Votează cel mai tare succes european al Rapidului după 1990! Tu alegi meciurile de colecție ale Giuleștiului pentru marea finală și noi le vom scrie povestea!
Două meciuri de poveste ale Rapidului în cupele europene vor merge în marea finală a succeselor românești în urma votului tău! Poți alege timp de două zile în sondajul din cadrul acestui material: de astăzi până miercuri, 28 august, la ora 08:00. Vei contribui cu opțiunea ta dintre cele 10 propuneri selectate de noi din totalul de 35 de succese europene vișinii fixate din 1990 până azi.
Își fac loc triumfurile contra nemților din anii ’90, epoca lui Bealcu, Țâră, Târțău și Iulian Chiriță? Ori marile meciuri din campania de legendă Cupa UEFA 2005/2006 vor domina autoritar?
Alege meciurile de colecție ale Giuleștiului pentru marea finală!
În finala campaniei noastre, din luna septembrie, vei putea vota cele mai tari succese românești în cupele europene dintre 13 meciuri de colecție decise de fani. Pentru a alcătui lista acestor nominalizări vei vota întâi top succese pentru fiecare club / categorie de cluburi în parte.
- Descoperă AICI detaliile complete ale campaniei ProSport și criteriile care stau la baza provocării!
De astăzi până miercuri trimiți în finală 2 meciuri ale Rapidului din cele 10 propuneri prezentate mai jos, fiecare cu câte un rezumat al meciului de colecție. Ai un singur vot, iar primele două meciuri clasate în opțiunile publicului se vor califica în duelul cu succesele europene ale rivalelor Rapidului!
[poll id=”48″]
Revenire în Giulești contra lui Jupp Heynckes, Okocha, Yeboah și Kopke
Primul succes european de marcă al Rapidului după Revoluție vine în 1994, când giuleștenii, după ce au eliminat Charleroi (Belgia) din Cupa UEFA, au întâlnit pe teren propriu, în tur, pe Eintracht Frankfurt, locul 5 din Bundesliga atunci. O trupă pregătită de celebrul Jupp Heynckes, care avea să ajungă apoi la Bayern Munchen și Real Madrid ca să cucerească Liga Campionilor cu fiecare dintre cele două!
Cu Viorel Hizo (foto sus) pe bancă, Rapidul se baza pe Leo Toader, Nae Stanciu, Bealcu, Chebac, Țâră, Jean Vlădoiu sau Iulian Chiriță alături de fanii care au umplut Giuleștiul. La Eintracht jucau portarul Kopke, Bindewald, Legat, Binz împreună cu starurile africane Okocha și Yeboah. Diferență uriașă pe „foaie”, să fim drepți! Dar, deși conduși cu 1-0 din minutul 64, rapidiștii au învins prin golurile lui Alexandru Andrași (68) și Rodin Voinea (77). Succes de colecție, în ciuda faptului că la retur a venit șocul, un 0-5 fără comentarii.
Victorie contra unei echipe germane „full” de internaționali
Peste doi ani, în 1996, tot în Cupa UEFA, rapidiștii au mai făcut o victimă germană. Fără ștaiful lui Frankfurt, dar Karlsruhe avea la acea vreme în primul 11 trei internaționali germani (Michael Tarnat, Thomas Hassler și Dirk Schuster), unul francez (Marc Keller), unul rus (Sergey Kiriakov) plus viitorul om al lui Bayern Munchen, Thorsten Fink. Pe bancă, Winfried Schafer, ulterior campion al Africii cu Camerunul.
În garnitura giuleșteană, pregătită acum de Liță Dumitru, apăreau Tene, Dulca, Mironaș, Constantinovici, Boholan sau Butoiu, dar și Dumitru Târțău, autorul golului pentru victoria cu 1-0 din turul cu nemții. În ciuda succesului remarcabil, returul avea să însemne iar, în Germania, o eliminare. Karlsruhe învingea cu 4-1 și lăsa Rapidului doar gloria de moment.
La început de vis a fost Feyenoord
Ediția senzațională a Cupei UEFA 2005/2006 oferă, firesc, nu mai puțin de 7 succese europene memorabile între nominalizările Rapidului. Primul dintre ele îl constituie victoria 1-0 cu Feyenoord Rotterdam, cea care a dus giuleștenii în grupele competiției. După 1-1 pe „De Kuip”, la retur, echipa lui Răzvan Lucescu s-a impus prin golul lui Mugurel Buga (foto jos) din minutul 12, asta deși la granzii Olandei evoluau staruri de top ale momentului: Dirk Kuyt, Shinji Ono, Jonathan de Guzman, Salomon Kalou!
