Gigi Becali, finanțatorul FCSB, a fost prezent, miercuri dimineața, la Curtea de Apel ca martor în dosarul dezafilierii Universității Craiova. La ședință au fost prezenți Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Adrian Mititelu și Viorel Duru, dar au lipsit Cristi Borcea (din motive medicale) și Adrian Stângaciu, juristul FRF. La ieșirea din sală, Becali a vorbit cu jurnaliștii și abordat mai multe subiecte.
În prima instanță, în iunie 2016, Tribunalul București dictase condamnări la 3 ani cu suspendare pentru Mircea Sandu și Dumitru Dragomir și decidea că Adrian Mititelu ar trebui să primească despăgubiri în valoare de aproximativ 220 de milioane de euro din partea LPF și FRF. Decizia inițială a fost contestată atât de procurorii DNA, care și-ar fi dorit condamnări de până la 14 ani de închisoare, dar și de Sandu și Dragomir care se așteptau să fie achitați.
Becali despre încrederea în judecători… „Duhul omului se cunoaște. Eu îmi dau seama de duhul omului și de harul pe care îl are. Ă‚știa doi sunt judecători care… Și le-am și spus. Că nu mai aveam nicio încredere în justiție. Și faptul că am venit astăzi aici… Deja, mulțumesc lui Dumnezeu, le-am spus… Că deja cred că încă mai există justiție în România. Nu s-a judecat încă, dar așa am văzut… Că mai poți avea încredere în judecători.
Becali despre ce i-a spus lui Dumitru Dragomir… „I-am zis ‘Băi, Mitică, eu am jurat, eu nu spun decât ce e da e da, ce e nu e nu. Adevărul. Ce a fost în favoarea lui am spus, ce a fost în favoarea ta am spus. Stai liniștit. Ă‚știa nu sunt judecători care pot fii păcăliți sau mințiți. Știu mai bine dosarul decât noi. Au înțeles fenomenul fotbal, ce înseamnă combinația asta de jucători, de transferuri'”.
Becali despre dezafilierea Universității Craiova… „Acum, din punct de vedere juridic, cum l-au dezafiliat nu știu. Dacă l-a dezafiliat legal sau nelegal. Nu e problema mea. Eu zic că, dacă el câștigă… Eu am venit să scot la lumină adevărul despre ce înseamnă valoarea jucătorilor. Care, în opinia mea, jucătorii Craiovei care au fost atunci, aveau între 5 și 7 milioane… Cu acte, prejudiciu cert și exigibil, nu așa ca Talpan 37 de milioane. Așa și Mititeul… 300 de milioane. Păi 270 de milioane, ce spunea el acum, face Real Madrid ca valoare a jucătorilor”.
De departe, cel mai dezbătut subiect a fost cel al grațierii. Proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracțiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri. De asemenea, denunțul se poate face la cel mult șase luni de la comiterea faptelor iar neglijența în serviciu a fost abrogată. Un alt proiect de ordonanță prevede grațierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani și înjumătățirea pedepsei pentru deținuții care au 60 de ani, femei însărcinate și a celor care au copii de până în 5 ani în întreținere.
„În opinia mea, când dai o grațiere, o dai pentru deținuți. Asta, e o grațiere care e dată… Ce se grațiază? Abuzul în serviciu și evaziune fiscală, numai astea două. Pai, băi, dacă o dai… În opinia mea nu o dă guvernul. Pentru că Parlamentul trebuie să dea un fel de clemență a poporului față de cei ce au greșit în societate. Parlamentul este cel ce reprezintă poporul român. Parlamentul trebuia s-o dea și trebuia să dea nu să iasă 1.600, să iasă 9.000, așa cum spun ei, pentru pușcării. Trebuia să o dea, în opinia mea 4 ani nu mai ții cont de nimic. Toată lumea care are 4 ani iese afară pentru că, până în 4 ani, cine a făcut infracțiuni cu violență au 7, 8, 10 ani. Infracțiuni grele. Au peste 4 ani. Deci, până-n 4 ani, toată lumea afară, de la 4 ani… Dacă tot e clemență, e clemență pentru toată lumea. De la 4 la 10 ani, 20% din pedeapsă se scade. Dacă ai 10 ani, o scad la 8. Și de la 10 la 20 de ani, 10% din pedeapsă. Pentru toată lumea e clemența neamului românesc. Nu pentru… Cine a făcut abuz în serviciu… Dacă ai făcut abuz în serviciu, scădem și aia de la 7 la 3 ani, intrii în grațiere. Dacă ai furat 100 de milioane cu abuz în serviciu, nu faci nicio pușcărie. Dar înșelăciunea și cu furtul nu se grațiază. Dacă unul a furat un salam dintr-un magazin are 2 ani, stă la pușcărie, și unu’ dacă a făcut abuz în seriviciu de 100 de milioane se grațiază? Unde ai pomenit așa ceva? E o aiureală de grațiere. Eu tot cu PSD-ul sunt, dar așa ceva… Și-a dat cu stângu-n dreptul, pentru că… Cum să dai o grațiere… Cum a zis președintele. Niciodată n-am fost eu… Am fost vreodată de partea lui Iohannis eu? Dar acum are dreptate omul. Păi, dai grațiere pentru politicieni sau pentru pușcării? Dă, mă, grațiere să iasă oamenii, deținuții, nu politicienii. Se grațiază, din toată aia… Eu o am. Numai abuzul în serviciu și evaziune fiscală. Cu alte cuvinte, dacă ai făcut evaziune fiscală de 50 de milioane de euro ieși afară. Dar dacă ai înșelat pe unu’ de 3.000 de lei stai în pușcărie. Adică copii ăia care fac informatic infracțiuni. Adică… Internet. Fură 17 lei, 15 lei, 2.000 de lei, 3.000 de lei, 17.000 de lei, 3.000 de euro, 5.000 de euro, smecheriile lor. Copii aia de 19 ani, 20 de ani. Stai la pușcărie. Și ăla dacă, prin abuz în serviciu sau evaziune fiscală, a făcut 25 de milioane, 100 de milioane. Ă‚la, ieși afară. Păi nu se face așa.
Dragnea trebuia s-o dea el, ce Grindeanu. Grindeanu e băiat bun, drăguț, dar el e copil. N-are putere. Dacă eram eu venea președintele…’Ce cauți, mă, aici? Bun, hai, prezidează ședința și la revedere, nu te băga…’. Trebuia, Dragnea, în Parlament, președintele Parlamentului, votat. Câinii latră, ursul merge. Și cu asta basta. Dă grațierea, dacă o dai. Știi ce au făcut? Dacă o dă pe asta se bat ăia în pușcării. Pentru că nu iese nimeni. Dă, bă, grațiere… 4 ani, toată lumea afară. Nu că aș mai intra… 100% o să intru, da? (n.r. – în politică). Știi de ce? Nu văd bărbăție în țara mea. Conducători. Și atunci dacă văd, în țara mea, conducătorii nu au bărbăție, trebuie să intre cineva care să poată să ia frâiele țării”, a conchis Becali.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER