31 de sportivi riscă excluderea de la Jocurile Olimpice de la Rio după retestarea antidoping!
31 de sportivi din șase discipline ar putea primi o interdicție de participare la Jocurile Olimpice de la Rio din această vară, în condițiile în care Comitetul Internațional Olimpic va retesta peste 700 de probe antidoping de la precedentele două ediții ale Jocurilor Olimpice, notează BBC.
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat, marți, că a retestat 454 de probe antidoping prelevate în timpul Jocurilor Olimpice de la Bejing din 2008. În plus, alte 250 de probe biologice de la sportivii participanți la Jocurile Olimpice de la Londra (2012) vor fi reexaminate.
CIO a precizat că testele vor fi efectuate cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generație și se concentrează pe sportivi care vor participa la JO de la Rio. Agenția Mondială Antidoping (WADA) a primit fonduri suplimentare pentru a derula această acțiune.
Cele 12 comitete olimpice nationale vizate de acest caz vor primi informații suplimentare în zilele următoare, potrivit BBC. Totuși, CIO nu a precizat numele sportivilor implicați în posibile cazuri de dopaj, până la efectuarea probelor B și informarea persoanelor în cauză.
„Toate aceste măsuri reprezintă o acțiune în forță împotriva celor care trișează pentru a câștiga. Trebuie să arătăm încă o dată că persoanele dopate din sport nu se pot ascunde. Ținem probe antidoping timp de 10 ani, astfel încât trișorii nu au parte de odihnă. Oprind atât de mulți sportivi dopați să participe la Rio, arătăm încă o dată că suntem hotărâți să protejăm integritatea competițiilor olimpice”, a declarat președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, notează BBC.
Ultimele măsuri luate de CIO vin ca urmare a faptului că Rusia și Kenya au încălcat normele antidoping, potrivit unor anchete desfășurate în ultimele luni. În noiembrie 2015, Rusia a primit o interdicție pentru competițiile de atletism, la recomandarea Agenției Mondiale Antidoping (WADA).
Federația rusă de atletism a acceptat sancțiunea, iar ministrul Sportului din Rusia, Vitaly Mutko, și-a prezentat scuzele publice pentru faptul că țara sa nu a depistat sportivii care trișează, prin intermediul sistemului antidoping național. Totuși, Mutko a precizat că atleții cinstiți nu ar trebui să fie pedepsiți și a sugerat ridicarea acestei interdicții pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.
Prima ediție a Jocurilor Olimpice care se va desfășura pe tărâm sud-american, în Brazilia, va avea loc în perioada 5-21 august. Aproximativ 10.000 de sportivi din 206 Comitete Olimpice Naționale vor participa la acest eveniment. Programul olimpic include 28 de sporturi.