Suma incredibilă cheltuită de către CSA Steaua pentru un singur proces cu FCSB: „A plătit Armata din bani publici!” + Cât ar trebui să achite investitorul care preia echipa | VIDEO EXCLUSIV ProSport Live

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 4 poze

Virgil Boglea, avocatul și președintele Asociației „Salvați Steaua”, a vorbit în exclusivitate în cadrul emisiunii ProSport Live, despre veșnicul conflict dintre CSA Steaua și FCSB.

Reprezentant al suporterilor echipei patronate de către Gigi Becali, Virgil Boglea a făcut o recapitulare a proceselor dintre CSA Steaua și FCSB și a dezvăluit ce taxă de timbru uriașă a plătit sau trebuie să plătească „militarii” pentru un singur proces intentat echipei din Liga 1.

De asemenea, avocatul a explicat de ce susține în continuare că FCSB este continuatoarea legendarei echipe Steaua București.

Virgil Boglea, despre procesele dintre FCSB și CSA Steaua

De asemenea, în dialog cu Dinu Gheorghe, prezent în studioul ProSport Live, Virgil Boglea a vorbit despre suma pe care un posibil viitor investitor la Steaua se obligă să o plătească.

„Sigur, merită toate felicitările pentru promovarea asta îndelung așteptată, doar că nu cred că echipa asta are vreo legătură cu Steaua istorică. Scindarea de Clubul Sportiv al Armatei s-a petrecut în 1998, moment de care ar trebui să se lege toată lumea, inclusiv instanțele. Până acum, niciuna dintre instanțele judecătorești nu a avut în vedere momentul aprilie 1998 când s-a înființat Asociația Fotbal Club Steaua București, care e preluat, prin desprinderea secției de fotbal din cadrul CSA, întreaga tradiție glorioasă a acestei secții de fotbal, precum și locul în Liga 1 și în cupele europene. Din perspectiva asta, singura continuatoare a fost AFC Steaua București. Ulterior, în 2003, s-a schimbat forma de organizare și această AFC Steaua București a cedat în integralitate drepturile sale, adică și palmares, și tradiții, și locul în Liga 1, și coeficienul UEFA, către Societatea Fotbal Club Steaua București.

Manchester United este o societate înființată în 1992, care a preluat palmares, tradiții, loc în cupe europene și așa mai departe, de la cealaltă entitate juridică care a existat anterior. Prin urmare, susțin în continuare că singura continuatoare a tradițiilor glorioase ale Stelei este echipa care activează fără întrerupere în Liga 1 din anul 1947.

Între cele două entități există trei procese în desfășurare: cel cu palmaresul, cel cu cele patru mărci care i-au fost anulate Clubului Sportiv al Armatei și un alt proces cu un prejudiciu pe care Armata îl solicită, în valoare de 37 de milioane de euro, pentru care s-a plătit și taxă de timbru, undeva la 8-10% din valoare. A plătit Armata, da, din bani publici, undeva spre 400 de mii de euro. Doar că procesul respectiv este suspendat până la soluționarea celui privitor la palmares. Acum, tocmai pentru că e suspendat, nu știu dacă au achitat integral această taxă, dar știm cu toții că atunci când te adresezi în civil trebuie să plătești această taxă.

(Dinu Gheorghe, prezent în studio: „Cine vine să preia echipa va trebui să dea în fiecare an 3.7 milioane ca să poată folosi sigla, palmaresul?”) Cel mai probabil! (Dinu Gheorghe: „Păi, asta înseamnă distrugerea acestei secții, pentru că cine vine trebuie să dea această sumă minimum pentru că ei nu pot vinde drepturile astea unui terț fără această sumă”) Aboslut! Doar că distrugerea clubului a început odată cu procesele intentate în 2011. Le-aș aduce aminte suporterilor care își manifestă bucurie pentru promovare că ei au început să nu mai susțină echipa din Liga 1 odată cu decizia instanței din 2014, deși procesele erau din 2011.

Nu știu cel care vine ce preia și la ce preț, dar pot să vă asigur că la momentul actual preia palmares de promovare din Liga 4 în Liga 3, după al doilea sezon, la masa verde, și acum din Liga 3 în Liga 2, după un baraj cu Afumați.

Asociația Salvați Steaua a dat în judecată CSA, pentru că în iulie 2020 acesta a refuzat în mod categoric să ne pună la dispoziție informațiile de interes public pe care noi le-am solicitat, legate de identitatea Stelei: cum a luat ființă acest club al Armatei și secția sa de fotbal, dacă denumirile pe care le-a purtat au fost ale aceleiași entități juridice, cum s-a făcut trecerea în 1998 către AFC Steaua București, regulamentele de organizare ale CSA Dintre 1998 până în 2014 și decizia de înființare a unei noi secții de fotbal astfel cum e trecută în Monitorul Oficial din 27 aprilie 2017.

Inițial, CSA ne-a răspuns că nu ne poate furniza aceste informații întrucât nu le consideră ca fiind de interes public. Noi i-am dat în judecată și anul acesta am primit o soluție de admirere a cererii noastre de chemare în judecată și de obligare a celor de la CSA să ne pună la dispoziție informațiile solicitate. Bineînțeles că încă nu s-au conformat. Așteptăm să le treacă și termenul de recurs. Le vom primi, pentru că în fond s-a câștigat și argumentele lor nu sunt de natură să convingă o instanță că au dreptate”, a spus Virgil Boglea, la ProSport Live.

Publicat: 31 05. 2021, 22:19
Actualizat: 01 06. 2021, 01:39