Finalul de sezon fotbalistic 2022/2023 nu înseamnă doar miza play-off-ului din Superliga sau lupta din L2 și L3, ci e și perioada în care mai multe orașe sau cluburi cu tradiție fotbalistică sunt la un pas să revină în fotbalul mare. Acum prinse în competițiile județene, se află însă pe poziții fruntașe și pot reconfigura spectaculos fotbalul nostru dacă vor reuși promovarea în Liga 3. ProSport îți prezintă radiografia la zi a ascensiunii fotbalului de tradiție din L4 spre gloria prezentului!
Două orașe-reper pentru fotbalul din Moldova sunt gata să își mai adauge o reprezentantă în fotbalul primelor trei eșaloane. Este vorba, întâi, de Iași, prin AS USV, echipa Universității de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” Iași, care e la doar 4 puncte în spatele liderului din L4, Moldova Cristești.
În Bacău, una din seriile județene e dominată de ACS Gauss Bacău, iar în cealaltă serie regăsim pe prima poziție CS Sportul Onești, continuatoare a fotbalului cândva de prim eșalon în localitate, pe vremea pitorescului președinte Nicolae Puiu.
Și Vasluiul pare gata să revină în forță, prin CSM, care domină L4, pe urmele unui reviriment visat aproape de standardele setate în epoca Adrian Porumboiu. Alt oraș cu tradiție, dar la nivel de eșalon secund, este Adjudul, care în L4 Vrancea ocupă momentan poziția a doua prin CSM Adjud 1946.
Sudul țării ține sus ștacheta în categoria pe care o abordăm, iar exemplele sunt semnificative. În Ilfov, după dispariția Academicii Clinceni, avem lider în L4 la zi pe ACS LPS HD Clinceni, formație a liceului sportiv care poartă numele fostului mare portar Helmuth Duckadam. În vreme ce un Dinamo e lider pe București, mai exact CS FC, echipa lui Nicolae Badea (foto jos) devansând pe ACS Daco-Getica, fostă formație de L1.
În seria Sud din cele două de L4 ale județului Giurgiu e lider SCM Dunărea 2020, continuatoarea clubului înființat în 1948, pe când formațiile Acvila și Dragaje fuzionau. Poate Dunărea să calce pe urmele Astrei?
Pentru Prahova, favorită la promovare e CSO Tricolorul Breaza, echipa comunității care în 2010 gusta în premieră fotbalul de eșalon secund.
Continuăm expediția sudică de la dreapta spre stânga pe harta României și ne oprim în Argeș, unde ACS ARO Câmpulung Muscel aspiră la statutul formației incomode din trecut în L2, momentan la nivel de titulatură. În Olt, ACS Caracal are prima șansă la câștigarea competiției județene, după dispariția Progresului din localitate, club înființat în 1924!, și apoi a Fotbal Club (2004-2013).
Râmnicu Vâlcea poate avea din nou o echipă în fotbalul mare, ATCS Sparta și CSM sunt despărțite de numai 3 puncte în clasament, așadar orașul reședință de județ are toate condițiile pentru o reprezentantă valoroasă. CSM Lugoj, fondat în 1920 sub denumirea Vulturii, e liderul din Timiș în acest moment.
ACS Viitorul Minerul Lupeni conduce în Hunedoara și poate readuce orașul pe harta fotbalului românesc de anvergură, să nu uităm că echipa comunității a fost vicecampioană națională în 1928 iar mult mai recent a petrecut sezoane bune în L2! La Sibiu, lupta este aprigă între ACS Mediaș 2022, proiectul care încearcă să revitalizeze acest sport în oraș după colapsul Gaz Metan, și AFC Inter Stars 2020 Sibiu, clubul care dorește să reînvie povestea celei mai iubite formații sibiene.
FOTO: Pagina oficială AFC ASA Tg. Mureș
În Mureș avem AFC ASA Tg. Mureș, continuatoare a echipei mari din imaginea de mai sus, dar la 3 puncte în fața liderului CS Iernut, pe când Maramureșul, cu cele două serii ale sale, propune drept lideri două reprezentante ale fotbalului mic, dar cu amintiri importante din ultima perioadă: CS Academica Recea, pe urmele formației de L2, și Avântul Bârsana, una din performerele-surpriză ale Cupei României, din mediul rural, în istoria ultimelor decenii.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER