Reprezentanții FRF au apelat la poliție la seminarul arbitrilor de la Cheile Grădiștei! Motivul este legat de trucarea meciurilor și mafia pariurilor | EXCLUSIV

Robert Niță dezvăluiri despre mafia pariurilor
Vezi galeria foto - 4 poze

În premieră pentru fotbalul românesc, un reprezentant al Poliției Române a participat, în calitate de partener al Departamentului de Integritate și Antifraudă din cadrul FRF, la seminarul la care au fost prezenți toți arbitrii care vor oficia partidele din Liga 2, în sezonul 2023- 2024. Acțiunea, care a avut caracter de prevenție, a vrut să-i responsabilizeze pe „fluierași” în legătură cu riscurile penale la care se expun dacă vor fi implicați în trucarea meciurilor, fie că vorbim de mafia pariurilor sau de alte interese.

  • În primăvara acestui an, 9 arbitri care au condus partide în principal din Liga 3, cât și un observator de arbitri au fost suspendați și amendați după ce au fost descoperiți cu conturi online la pariuri.

Înainte de startul sezonului 2023-2024 din Liga 2, Comisia Centrală a Arbitrilor i-a convocat la Cheile Grădiștei pe oficialii de joc din al doilea eșalon. În perioada 30 iulie – 2 august, 24 de „centrali”, 55 de arbitri asistenți, dar și observatorii de arbitri de la nivelul Ligii 2 au participat la un seminar de vară. La acțiune, arbitrii au fost testați fizic, toți obținând rezultate bune și fiind declarați apți pentru startul noii ediții de campionat, și au avut de trecut diferite teste teoretice și teste video”.

 Federația Română de Fotbal a anunțat, joi, 3 august, printr-un comunicat, acțiunea la care au fost angrenați „fluierașii” care vor oficia partidele din eșalonul secund. La aceast eveniment a participat, în calitate de lector, și Istvan Kovacs.

FRF, cu poliția la seminarul arbitrilor! Înainte de debutul ligii secunde, un cadru MI le-a transmis „fluierașilor” ce riscă în cazul în care truchează meciuri sau mafia pariurilor le face cu ochiul | EXCLUSIV

În plus, conform comunicatului FRF, la Cheile Grădiștei a fost prezent și Virgil Pascu, managerul departamentului de integritate de la Casa Fotbalului. Acesta le-a ținut o prezentare arbitrilor în care le-a vorbit despre riscurile implicării în jocurile de pariuri și în trucarea meciurilor”.

În afara informațiilor prezentate pe site-ul Federației Române de Fotbal, ProSport a aflat că la Cheile Grădiștei a fost adus un partener de-ai FRF din cadrul poliției române. Motivul?

Acesta le-a prezentat arbitrilor, cu titlul de prevenție, riscurile penale la care se supun în cazul în care sunt implicați în jocurile de culise legate, sau nu, de mafia pariurilor!

Este pentru prima oară când Federația Română de Fotbal are o astfel de inițiativă!

În primăvara acestui an, nouă arbitri care au oficiat partide în Liga 3 în principal au fost suspendați și amendați printr-o decizie a Comisiei de Disciplină și Etică, în urma unei anchete a Departamentului de Integritate și Antifraudă din cadrul FRF în baza încălcării dispozițiilor regulamentare ale „Articolului 60 – Corupția, pariurile sportive, integritatea” . Vezi mai jos conținutul punctului 5.

Fapta persoanei care participă direct sau indirect la pariuri sau alte activități similare care privesc jocurile din competițiile organizate sub egida FIFA/UEFA/FRF/LPF/AJF sau care are un interes financiar direct sau indirect în astfel de activități se sancționează cumulativ cu:

  • a) interzicerea oricărei activități legate de fotbal pentru 2 ani;
  • b) penalitate sportivă de 300.000 de lei”

„Polițistul a explicat la ce se pot expune dacă achiesează la o idee de a truca meciuri sau accesează fonduri ilegale legate de mafia pariurilor”

Astfel, în cadrul seminarului de la munte, reprezentantul poliției le-a transmis arbitrilor că trebuie să fie foarte atenți la diferențele dintre regulamentele sportive și legile care pot avea, în unele cazuri de trucare de meciuri, urmări penale foarte dure.

A fost o inițiativă, o pregătire de prevenire pentru a-i conștientiza pe arbitri la pericolele la care se expun. Una este încălcarea regulamentului sportiv, alta este infracțiunea penală. A fost o acțiune de prevenire, mai ales că, în ultima perioadă, au existat atenționări și chiar cazuri legate de fotbaliști prin care anumite persoane din lumea interlopă s-au implicat în trucarea de meciuri. Polițistul care a participat le-a explicat la ce se pot expune dacă achiesează la o idee de a truca meciuri sau accesează fonduri ilegale legate de mafia pariurilor. Ne-au spus că vor mai urma astfel de întâlniri și discuții”, a transmis unul dintre participanții de la Cheile Grădiștei.

Într-un articol publicat la începutul acestui an, imediat după ce cazul lui Cosmin Achim a fost făcut public, ProSport a dezvăluit legăturile pe care fotbalistul celor de la FC Voluntari le avea cu mai mulți membri ai unor clanuri intelope din București de la care împrumuta sume importante.

Publicat: 05 08. 2023, 23:31
Actualizat: 06 08. 2023, 13:21