Verdictul unui expert cardiolog după ce Ovidiu Hațegan a făcut infarct! „Urmează 3-6 luni de recuperare” + Asemănările cu cazul danezului Eriksen | EXCLUSIV

Arbitrul central Ovidiu Hategan in meciul de fotbal dintre FCSB si FC Botosani, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat fara spectatori pe Arena Nationala din Bucuresti, sambata 7 noiembrie 2020. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 11 poze

Infarctul suferit de Ovidiu Hațegan (41 de ani) a lansat o întrebare foarte dificilă legată de viitorul cunoscutului arbitru: își va mai putea continua activitatea sportivă?

„Fluierașul” a fost transferat de urgenţă duminica seara de la Arad la un spital din Timişoara, unde a fost operat şi i s-a montat un stent în urma unui infarct.

Nu se știe dacă Ovidiu Hațegan va reveni curând în arbitraj, el fiind favorit la fazele finale ale cupelor europene și în lotul lărgit la Campionatul Mondial din Qatar care va avea loc în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie 2022.

Verdictul unui expert cardiolog în cazul Ovidiu Hațegan! „Urmează 3-6 luni de recuperare” + Asemănările cu cazul Eriksen

ProSport a stat de vorbă cu medicul cardiolog Ștefan Busnatu (foto jos) de la Spitalul Bagdasar Arseni din București.

„Mușchiul inimii are nevoie de oxigen pentru a supraviețui. În momentul în care fluxul de sânge care aduce oxigen la mușchiul inimii este sever redus sau întrerupt se produce așa numitul infarct de miocard.

Dacă interventia de stentare a arterei afectate a fost realizată rapid și partea inimii hranită de aceasta nu a fost afectată sever, există foarte mari șanse ca aceasta să se refacă, iar pacientul să poată reveni la o viață normală.

Acum, important ar fi ca Ovidiu Hațegan să intre cât mai repede într-un program personalizat de recuperare cardiacă pentru a se reabilita strucutura inimii cât mai devreme în urma infarctului, și totodată pentru a se verifica stabilitatea electrică a acesteia pe perioada efortului fizic. Fiecare săptămână în care exercițiul este amânat, necesită o lună suplimentară de exerciții pentru a obține același nivel de beneficii.

Legat de revenirea la activitatea profesională trebuie totuși să avem în vedere că un arbitru nu depune un efort fizic la acelasi nivel ca un fotbalist pe perioada partidei, însă totuși acesta este considerabil din punct de vedere al solicitării cardiace.

Din punctul meu de vedere în condițiile în care recuperarea cardiacă decurge fără probleme și Ovidiu Hațegan continuă să se anteneze fizic și e monitorizat regulat prin teste de stres, poate și evaluări imagistice acesta ar putea reveni pe terenul de fotbal”, admite cardiologul.

Exemplul Eriksen: monitorizare cardiologică mult mai frecventă

„Însă aceasta este o decizie, care va fi luată de acesta împreună cu medicul curant și familia, după ce vor fi puse toate datele medicale în același context, probabil după 3-6 luni de recuperare.

La persoanele cu infarct care au avut revascularizare completă și nu au ischemie reziduală, antrenamentul poate fi progresat într-un ritm mai rapid până la atingerea nivelului de efort recomandat.

Principiul de luare a deciziei e similar cazului Eriksen, dacă va continua fotbalul sau nu. După ce i s-a implantat defibrilatorul, dacă acesta a fost stabil la evaluările efectuate, a înțeles riscurile și totodată își învață și limitele organismului acesta poate continua.

Conform ultimului ghid European în Cardiologie Sportivă, în condițiile în care pacientul cu boală cardiacă ischemică e revascularizat complet, nu face tulburări de ritm la recuperare sau antrenamente, și are o funcție a inimii prezervată, acesta poate reveni la activități de intensitate mare cu o monitorizare cardiologică mult mai frecventă”, a declarat pentru ProSport medicul cardiolog Ștefan Busnatu de la Spitalul Bagdasar Arseni din București.

Acesta este Șef Lucrări UMF Carol Davila și tânăr ambasador al României în cardiologie preventivă din partea Asociației Europene de Cardiologie Preventivă.

Publicat: 28 03. 2022, 15:35