Veste de impact dinspre Guvernul României. Pentru a reduce deficitul bugetar, Executivul vrea să suspende proiectele de investiție în infrastructura sportivă. Ce se întâmplă cu noile stadioane de la Constanța, Pitești, arena multifuncțională Dinamo, sălile de sport și bazinele de înot | SPECIAL
Guvernul României ar analiza un set de măsuri prin care ar încerca să reducă deficitul bugetar. Printre cele 16 măsuri publicate de jurnaliști, pe surse, s-ar află și un punct care atinge investițiile statului în infrastructura sportivă. Astfel, toate „proiectele aflate în stadiu de organizare a procedurilor de achiziție publică” pot fi înghețate timp de un an.
Știrea zilei în presă a venit, pe surse, de la Guvern. Din informațiile publicate, miniștrii noului cabinet sondează un plan de măsuri care ar trebui să producă reducerea deficitului bugetar. Informația alunecă și spre interesul presei sportive în dreptul punctului 8. Este vorba de o măsură care atinge posibilele investițiile în infrastructura sportivă.
Ce se întâmplă cu noile stadioane de la Constanța, Pitești, arena multifuncțională Dinamo, sălile de sport și bazinele de înot
Suspendarea pe o perioadă de un an de zile a programelor de investiții finanțate exclusiv din fonduri ale bugetului de stat de tipul: săli de sport, cămine de cultură, bazine de înot, complex sportiv, săli polivalente etc. pentru proiecte aflate în stadiu de organizare a procedurilor de achiziție publică” – „Punctul 8” – conform stiripesurse.ro
Ca exemplu, dacă informația publicată în presă se va transforma în ordonanță, situația se traduce prin blocarea licitațiilor și contractelor noi pentru următoarele investiții.
Stadioanele din Constanța, Pitești și Hunedoara scapă, Dinamo, Timișoara, Oradea și Botoșani pot fi blocate
Un exemplu în acest sens este proiectul construirii noului stadion multifuncțional din Complexul Sportiv Dinamo. În această situație se află, la nivel național, foarte multe obiective, săli polivalente, arene sportive, bazine de înot (etc) aflate pe lista Companiei Naționale de Investiții dar pentru care nu au fost demarate, încă, licitațiile. Pe lângă Dinamo (foto machetă jos), arena din Timișoara, Oradea și chiar Botoșani sunt atinse de eventuala decizie a Guvernului României.
Ce se întâmplă, însă, cu șantierele deja deschise sau cu cele care au primit aprobarea? Conform surselor noastre, informațiile fiind crude în momentul de față – discutăm de o știre publicată pe surse și analizăm în mențiunea deja transmisă a punctului 8, „proiecte aflate în stadiu de organizare a procedurilor de achiziție publică”– , arene de fotbal cum ar fi Constanța, Pitești sau Hunedoara, unde demolarea a început deja sau licitațiile au fost începute după ce aprobările au fost luate, nu ar fi periclitate. La Pitești, de exemplu, licitația pentru demolarea actualului stadion a fost contestată.
- 280 de săli și 40 de bazine sunt, în momentul de față, în execuție prin Compania Națională de Investiții, la stadiu de șantier. Aceste obiective nu vor fi periclitate în cazul adoptării măsurilor dorite de Guvern
Zilnic, CNI primește cereri pentru construcția de săli de sport, bazine de înot, baze sportive proiecte tip. Aproximativ 100 de astfel de solicitări sunt, deja, avizate.