de înregistrare cu numărul 2988410.
Cu acest bon și cu cele de la dosarele lui Niasse și Odibe, Concordia a mers în aceeași zi la Liga Profesionistă de Fotbal, care a înregistrat setul de contracte de muncă semnate în 12 februarie, deși – potrivit legii – actele nu erau valabile! Jucătorii nu primiseră avizele de angajare.
Contractul ilegal din 12 februarie, înregistrat de Liga Profesionistă de Fotbal
Aveau să le obținută abia o lună mai târziu, pe 22 martie.
A doua zi, vineri, 26 februarie, site-ul oficial al Ligii anunța că Milevski și Niasse fuseseră legitimați, dar nu sufla o vorbă despre Odibe. Duminică, 28 februarie, cei trei extracomunitari debutau pentru Concordia în înfrângerea cu FC Voluntari (1-2).
Contactat de ProSport, Marius Mali, șeful Serviciului pentru Imigrări al județului Ilfov unde Concordia a depus dosarele, a explicat drumul legal pe care trebuia să-l urmeze clubul din Chiajna pentru a-i putea folosi pe jucători :
„Societatea angajatoare depune o cerere la noi pentru avizul de muncă. Asta anterior angajării. Cererea poate să fie soluționată favorabil sau nefavorabil. Noi le dăm un bonuleț în care le spunem când au depus cererea și când urmează să ridice răspunsul, dar asta nu înseamnă că e un aviz de muncă. Avizul de muncă este necesar în vederea încheierii contractului de muncă. Asta e prevederea legală pentru încadrarea în muncă pe teritoriul României. Acel bonuleț confirmă doar depunerea unei cereri”.
Concluzia?
Fără aviz de muncă, jucătorii nu puteau semna contracte legale de muncă. Acesta este motivul pentru care Chiajna a făcut al doilea set de contracte la finalul lunii martie, după obținerea avizelor în data de 22 martie.
Era unicul mod de a legaliza munca celor trei extracomunitari.
Nu poți să iei permisul de muncă dacă nu ai toate actele necesare. Inclusiv contractul. Ca să-ți dea permis, trebuie să ai contract semnat
Justin Ștefan, secretar general LPF, 10 iulie
Răul fusese, însă, făcut. Milevski, Niasse și Odibe fuseseră folosiți ilegal în cinci meciuri oficiale, pe baza unui bon și a unor contracte „duble” care încălcau Codul Muncii.
Dinamo se teme să conteste situația haotică
Valeriu Iftime, finanțatorul de la FC Botoșani, învins cu 3-0 de Concordia în perioada în care cei trei jucători au fost folosiți ilegal, a cerut sancționarea retroactivă a Chiajnei. Ionuț Negoiță, finanțatorul lui Dinamo, echipă bătută tot cu 3-0, dar în Cupa Ligii, a dat un răspuns ezitant: „O să analizăm și vom vedea dacă e cazul să facem ceva în situația în care clubul nostru a fost prejudiciat”.
Cluburile nu par foarte fericite să ceară explicații, deși ilegalitățile sunt clare ca lumina zilei. Cauza ar putea fi ascunsă în declarația dată de Dumitru Dragomir, președintele celor de la FC Voluntari la meciul câștigat (2-1) cu Chiajna ilegalistă: „Știți cum e cu dreptul de muncă?! Un sfert din Liga 1 joacă fără drept de muncă!”.
Toată lumea procedează așa în Liga 1. Verificați și la alte cluburi, la Steaua, la Dinamo
Cristian Tănase, președinte Concordia, 10 iulie
O altă întrebare: cum a putut LPF să legitimeze fără emoții trei cetățeni extracomunitari care lucrau la „negru”?
În Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorilor de Fotbal, publicat de Federația Română de Fotbal pe site în ianuarie 2016, este trecută una dintre condițiile necesare pentru legitimarea unui fotbalist:
Autorizația de muncă sau dovada depunerii documentelor pentru obținerea autorizației de muncă de la Ministerul Administrației și Internelor – Oficiul Român pentru Imigrări. În cazul în care legitimarea sau transferul jucătorilor extracomunitari s-a făcut pe baza dovezii depunerii documentelor la autoritatea competentă , clubul respectiv este obligat să obțină autorizația de muncă și să o depună în copie la forul competent în maxim 6 luni de la data începerii turului sau returului campionatului, în caz contrar dreptul de joc fiind suspendat de drept pentru jucătorii în cauză
Articolul 19, punctul 9, alineatul 3
Conform paragrafului aprobat de Adunarea Generală a FRF, LPF putea legitima cei trei jucători pe baza bonurilor de înregistrare emise pe 25 februarie de Serviciul pentru Imigrări Ilfov.
Textul regulamentului este, însă, în contradicție flagrantă cu legislația muncii din România, pe care o ignoră total!
Știre de pe site-ul LPF din 26 februarie
Avizul de muncă primit de Milevski în 22 martie care demonstrează că ucraineanul nu putea fi înregistrat și nu putea juca în România până la acea dată
În acest fel, forul condus de Gino Iorgulescu poate pretexta că a respectat regulamentele federației, chiar dacă încalcă flagrant legile țării. Pretextul a și fost folosit, ieri, în comunicatul publicat ca drept la replică după articolul din ProSport:
„Trebuie precizat de la bun început că nu Liga Profesionistă de Fotbal emite sau modifică regulamentul privind statutul și transferul jucătorilor, ci Federația Română de Fotbal. Liga Profesionistă de Fotbal se supune acestui regulament și nu se poate abate de la procedura de legitimare stabilită de FRF. (…) LPF nu a acordat niciodată licență de jucător profesionist vreunui cetățean extracomunitar fără a respecta regulamentul FRF”.