Amintim aici din eroii Rapidului de la acest meci, dar și din celelalte 6 nominalizări de mai jos, toți parte a grupului fenomenal din campania care s-a încheiat doar în sferturile de finală ale Cupei UEFA, prin duelul antologic cu Steaua București (denumirea vremii). Dani Coman, Marius Constantin, Maftei, Rada, Bădoi, Măldărășanu, Ilyeș, Buga, Nae Constantin, Burdujan, Daniel Niculae, Emil Dică, Vasilache, Perjă, Nicolae Grigore, Romeo Stancu, Vali Negru, Viorel Moldovan…
Victorie mare cu locul 4 din Franța, Rennes pregătită de Boloni
Cel puțin trei din cele patru meciuri jucate de Rapid în grupele Cupei UEFA au rămas în istorie. Primul, un 2-0 pe teren propriu cu Rennes, formație de pe locul 4 n Franța, pregătită de… Ladislau Boloni! În teren, printre adversari, Gourcouff, Briand, Frei, Monterrubio, Utaka, Didot sau M’Bia. Ce fotbaliști!
Daniel Niculae a deschis scorul fix înaintea pauzei (42), voleu superb din marginea careului după o pasă a lui Mugurel Buga. Tot Niculae mai ratase două oportunități în start de meci, dar și francezii avuseseră ocaziile lor, prin Bourillon și Alexander Frei, vârful elvețian în plină formă. La reluare, pressing Rennes și ocazii mari, dar Răzvan Lucescu gestionează excelent scenariul și lovitura de cap a lui Buga (67) face 2-0. Briand a tras în transversală, Maftei a scos de pe linia porții, însă povestea alb-vișinie deja începea să se scrie magnific!
Când fiul și-a învins tatăl. Dar și vedetele lui de la Donețk!
Al doilea meci din grupe, context și mai dificil, dar încheiat tot cu victorie! Și una cu simbolism aparte. Rapid a câștigat cu 1-0 în deplasare la Șahtior Donețk, fiul Răzvan învingându-și tatăl, pe Mircea Lucescu. Ucrainenii veneau în grupă după două succese, cu PAOK și Stuttgart. Și au aliniat o formulă în care s-au regăsit românii Stoican și Raț, portarul Lastuvka, Duljaj și Tymoschuk, plus brazilienii Matuzalem și Elano! Au mai intrat Srna, Jadson și Fernandinho. Degeaba!
Pentru că Rapidul a marcat în minutul 87 prin Măldărășanu, după ratări ale lui Daniel Niculae, Rada și Nae Constantin, dar și după intervenții de excepție ale lui Dani Coman. „Puteam să le dăm mai multe!”, rememora Niculae peste ani, AICI, într-un interviu exclusiv ProSport.
Succesul cu PAOK prin care s-a câștigat primăvara europeană
Calificarea Rapidului din grupele Cupei UEFA spre primăvara europeană s-a consfințit în meciul trei din grupe. Pe teren propriu, cu PAOK Salonic, clubul unde Răzvan Lucescu avea să devină erou peste ani. A fost un 1-0 prin reușita aceluiași Marius Măldărășanu, de data asta nu în final de meci, ci de primă repriză, mai exact în prelungirile acesteia.
Grecii îi aveau în iarbă pe excepționalii Zagorakis și Salpingidis, tânărul de talent Lazaros Christodoulopoulos care să joace ulterior sezoane bune în Serie A, dar și un fundaș surpriză! Elias Charalambous, cipriotul care azi pregătește campioana FCSB!
Prima victorie românească pe terenul unei echipe germane all-time!
Turul cu Hertha Berlin din primăvara europeană 2005/2006 a însemnat o deplasare pe emblematicul Olympiastadion contra locului 4 din Bundesliga. Nemții se calificaseră din grupa cu Steaua București (fusese 0-0 la Berlin) și propuneau o echipă de start cu internaționalul brazilian Gilberto Silva, flamboaiantul Marcelinho, fundașii Jerome Boateng și Arne Friedrich (om de naționala Germaniei), plus talentatul Yildiray Basturk.
Un penalty transformat de Vali Negru în minutul 68, plus eliminările lui Boateng (73) și Madlung (84) compuneau primul succes românesc all-time pe terenul unei echipe germane în cupele europene! Rapidul agresiv a avut cele mai mari ocazii oricum în prima repriză, Daniel Niculae a făcut un meci tare și a obținut inclusiv lovitura de pedepasă, în vreme ce asediul cornerelor nemțești din final n-a adus nimic. Ce avantaj pentru retur!
