VIDEO | Topul celor mai frumoase goluri înscrise de Gică Hagi. 11 reușite de colecție, dintr-o carieră fabuloasă
Gheorghe Hagi împlinește astăzi 51 de ani. „Regele” este considerat unul dintre cei mai buni decari pe care i-a dat fotbalul mondial în întreaga sa existență. Titulatura de legendă și aura de fotbalist genial au fost câștigate de Hagi în special datorită golurilor memorabile pe care le-a înscris pe cele mai mari stadioane ale lumii de-a lungul impresionantei cariere. ProSport a realizat un top al celor mai frumoase reușite ale omului care a scos în stradă sute de mii de oameni, atât în România, cât și în orașe precum Istanbul, Madrid sau Barcelona.
De la execuția genială din meciul dintre Galatasaray și AS Monaco, din ediția 1999-2000 a Ligii Campionilor, la golul din meciul România – Argentina, din optimile de finală ale Cupei Mondiale din 1994, desemnat cel mai frumos gol din istorie marcat pe contraatac, reușitele lui Hagi au un loc aparte în istoria fotbalului românesc, un fotbal pe care l-a dus pe cele mai înalte culmi și la dezvoltarea căruia a contribuit din plin.
11. Portugalia – România 2-3, 30 ianuarie 1985, meci amical. Gol de 2-3, minutul 84
Amicalul cu Portugalia, de la Lisabona, nu este un meci de referință pentru fotbalul românesc, dar golul marcat de Hagi este unul superb. După ce lusitanii au condus cu 2-0, iar Lăcătuș a restabilit egalitatea, în minutul 84, decarul naționalei și-a pus amprenta decisiv asupra soartei partidei: șut de la 30 de metri, cu stângul, printr-un culoar ivit între doi adversary, la colțul scurt, fără nicio șansă pentru portarul advers.
„Câteva secunde nici eu n-am crezut că-i gol!”
La finalul anului 1985, Hagi povestea în revista Sport că golul marcat la Lisabona a reușit să-l surprindă și pe el: „Câteva secunde bune nici eu n-am crezut că-i gol. Abia când liniștea stadionului s-a transformat în murmur admirativ am înțeles că mingea e în plasă. Aș fi dat însă toate golurile mele oricui pentru unul singur în meciul cu Irlanda de Nord, la București, toate, absolut toate…„
10. România – Argentina 3-2, optimile de finală ale Cupei Mondiale din Statele Unite ale Americii. 3 iulie 1994, minutul 58, golul de 3-1
„A fost cu dreptul, piciorul său mai slab”
Publicația engleză The Guardian descria plastic golul lui Hagi din meciul cu Argentina: „Al treilea gol marcat de români a fost o demonstrație imaculată a unei echipe care a realizat perfect potențialul acelui moment. Inevitabil, Hagi vine și găsește pasa splendid coordonată a lui Ilie Dumitrescu, pentru a catapulta-o cu o exactitate delicioasă în plasa porții argentiniene. A fost cu dreptul, piciorul său mai slab”
Victoria istorică în fața Argentinei, care i-a adus României singura calificare în sferturile de finală la un Campionat Mondial, a fost posibilă și datorită unui gol superb marcat de Hagi. După un contraatac școală, purtat de Ilie Dumitrescu, care s-a folosit de demarcarea lui Selymes pentru a-l pune pe căpitan într-o poziție favorabilă, Hagi, aflat față în față cu portarul Islas, nu a ratat și a oferit naționalei un avantaj de două goluri. Multă vreme după aceea, golul „Regelui” avea să fie ales cel mai frumos gol pe contraatac din istorie.
9. Fenerbahce – Galatasaray 1-1, 24 iulie 1997, etapa a 3-a a Superligii din Turcia. Minutul 3, gol de 0-1
Nici derby-urile campionatului Turciei nu au fost lipsite de golurile geniale marcate de Hagi. Unul dintre ele a fost înscris pe 24 iulie 1997, în minutul 3 al meciului dintre Fener și Galata. Din marginea careului de 16 metri, poziție excelentă pentru piciorul stâng, idolul fanilor lui Galatasaray găsește o execuție superb, peste zid, la colțul scurt. Mingea coboară exact când și cât trebuie și ajunge direct în plasă.
8. Steaua – Dinamo 1-0, finala Cupei României 1988-1989, 29 iunie 1989. Minutul 67, golul de 1-0
„O ghiulea pe care Stelea n-a văzut-o„
La multă vreme de la acel meci, arbitrul Dan Petrescu a descris golul marcat de Hagi în poarta lui Stelea: „Hagi a dat un gol extraordinar, din poiană cum zicem noi, o ghiulea pe care Stelea n-a văzut-o.„
Ultimul act al Cupei României din sezonul 1989-1989 programa un nou derby între Steaua și Dinamo. Meciul a fost echilibrat timp de 67 de minute, dar sclipirea lui Hagi a făcut diferența. După ce a primit o pasă de la Tudorel Stoica, la 25 de metri distanță de poarta lui Dinamo, conducătorul de joc al Stelei a driblat scurt, a scăpat de Mihăescu, care-i ieșise în întâmpinare, și a trimis un șut superb.Stelea nu a putut schița niciun gest, iar mingea și-a găsit locul în poartă.
7. Dinamo – Steaua 2-2, 15 martie 1990, etapa a 20-a a Diviziei A. Minutul 14, golul de 1-0
„A fost cam ca la Mondialul din 1994, cu Columbia„
Întrebat care a fost cel mai frumos gol marcat într-un derby Steaua – Dinamo, Hagi a înclinat spre golul din campionat, din 1990: Totuși, cum întotdeauna un gol static e mai greu de dat, cel din tușă îl pot considera cel mai frumos. „A fost cam ca la Mondialul din 1994, cu Columbia.”
Probabil unul dintre cele mai frumoase goluri marcate de Hagi în Divizia A. Minutul 14 al partidei, clasica lovitură liberă. De data această de pe partea stângă, mult în lateral. În locul unei centrări, pe atunci jucătorul Stelei prefer o execuție în forță, la colțul scurt, pe lângă singurul om din zid, care-l păcălește pe Bogdan Stelea.
6. Irlanda – România 1-1, 11 octombrie 1997, ultimul meci din grupa de calificare pentru Cupa Mondială din Franța. Minutul 53, golul de 0-1
Lovitură liberă, foarte asemănătoare ca poziție cu cea din care a marcat pe terenul lui Tenerife, în tricoul Realului (vezi clipul mai jos). Un elan scurt de 3-4 pași a fost de ajuns. Balonul a căpătat o traiectorie caracteristică mingilor plecate din piciorul stâng al „Regelui”, l-a păcălit pe portarul advers și a intrat în poartă.
5. Tenerife – Real Madrid 3-2, etapa a 38-a a ediției 1991-1992 a Primera Division. Minutul 28, golul de 2-0
Real Madrid se lupta pentru titlu, iar geniul lui Hagi ieșea din nou la iveală. La mijlocul primei reprize, madrilenii au beneficiat de o lovitură liberă de la 30 de metri. Cu un zid de patru oameni în față, Hagi preferă un șut în forță. Mingea ia un efect ciudat, îl păcălește pe portarul advers, întâlnește bara transversal, apoi aterizează dincolo de linia porții.
4. Barcelona – Compostela 4-0, etapa a 4-a a Primera Division 1994-1995, 24 septembrie 1994. Minutul 86, gol de 4-0
Meciul cu Compostela a fost unul dintre cele mai reușite ale decarului roman în tricoul Barcelonei. În minutul 86, după ce anterior marcase golul de 3-0, Hagi a reușit golul său de referință în tricoul blaugrana. Lovitură liberă de pe partea dreaptă, dintr-un unghi foarte închis. Întreg stadionul se aștepta la o centrare pentru unul dintre cei patru coechipieri aflați în careul advers, dar stângul lui Hagi trimite mingea la colțul lung, în vinclu, lâsându-l fără reacție pe portarul Iru.
3. Galatasaray – AS Monaco 3-2, primul meci al fazei grupelor sezonului 2000-2001. Minutul 29, golul de 2-0.
12 septembrie 2000, primul meci al fazei grupelor unui nou sezon de Liga Campionilor. Galatasaray întâlnea pe teren propriu pe AS Monaco, iar Mario Jardel deschidea scorul încă din minutul 16. La 13 minute de la golul marcat de legendarul atacant brazilian, în minutul 29, Hagi a primit o minge în banda stângă, iar ceea ce a urmat a fost o reușită marcă înregistrată pentru fotbalistul care a dus echipa de pe Ali Sami Yen pe cele mai înalte culmi: șut violent, cu piciorul stâng, iar mingea nu se oprește decât în colțul lung al porții apărate de Stephane Porato.
„Genial, pur și simplu genial! Și un stâng pentru care aș fi ucis. Ooo cât îmi doresc ca stângul meu să fi fost pe jumătate din cât de bun e al lui”, Andy Townsend, fost mare internațional irlandez și jucător la Chelsea, Aston villa sau Middlesbrough.
2. Real Madrid – Osasuna 5-2, 1991-1992, etapa 17. Minutul 32, golul de 2-0
„In ochii lui Hagi se simtea victoria dirijorului„
Regretatul Ioan Chirilă a descris, în stilul inconfundabil, golul marcat de Hagi pe Bernabeu în fața Osasunei: „Auzisem despre golul lui Hagi inca de duminica seara. Dar mi-am spus ca e un entuziasm de suporteri. Daca as cauta un superlativ, as spune ca marele gol al lui Hagi, care face din Pele (cel de la Guadalajara) o vioara a doua, seamana cu aria lui se-or Domingo din preludiul „Orei de muzica” a lui Herr Brambach. (…) Pentru ca am amintit de Placido Domingo, am putea spune ca Hagi nu a jucat, de fapt, pe „Bernabeu”, ci la „Scala”.
Iar cel mai convingator argument in acest sens este gestul lui Antici (n.r. – antrenorul de la Real), care a privit triumfator tribuna, rotindu-se pentru toti. Era in aceasta rotire a privirilor mai mult decat exuberanta unui antrenor care a crezut in Hagi, in pofida tuturor obiectiilor. In ochii lui Hagi se simtea victoria dirijorului (…)”
Marele Real Madrid se afla deja în avantaj, scor 1-0. În minutul 32, Hagi recuperează o minge în cercul de la mijlocul terenului, scapă rapid de un adversar, are varianta de a pasa în banda stângă unui coechipier aflat în poziție excelentă, dar observă că portarul Osasunei este mult ieșit din poartă. Fără să ezite, „Regele” trimite mingea de la mijlocul terenului, peste goalkeeper, și marchează unul dintre cele mai frumoase goluri văzute vreodată de fanii blanco.
1. România – Columbia 3-1, primul meci al fazei grupelor Cupei Mondiale din 1994, 18 iunie 1994. Minutul 34, golul de 2-0.
„Acel șut a fost irepetabil”
Oscar Cordoba, portarul învins de Hagi, a descris, într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor în 2014, golul primit de la „Rege”: „Crezi că aș putea să-l uit vreodată? N-am dormit multe nopți. M-am tot gîndit cum a putut să mă păcălească Hagi. Am vrut să i-o iau înainte, să intuiesc ce va face. Și am intuit așa de bine încît am luat gol. Am fost convins că va centra, de aceea am ieșit. Dar n-a centrat. Hagi m-a simțit și a tras direct. Acel șut a fost irepetabil, pentru că nu-ți dădeai seama imediat care e direcția mingii. Cînd am vrut să mă retrag, a fost prea tîrziu”
Partida cu Columbia este una de referință pentru Generația de Aur a fotbalului românesc. Stadionul Rose Bowl din Pasadena, peste 93.000 de oameni în tribune. La 1-0, în urma golului înscris de Răducioiu, Hagi oferă unul dintre momentele memorabile ale echipei naționale. Același picior stâng, șut de neuitat peste portarul Oscar Cordoba, ieșit puțin dintre buturi, gol care avea să rămână cel mai frumos marcat de naționala României la un turneu final.