Adina Diaconu, cea mai bună cadetă la tenis de masă din Europa, va fi port-drapelul României la JO de Tineret de la Nanjing

  • Adina Diaconu (14 ani, tenis de masă) va fi port-drapelul României la a doua ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret, de la Nanjing, China, desfășurată în perioada 16 – 28 august
  • Delegația României în China include 41 de sportivi, care vor concura la 14 sporturi. Baschetul 3 la 3 este singurul sport de echipă cu prezență tricoloră la Nanjing

Cu două luni înainte de a împlini 15 ani, Adina Diaconu va fi port-drapelul României la a doua ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret, găzduite de Nanjing, în China. Adina este cea mai bună jucătoare de tenis de masă din Europa, categoria cadeți, românca reușind să se infiltreze în Top 10 mondial, printre asiatice, ocupând în prezent poziția a șaptea.

2014 a fost un an perfect pentru sportiva născută în Slatina. Adina a fost performera delegației României la Campionatele Europene de Juniori, la tenis de masă, reușind în premieră să câștige toate cele patru probe ale sportului cu mingea de celuloid: individual, dublu feminin, dublu mixt și concursul pe echipe.

Asta chiar în condițiile în care „înainte de Europene, a jucat un singur turneu de cadete, deoarece am decis să o lăsăm să concureze alături de jucătoarele mai mari, fiind în ultimul său an la această categorie de vârstă„, după cum a explicat Marian Filipaș, antrenorul care a însoțit delegația tricoloră în Italia, la Riva de Garda, pentru site-ul Federației Internaționale de tenis de masă. Petre Arnăutu, antrenorul Adinei, o va însoți la Nanjing pe singura speranță a tenisului de masă românesc la competiția din China. Adina este liderul unei generații de aur a tenisului de masă, alături de Cristian Pletea și Rareș Sipoș, primii doi jucători pe plan european, care însă nu vor face deplasarea la JO de Tineret.

Adina va conduce delegația României, pe 16 august, la intrarea pe pista Stadionului Olimpic din Nanjing, preluând ștafeta de la o atletă. La Singapore, delegația României a fost deschisă tot de o fată: Alina Rotaru, săritoare în lungime, legitimată la CSA Steaua. Primul port-drapel al României la JO de Tineret a terminat concursul olimpic cu un record personal și o medalie de argint.

Cei 41 de sportivi au ca obiectiv cât mai multe medalii

În 2014, Adina Diaconu este una dintre principalele speranțele la podium pentru delegația tricoloră. „O privire obiectivă poate detașa câteva nume care au posibilități sporite de a se întoarce învingătoare – Laura Jurca (gimnastică artistică), Ioana Loredana Roșca (tenis), Adriana Duță (kaiac-canoe), Adina Diaconu (tenis de masă), Gabriel Bitan (săritura în lungime), Maria Ifteni (3000 m), Rareș Toader (aruncarea greutății), Mustafa Arsen (box), Robert Glință (natație), Georgiana Dudoglu (haltere), echipajele feminine și masculine de la canotaj„, a declarat Alin Petrache, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, potrivit site-ului oficial al instituției, cosr.ro.

41 de sportivi vor participa la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing, cu 11 mai mulți decât la prima ediție a Olimpiadei rezervate adolescenților, din 2010, potrivit datelor furnizate de Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Cele 23 de fete și 18 băieți vor lua startul în 14 sporturi – atletismul fiind cel mai bine reprezentat sport, cu 10 români calificați. La sporturi de echipă, Românie trimite două cvartete de baschet 3×3, fete și băieți.

7 de medalii a obținut delegația de 30 de sportivi României la prima ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret: 1 de aur, 4 de argint și 4 de bronz

Nanjing găzduiește în perioada 16 – 28 august a doua ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret, competiția tinerilor sportivi, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Ideea unui astfel de concurs a apărut încă din 1998, însă Comitetul Olimpic Internațional a introdus oficial competiția în 2010, cu o ediție olimpică de vară, la Singapore. În același timp, în 2012, s-a organizat și prima ediție de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret.

Publicat: 06 08. 2014, 19:00
Actualizat: 06 08. 2014, 21:18