Seara istorică în care Bădoi a servit pentru optimi de finală în Cupa UEFA
„Ardea” Giuleștiul după 1-0 la Berlin, dar Răzvan Lucescu a pregătit exemplar și cu echilibru eficient returul cu Hertha. O primă repriză încheiată 0-0, apoi o precauție transformată în explozie. Vali Bădoi trimite o lansare din propria jumătate pe Daniel Niculae, atacantul scapă de adversarul direct și șutează fără preluare, din alergare, la colțul lung pentru 1-0 (54). Gol fabulos!
Același Bădoi centrează perfect în minutul 74, iar Mugure Buga reia din plonjon, cu capul, pentru un 2-0 care transformă revelația în confirmare. Rapid elimină Hertha Berlin cu 3-0 per total, așadar fără gol primit, și merge în optimile de finală ale Cupei UEFA. Cea mai mare performanță europeană din istoria vișinie!
Câlcâiul lui Buga după bijuteria lui Daniel Niculae. Magie cu Hamburg!
Pe 9 martie 2006, în turul optimilor de finală, alți nemți soseau în România. Un clasic al Bundesligii, Hamburger SV, pregătit de fostul internațional german Thomas Doll, ulterior antrenor la Dortmund. Exceptând portarul Wachter, toți ceilalți 10 titulari din echipa de start utilizată în Giulești erau internaționali! Iată lista impresionantă: Nigel de Jong, van der Vaart și Boulahrouz (Olanda), Van Buyten (Belgia), Wicky (Elveția), Trochowski (Germania), Takahara (Japonia), Mahdavikia (Iran), Demel (Coasta de Fildeș), Barbarez (Bosnia-Herțegovina).
Daniel Niculae (foto sus) a deschis scorul în prelungirile primei reprize, șut fenomenal de la mare distanță, după o întoarcere, în plasa laterală! Ferocele De Jong a fost eliminat (67), apoi Mugurel Buga a marcat cu câlcăiul un gol care a traversat generațiile și se va fixa poate pentru totdeauna în fotbalul românesc. S-a terminat 2-0, cu Maftei eliminat și el, în minutul 90. Un scor care, după 1-3 la Hamburg, în retur, avea să contribuie decisiv la calificarea în sferturile de finală ale Cupei UEFA!
Calificarea din Madeira pentru grupele Cupei UEFA
Ultima nominalizare vișinie vine din sezonul următor, 2006/2007, și chiar dacă nu are aura parcursului legendar anterior, nu are cum să lipsească din top 10 succese europene ale rapidiștilor după Revoluție. În ultimul tur preliminar înainte grupelor Cupei UEFA, echipa lui Răzvan Lucescu a trebuit să treacă de portughezii de la Nacional Madeira. Un nume nu atât de impozant, dar o formație de mare calitate, cu portarul elvețian Benaglio (ulterior ajuns în Bundesliga și titular la națională), Bruno Amaro, Cleber Monteiro sau Juliano Spadacio.
În Giulești a fost 1-0 pentru Rapid, formație unde apăreau față de sezonul precedent Costin Lazăr, Ianis Zicu și Ryan Griffiths, după golul lui Viorel Moldovan. La returul din Madeira, Spadacio (29) a egalat dubla și s-a mers până la urmă în prelungiri! Unde Rada a punctat (91), Bruno Basto a fost eliminat (92), iar Burdujan (101) a liniștit calificarea în grupele Cupei UEFA!
[poll id=”48″]
Ce urmează în calendarul campaniei
Faza preliminară va supune la vot nominalizări pentru fiecare echipă / categorie de echipe în parte:
- Descoperă AICI primul meci trimis în finală de votul suporterilor!
- 26-28 august: Succese Rapid
- 28-30 august: Succese Dinamo
- 30 august – 1 septembrie: Succese CFR Cluj
- 1-3 septembrie: Succese Steaua-FCSB
Din 4 septembrie până în 29 septembrie se desfășoară faza finală! În aceasta, cele 13 succese decise de tine vor fi prezentate de noi pe rând, într-un format de colecție, împreună cu dezvăluiri în exclusivitate din partea fotbaliștilor și antrenorilor care le-au produs. Astfel încât să poți vota după ce ai retrăit sau descoperit așa cum se cuvine povestea din spatele fiecărui succes!
Pe 30 septembrie vom afla împreună cel mai tare succes românesc în cupele europene din 1990 până azi și clasamentul complet decis de suporterii tuturor cluburilor!