UTA – Universitatea Craiova, duel de tradiție în finala Ligii de Tineret! Golgheterii celor două echipe prefațează partida!
Câștigătoare a Cupei și Supercupei României în 2016 prin generația lui Dennis Man sau Adi Petre și finalistă a Cupei un an mai târziu, echipa de juniori mari a UTA-ei se bate din nou pentru un trofeu major în fotbalul românesc. De această dată, în joc este titlul național al Ligii de Tineret și accesul în ediția următoare a UEFA Youth League. Duminică, de la ora 14, pe noua arenă „Eugen Popescu” din Târgoviște, arădenii se vor duela cu Universitatea Craiova, cele două echipe întâlnindu-se de trei ori și în seria de Vest a competiției rezervate fotbaliștilor sub 18 ani.
Avantaj UTA în duelurile stagionale cu Craiova
La prima vedere, „roș-albii” de pe Mureș au ușor ascendent moral asupra „alb-albaștrilor” din Bănie, din moment ce i-au bătut de două ori în acest sezon, cu 1-0 (în sezonul regular) și 3-2 (în turul play-offului). Ambele succese s-au înregistrat la Craiova, în timp ce la Arad s-au impus oltenii, în returul play-offulului, cu 3-1, dar utiștii erau deja siguri de câștigarea seriei de vest și nu au pus prea mare preț pe acel joc. De altfel, când s-a tras linia, UTA a avut 6 puncte peste Craiova, care a câștigat la mustață lupta cu CFR Cluj lupta pentru un loc în semifinala cu Farul Constanța. De altfel, adevărata performanță a Universității este eliminarea (după loviturile de departajare) echipei de la malul mării, ce îi oferă mereu sânge proaspăt lui Gică Hagi, care tocmai a câștigat Superliga. De cealaltă parte, UTA a eliminat tineretul FCSB-ului cu scorul general de 4-1.
Cele două formații ajung la ora finalei de duminică fără probleme de lot și se prezintă cu cei mai buni marcatori stagionali la egalitate perfectă. Utistul Ahmet Ekmekci și „studentul” Alexandru Melniciuc au înscris câte 14 goluri înainte de momentul adevărului, finala de pe cea mai nouă arenă a României.
Ahmet Ekmekci: „O motivație suplimentară, jucăm pe un stadion mare, nou-nouț, cu toate privirile ațintite pe noi”
Performanța mijlocașului ofensiv al „Bătrânei Doamne” este cu atât mai importantă cu cât acesta vine după o perioadă dificilă din cariera sa. În ultimii doi ani de zile, Ahmet a suferit operații la ambii genunchi, la ligamente și rotulă și la un moment dat nici nu era sigur că va mai putea juca fotbal.
Pe gazon a revenit începând din luna octombrie a anului trecut pentru echipa de tineret a arădenilor, pregătită de Sandu Gaica, Adi Ungur și Costel Bogoșel, iar de atunci a înscris goluri importante pentru parcursul excelent, făcut din 14 victorii, 4 remize și 3 eșecuri, între sezonul regular și play-off. ț
„Am muncit tot anul să ajungem aici, să ne batem pentru un trofeu important pentru noi, pentru club, pentru Arad. Din punctul meu de vedere suntem pregătiți să jucăm această finală, am demonstrat și în semifinala cu FCSB de ce suntem în stare, când nu multă lume de ne dădea vreo șansă. Cred că am fost clar peste ei în ambele meciuri, cu toate că l-am câștigat doar pe cel de la Arad. Acum ne reîntâlnim din nou cu Universitatea Craiova, o echipă pe care o cunoaștem destul de bine din seria noastră și pe care am bătut-o de două ori, când au contat cu adevărat punctele.
Apoi, ne-au bătut și ei, când erau în plină luptă pentru locul 2, pe când noi știam deja că vom termina primii în serie. Dar, finala va fi cu totul altceva, nu există o favorită certă, trebuie să ne batem pentru fiecare minge, să nu coborîm garda o secundă pentru a-i învinge pe cei de la Universitatea. Eu am totală încredere în grupul nostru valoros și unit, avem o motivație suplimentară prin faptul că jucăm pe un stadion mare, nou-nouț, cu toate privirile ațintite pe noi. Clubul ne asigură toate condițiile, ne deplasăm cu avionul la București, iar părinții s-au organizat să fie alături de noi.
Ne pare puțin rău că jucăm în aceeași zi și la aceeași oră cu prima echipă, în barajul de la Buzău și nu știm dacă vor veni și suporterii să ne susțină. Vă dați seama că am avea nevoie de ei, dar suntem datori să ne facem treaba în orice condiții”, spune coordonatorul de joc al UTA-ei.
