După succesul cu Chindia Târgoviște (1-0, gol Denis Rusu în inutul 52), primul de pe teren propriu în actuala stagiune, UTA petrece o săptămână frumoasă pe loc de play-off. Ajutați și de rezultatele indirecte, arădenii sunt pe locul 6, unul excelent pentru o nou-promovată, însă toți sunt conștienți că partea grea de acum începe. Nu mai departe de sâmbătă seara (ora 19,15), „roș-albii” evoluează la Botoșani, pe terenul unei formații ce a reprezentat România în preliminariile Europa League, aflată pe locul 5 datorită golaverajului superior „Bătrânei Doamne”: 12-10, față de 7-6.
Cert este că Laszlo Balint susține că și-a ținut fără probleme elevii cu picioarele pe pământ, spunându-le că situația se poate schimba imediat dacă nu se fac puncte.
„Eu am vorbit despre clasament imediat după meciul cu Chindia. Am spus încă de atunci că, pentru a ne consolida poziția în acea parte a clasamentului, avem nevoie să legăm vreo două-trei victorii. Este clar, nu este ușor, pentru că pentru asta ai nevoie de constanță în toate compartimentele, adică o exprimare colectivă bună a echipei pe randamentul individual al jucătorilor. Indiferent de programul de meciuri, trebuie să avem încredere în forțele noastre.
Eu zic că muncim destul de bine în această perioadă și nu numai, chiar de la bun început. Cred că băieții au fost foarte implicați și conștienți de ceea ce avem de făcut pentru a progresa și deveni mai puternici și atunci e normal să sperăm la rezultate bune. E normal să sperăm la o poziție cât mai bună în clasament și, bineînțeles, să ne consolidăm acea poziție acolo undeva în partea superioară a clasamentului. Dar, deocamdată, este destul de devreme să vorbim de playoff. Mai sunt foarte multe meciuri de disputat până când se va se va trage linia”, antrenorul principal al „Bătrânei Doamne”.
După Viitorul și Dinamo, deplasări din care UTA s-a întors cu 4 puncte, FC Botoșani e una dintre formațiile gazdă de la care se așteaptă să comande jocul, iar situația i-ar putea conveni echipei arădene.
„Se poate spune că suntem o echipă reactivă sau, mai bine spus, momentele de tranziție pozitivă, cel puțin până acum, le-am interpretat ceva mai bine decât atacul pozițional. Cu toate astea trebuie să subliniez că antrenarea unui atac pozițional sau eficientizarea acestui moment al atacului pozițional necesită timp, anumite relații de joc, cu o omogenitate destul de bună la nivelul lotului. În plus, e nevoie și de calitate pentru această progresie a posesiei până la ultima treime. Lucrăm, încercăm să eficientizăm și acest aspect foarte important, să păstrăm stabilitate pe toate momentele jocului.
Începând de la organizarea defensivă, continuând cu acest moment al tranziției pozitive care, e adevărat, a fost interpretat bine, dar să nu uităm că, chiar dacă ne-am creat multe situații pe acest moment de tranziție pozitivă, să nu uităm că ultima etapă am dat gol pe atac pozițional sau că inclusiv la Mediaș, acea lovitură liberă a fost obținută în urma unui atac pozițional. Deci, este clar că avem de muncă pe toate momentele jocului. Apoi, trebuie să subliniez din nou importanța fazelor fixe. E adevărat că la meciul cu Chindia am fost mai periculoși și ne-am creat multe ocazii mari pe aceste momente ale jocului, dar eu sper să mă bucur în urma unei reușite a echipei venite după o fază fixă”, a adăugat Balint.
FC Botoșani a încheiat chiar etapa trecută seria de cinci meciuri fără victorie, după 2-1 pe terenul lui Gaz Metan Mediaș. Laszlo Balint pare că și-a studiat atent adversarul.
