Votează cel mai tare succes european pentru Dinamo după 1990! Tu alegi meciurile de colecție ale „câinilor roșii” pentru marea finală și noi le vom scrie povestea!

Două meciuri de poveste pentru Dinamo în cupele europene vor merge în marea finală a succeselor românești în urma votului tău! Poți alege timp de două zile în sondajul din cadrul acestui material: de astăzi până vineri, 30 august, la ora 08:00. Vei contribui cu opțiunea ta dintre cele 10 propuneri pe care le-am selectat din totalul de 36 de succese europene alb-roșii reușite din 1990 până azi.

Se vor impune oare succesele lui Mircea Lucescu, Cornel Dinu, Ioan Andone ori Mircea Rednic din postura de antrenori? Marile meciuri reușite de Florin Răducioiu, Claudiu Niculescu, Florin Bratu sau „minunea de la Liberec”?

Care e cel mai tare succes european pentru Dinamo după Revoluție?

În finala campaniei noastre, din luna septembrie, vei putea vota cele mai tari succese românești în cupele europene dintre 13 meciuri de colecție decise de fani. Pentru a alcătui lista acestor nominalizări vei vota întâi top succese pentru fiecare club / categorie de cluburi în parte.

De astăzi până vineri trimiți în finală 2 meciuri ale lui Dinamo din cele 10 propuneri prezentate mai jos, fiecare cu câte un rezumat al meciului de colecție. Ai un singur vot, iar primele două meciuri clasate în opțiunile publicului se vor califica în duelul cu succesele europene ale rivalelor lui Dinamo!

[poll id=”49″]

2-0 la Partizan Belgrad cu Răducioiu versus Mijatovic în sferturi de finală

Dinamo e nominalizată cu un meci încă din prima ediție a competițiilor continentale acoperită de campania noastră, 1989/1990, asta pentru că jucătorii alb-roșii au reușit atunci în Cupa Cupelor să avanseze până spre primăvara europeană, disputată după Revoluție! În sferturile de finală, după un 2-1 la București cu Partizan Belgrad, „dublă” Răducioiu (foto jos), echipa pregătită de Mircea Lucescu mergea pentru un retur de foc la Titograd, Podgorica de astăzi. Meciul s-a jucat pe arena Buducnost, cu 15.000 de fani în tribune.

După o primă repriză albă, Lupescu (53) și același Răducioiu (70) au marcat pentru un succes uriaș, 2-0 în deplasare! La Partizan evoluau Spasic și Mijatovic, ulterior transferați de Real Madrid, Milojevic și Bogdanovic, care aveau să ajungă tot în La Liga (Mallorca, Celta Vigo, Espanyol) sau stoperul Petric (ulterior Rangers). Din echipa lui Dinamo, dincolo de marcatori: Stelea, Mihăescu, Rednic, Andone, Klein, D. Timofte, Mateuț, Lupu, Vaișcovici, Meszaros, Cezar Zamfir…

Eliminarea lui Sporting Lisabona în noaptea carierei lui Gerstenmajer

După semifinale de Cupa Cupelor, sezonul imediat următor, 1991/1992, Dinamo merge în Cupa UEFA și face iar o victimă de top încă din primul tur! Sporting Lisabona câștigă cu 1-0 în Portugalia manșa întâi, dar returul de la București e de poveste! Gabor Gerstenmajer deschide scorul în minutul 33, rămâne 1-0 până la finalul timpului regulamentar, se ajunge în prelunigiri unde același ofensiv dinamovist, abia sosit de la FC Brașov, punctează (113) și câinii elimină „granzii” lusitani!

La Dinamo antrena acum Florin Halagian iar primul 11 era aproape în totalitate schimbat! Cu Gerstenmajer, Kadar, Mihali, Adi Matei, M. Pană, C. Pană, Cheregi, Demollari, Moga, D. Munteanu. Doar Stelea rămăsese! Dar cine era Sporting Lisabona atunci? O constelație cu Luis Figo și Jorge Cadete, Peixe și Leal, vedeta bulgară Krasimir Balakov!

Când Dinamo putea să învingă Benfica pe „da Luz”

Facem un salt de aproape un deceniu, ediția 1999/2000, dar rămânem la Cupa UEFA și succesele de basm contra portughezilor. Pe „Estadio da Luz”, în fața a peste 40.000 de suporteri adverși, Dinamo cu Cornel Dinu (foto jos) pe bancă învingea Benfica neamțului legendar Jupp Heynckes!

Gol Vali Năstase, minutul 34, pentru o garnitură românească de excepție în care se mai aflau Preda, Florea, Ciobotariu, Fl. Petre, Hîldan, Lupescu, Iftodi, Mutu, Mihalcea, Vlădoiu, Kiriță sau Marius Niculae. La portughezi, simbolurile autohtone Joao Pinto, Ricardo Maniche și Nuno Gomes, cehul slipitor Karel Poborksy, germanul Enke în poartă, internaționalul marocan El Khalej în defensivă. Din păcate, la retur, lusitanii au câștigat cu 2-0 și au eliminat Dinamo, însă victoria de pe „da Luz” rămâne un reper peste ani.

2-0 cu Șahtior Donețk la București, granzii Ucrainei pregătiți de Bernd Schuster

În turul 1 din Cupa UEFA 2003, cu Ioan Andone antrenor, Dinamo reușea două mari victorii care, cumulate, însemnau o calificare de excepție în fața lui Șahtior Donețk. Prima dintre ele, în tur, un 2-0 la București în fața trupei pregătite de neamțul Bernd Schuster! Din minutul 52, ucrainenii au rămas în inferioritate numerică (eliminare Srna), dar scorul a rămas 0-0 și egalitate numerică s-a restabilit după cartonașul roșu încasat de Semeghin (75).

Cu toate acestea, finalul de partidă „zece la zece” a convenit parcă de minune gazdelor. Dinamo a punctat prin Claudiu Niculescu și Ianis Zicu, reușite la foc automat, în minutele 87 și 88! La Șahtior evoluau croatul Pletikosa în poartă, Srna și Raț în defensivă, Brandao, Vorobey și Aghahowa opțiuni de atac, în vreme ce căpitan era Tymoshchuk!

Succes de gală în retur, 3-2 pentru trupa de vis a lui Ioan Andone

Returul de la Donețk se anunța infernal, dar scenariul din teren a întărit încă o dată convingerea că Dinamo merită să se califice, în ciuda valorii adversarilor! Aghahowa a deschis scorul în minutul 18, Claudiu Niculescu a egalat (30), același vârf african a făcut 2-1 pentru gazde (45), dar Marica (75) și Dănciulescu (87) au întors pe final pentru încă o victorie dinamovistă! Scor final 3-2 pentru bucureșteni și calificare după dublu succes!

La Dinamo au jucat în cele două manșe, în formația pregătită de Ioan Andone (foto sus), pe lângă marcatorii amintiți: Delwarte, Stoican, Bărcăuan, Burcă, Semeghin, Fl. Petre, Alexa, Grigorie, I. Badea, Vl. Munteanu, Perenyi, Ad. Iordache și portarul Preda, intrat la pauza returului în locul lui Delwarte!

Recital în „Ștefan cel Mare” la 5-1 cu Everton, locul 4 din Premier League

Campania 2005/2006 din Cupa UEFA a dinamoviștilor propune alte două partide de colecție. Prima face parte din dubla decisivă pentru calificarea în grupele competiției. După o calificare cu emoții în fața celor de la Omonia Nicosia, Dinamo se duela cu Everton, locul 4 în Premier League (în fața lui Liverpool, Man City sau Tottenham la acea vreme!), formație care ieșise din parcursul Champions League. Același Ioan Andone pe banca alb-roșie, David Moyes pe cea a englezilor!

În „Ștefan cel Mare” a fost un recital uluitor, deschis de golul lui Claudiu Niculescu (27). Everton a egalat prin Yobo (30) pentru scorul pauzei, dar repriza secundă a declanșat un iureș eficient pentru Dinamo: au marcat Zicu (51), căpitanul Fl. Petre (73), nou-intratul Bratu (76 și 90+2) pentru un incredibil 5-1 final!

La Everton jucau portarul Nigel Martyn, Phil Neville, Tim Cahill, Marcus Bent ori Simon Davies. La Dinamo, pe lângă marcatori, Moți, Tamaș, Mărgăritescu, Pleșan… În retur, doar 1-0 pentru Everton și calificare Dinamo în grupele Cupei UEFA!

Victorie mare cu ȚSKA Moscova în grupele Cupei UEFA

În grupa cu Heerenveen, Levksi Sofia, Marseille și ȚSKA Moscova, care era deținătoarea la zi a Cupei UEFA, în care s-a calificat după eliminarea lui Everton, Dinamo a reușit un meci de colecție pe teren propriu cu rușii. Un 1-0 prin golul înscris de Vlad Munteanu (foto jos) pe final de partidă, minutul 83, în fața unui adversar de calibru care îl avea pe bancă atunci pe emblematicul Valery Gazzaev.

În teren, ȚSKA Moscova însemna la acel moment doi brazilieni cu cotă uriașă, Vagner Love și Daniel Carvalho, internaționalii Milos Krasic (Serbia) și Elvir Rahimic (Bosnia-Herțegovina), alături de staturile autohtone pentru moscoviți: Akinfeev, Berezutsky, Ignashevich, Zhirkov…

Beșiktaș Istanbul, răpusă la București de Dinamo după un meci nebun

Sezonul următor, 2006/2007, tot în grupele Cupei UEFA, dar de data aceasta cu Mircea Rednic antrenor și Tottenham, Bayer Leverkusen, Beșiktaș, Club Bruges adversari pentru Dinamo! Primul meci în această fază pentru „câini”, cu Beșiktaș Istanbul pe teren propriu, primul succes european de pus în ramă.

Un 2-1 contra echipei pregătite de Jean Tigana, după ce Adrian Cristea a deschis scorul (21), brazilianul Bobo a egalat (58), Moți și Zan de la oaspeți au fost eliminați (85), Claudiu Niculescu a marcat golul victoriei din penalty (86) iar Mărgăritescu a văzut și el „roșu” în prelungiri!

Cu Gaev, Blay, Șt. Radu, Moți, Pulhac, Dennis Șerban, Ionel Ganea sau Cătălin Munteanu la dispoziție, Dinamo lua 3 puncte uriașe în fața unei echipe cu Ricardinho și Kleberson, Burak Yilmaz, Matias Delgago, Ibrahim Uzulmez și croatul Runje între buturi.

Calificare în primăvara europeană după victorie acasă cu Bayer Leverkusen!

După 1-1 la Club Bruges în al doilea meci din grupe, Dinamo revenea pe teren propriu pentru un 2-1 istoric în fața lui Bayer Leverkusen, scor care califica echipa în primăvara europeană indiferent de rezultatul cu Tottenham! Michael Skibbe era pe banca nemților care îi aveau în teren pe atacanții Barbarez și Voronin și internaționalii germani Paul Freier, Bernd Schneider, Simon Rolfes, Hans-Jorg Butt ori Gonzalo Castro!

Vârful bosniac Barbarez, actualul selecționer al țării de origine, a deschis scorul în minutul 19, dar reușitele lui Claudiu Niculescu (foto sus) din minutele 35 și 74 au scris o pagină formidabilă din istoria post-decembristă a succeselor europene pentru Dinamo București!

Fără comentarii de prisos: minunea de la Liberec!

Nu avea cum să lipsească din galeria sărbătorilor dinamoviste tocmai „minunea de la Liberec”. În 2009, turul play-off-ului pentru grupele Europa League, la București a fost un coșmar. Slovan Liberec din Cehia s-a impus cu 2-0 pe teren (scorul din minutul 84) și 3-0 decizie UEFA după ce fanii dinamoviști au întrerupt meciul în minutul 87. Pentru Dario Bonetii și trupa lui returul părea să fie doar un calvar obligatoriu. Dar…

Pe 27 august 2009, la Liberec, Andrei Cristea a deschis scorul încă din minutul 2 iar Marius Niculae a înscris în minutele 57 și 82, trimițând astfel confruntarea în prelungiri. A rămas 3-0 pentru Dinamo și s-a ajuns la penalty-uri. Acolo unde portarul Florin Matache a făcut „meciul vieții” iar minunea s-a produs! Calificare! Artizanii, pe lângă marcatori și goalkeeper: Molinero, Moți, Dr. Grigore, Zie Diabate, Zicu, Kone, Boștină, Ad. Cristea, Dănciulescu, Torje, Cl. Niculescu.

[poll id=”49″]

Ce urmează în calendarul campaniei

Faza preliminară va supune la vot nominalizări pentru fiecare echipă / categorie de echipe în parte:

Din 4 septembrie până în 29 septembrie se desfășoară faza finală! În aceasta, cele 13 succese decise de tine vor fi prezentate de noi pe rând, într-un format de colecție, împreună cu dezvăluiri în exclusivitate din partea fotbaliștilor și antrenorilor care le-au produs. Astfel încât să poți vota după ce ai retrăit sau descoperit așa cum se cuvine povestea din spatele fiecărui succes!

Pe 30 septembrie vom afla împreună cel mai tare succes românesc în cupele europene din 1990 până azi și clasamentul complet decis de suporterii tuturor cluburilor!

Publicat: 28 08. 2024, 08:03
Actualizat: 29 08. 2024, 20:09