Pe 11 Februarie 2018, la vârsta de 98 de ani și 2 luni, s-a stins Jaques Istrate, antrenor emerit la scrimă. Colonel în rezervă, Jaques Istrate a fost căpitan de geniu în timpul celui de-al doilea război mondial și a luptat pe frontul de Răsărit.
În timpul regimului comunist, Col. Jaques Istrate a suferit mari persecuții pe linie politică – administrativă și militară fiind socotit de către noii conducători de după 30 decembrie 1947 un ofițer al vechiului regim militar. Elev al dl. antrenor emerit Angelo Pellegrini – părintele scrimei românești – dl. col. r. Jaques Istrate a dat dovadă de o mare măiestrie și eleganță a armelor în timpul generației domniei sale.
Sabrer de prim rang în cadrul echipei Steaua București, Jaques Istrate a câștigat Campionatul Național de Sabie din anul 1947 în compania valoroșilor sabreuri: Bartoș Tiberiu, George Man, Kókóssi Mihail, Constantin Marinescu, continundu-și performanța sportivă până în anul 1958 prin prezența sa, an de an, în finalele Campionatului Național de Sabie. În calitatea sa de antrenor la S.P.C./C.P.M.B. apoi la I.E.F.S. – București, dl. col. r. Jaques Istrate s-a remarcat ca fiind un antrenor de primă mână, domnia sa fiind selecționerul, antrenorul și conducătorul a patru echipe divizionare „A” (sabie, floretă feminin, floretă masculin, spadă).
Din mâna maestrului de scrimă col. r. Jaques Istrate au ieșit valoroși sportivi și sportive printre care se numără: Rodica Văduva (Popescu), Eva Washestrom, Luminița Popescu, Doina Priscorniță, Lidia Staicu, etc. La floretă masculin: Tudor Petruș, Ștefan Aurel, Alexiu Ștefan, Mircea Golescu. La spadă: Răzvan Dobrescu, Dan Nicoale, Alexandru Istrate, Constantin Istrate. La sabie: Eugen Ganea, Mihai Sandu, Laurențiu Mihăileanu, Tudor Ilie, Ion Constantin, Ion Galan, Emilian Nuță, etc.
Col. r. Jaques Istrate a inventat în anul 1968 un aparat pentru dezvoltarea vitezei și a preciziei în scrimă și a scris în anul 1971 Tactica Scrimei. Bun organizator al echipelor de scrimă pe care le-a format și instruit, col. r. Jaques Istrate a fost unul dintre inițiatorii și organizatorii Campionatelor Naționale de scrimă după anul 1955 alături de Gheorghe Apostol sub coordonarea secretarului Federației Române de Scrimă, Dionisie Tepșan.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER