UTA, la al treilea tehnician într-un singur sezon, după numirea lui Mircea Rednic. „Puriul”, cartea salvatoare? „Trebuie să înțeleagă și ei anumite lucruri!” | EXCLUSIV

Mircea Rednic, antrenorul echipei CSM Politehnica Iasi, urmareste meciul de fotbal contra echipei Dinamo din etapa a IX-a a play-out-ului Ligii 1, disputat pe stadionul Dinamo din Bucuresti, duminica, 12 iulie 2020. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
Vezi galeria foto - 4 poze

UTA s-a mișcat repede după ce și-a încheiat socotelile cu Laszlo Balint. „Bătrâna doamnă” a suprins pe toată lumea și l-a readus pe banca tehnică, după mai bine de un an și jumătate în care a fost liber de contract, pe Mircea Rednic. Obiectivul „Puriului” este clar: salvarea de la retrogradare. Astfel, cu numirea legendei de la Dinamo, arădenii au ajuns la trei tehnicieni într-o singură stagiune. Pentru a înțelege mai bine situația în care s-a afundat fosta campioană a provinciei, ProSport a stat de vorbă cu Ilie Poenaru (46 de ani), cel care a pornit sezonul 2022-2023 pe banca echipei de pe arena „Francisc Neuman”.

„Am mers cu dorința de a face performanță, dar lucrurile au devenit complicate”

UTA a revenit pe prima scenă a fotbalului românesc în 2020, în plină pandemie, după ce a absentat mai bine de 12 ani. În acest drum al căutării, arădenii s-au lovit, pe parcurs, de multe probleme, fie de ordin financiar sau sportiv și chiar, pentru un sezon, de fotbalul județean. Mai mult, odată întorși în Superligă, și-au pierdut și statutul de campioană a provinciei. CFR, în marșul din ultimii cinci ani, a depășit UTA la numărul de titluri naționale.

  • 6 trofee de campioană națională a cucerit UTA, în toată istoria: 1947, 1948, 1950, 1954, 1969, 1970. CFR a ajuns la 8, toate obținute din 2008 până în prezent

Din păcate pentru suporterii arădeni, deși cu un stadion nou, modern, echipa s-a zbătut, în fiecare stagiune de primă ligă (2020-2021, 2021-2022) în play-out.

În plus, în acest sezon, deși porniți la drum cu ambiții mari, un antrenor tânăr și cu zvonuri legate de preluarea clubului de către niște oameni ar fi dorit să ducă, cel puțin la nivel declarativ, „Bătrâna Doamnă” la nivelul următor, în realitate, UTA este, acum, la un singur punct de retrogradarea directă. Locul actual, 14, îi asigură prezența la barajul de promovare/retrogradare.

ProSport a stat de vorbă cu Ilie Poenaru, un antrenor curtat, la un moment dat, și de FCSB. Acesta a început sezonul pe banca alb-roșiilor din Arad, însă, după 15 etape în campionatul 22/23, a părăsit corabia.

Sunt mulți factori care au influențat situația de la UTA, dar voi vorbi doar de perioada petrecută de mine acolo. Am mers cu dorința de a face performanță, dar lucrurile au devenit complicate. Au fost discuții cu acel grup de patru oameni care doreau să vină la echipă, să investească și să ducă clubul la nivelul următor (n.r. – Simion Apreutese, Marius Grada, Cătălin Juncan, Rudi Vizental). Nu s-a realizat trecerea și fanii s-au întors împotriva domnului Meszar. S-a creat o presiune foarte mare. Sigur, galeria nu a fost implicată, din punct de vedere negativ, asupra echipei sau staff-ului, dar, tot timpul, lucrurile care apăreau în ziarele din Arad, într-un mod sau altul afectau echipa. Au fost și ceva probleme, mici ce-i drept, cu întârzierea salariului. Astea s-au întâmplat pe parte administrativă.”