„Ne așteaptă o deplasare dificilă din toate punctele de vedere, dar mergem încrezători. Știm că jucăm împotriva unui adversar foarte bun care are în componență jucători de calitate în special în compartimentul ofensiv, jucători capabili să facă diferența. Am analizat un pic statistica lor și Keyta este jucătorul cel mai eficient în ultima treime în ceea ce privește driblingurile, pătrunderile, e foarte periculos unu la unu. Bineînțeles și Ongenda, care, la fel, este un jucător capabil să dezechilibreze dar nu numai.
Este clar nu degeaba au ajuns unde au ajuns sezonul trecut și nu degeaba au reprezentat România în competițiile europene. Este o echipă agresivă, o echipă care își pune adversarul mai mereu sub presiune. Îi respectăm, dar nu ne este teamă de absolut niciun adversar din această competiție a primei ligi. Cunoaștem foarte bine punctele lor forte, dar e clar că au și anumite vulnerabilități de care vom încerca să profităm”, a mai afirmat antrenorul nou promovatei de pe malul Mureșului.
UTA și Balint se reîntâlnesc cu Alin Șeroni, experimentatul fundaș la care s-a renunțat în iarna anului trecut și care între timp a devenit piesă de bază la Botoșani.
„Șeroni este un fotbalist cu calitate, la momentul în care noi am renunțat la serviciile lui el era destul de nemulțumit că nu joacă. Până la urmă, cred că lucrurile s-au așezat foarte bine și pentru el pentru că, iată, a ajuns la o echipă de primă ligă unde a jucat multe minute de când a plecat de la UTA. Eu l-am apreciat, îl respect ca jucător, i-am spus treaba asta și între patru ochi.
Știu că a fost supărat pe mine în momentul în care am luat acea decizie, dar pentru mine asta nu schimbă cu nimic lucrurile. Rămâne în continuare un jucător bun inclusiv pentru nivelul primei ligi și are parte de tot respectul meu”, a comentat Balint.
„Principalul” arădenilor a recunoscut faptul că Tomozei, Ilie și Melinte, ieșiți negativ la ultimul test pentru coronavirus, nu s-au întors încă în grup și, prin urmare, vor urmări din fața televizoarelor meciul de la Botoșani.
„Deocamdată cei care au fost infectați se antrenează separat. Chiar m-am interesat și, din păcate, starea lor fizică nu le permite să intre într-un efort de competiție, de performanță. Este destul de păcătoasă această infectare cu coronavirus pentru un fotbalist profesionist. Chiar dacă au fost în general bine, cu mici simptome la unii, trebuie să avem foarte mare grijă și cu reintrarea lor în efort. Sper săptămâna viitoare să fie apți pentru a se pregăti cot la cot cu colegii lor și mă refer cel puțin cei care s-au negativat deja.
Poate o să avem vești bune și de la ceilalți (n.a. Balauru și Hora), în sensul în care ajungem într-un efectiv cât mai complet pentru următorul meci, cel de acasă împotriva celor de la Gaz Metan Mediaș. Va mai absenta și Miculescu, căruia nu i s-a ameliorat durerea pe care o simte el la nivelul mușchiului cvadriceps și atunci nu are rost să-l deplasăm atâția kilometri. Mai bine rămâne acasă și va încerca să se refacă.”, a încheiat antrenorul „Bătrânei Doamne” a fotbalului românesc. Pleașcă și Hrezdac mai sunt accidentați în tabăra arădenilor.
Fl. Iacob, Moldovan – Bustea, Albu, Benga, Da Silva, Rompoulakou, Isac, Roșu, Oroian, Popescu, Ursu, Klapan, Tescan, Morar, D. Rusu, C. Rus, Buhăcianu, Ioniță – e lotul ce va înfrunta echipa lui Marius Croitoru sâmbătă, la ora 19,15, în cadrul etapei a 9-a a Casa Liga 1. Arădenii au plecat de astăzi spre Moldova la bordul unui autocar, înoptează și se antrenează vineri dimineață la Bistrița, după care își vor continua drumul până la Botoșani.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER