Votează cel mai tare succes european pentru Poli Timișoara, Oțelul Galați, Unirea Urziceni sau Pandurii Tg. Jiu! Tu alegi meciul de colecție pentru marea finală și noi îi vom scrie povestea!

Votează cel mai tare succes european pentru Poli Timișoara, Oțelul Galați, Unirea Urziceni sau Pandurii Tg. Jiu! Tu alegi meciul de colecție pentru marea finală și noi îi vom scrie povestea!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Primul meci în marea finală a succeselor românești în cupele europene va fi ales prin vot timp de două zile în sondajul din cadrul acestui material: de astăzi până sâmbătă, 24 august, la ora 08:00. Și îl vei alege dintre cele 10 propuneri care vin din partea categoriei de echipe cu 1-6 succese europene obținute din 1990 până azi.

Provocarea e să alegi meciul remarcabil dintre succesele obținute de Oțelul Galați, Poli Timișoara, Sepsi Sf. Gheorghe, Pandurii Tg. Jiu, Gaz Metan Mediaș, Unirea Urziceni și ASA Tg. Mureș!

Primul meci în finală se votează începând de acum!

În finala campaniei noastre, din luna septembrie, vei putea vota cele mai tari succese românești în cupele europene dintre 13 meciuri de colecție decise de fani Pentru a alcătui lista acestor nominalizări vei vota întâi top succese pentru fiecare club / categorie de cluburi în parte.

De astăzi până sâmbătă trimiți în finală 1 meci din cele 10 propuneri venite dinspre cluburile cu 1-6 succese europene după 1990. Această categorie e compusă din formațiile Oțelul Galați (6 succese), FCU Craiova (5), Poli Timișoara (5), Sepsi Sf. Gheorghe (4), Viitorul Constanța (3), FC Argeș (3), Pandurii Tg. Jiu (3), Gaz Metan Mediaș (3), FC Botoșani (2), FC Brașov (2), Unirea Urziceni (2), ASA Tg. Mureș (1).

Din păcate, aventurile europene de după Revoluție ale formațiilor FCU Craiova, Viitorul Constanța, FC Argeș, FC Botoșani și FC Brașov nu furnizează meciuri-reper. Dar să descoperim cele 10 propuneri din care trebuie să alegi și rezumatul fiecărei partide nominalizate!

Care e cel mai tare succes european dintre următoarele:

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...

Mediașul lui Pustai elimina echipa lui Tomas Tuchel și Choupo-Moting

Cea mai frumoasă ispravă europeană din istoria scurtă în competițiile UEFA a celor de la Gaz Metan Mediaș este și azi un reper de dârzenie și inspirație. În preliminariile Europa League 2011/2012, echipa lui Cristi Pustai a eliminat finlandezii de la KuPs, apoi a dat de Mainz, reprezentanta Germaniei. Un 1-1 în deplasare părea deja o surpriză, însă returul a rămas cu adevărat de neuitat!

Mainz era antrenată de Thomas Tuchel, viitor tehnician la Dortmund, PSG, Chelsea și Bayern Munchen! Iar în teren avea nume precum Ivanschitz, Choupo-Moting, Baumgartlinger, Alaggui, Polanski, cu cote uriașe comparativ cu Trtovac, Khubutia, Buzean, Bawab ori Florin Lazăr. La Mediaș, Risse a deschis scorul pentru oaspeți (31), însă Bawab (62) a marcat și a trimis totul în prelungiri. S-a ajuns la penalty-uri! Unde Răzvan Pleșca a făcut meciul carierei, parând șuturile lui Allagui și Soto pentru o calificare incredibilă!

Remontada gorjenilor debutanți la granzii Israelului

La debutul istoric în competițiile europene, ediția 2013/2014, Pandurii Târgu Jiu a eliminat Levadia Tallin (Estonia) în preliminariile Europa League apoi a dat peste Hapoel Tel Aviv (Israel), adversar superior ca experiență și valoare. Jucau la Hapoel atunci atacanții Schechter și Damari, transferați ulterior de Nantes, respectiv RB Leipzig, mijlocașul Vermouth (toți trei internaționali israelieni), veteranul olandez Jurgen Colin în apărare, fost la PSV și Ajax.

După 1-1 pe teren propriu, gorjenii abia dacă mai visau la calificare. Cristi Pustai a plecat spre Tel-Aviv cu un nou portar titular, Mingote, plus Mamele și Buleică titularizați față de tur. În rest, Ungurușan, Paraskevas, Paul Anton, Dan Nistor, Matulevicius ori brazilianul Eric în nucleul de forță al Pandurilor. Hapoel a deschis scorul din penalty în minutul 21, speranțele, câte erau, s-au șubrezit. Însă egalarea rapidă a lui Eric (34) și golul de 2-1 după pauză al nou-intratului Alexandru Ciucur au tranșat o calificare uimitoare!

Minunea de la Braga și calificarea Pandurilor în grupele Europa League

Dar ca să ajungă în grupele Europa League 2013/2014, după Hapoel Tel Aviv, Pandurii a trebuit să treacă de Braga! Locul 3 din Portugalia. Și a făcut-o! După 0-1 în meciul disputat la Cluj, echipa lui Jesualdo Ferreia își confirma statutul de mare favorită și totul părea o formalitate la retur. Însă același Alex Ciucur s-a consacrat drept eroul pentru Europa al gorjenilor, marcând iar golul decisiv și neașteptat!

Pe Estadio Municipal de Braga, Alin Buleică a egalat scorul per total, marcând în minutul 15. Cu toate că portughezii îl aveau portar pe Eduardo, om de națională!, iar în teren jucau fotbaliști de peste 3 milioane euro fiecare: Ruben Micael, Aderllan, Nuno Coehlo sau Luiz Carlos. S-a ajuns în prelungiri, Ciucur a înscris miraculos (117) și Pandurii zguduia continentul!

Unirea Urziceni, un 4-1 uluitor la Glasgow Rangers!

În ediția Champions League 2009/2010, campioana României avea locul asigurat direct în grupe! Iar aceasta a fost uluitoarea Unirea Urziceni. Ialomițenii lui Dan Petrescu, un lot cu Galamaz, Maftei, Tibi Bălan, Epaminonda Nicu, Dacian Varga sau Iulian Apostol, au debutat în competiția supremă cu un 0-2 la Sevilla și un 1-1 încurajator, în Ghencea, cu VfB Stuttgart. A urmat deplasarea pe „Ibrox Park”, acasă la Glasgow Rangers. Și un meci de poveste pentru fotbalul nostru contemporan!

Autogolul lui Ricardo Gomes din minutul 2 promitea un scor-fluviu pentru cei 40.000 de fani scoțieni, însă lucrurile s-au reglat prin egalarea din minutul 32, opera lui Marius Bilașco. În repriza a doua, scenariu de film! Alte două autogoluri (49 și 59), de data aceasta cadouri de la Rangers! Urziceni a condus cu 3-1 și a mai punctat o dată prin Brandan, în minutul 65!

Grupele Champions League, victorie cu Sevilla. Reușită de Urziceni!

Rămânem în epoca Dan Petrescu la Unirea Urziceni și la grupele Champions League din 2009/2010. După 4-1 la Rangers, încă o aventură fantastică! Un 1-0 pe teren propriu cu FC Sevilla, la care atunci evoluau Jesus Navas, Diego Capel, Frederic Kanoute, Alvaro Negredo, Luis Fabiano și Diego Perotti!

„Joc urât, autogol, 1-0!

În Ghencea, sârbul Dragutinovic a marcat în proprie poartă în ultimul minut al primei reprize. Acesta a rămas scorul până la final, în ciuda dominării autoritare a ibericilor. Meciul a fost penultimul din grupele Ligii Campionilor și a asigurat calificarea ialomițenilor în primăvara Europa League, de pe locul 3 în grupă.

File de poveste: 2-1 la AS Saint-Etienne pentru ASA Tg. Mureș

În sezonul 2014/2015 din preliminariile Europa League, ASA Tg. Mureș cu Vasile Miriuță pe bancă a primit încă de la intrarea în competiție un adversar de calibru. AS Saint-Etienne, club de tradiție din Franța, avantajat de o atmosferă teribilă pe teren propriu. În tur, 0-3 pe Mureș, între băieții lui Christophe Galtier (ulterior antrenor la Lille, Nice și PSG) evoluând vedetele Max Gradel, Loic Perrin sau Stephan Ruffier, toți fotbaliști de peste 6 milioane euro fiecare la acel moment.

Însă la returul ce părea imposibil Velayos, Gorobsov, Hanca ori Jurado, fără a avea cota adversarilor, au produs un mic miracol. Olandezul Luis Pedro (39), după o fază creată de Axente, și stoperul spaniol Ivan Gonzalez (62) au făcut 2-0 pentru ai noștri și liniște pe Stade Geoffroy-Guichard! Mai era nevoie de o reușită și s-ar fi mers în prelungiri! Din păcate, același Gonzalez a trimis în proprie poartă (72). Doar zece minute de vis! S-a încheiat  2-1 pentru ASA, însă măcar o victorie de colecție!

„Boboci” prin Europa, cei de la Sepsi au demolat emblema Bulgariei

În 2023, Sepsi OSK Sf. Gheorghe s-a aflat la doar a treia încercare europeană, palmares oricum de apreciat pentru un club creat în 2011! În Turul 2 preliminar Conference League, covăsnenii au picat cu ȚSKA Sofia. Diferență de istorie, blazon și valoare în teorie. ȚSKA a primit la Sofia pe Sepsi cu 10 stranieri în teren, mai toți cotați la 1-2 milioane de euro fiecare, în frunte cu norvegienii Lindseth și Heinz. Cu câteva zile înainte turului, bulgarii îl transferă pe ofensivul Phaeton pentru 1,6 milioane euro de la Grenoble!

Dar tactica lui Liviu Ciobotariu și prestațiile băieților lui au transformat turul într-un 2-0 consistent în favoarea lui Sepsi, pe care puțini îl prognozau. Au marcat Nicolae Păun (68) și Roland Varga (80) într-o lecție de abordare și implicare la care au mai avut contribuții esențiale Niczuly, Bălașa, An. Dumitrescu, Ștefănescu, Rondon, Cosmin Matei. Iar la retur, Sepsi și-a zdrobit adversarul gestionând fantastic succesul tare din tur: 4-0!

S-a întâmplat cu adevărat! Poli Timișoara – Atletico Madrid 2-0 

Pare neverosimil pentru cei mai tineri, când te gândești că Poli e azi în Liga 3 iar Aletico reprezintă unul din granzii Champions League. Dar în ediția 1990/1991 din Cupa UEFA bănățenii i-au eliminat madrileni!

Echipa lui Constantin Rădulescu a reușit pe Bega o partidă fabuloasă, 2-0 prin golurile lui Bungău (43 din penalty) și Octavian Popescu (62), dar și prin efortul lui Jipa, Varga, Crăciun, Stoicov, Vlaicu, Rosenblum ori Ioan Timofte. Au plecat uluite din Timișoara vedetele Donato Gama, Roberto Solozabal, Alfredo Santaelena, Abel Resino, cu Paulo Futre în frunte și căpitan!

Chiar și-așa, calificarea părea încă un vis. Pentru că Atletico era pregătită de legendarul croat Tomislav Ivic, mustea de valori și așteptau 55.000 de fani pe „Vicente Calderon”. Poli a pierdut însă cu doar 1-0 și, la umbra succesului colosal din tur, s-a calificat!

Când Poli Timișoara elimina Șahtiorul lui Mircea Lucescu

Peste aproape două decenii, alb-violeții impresionau din nou continentul. În turul 3 preliminar Champions League 2009/2010, echipa lui Ioan Ovidiu Sabău se duela cu Șahtior Donețk, în epoca de aur a ucrainenilor, cu Mircea Lucescu pe bancă. Misiunea părea de nerezolvat, Șahtior tocmai cucerise Cupa UEFA! Iar în echipă figurau Srna, Hubschmann, Fernandinho, Ilsinho, Jadson, Willian și Luiz Adriano!

Banatu-i fruncea

A fost însă 2-2 la Donețk, cu Poli conducând în două rânduri prin reușitele lui Gigel Bucur (20 și 80) și pierzând victoria în minutul 86, gol al brazilianului Fernandinho care ulterior avea să scrie istorie la Manchester City! Returul a însemnat o partidă gândită excelent și închisă tactic de Sabău, cu portarul Pantilimon în mare formă, iar Cisovsky, Alexa, Bourceanu, Bonfim și frații Karamyan dându-și viața pe teren. S-a terminat 0-0, calificare pentru Poli cu goluri marcate în deplasare!

Oțelul lui Petre Grigoraș se distra cu Trabzonspor

În sezonul 2007/2008, Cupa UEFA Intertoto era a treia competiție europeană. Oțelul Galați, cu Petre Grigoraș pe bancă și generația lui Sârghi, Szekely, Gabi Paraschiv, Gabi Giurgiu și Jula, a abordat serios provocarea știind că, dacă elimină Trabzonspor, va continua în Cupa UEFA. Asta deși la turci evoluau internaționalii turci Karadeniz, Umit Bulut, Serkan Balci plus talentatul Ibrahima Yattara, cotat la acea vreme la aproape 7 milioane de euro!

La Galați s-a terminat 2-1 pentru Oțelul, cu multă șansă. Daniel Stan a deschis scorul (26), Yattara a fost eliminat (28), dar Trabzonspor a reușit totuși egalarea pe final (83). Gabi Paraschiv a făcut 2-1 (86), stoperul Atan a fost și el eliminat (90). La retur, atmosferă incendiară și 1-0 pentru gazde din minutul 8. Cine se mai aștepta la ceva? Cert e că Szekely a egalat repede (12) și regretatul Emil Jula a înscris din penalty (88) pentru încă un 2-1 și o calificare remarcabilă!

Care e cel mai tare succes european dintre următoarele:

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...

Calendarul complet al campaniei

Faza preliminară va supune la vot nominalizări pentru fiecare echipă / categorie de echipe în parte:

  • 22-24 august: Succese europene Oțelul, Poli Timișoara etc.
  • 24-26 august: Succese europene Astra, Petrolul etc.
  • 26-28 august: Succese Rapid
  • 28-30 august: Succese Dinamo
  • 30 august – 1 septembrie: Succese CFR Cluj
  • 1-3 septembrie: Succese Steaua-FCSB

Din 4 septembrie până în 29 septembrie se desfășoară faza finală! În aceasta, cele 13 succese decise de tine vor fi prezentate de noi pe rând, într-un format de colecție, împreună cu dezvăluiri în exclusivitate din partea fotbaliștilor și antrenorilor care le-au produs. Astfel încât să poți vota după ce ai retrăit sau descoperit așa cum se cuvine povestea din spatele fiecărui succes!

Pe 30 septembrie vom afla împreună cel mai tare succes românesc în cupele europene din 1990 până azi și clasamentul complet decis de suporterii tuturor cluburilor!

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Nelson Mondialu NU este tatăl biologic al lui Livian. A invitat şi familia reală la nuntă, dar nu au vrut să audă de el
Nelson Mondialu NU este tatăl biologic al lui Livian. A invitat şi familia reală la nuntă, dar nu au vrut…
Echipamentele celor 36 de echipe din Champions League, de la cel mai frumos la cel mai urât! Liderul-surpriză
Echipamentele celor 36 de echipe din Champions League, de la cel mai frumos la cel mai urât! Liderul-surpriză
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Banii nu aduc fericirea! Cel mai bogat fotbalist din lume, cu salariu de FCSB, nu mai prinde nici lotul echipei sale
Banii nu aduc fericirea! Cel mai bogat fotbalist din lume, cu salariu de FCSB, nu mai prinde nici lotul echipei…
Bilete de odihnă și tratament pentru pensionarii români. Acte necesare și cine beneficiază de ele
Bilete de odihnă și tratament pentru pensionarii români. Acte necesare și cine beneficiază de ele
BREAKING Cutremur MARE în România, s-a simţit puternic la Bucureşti. Vom reveni
BREAKING Cutremur MARE în România, s-a simţit puternic la Bucureşti. Vom reveni
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
La 69 de ani, tanti Luţa şi-a salvat 20 de vecini din calea viiturilor.
La 69 de ani, tanti Luţa şi-a salvat 20 de vecini din calea viiturilor. "I-am tras, că nu am avut…
MISTERUL de la Stonehenge se adâncește! Ce au găsit acum arheologii?
MISTERUL de la Stonehenge se adâncește! Ce au găsit acum arheologii?
Ion Ţiriac i-a anunţat divorţul, iar Ilie Năstase a lansat acuzaţii incredibile: Aş face plângere la poliţie!
Ion Ţiriac i-a anunţat divorţul, iar Ilie Năstase a lansat acuzaţii incredibile: Aş face plângere la poliţie!
Cum arată acum fosta soție a lui Mihai Neșu. De ce au divorțat cei doi după accidentul fotbalistului
Cum arată acum fosta soție a lui Mihai Neșu. De ce au divorțat cei doi după accidentul fotbalistului
Ilegal pe domeniul public. Legea se aplică în toată România: Se cer despăgubiri!
Ilegal pe domeniul public. Legea se aplică în toată România: Se cer despăgubiri!
Soțul Deliei, prima victimă a
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Ce jocuri primesc abonații PlayStation în septembrie 2024?
Ce jocuri primesc abonații PlayStation în septembrie 2024?
Începe Liga Campionilor. Competiţia se reinventează cu un format ambiţios
Începe Liga Campionilor. Competiţia se reinventează cu un format ambiţios
Ai două anvelope noi? Unde recomandă experții să fie montate: pe spate sau pe față?
Ai două anvelope noi? Unde recomandă experții să fie montate: pe spate sau pe față?
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a trezit când apa era deja până la brâu
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a trezit când apa era deja…
×