Votează cel mai tare succes european pentru Petrolul Ploiești, Universitatea Craiova, Farul Constanța sau Astra Giurgiu! Tu alegi meciurile de colecție pentru marea finală și noi le vom scrie povestea!
Două meciuri în marea finală a succeselor românești din cupele europene vor fi alese prin vot timp de două zile în sondajul din cadrul acestui material: de astăzi până luni, 26 august, la ora 08:00. Vei contribui cu opțiunea ta dintre cele 14 propuneri care vin din partea categoriei de echipe cu 7-15 succese europene obținute din 1990 până azi.
Provocarea e să alegi meciul remarcabil dintre succesele obținute de Astra Giurgiu, Gloria Bistrița, Farul Constanța, Ceahlăul Piatra Neamț, Progresul-FC Național, Petrolul Ploiești, Universitatea Craiova și FC Vaslui!
Ce meciuri de colecție din rândul succeselor europene trimiți în finală?
În finala campaniei noastre, din luna septembrie, vei putea vota cele mai tari succese românești în cupele europene dintre 13 meciuri de colecție decise de fani. Pentru a alcătui lista acestor nominalizări vei vota întâi top succese pentru fiecare club / categorie de cluburi în parte.
- Descoperă AICI detaliile complete ale campaniei ProSport și criteriile care stau la baza provocării!
De astăzi până luni trimiți în finală 2 meciuri din cele 14 propuneri venite dinspre cluburile cu câte 7-15 succese europene după 1990. Dar să descoperim propunerile din care trebuie să alegi și rezumatul fiecărei partide nominalizate!
[poll id=”47″]
Minunea de sub Pietricica: Mallorca lui Dani Guiza a fost eliminată de Ceahlăul!
Pe 8 iulie 2000, în Cupa UEFA Intertoto, Ceahlăul Piatra Neamț obținea o performanță istorică! După 1-2 în deplasare cu Mallorca și condusă cu 1-0 pe teren propriu din minutul 10, reușea o revenire de senzație, câștiga cu 3-1 și elimina astfel spaniolii clar favoriți!
Marcator pentru iberici, și în tur, și în retur, nimeni altul decât Dani Guiza, viitorul campion european cu Spania din 2008, în vreme ce Luis Rubiales, ulterior președinte al Federației spaniole, era în defensivă. Sub Pietricica, băieții lui Mircea Nedelcu au marcat de trei ori prin Leo Grozavu, Lavi Hrib și Florin Axinia (foto sus), ultima reușită, pentru calificare, în minutul 85, după o serie de driblinguri în marginea careului și șut în vinclu! Pentru nemțeni au mai evoluat Lefter, Șoimaru, Perjă, Domșa, Costel Ilie, Marc, Costel Enache, Botez, Solomon, Scânteie..
Premoniția lui Contra și noaptea în care Petrolul lui Grozav a speriat Olanda
Două succese europene are Petrolul Ploiești în nominalizările noastre, prima venind din ediția 2013/2014, cu Cosmin Contra antrenor. În turul 3 preliminar Europa League, după 1-1 în Prahova, „lupii” plecau cu șanse reduse spre manșa decisivă, din Olanda, cu Vitesse Arnhem. O echipă pregătită atunci de Peter Bosz, viitor tehnician la Ajax, Dortmund, Leverkusen, Lyon și PSV Eindhoven, cu jucători precum Davy Proper sau van Aanholt, ulterior internaționali olandezi și fotbaliști de Premier League, ecuadorianul Ibarra, norvegianul Marcus Pedersen…
La Arnhem, pentru Petrolul a deschis scorul Boudjemaa în minutul 21, dar speranțele au scăzut dramatic după ce van der Heijden a egalat (72) iar Alcenat a fost eliminat în minutul 80. Cu toate astea, în minutul 90+5, Gicu Grozav a executat fantastic o lovitură liberă! 2-1 pentru Petrolul și revenire uluitoare după ce Contra anunțase înainte de meci că Grozav va decide calificarea!
Un 4-1 în deplasare cu granzii Cehiei pentru o calificare de pomină a Petrolului
Sezonul următor, tot în turul 3 Europa League, dar de data aceasta cu Răzvan Lucescu pe bancă, Petrolul remizează din nou pe teren propriu și tot 1-1! Adversar: Viktoria Plzen, echipa de top a Cehiei, antrenată de Dusan Uhrin jr. Cu Kolar, Pilar, Petrzela, Bakos, Tecl, Hubnik, Limbersky sau Prochazka, grup experimentat, valoros și favorit.
Returul de la Plzen a însemnat însă o lecție de fotbal predată de ploieșteni! S-a intrat la pauză deja cu 3-1 în favoarea Petrolului, goluri marcate de Filipe Teixeira, Adi Mutu și Pablo de Lucas, pentru ca a doua repriză să aducă și reușita lui Toto Tamuz pentru un neverosimil 4-1 în deplasare și o calificare de poveste! Viktoria Plzen nu mai pierduse de 269 de zile pe teren propriu!
Un 3-0 pentru olteni și calificarea în play-off-ul Conference League 2022
Aventurile oltenilor în Europa după 1989 sunt la ani lumină ca impact de cele anterioare Revoluției. Cu toate acestea, un succes nu are cum să lipsească: victoria 3-0 cu Zorya Lugansk, una din echipele foarte bune ale Ucrainei, și calificarea în play-off-ul Conference League 2022.
Cu Mirel Rădoi nou-sosit pe bancă, după 0-1 în tur, oltenii au marcat prin lovitura de cap a lui Raul Silva (5), voleul superb al lui Baiaram (53) și execuția lui Bancu din careu, bară-gol (57).
La ucraineni jucau Brazhko și Kabaev, azi oameni de bază la Dinamo Kiev și primul internațional prezent la EURO 2024, Nazaryna (ajuns la Șahtior Donețk), atacantul Rusyn (Sunderland în prezent) ori stoperul Batagov (azi Trabzonspor).
Vasluiul lui Porumboiu scoatea pe Sparta Praga din Europa League!
Sezonul 2011/2022 a însemnat grupe Europa League pentru Vasluiul lui Adrian Porumboiu, una din cele mai frumoase echipe ale ultimelor decenii în fotbalul nostru. În play-off-ul pentru grupe, moldovenii au eliminat Sparta Praga, marele avantaj obținându-l în tur: 2-0 la Piatra-Neamț, goluri Temwanjera (13) și Milanov (36). La retur, doar 0-1 și calificare istorică pentru FC Vaslui!
Alte nume din echipa-reper pregătită de Viorel Hizo erau Cernyauskas, Farkas, Bălace, Zmeu, Buhăescu, Sănmărtean și Wesley. De partea cealaltă, cehii îi aveau pe portarul Blazek, Sionko, Kweuke, Vacek, Matijovski, Brabec, Jarosik, vârful Kadlec cotat la 5 milioane euro…
Prin golul lui Zmeu, moldovenii au făcut legea în fața lui Sporting Lisabona
După calificarea cu praghezii, aventura în grupele Europa League pentru vasluieni a adus încă o performanță remarcabilă. Nu din confruntările cu Zurich și Lazio Roma (chiar dacă a fost 2-2 și 0-0 cu italienii!), ci din dubla cu Sporting Lisabona! Pe 3 noiembrie 2011, băieții lui Hizo la care s-au alăturat brazilianul Adailton și mijlocașul sârb Palvovic învingeau una din marile forțe ale Portugaliei, 1-0 prin reușita lui Zmeu (30).
În formația lusitanilor au jucat spaniolul Diego Capel, bulgarul Bojinov, peruanul Andre Carillo, olandezii van Wolfsfinkel și Schaars, chilianul Matias Fernandez, portughezul Carrico…
La Constanța, Farul învingea reprezentata Franței cu Sagna, Kaboul, Cheyrou…
Cu mulți ani înainte ca Gică Hagi să preia Farul Constanța, dobrogenii au reușit în finala Cupei UEFA Intertoto din 2006 un succes de prestigiu, cu toate că acesta nu le-a adus continuarea în Cupa UEFA prin eliminarea celor de la Auxerre. În turul din Franța, o echipă stelară pregătită de Jean Fernandez se impunea cu 4-1 dar, la retur, Farul a câștigat cu 1-0 și a fixat un meci memorabil.
Cu sârbul Momcilo Vukotic pe bancă, echipa românească în care evoluau Farmache, Șchiopu, Guriță, Vlas, Florin Lungu sau Iulian Apostol a învins prin golul marcat din penalty de Dinu Todoran (46). Deși nu a obținut un 3-0 necesar calificării, rămâne cu amintirea unei victorii mari împotriva lui Benoit Cheyrou, Bacary Sagna, Thomas Kahlenberg, Younes Kaboul, Fabien Cool, Johan Radet și… Daniel Niculae (foto sus)!
Magie în Franța: Astra Giurgiu elimină Olympique Lyon după 2-1 pe Stade Gerland!
Perioada 2014-2016 este cea a marilor succese europene din istoria Astrei Giurgiu, iar careul nominalizărilor din campania noastră se deschide cu eliminarea fabuloasă a lui Olympique Lyon din play-off-ul Europa League 2014! Echipa lui Daniel Isăilă, cu Lung, Junior Morais, Oros, Enache și Budescu pierduse 0-1 la Giurgiu, dar returul avea să șocheze continentul!
Pe „Stade de Gerland”, giurgiuvenii au intrat la pauză cu 0-1, gol Malbranque (35), iar calificarea părea iluzorie. Dar reușitele lui Fatai (72) și Budescu, din penalty, minutul 81, după eliminarea lui Rose (78) de la francezi, au întors magic totul! La Lyon juca în poartă Anthony Lopes iar jucătorii de câmp erau Tolisso, Bakary Kone, Gonalons, Grenier, Lacazette, Jallet, Ghezzal!
Constantin Budescu versus West Ham: două goluri și Astra merge mai departe!
Doi ani la rând, Astra Giurgiu a fost coșmarul englezilor de la West Ham. Prima oară, în turul 3 Europa League din 2015 când, după 2-2 la Londra, echipa lui Marius Șumudică s-a impus cu 2-1 la Giurgiu! Argentinianul Lanzini puncta pentru West Ham încă din minutul 3, dar dubla lui Budescu din minutele 33 și 36 avea să aducă în România calificarea impresionantă!
În cele două meciuri, pentru West Ham au jucat Dimitri Payet, Angelo Ogbonna, Kevin Nolan, Enner Valencia sau Mauro Zarate, dar tehnicianul croat Slaven Bilic s-a văzut eliminat cu toate resursele excepționale pe care le avea la dispoziție.
Minunea de la Londra: 1-0 cu West Ham și Astra intră definitiv în palmaresul englezilor
În 2016, tot West Ham, dublă manșă decisivă pentru calificarea în grupele Europa League. De data aceasta remiza din tur, 1-1, a fost la Giurgiu. Șansele păreau tot mai mici pentru Astra. Dar, la Londra, calificare senzațională, 1-0 pentru echipa lui Șumudică prin golul marcat de Filipe Teixeira în minutul 45!
Cu Lovin, Ioniță II, D. Niculae, Alibec, Seto și Geraldo pe teren, reprezentanta noastră a făcut un joc tactic perfect, cu toate că la West Ham apăruseră și alte nume grele față de anul trecut pentru Slaven Bilic: Michail Antonio, Kouyate, Reid, Calleri…
Primăvară europeană pentru Astra Giurgiu după 2-1 la Viena
După succesul de poveste de la Londra cu West Ham, Astra Giurgiu mergea așadar în grupele Europa League 2016/2017. Misiunea pentru calificarea în primăvara europeană părea una greu de îndeplinit, urmau dueluri cu AS Roma, Viktoria Plzen și Austria Viena. Lucrurile s-au complicat și mai mult după 2-3 cu Austria Viena și 0-4 la Roma. Însă, un 2-1 la Plzen, plus o remiză acasă cu cehii, a început să lumineze parcursul. Meciul din deplasare cu Austria Viena ar fi putut deveni, printr-un succes, biletul spre primăvara europeană. Și așa a fost!
Austriecii au marcat însă primii, în minutul 57, prin Rottpuller. Astra revenit iar, deja tradițional, prin Daniel Florea (79) și un penalty executat perfect de Budescu (88). Un 2-1 în deplasare cu o echipă tare, care s-a cumulat cu un 0-0 în runda finală, pe teren propriu, contra lui AS Roma și a dus echipa lui Șumudică în primăvara europeană!
FC Național cu Halagian pe bancă elimina Partizan Belgrad
Nici Progresul București, ulterior FC Național, nu avea cum să lipsească din galeria cluburilor românești cu succese europene după Revoluție. Partida-reper pentru „bancari” între nominalizări vine din Cupa UEFA 1996 când, după un 0-0 la Belgrad, echipa antrenată de Florin Halagian învingea cu 1-0 pe teren propriu Partizan, gol Dănuț Moisescu (6) urmat de o eliminare pentru sârbi (Tasevski, 37) și elimina din competiție granzii vecinilor!
Pe „Cotroceni” au mai jucat atunci Răzvan Lucescu, Petre Marin, Liviu Ciobotariu, Vochin, Sburlea, Remus Ganea, Pigulea, Vasc, Dună, Liță, Zegrean, Marian Savu și Radu Niculesuc, în vreme ce în lotul sârbilor, pregătit de Ljubisa Tumbakovic, viitor selecționer Muntenegru dar și Serbia, se aflau nenumărate vedete. Printre ele, atacantul macedonean Hristov, Nisa Savejlic transferat ulterior de Bordeaux în Ligue 1 sau Drazen Bolic, ajuns în Serie A la Salernitana.
Victoria Gloriei Bistrița cu Zaragoza lui Esnaider, câștigătoarea Cupei Cupelor!
Câștigătoare a Cupei României, Gloria Bistrița juca în 1994 în turul 1 al Cupei Cupelor și întâlnea un adversar net superior: Real Zaragoza. Echipa lui Constantin Cârstea se baza pe Câmpeanu, Zegrean, Mironaș, Săsărman, Tararache, Sevastița sau Ilie Lazăr, în vreme ce spaniolii veneau în Ardeal pregătiți de Victor Fernandez cu internaționalii spanioli Belsue, Pardeza (ex-Real Madrid) și argentinieni Fernando Caceres, Dario Franco, Juan Esnaider. Ultimul, atacant ajuns ulterior la Real Madrid, Atletico Madrid și Juventus!
Dar, în turul de la Bistrița, deși Esnaider a deschis scorul în minutul 44, Marius Răduță (51) și Mihai Lungu (52) au administrat un șoc! Gloria a câștigat și a fixat un succes european de prestigiu, cu toate că la retur Zaragoza avea să se califice după un 4-0 categoric. Și, apoi, să câștige trofeul Cupei Cupelor în acea ediție (foto sus)!
Când Atletico Madrid pleca învinsă de la Bistrița…
Peste ani, o nouă generație a impresionat la Bistrița. De data aceasta cu Ioan Ovidiu Sabău pe bancă, în Cupa UEFA Intertoto 2007, avându-i în componență pe Albuț, Frăsinescu, Abrudan, Sepsi, Nalați, Coroian, Tilincă și Dorel Zaharia. În turul cu uriașii de la Atletico Madrid, Gloria Bistrița s-a impus cu 2-1! Golurile noastre, reușite de Zaharia (6) și Tilincă (38).
Cine era Atletico Madrid atunci? O formație pregătită de celebrul mexican Javier Aguirre, cu staruri uriașe în teren: portughezii Maniche și Costinha, argentinenii Leo Francio și Maxi Rodriguez, francezul Luccin, bulgarul Martin Petrov, grecul Seitaridis, spaniolul Raul Garica, fundașul columbian Perea… La retur, Atletico a reușit un 1-0 suficient pentru calificare, după ce a trebuit să apeleze și la atacanții Sergio Aguero și Diego Forlan, marcatorul golului calificării!
[poll id=”47″]
Ce urmează în calendarul campaniei
Faza preliminară va supune la vot nominalizări pentru fiecare echipă / categorie de echipe în parte:
- 24-26 august: Succese europene Astra, Petrolul etc.
- 26-28 august: Succese Rapid
- 28-30 august: Succese Dinamo
- 30 august – 1 septembrie: Succese CFR Cluj
- 1-3 septembrie: Succese Steaua-FCSB
Din 4 septembrie până în 29 septembrie se desfășoară faza finală! În aceasta, cele 13 succese decise de tine vor fi prezentate de noi pe rând, într-un format de colecție, împreună cu dezvăluiri în exclusivitate din partea fotbaliștilor și antrenorilor care le-au produs. Astfel încât să poți vota după ce ai retrăit sau descoperit așa cum se cuvine povestea din spatele fiecărui succes!
Pe 30 septembrie vom afla împreună cel mai tare succes românesc în cupele europene din 1990 până azi și clasamentul complet decis de suporterii tuturor cluburilor!