O altă condiție pentru legitimare este „contractul încheiat de club cu jucătorul în cauză”.
Acesta este motivul pentru care Concordia a semnat primul set de contracte în 12 februarie. Liga avea nevoie de acele contracte pentru a se acoperi în cazul legitimării, iar clubul din Chiajna i-a pus pe Milevski, Niasse și Odibe să semneze niște documente de muncă ilegale și fără nicio valoare juridică pe care le-a depus la LPF.
Ulterior, fără a avea vreo reținere că legitimează niște muncitori la negru, oficialii LPF au aplicat ștampila cu tuș roșu!
Concordia avea astfel trei fotbaliști buni de joc, dar înregistrați ilegal.
În comunicatul de ieri, LPF, spune: „Nu avem cunoștință de pozele prezentate în articolul de presă ca fiind pagini din contractele jucătorilor, dar se poate observa cu ușurință că acestea nu poartă viza LPF, deci n-au fost înregistrate la Liga Profesionistă”. Nici nu aveau cum. Setul doi de contracte din registratura Concordiei era pentru organele statului, nu pentru LPF. Dacă le-ar fi înregistrat, Liga certifica faptul că Milevski, Odibe și Niasse au jucat aproape o lună în mod neregulamentar!
Citește mai jos continuarea articolului
CONTRACTELE LUI ODIBE
Primul contract al lui Odibe, valabil de la data de 25 februarie, ziua în care Concordia a mers la sediul LPF
Contractul al doilea, semnat de Odibe după obținerea permisului de muncă.
Noi dezvăluiri de la Chiajna: declarații pe proprie răspundere încălcate
Premeditarea în acest caz este dezvăluită și de Răzvan Pelmuș, fost membru în Consiliul de Administrație de la Concordia. Duminică, el a declarat că oficialii Chiajnei, președintele Tănase și secretarul general Dumitru Mihalache, i-au asigurat pe angajații clubului „că rezolvă ei la Ligă”.
„Domnul Mihalache ne-a răspuns să depunem dosarul la Oficiul pentru Imigrări, că habar n-avem ce vorbim, că se poate și așa și că se descurcă dânsul! Acum e problema domnului Tănase. Din ce știu, e și un caz penal acolo, pentru că e fals în acte, cu antedatări și postdatări de contracte, astfel încât să obțină niște avantaje”
Răzvan Pelmuș, 10 iulie 2016
Acuzat de președintele Concordiei că a dezvăluit aceste fapte pentru că ar râvni la postul său, Pelmuș afirmă că Tănase a pus o altă persoană să declare pe propria răspundere la Serviciul pentru Imigrări că fotbaliștii nu vor juca!
„Domnul Tănase știa foarte bine și a fost informat, pentru că spune acum că nu i-a spus nimeni, dar a fost informat de patru persoane din club. Eu, George Burtea, inspectoarea de resurse umane a clubului și delegatul echipei. Acum l-a băgat și pe băiatul ăla (n.r. – George Burtea, responsabilul și împuternicitul clubului la acea vreme) într-o situație de rahat… Băiatul a dat declarație pe propria răspundere că acești fotbaliști nu vor intra pe teren. El a asigurat relația cu Serviciul de Imigrări. Deci cei de la Imigrări au declarația lui pe propria răspundere. Și Tănase i-a luat pe jucători și i-a băgat pe teren. Erau martori de față când a spus: «Luați jucătorii, să nu dea interviuri după meciuri, să nu-i vadă ăștia!». El așa a încercat să acopere. Iar acum spune că de ce nu i-a spus nimeni și de ce nu am luat atitudine atunci”, a povestit Pelmuș.
Cazul „Liga 1 ilegală” va fi verificat de Inspectoratul General pentru Imigrări, filiala Ilfov. „O să verificăm și noi și vom dispune măsurile care se impun. Dacă e vorba de Concordia Chiajna, vom verifica și noi documentele de acolo”, a declarat Marius Mali, șef Serviciul pentru Imigrări al județului Ilfov.
ProSport a trimis adrese oficiale la Ministerul Afacerilor Interne și la Federația Română de Fotbal, cerând o poziție oficială față de cazul munca „la negru” a unor cetățeni extracomunitari.
Răspunsul MAI a venit marți dimineață:
„În conformitate cu prevederile O.G nr.25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cetățenii străini cu ședere legală pe teritoriul României pot fi încadrați în muncă în baza unui aviz de angajare obținut de angajator în condițiile prezentei ordonanțe. Avizul de angajare se eliberează dacă sunt îndeplinite condițiile generale prevăzute la art.4 alin 2 și condițiile speciale prevăzute de ordonanță în funcție de tipul de lucrător.
După obținerea avizului, cetățenii străini fac demersuri pentru obținerea unei vize de lungă ședere în scop de angajare în muncă și ulterior pentru obținerea permisului unic.
Referitor la cei trei cetățeni străini, Inspectoratul General pentru Imigrări a emis avize de angajare începând cu data de 22.03.2016 și permise unice valabile până la data de 30.06.2016.
Pentru clarificarea tuturor aspectelor privind respectarea legislației în domeniu, inspectorul general al IGI a dispus un control la societatea angajatoare”