„Faptul că s-au schimbat doi antrenori înseamnă că nu este doar vina noastră”

Traseul sportiv al arădenilor a fost dezastruos în această stagiune. Mai mereu, formația cu șase titluri de campioană în palmares a stat în a doua jumătate a clasamentului. În momentul de față, UTA a înregistrat un singur succes, 2-0 cu „U” Cluj pe 1 aprilie, în play-out. În rest, a suferit înfrângeri cu Petrolul Ploiești, FC Botoșani și Chindia, dar și un egal cu FC Voluntari.

Pe parte sportivă, dacă faceți o analiză, o să vedeți că, cel puțin în perioada petrecută de mine la club, au fost 13 puncte pierdute pe greșeli personale ale jucătorilor. Pe de-o parte. Pe de alta, au venit destul de mulți jucători, unii nu s-au integrat, alții s-au accidentat. Am avut meciuri cu trei-patru juniori pe bancă în care, în teren, am fost nevoit să folosesc fotbaliști pe alt post decât al lor”

În încercarea disperată de a salva echipa, conducerea arădenilor l-a numit pe Mircea Rednic, antrenor cu un CV impresionant. Acesta a semnat un contract valabil până în vara lui 2024.

Eu sper să reușească să se salveze chiar prin a evita barajul. Acum este nea Mircea Rednic al treilea antrenor din acest sezon. Nu vreau să dau în jucători, dar, faptul că s-au schimbat doi tehnicieni și a venit al treilea înseamnă că nu este doar vina noastră. Trebuie să înțeleagă și jucătorii anumite lucruri și să-și schimbe mentalitatea. Nu doar la UTA”

„Bătrâna doamnă” ocupă locul 14 în Superligă, de baraj, la un singur punct de FC Argeș, locul 15, care duce direct în „B”. În schimb, în Cupa României, arădenii joacă în faza semifinalelor cu „U” Cluj”, echipă antrenată de Ioan Ovidiu Sabău, joi, 27 aprilie, de la ora 19.00. În finală, în eventualitatea unei calificări, va da piept cu Sepsi OSK.

  • 2 Cupe ale României are UTA în palmares: 1948, 1953

„UTA e favorită la un eventual baraj”

În contextul actual, dacă la final de play-out rămâne pe poziția 13 sau 14, formația din Arad va juca, pentru supraviețuire, respectiv promovare, cu locul 3 sau 4 din Liga 2.

Există șanse ca, în vară, Mircea Rednic și Dinamo să se întâlnească într-un duel direct.

Dacă va fi așa, eu cred că UTA e favorită din punct de vedere valoric. Ovidiu Burcă a creat ceva frumos la Dinamo. Echipa joacă un fotbal bun, dar, din păcate, din cauza problemelor avute, n-a reușit să mai aducă câțiva jucători cu experiență pentru a avea un mix de generații. Uite, la meciurile cu echipele de tradiție, vezi Timișoara, Steaua, Iași, au cam clacat. Sunt meciurile în care trebuie să demonstreze. Se pare că, în momentul de față, acești tineri n-au reușit să treacă de această presiune. Dinamo, chiar dacă este Liga 2, are una dintre cele mai frumoase galerii și e presiune mare. Te duci la un astfel de club, îți asumi. Și ca jucător, și ca antrenor. Știi cerințele, știi ce tricou porți, ai nevoie de o mentalitate puternică. Acum, rămâne de văzut. Meciurile de baraj au o altă conotație. Cine gestionează mai bine și cine are un plus de valoare, pleacă cu prima șansă.”

Dinamo a retrogradat, la capătul stagiunii trecute, după un baraj pierdut cu „U” Cluj (2-0 și 1-1).

UTA, în anii trecuți, până la promovarea directă, a jucat baraje de promovare/retrogradare în 2015-2016 și 2016-2017. De fiecare dată, Gaz Metan Mediaș și ACS Poli Timișoara s-au impus și au rămas în prima divizie.

Publicat: 27 04. 2023, 15:05