Născut în 2004, Ahmet este unul dintre cei trei jucători ieșiți din vârstă din 11-le arădenilor, care a efectuat și câteva antrenamente cu Laszlo Balint și Mircea Rednic la prima echipă a UTA-ei. În Superligă nu a debutat încă. „Mă simt un jucător din ce în ce mai important în cadrul clubului și dau totul din mine zi de zi pentru a fi luat în calcul și pentru prima echipă. Sunt conștient că pasul e unul mare, important, dar am încredere în mine. În acest sens, s-ar putea să conteze și rezultatul din finala cu Craiova, atât pentru mine, cât și pentru alți colegi de-ai mei luați în calcul de domnii antrenori ai primei echipe”, adaugă fotbalistul, crescut de mic în grupa lui Dinu Donca de la CSȘ Gloria, Atletico și UTA, unde vârf de generație a fost Cătălin Vulturar, transferat de trei ani în Italia, la Lecce.
Melniciuc: „Ca arădean, o finală împotriva UTA-ei e ceva special”
Golgheterul Universității Craiova este arădean. Crescut de Viitorul Arad, la grupa lui Norbert Josza, Alexandru Melniciuc a plecat în urmă cu patru ani la Academia ProSport București, a debutat în Superligă în tricoul Academiei Clinceni, iar de la începutul sezonului a fost transferat de Universitatea Craiova. Nu a jucat în elită pentru „Știința”, ci și-a făcut mâna la echipa secundă a clubului, în Liga a 3-a, iar din iarnă și la formația sub 18 ani.
A ajuns repede la cota 14 goluri și se anunță principalul pericol pentru buturile utiste.
„Suntem două finaliste meritorii, toți spuneau că seria de este este mai puternică, dar pentru trofeu joacă Universitatea Craiova și UTA, din seria de Vest. Nu există favorită, șțiu că UTA ne-a bătut de două ori în campionat, iar noi o singură dată, dar finala e finală, îți dă o altă motivație, o altă determinare. Suntem la 90 de minute de un trofeu râvnit în fotbalul românesc, de calificarea în UEFA Youth League. Ne-am pregătit bine, suntem conectați, iar faptul că jucăm pe noul stadion din Târgoviște ne oferă o motivație suplimentară. Pentru mine ca arădean, o finală împotriva UTA-ei e ceva special. Îi cunosc pe jucătorii adverși, cu mulți am fost coleg la selecționata Aradului și mă refer la Bokse, Iurasciuc, Ristin, Popa sau Ahmed. Cu unii sunt chiar prieten, dar duminică, timp de 90 de minute, vom fi cei mai mari rivali. Apoi, ne dăm mâna și ne vom respecta ca și înainte. Eu sper să avem și suporterii alături, dacă nu părinții sigur ne vor face galerie. Plecăm de vineri spre Mogoșoaia, unde ne pregătim până duminică pentru a facem un meci bun și a câștiga trofeul”, afirmă Melniciuc, atacant al echipei naționale sub 18 ani, cel care a și transformat penalty-ul decisiv din semifinala cu Farul.
Utiștii – nemulțumiți că finala Ligii de Tineret se presupune cu barajul de la Buzău
Finala Ligii de Tineret dintre UTA și Universitatea Craiova începe în aceași zi și aceeași oră cu manșa tur a barajului de menținere / promovare în Superligă, pe care echipa lui Mircea Rednic o dispută la Buzău. De altfel, experimentatul antrenor al arădenilor și-a manifestat public nemulțumirea pentru programarea făcută de FRF, bineînțeles cu implicarea LPF și a televiziunilor. Cu atât mai mult Rareș Pop, noua „perlă” a arădenilor e născut în 2005 și ar fi putut evolua și în finala de la Târgoviște dacă ea nu ar fi fost programată în aceeași cu barajul echipei mari.
„Finala de la U18 e foarte importantă, discutăm de o prezență în UEFA Youth League. Cel mai mult au de suferit jucătorii care pot evolua la ambele echipe. Pentru Rareș Pop ar fi fost o oportunitate să joace cu trofeul pe masă, aș fi fost și eu să văd meciul. Așa, nu pot să-i las pe ambii juniori la U18…Nu m-ar fi deranjat dacă noi jucam barajul sâmbătă sau luni, numai să nu fie în aceeași zi și de la aceeași oră. E mai mult decât lipsă de respect, dar ce să fac?”, a spus Rednic.
Formații probabile:
UTA: Mociu – Bokse, Bota, Iurasciuc, Anișorac – Ristin, Cibi – R. Popa, Ekmekci, Ronai – Kyrychenko
U. Craiova: Vlăsceanu – Fărăgău, Nețoiu, Mitrache, Raicovici – Dumitru, Domnu, Cîrpici, Călin – Melniciuc, Tamaș.
Meciul va putea fi urmărit live pe platforma FRF.tv ca și finala mică, de altfel, dintre Farul și FCSB, ce începe la ora 11, tot pe arena „Eugen Popescu” din Târgoviște.